HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Ağustos 2015 Cumartesi - 10:30

Homa’da tam gaz mesai: Balıkların da cenneti olacak

Homa Dalyanı’ndaki rehabilitasyon çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kuş Cenneti sahasında bulunan dalyanı derinleştirerek balık popülasyonunu artırmayı ve sahada yaşamını sürdüren balıkların kışlatılmasını hedefliyor.

Homa’da tam gaz mesai: Balıkların da cenneti olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi'nde yer alan 5 dalyandan günümüzde çalışır durumdaki tek dalyan konumundaki Homa’da derinleştirme kanalları açarak, hem taze su girişinin hızlanması hem de balık popülasyonunun zenginleştirilmesi için çalışma yürütüyor. Yıl boyunca dalyandaki balık varlığının korunmasını sağlayacak proje, aynı zamanda tüm dünyadaki dalyan ve lagünleri tehdit eden unsurların başında gelen dalyan sahası ve boğazlarındaki sığlaşmanın da önüne geçecek. Devam eden çalışmaların bir diğer getirisi ise dalyan sahasında kuluçkaya yatan kuş türlerinin üreyebilecekleri ortamların iyileştirilerek, bu türlerin devamlılığını sağlamak olacak. Tarama çalışmalarından çıkarılan malzemeler ise dalyan duvarlarının güçlendirilmesinde kullanılarak dalyanın gerek çevresel, gerekse meteorolojik açıdan olumsuz koşullara karşı dayanıklılığı artırılıyor.


 
ÜNİVERSİTE İLE BİRLİKTE ÇALIŞILIYOR
“Homa Dalyanı Rehabilitasyon Projesi” kapsamındaki çalışmalar, İZSU Genel Müdürlüğü ile alanı mülkiyetinde bulunduran Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi arasında 2014 yılında imzalanan protokolün ardından başladı. İZSU filosunda bulunan, “Meltem İzmir” tarama gemisi, “İmbat İzmir” römorkörü ve “Poyraz İzmir” iş gemisinin yanı sıra, hem paletli iş makineleri hem de amfibik (yüzergezer) iş makineleri ile de karadan ve denizden çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar yaklaşık 100 bin m³ malzeme tarandı.
 
HEM BALIKLARA, HEM KUŞLARA
Proje ile Gediz Deltası'na gelerek dalyan sahasında kuluçkaya yatan kuş türlerinin rahatça üreyebilecekleri ortamlar oluşturularak, bu türlerin neslinin devamı sağlanacak. Böylelikle dalyanda yaşamını sürdüren balıkların kışlatılması gerçekleştirilerek yıl boyu balık varlığı korunacak. Bu sayede İzmirliler, dalyan sahasında amatör olarak balık yakalamak için uygun koşullara sahip olacak. Bilimsel raporlara göre, İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi ile birlikte düşünüldüğünde; İzmir Körfezi'nin genelinde elde edilecek pozitif değişim ile hem iç ve orta hem de dış körfezde, gerek ekonomik gerekse ekolojik açıdan önemli bir gelişim sağlanacağı ifade ediliyor.
 


“DOĞAYI KORUYARAK KALKINACAĞIZ”
Çalışmaların devam ettiği Homa Dalyanı’na giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; İZSU Genel Müdürü Fügen Selvitopu, ilgili daire başkanları ve projeye destek veren akademisyenle görüşerek son durum hakkında bilgi aldı. Kuş Cenneti’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZKUŞ’un çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz zaten yıllardır Homa Dalyanı’nı rehabilite etmek için çalışıyoruz. Bunlar, İzmir’in tek kalan dalyanını korumak ve varlığını sürdürmesini sağlamak, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’yle birlikte burada balık üretmek, çocuklarımıza balık tutturarak denizi sevmelerini sağlamak, Kuş Cenneti ve Doğal Yaşam Parkı’nın bilinirliğini artırmak için yapılan çalışmalar” diye konuştu. Başkan Aziz Kocaoğlu, Homa Dalyanı’nın derinleştirilmesi ve kuş üreme adalarının yeniden yapılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını belirterek, “Hem doğayı koruyacak bir çevre yatırımı yapıyoruz, hem de kentin zenginleşmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Bu çalışmalar devam ettikçe Kuş Cenneti’nin tanınırlığı artacak. İzmir’in çok önemli bir doğal turizm destinasyonu olan Kuş Cenneti’nin dünyaya tanıtılması kentin kalkınmasına hizmet edecek. Arkadaşlarımız bu yöndeki çalışmaları başarılı bir şekilde yürütüyorlar” dedi.

 
Geleceğin yıldızlarından Başkan Atila’ya ziyaret
 
Mutluluğa açılan kapı: Fuar Evlendirme Dairesi
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KÜBA 2 Ağustos 2015 Pazar 10:46

Fidel Castro'nun Küba devleti,60 yıl boyunca Amerika!nın ambargoları altında inim inim inledi.Küba'nın bazı şehirlerine bu yüzden çivi dahi çakılamadı.En nihayet ambargo kalktı ve umut yeniden yeşerecek.60 yıldır İzmir'in kıyı kesimlerindeki ve merkezindeki yerlere yatırım yapan şehrin rantını oradaki mülk sahiplerine aktaran her siyasi gelenekten gelen Büyük şehir Belediyesi yönetimleri(son olarak 15 yıldır CHP)ne zaman kenar semtlere uyguladıkları hizmet götürmeme ambargolarını, ne zaman kaldıracaklar. Nezaman bu mahalleri şehirle birleştirecekler.Soruyorum!!!Bu zamana kadar bu bölgelere laf götürüp oy almış bütün belediye başkanlarını tarih önünde kınıyorum.

Yorumu oyla      14      5  
Ado 2 Ağustos 2015 Pazar 00:27

Aman sayın Alen bu yorumunuzu katılıyorum fakat bu sözlerinizin karşılığı hemen akp li olursunuz ve kafatasci chp liler tarafından verilen cevap hükümet izmire destek olmuyor cvp alırsınız belediyeye en ufak eleştiriye tahammulleri yok

Yorumu oyla      14      6  
Alen 1 Ağustos 2015 Cumartesi 22:25

Son geldigimde gordum ki tum Turkiye degisir, gelisirken İzmirimiz yerinde sayiyor. 10 yil once İzmir neyse 10 yil sonrada oyle İzmire İZKUS'mu lazim yoksa yeni yollar, ulasim araclari, gecekondulardan temizlenmis temiz bir sehirmi lazim? Baliklarin uremesi, kuslarin v.s bunlar da onemli fakat siz en son yapilacak isleri en basa cekiyorsunuz. Sadece reklam kokan hareketler bunlar İzmirliye bir faydasi yok.

Yorumu oyla      17      12  
Projelerin halkla buluşturulması... 1 Ağustos 2015 Cumartesi 14:22

Balıkları ve kuşları hepimiz severiz. Eğer kıt kamu bütçesinden balıkları ve kuşları kışlatmaya kaynak aktarıyorsanız bu projeleri halkla bütünleştirmelisiniz. Zaten İzmir halkının bence %90'ının denizle bağlantısı yok...olamıyor...imbat bile ulaşmıyor bu insanlara...yollar denize dik olmadığı için...sahilde adeta bir çin seddi olduğu için. Bu nedenle soruyorum...denizden uzak İzmir halkını denizle buluşturmak için bu projede ne var? Siz onu söyleyin!

Yorumu oyla      20      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geleceğin yıldızlarından Başkan Atila’ya ziyaret
U12 İzmir CUP ve U11 Balkan CUP’ta büyük başarı elde eden Bornova Karması’nın ...
AK Partili üyenin 5 yıldızlı projesine AK Partili belediyeden mühür!
AK Parti Aydın Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Tacettin Özden’e ait olan ...
Tramvay operasyonu: O ağaçlar nasıl söküldü/nereye gitti?
İzmir Büyükşehir Belediyesi tramvay projesinin güzergahında bulunan ağaçları ...
 
Karşıyaka Slalom Yarışları nefesleri kesti
Alternatif spora destek veren Karşıyaka Belediyesi, Karşıyaka Oto Slalom ...
Konak'ta engelleri kaldıran servis!
Kent içi ulaşımdaki zorlukları aşmak için yedi ay önce 'Engelsiz Servis' ...
İzmir’in yeni vagonları: Tasarımda ahşap sürprizi
Büyükşehir Belediyesi, günde 350 bin yolcu taşıdığı İzmir Metrosu’nda ...
 
Karabağlar dergisi yayın hayatına başladı
Karabağlar Belediyesi’nin iki ayda bir yayınlayacağı, içeriğinde belediyenin ...
Mahmut Badem Milas'ın başkanını ağırladı
Ödemiş Belediye Başkanı A.Mahmut Badem, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve ekibini konuk etti.
Urla'nın sahilleri pırıl pırıl
Türkiye Halk Sağlığı kurumunca test edilerek deniz suyu kalitesinin mükemmel ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva