HABERLER>POLİTİKA
24 Kasım 2012 Cumartesi - 09:01

Güven’den Kıbrıs gazileri için kanun teklifi

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Kıbrıs Barış Harekatı şehit, gazi ve malûl yakınları ile terörle mücadelede görev yapmış erbaş ve erlerin kamuda istihdamının sağlanması gerektiğinden hareketle kanun teklifi verdi.

Güven’den Kıbrıs gazileri için kanun teklifi

İZMİR - CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Terörle Mücadele Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin kanun teklifi verdi. Güven, “Kıbrıs Barış Harekatı sonucunda mağdur olup yeterince haktan faydalandırılmayan şehit yakınları, gazi ve malûl yakınları ile terörle mücadelede görev yapıp terhis sonrası istihdamını zorlaştırıcı bazı sıkıntılar içinde olan erbaş ve erlerin eksik haklarının tanınması amaçlandı” dedi.        
 
HAKLARDA GERİ KALMIŞLIK SÖZ KONUSU
Güven TBMM’ye verdiği kanun teklifinin gerekçesini açıklarken, “Anayasamızın 82’inci maddesine göre ülkemizin milletlerarası hukuktan doğan hakları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yurtdışında gerçekleştirdiği harekatlara katılmış Türk vatandaşlarının kendilerine ve yakınlarına ve bu harekatlarda şehit olanların yakınlarına tanınan haklar, ülkemizin 1970’li yıllarda sağlayabildiği haklara göre günümüz koşullarında ve daha yeni ve güncel olan terörle mücadele mağdurlarının elde ettikleri haklar karşısında geri kalmıştır. Diğer bazı grupların yakınları kamuda istihdam hakkından yararlandırılırken, yukarıda anılan grubun yakınlarının faydalandırılmadığı görülmektedir. Bu grubun yakınlarına da istihdam sağlanarak eşitsizliğin giderilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
 
KIYAS VE EŞİTSİZLİK KALKMALI
Terörle mücadelede görevlendirilen erbaş ve erlerin terhisleri sonrası psikolojik sıkıntı içinde olduklarına ve bir süre iş yaşamından uzak kaldıklarına vurgu yapan Güven, “Terörle mücadelede görev yaptıktan sonra terhis olmuş erbaş ve erlerin de kamuda istihdam edilmelerinin sağlanması gerekmektedir” dedi. Güven, bu kanun teklifi ile bir kıyas veya eşitsizliğe mahal veren düzenlemelerin iyileştirilmesini hedeflediğini belirtti.
 
KONUTA ERİŞİMDE DE EŞİTSİZLİK VAR
CHP İzmir Milletvekili Prof Dr. Hülya Güven, ayrıca bu tarz eşitsiz uygulamaların konuta erişim için de geçerli olduğundan hareketle Meclis’e Toplu Konut Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin bir kanun teklifi de sunmuştu. Prof. Dr. Güven, bu kanun teklifi ile terörle mücadelede görev yapmış olup harp veya vazife malûlü olan subay, astsubay, uzman çavuş ve onbaşı, uzman jandarma çavuş ve malûl olmadan askerlik hizmetini tamamlayıp terhis edilen erbaş ve erler ile savaşa katılıp şehit düşenlerin, vazife veya harp malûlü olanların ve muharip gazilerin yakınları ile, 1950 yılında Türk Tugayının Kore'ye ayak bastığı Ekim ayında başlamak ve 1953 yılı Pan-Munjon Ateşkes Anlaşmasına kadar Kore'de fiilen savaşa katılmış malûl ve malûl olmayan Türk Vatandaşlarına veya bu vatandaşlardan malûl olan ve malûl olmayanların ve şehit olanların dul eşleri ve/veya dul eşlerine bakmakla yükümlü çocukları ile 1974 yılında Temmuz 1 inci ve Ağustos 2 nci Barış Harekatına Kıbrıs'ta fiilen görev alarak katılmış malûl ve malûl olmayan Türk Vatandaşlarına veya bu vatandaşlardan malûl olan ve malûl olmayanların ve şehit olanların dul eşleri veya dul eşlerine bakmakla yükümlü çocuklarına, eşine veya çocuklarına ait konutu olmamak kaydıyla, eksik haklarının tanınmasının amaçlandığını belirtti.

Güven, “Bu güne kadar şehit yakınları ve gazilerimizin kayıplarını gidermek için çeşitli düzenlemeler yapılmış olsa da, farklı mevzuatlara tabi olanlar arasında adaletli bir hak dağılımına günümüze dek ulaşılamamıştır. Böylece bu grupların yaşam standartlarının desteklenmesi ve yükseltilmesi, Anayasa’da devlete ait sorumlulukların yerine getirilerek Türk halkının manevi borcu da bir derece ödenmiş olacaktır” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Başbakan Erdoğan 10 yılda 25 yıl yaşlandı”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan'ın yoğun ...
CHP’nin İzmir yerel seçim hedefi 30’da 30!
CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin yerel seçimlerde ...
Erdoğan yıllar sonra öğretmenleriyle
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski öğretmenleriyle Dolmabahçe'deki Başbakanlık ...
 
Keskin’den hodri meydan: Altı oklu bayrağı yine dikeceğiz!
İzmir’in demokrasinin kalesi olduğunu anlatan Keskin, siyasal iktidar ...
AK Parti zirvesinde CHP'ye salvo teşkilata uyarı!
İzmir’de düzenlenen 8. Bölge Yerel Yönetimler Toplantısı’nda konuşan Ulaştırma ...
CHP Sevilay Öğretmeni okulunda andı…
Bir dizi temas için kente gelen Genel Başkan Yardımcısı Keskin ve Genel ...
 
Erdoğan’a destek Aygün’e ‘Seyit Rıza’ uyarısı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Dersimli Seyit Rıza ve arkadaşlarının itibarlarının ...
'Büyükşehir' Anayasa’ya da ulusalararası yasalara da aykırı
CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler, İzmir ...
Tacizden aklanmak için dokunulmazlığından vazgeçti!
Meclis’te Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile “cinsel taciz” tartışması ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva