HABERLER>SAĞLIK
13 Nisan 2012 Cuma - 18:08

Her derde deva Tai Chi

Müzik eşliğinde yapılan, yavaş, yumuşak ve zarif jimnastik hareketlerinden oluşan Tai Chi, strese, tansiyona, romatizmaya ve daha birçok hastalığa iyi geliyor.

Her derde deva Tai Chi

İSTANBUL - Tai Chi, müzik eşliğinde yapılan, yavaş, yumuşak ve zarif jimnastik hareketleridir. Tai Chi de yapılan hareketler olabildiğince yavaş ve figürler arası geçişler kesintisiz ve akıcıdır. Tai Chi hareketlerinin ince yumuşak ve yavaş olması bir okyanus dalgasına bezer, su gibi akışkandır. Tai Chi hareketlerinin zarifliği baleyi andırır. Tai Chi'de amaç; yapılan egzersizler vasıtasıyla süküneti ve dinginliği sağlamak ve geliştirmektir. Bu bağlamda Tai Chi hareketlerle yapılan bir meditasyondur.
Tai Chi milattan önce 2000 yılında Çin felsefesinin mabeti sayılan Shaholin Tapınağında doğmuş ve gelişmiştir. Tai Chi, ilk ortaya çıktığı zamanlarda yüksek düzeyli bir savunma sanatı kimliğinde idi. Zaman içinde gözden geçirilip, değişikliklere uğratıldıkça, sağlık egzersizleri yönü ön plana çıktı. Çin'deki çeşitli tıp kuruluşları Tai Chi hareketlerini sağlık amaçlı uygulamalarda kullanmaktadırlar. Günümüzde uzak doğuda yaygın olarak, ya savunma sanatı, ya da sağlık egzersizleri kimliği ile çalışılmaktadır. Tai Chi dünyanın diğer ülkelerine göçmenler ve kültürel alış verişler aracılığı ile yayılmıştır . Tai Chi dünyanın bir çok gelişmiş ülkesinde milyonlarca insan tarafından her sabah fabrikalarda, okullarda açık alanlarda yapılmaktadır.

MÜKEMMEL YÜCE GÜÇ
Tai Chi, kelime anlamı olarak “mükemmel yüce güç” şeklinde tercüme edilebilir. Temeli, evrensel yaşam enerjisi olan Chi enerjisidir. İnsan vücudunda yanlış duruş, yanlış beslenme ve stresten kaynaklanan bazı blokajlar oluşur. Bu blokajlar, Chi enerjisinin vücut içerisindeki akışına engel olduğundan, uzun vadede sağlıkta bozulmalar meydana gelir. Tai Chinin nihai amacı, blokajları çözmek , bu dolaşımı sağlamak ve sağlklı kalmaktır.

Tai Chi'nin sağlığa olan faydaları bilimsel olarak kanıtlanınca, batılı ülkelerde yaygın kabul gördü ve okulları açıldı. Uzak doğu'da olduğu gibi, batılı ülkelerin hastanelerinde de çeşitli hastalıkları tedavi etmek amacıyla Tai Chi'nin dizi hareketleri uygulanmaktadır. New-York'da ve bazı batılı kentlerdeki yaşlılar evlerinde denge geliştirme ve yaşlanmayı geciktirme amacıyla, uygulanmaktadır. Tai Chi ayrıca bazı sanat okullarında dans ve tiyatro eğitimine destek amaçlı olarak kullanılmaktadır.

ONLARCA HASTALIĞA İYİ GELİYOR
Tai Chi'nin bilim adamlarınca tedavisinde etkili olduğu kanıtlanan hastalıklar şunlardır:
• Ruhsal sorunlar, tedirginlikler, gerginlikler, stress, Anksiyete,
• Konsantrasyon sorunları, dikkat eksikliği, hiper aktivite,
• Romatizmal hastalıklar, Artrit, Bel ağrıları,
• Felç, multiple-skleroz, Parkinson,
• Osteoporoz, Fibromyalji,
• Yüksek tansiyon, Damar sertliği,
• Bronşit, Astım ve allerjik hastalıklar,
• Denge bozuklukları,
• Kardiovasküler hastalıklar, Taşikardi,, Ritm bozuklukları,
• Uykusuzluk problemleri,
• Fizk tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları,
• Tip -II Diyabet ve obezite,
• Bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır,
• Yaşlılarda düşme ve kemik kırılması vakalarında azalma olduğu kanıtlanmıştır.
Tai Chi'nin sağlığa yararları saymakla bitmez.Tai Chi yaşam kalitesini artırır ve ömrü uzatır. Tai Chi'nin insanın ruh, zihin ve beden bütünlüğü üzerine faydaları kanıtlanmıştır. Duyu organlarının etkinliğini artırarak algılamayı keskinleştirir. Konsantrasyon ve dikkat yeteneğini artırır.

YAŞLANMAYI DA GECİKTİRİYOR
Zihni dinlendirir, hareketlerde koordinasyon ve dengeyi geliştirir. Çeşitli duruş bozukluklarını düzeltir. Doğru nefes alıp vermeyi öğreterek solunum kapasitesini artırır. İç organların düzenli çalışmasını sağlıyarak, bedendeki tüm madde alış-verişini canlandırır. Tai Chi düzenli yapıldığı takdirde yaşlanmayı geciktirir.

Tai Chi düzenli çalışılırsa; yorgunluk belirtilerini, dikkat eksikliğini, öfkeyi, neşesizliği, başın içindeki basınç hissini, baş ağılarını ve baş dönmelerini, uykusuzluğu, sersemliği önler. Duygusal sorunları olan ve gergin, stresli insanların psikolojilerini düzeltir. Psikolojik kökenli iktidarsızlık sorunlarını giderir.

Tai Chi duruşlarımızı ve hareketlerimizi kontrol ederek, yer çekimini bir yük olarak değil, hareketlerimize yardımcı bir enerji olarak kullanmamızı sağlar. Bu sayede hareketlerimiz daha akıcı olur, böylece tasarruf edilen enerji, başka işlevlerde kullanılmak ya da daha sonra kullanımlar için depolanmak üzere toplam enerjimize katılır.

Tai Chi kas hareketlerini iyileştirerek varis oluşumunu ve yağ dokularının oluşmasını önler. Kas liflerini uzatır, geliştirir ve esneklik sağlar. Kemikleri güçlendirerek kırılmalara karşı korur. Bu özelliği ile de osteoporozlu hastalara özellikle önerilir. Kireçlenme ve romatizmada eklem esnekliğini artırarak hareketlerin kısıtlanmasını engeller. Tai Chi sayesinde insanlar daha güçlü bir bedene sahip olurlar, kas yapıları güçlenir ve dengeleri artar.

Tai Chi insanların kendine olan özgüvenini arttırır; zira bu sporu uygularken bir yarışma veya müsabaka mevzubahis değildir.Tai Chi insanların sorunlara soğukkanlılıkla başka bir açıdan bakmalarını sağlar; daha sakin olmayı,huzuru,ahengi ve kendine güvenmeyi öğretir.

Tai Chi'de yaş sınırı yoktur. Altı yaşın üzerindeki herkes bu sporu uygulayabilir.Tai Chi yapmak için rahat bir kıyafet giymek yeterlidir.Eşofman, şort,tişort olabilir. Tai Chi istenirse yalınayak istenirse altı ince bir spor ayakkabı ile yapılabilir.Boş vakitlerde evde veya ofiste rahatlıkla uygulanabilir. Haftada en az üç kez , yarım saatlik bir uygulama, kendinizi zinde ve daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Belirli bir süre içinde günde iki kez Tai Chi yapan kişi, bebeğin esnekliğine, demircinin gücüne ve bilgenin ruhuna sahip olur.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Besin sahtekarlığı tam gaz: Sosiste de yabancı doku!
Tarım Bakanlığı, baldan sonra sahtekarlık yaptığı kesinleşen üç peynir, ...
Dikkat: Havada alerji var!
Doç. Dr. Ümit Beden, bahar aylarının gelmesiyle başlayan alerji hakkında bilgi verdi.
Parkinson hastalarına fazla bakla uyarısı
Parkinson hastalarının şifa yemeği “bakla” ama ilaçla birlikte aşırı tüketilirse ...
 
İzmir'de ortodontist aranıyor!
Tam Gün Yasası'ndan sonra diş hastanelerinde ortodontist uzmanı sayısı ...
Sağlıkta "tek tık" dönemi başlıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vatandaşların hastane, doktor ve fark ücreti ...
Kalbimize yaptığımız 11 kötülük
Vücudumuzda tüm organların bir işlevi ve vazgeçilmez görevleri var. Ancak ...
 
Cevizin hiç bilmediğiniz yararı
Eski Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, “Ceviz ...
EÜ'den erken Alzheimer tanısında büyük başarı
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Bilişsel ve Davranışsal Bilimler için ...
Kanseri önlemek için 4 altın kural
ABD’nin New Jersey kentindeki Rutgers Ernest Mario Eczacılık Fakültesi’nde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva