HABERLER>EKONOMİ
29 Temmuz 2015 Çarşamba - 19:13

İTB’den Bakan Eker’e üretim göndermesi

İzmir Ticaret Borsası Temmuz ayı meclis toplantısı terör gündemiyle başladı. Meclis gündeminde konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, konuşmasında kurulmayan hükümetin sonuçlarını sıraladı. Öte yandan Tarım Bakanı Mehdi Eker’in “Üretmezsek 50 sonra dışa bağımlıyız” sözlerine Borsa’dan gönderme geldi. Eker’in sözü ile ilgili Kestelli “50 yıl iyimser rakam” yorumu yaparken, İTB üyesi Şeref İyiuyarlar, ‘‘Böyle tarım politikası olmaz” dedi.

İTB’den Bakan Eker’e üretim göndermesi

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası Temmuz ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi.  İTB Meclisin açılık konuşmasını yapan Meclis Başkanı Barış Kocagöz, ülke ve kent genelinde yaşanan terör olaylarını kınadı. Konuşmasında tarıma dair bölüme yer vermeyerek sadece terörü konu eden Kocagöz, “Tarım ürünleri ile ilgili şeyler söylemek yerine bu konuları tartışmaya açmak bana doğru geliyor. Çünkü her şeyin dışında bu gelişmeler gerek ülkemiz gerekse gelecek nesillerimiz içi çok önemli. Bizler hem sivil toplum örgütleri hem de iş dünyasının insanları olarak önce ülkemiz çıkarları hakkında net düşüncelerimizi ve gerektiğinde tavrımızı koymalıyız” diye konuştu.
 


KURULMAYAN HÜKÜMETİN SONUÇLARI
 Meclis gündemine ilişkin konuşmasını yapan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli sözlerine terörü lanetleyerek başladı. Kestelli 7 Haziran seçimlerinin üzerinden 52 gün geçmesine karşın hükümetin kurulmamasının neden olduğu sorunları, “Türkiye’nin artan risk pirimi, çift haneye çıkan faizler, rekor kıran döviz, yavaşlayan sermaye girişi, azalan turist ayısı, düşen varlık gelirleri, Türkiye’nin riskli ve güvensiz ülke adayı ilan edilmesi” şeklinde sıraladı.
 
2015 KAYIP YIL
Kestelli, mevcut durum ile ilgili, “Çok değerli günleri, çalışmamız gereken değerli ayları kaybediyoruz.  Türkiye’nin dönem başkanlığını üstlendiği G20 çalışmaları hakkında neredeyse üç aydır bir şey duymadık. 2015’in kayıp bir yıl dair görüş giderek yaygınlık kazanıyor. Ülkenin ihtiyacı ortada, bir an önce çözümün ne olduğuna karar verilmelidir” diye konuştu.
 
BÖYLE TARIM POLİTİKASI OLMAZ
 Ülke genelinde tarımdaki büyüme oranının düşüşüne dikkat çeken Kestelli, geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanı Mehdi Eker’in “Üretmezsek 50 yıl sonra dışa bağılıyız” sözüne “50 yıllık süre iyimser rakam” yorumunu yaptı.


 
Öte yandan oturumda söz alan İTB Meclis Üyesi  Şeref İyiuyarlar da Bakan Eker’in sözlerindeki üretim mesajının yanı sıra Pazar sorununa da dikkat çekti. İyiuyarlar, “Salçalık ve yemeklik domates üretimi var. 28-30 kuruşluk domatesler bugün 20 kuruş şeftali dalında 70 kuruş, tarlada karpuz 20 kuruş, ama ne alan ne soran var. Üretmeliyiz diyor bakanımız ama üretiyoruz da nereye pazarlayacağız. 4 ay önce domatesin çekirdeği karaborsaya düşmüştü. Aka bugün herkes kendi kafasına göre dikim yapıyor. Böyle bir tarım politikası olmaz” diye konuştu.  
 
ÜRETİMDE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ
Üretimdeki düşüşe karşın tarımın milli gelirdeki payını yüzde 10’un üzerinde olması gerektiğini söyleyen Kestelli, mevcut durumu düzeltmek için gerçekleştirilmesi gereken çözüm önerilerini, “Doğa şartları her ters gittiğinde çiftçi mağduriyetinden yakınmamızı bitirecek mekanizmaları  olarak hayata geçirmek, arazi toplulaştırma işini hızlandırmak, maliyet yönetiminde üreticiye dünya ile eşit şartlar sağlamak, dünyada gıda trendini takip edip ürün politikası uygulamak, gıda güvenliğinden fiyat manipülasyonuna kadar piyasam bozucu sorunların önüne geçmek, coğrafi işaretler ve tescillerle yerel değerleri evrensel ölçüde koruma altına almak, tarımda özel bir Turquality programı tasarlamak” şeklinde sıraladı.
 

 
ABD'den Türkiye'ye operasyon desteği
 
Dikili'de 'işgalci' tepkisi sürüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTO Başkanı Demirtaş sert konuştu: Utanç tablosu
İTO Meclisi’nde kent ve ülke gündemini değerlendiren Başkan Ekrem Demirtaş ...
EBSO önerdi, kurul kabul etti!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın il ...
Deniz Ticaret Odası’nda İran heyecanı
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Temmuz ayı meclis toplantısında ...
 
Egeli sanayicinin isyanı eğitim
Ege Bölgesi Sanayi Odası Temmuz ayı meclis toplantısı, Türkiye’de yaşanan ...
Ayvalık’ta ‘kırmızı alarm’ kalktı, ‘yeşil ışık’ geldi!
Yunanistan’daki ekonomik kriz nedeniyle Midilli Adası'ndan alışverişe ...
Başbakanlıktan İzmir’deki satışta U dönüşü!
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Dikili’de satışa çıkarttığı arsanın park ...
 
Bakan'dan kritik asgari ücret açıklaması!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek NTV yayınında soruları yanıtlıyor. Şimşek ...
Yunan gelinlerden kriz çözümü: Çeyizler İzmir’den!
Krizin vurduğu Yunanistan’da pahalılıkla boğuşan halk çözümü İzmir’de, ...
Sınırdaki patronlar: 4-5 ay daha böyle gitmez
Türkiye’nin sınır bölgelerinde terör olayları ve çatışmalar artarken, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva