HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Eylül 2015 Perşembe - 13:11

Gaziemir’de 500 milyonluk 'rant' kapışması!

Gaziemir’de Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ile CHP grubu Akçay Caddesi’nde rant değeri en yüksek yerler arasında bulunan bölgenin imar plan değişikliği ve emsal artışı nedeniyle karşı karşıya geldi. Şenol, hayata geçtiğinde 500 milyon TL değerinde yatırım yapılacak alanın imarının değiştirilmesini talep etti. CHP grubunun onay vermediği karar meclisten geçmedi. Şenol ise tepki koyarak toplantıya katılmadı.

Gaziemir’de 500 milyonluk  rant  kapışması!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Gaziemir’de Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ile CHP grubu arasında yeni dönemde başlayan ve bir yıldır devam eden savaş sürüyor. Şenol, şimdiye kadar birçok konuda kendi partisinin meclis grubu ile karşı karşıya gelirken meclise getirdiği bazı ‘başkanlık önergeleri’ de kabul edilmedi. Başkan Şenol ile CHP grubunu karşı karşıya getiren en son konu ise ilçede rant değeri en yüksek bölgeler arasında yer alan Akçay Caddesi üzerindeki Kipa Alışveriş Merkezi ile Hava Teknik Okullar Komutanlığı’na giden yol arasındaki arazilerin imar planının değiştirilmesi oldu.



İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önceki yıllarda 1/500 ölçekli imar planları yapılan alanın uygulama imar planını meclisin gündemine getiren Başkan Şenol, planlara göre daha önce 0.50 olan emsali 1.5 emsale çıkartmayı isterken yüksekliği ise 3 kattan 5’e çıkartmayı talep etti. Bölgenin tamamına üç misli inşaat izni getirecek olan planda ayrıca daha önce ‘sanayi alanı’ olarak görünen bölge ‘konut dışı yapılaşma’ olarak planlanacak onlarca dönüm yer iş merkezi ve otele çevrilerek ticaret alanı olacaktı. Daha önce de, CHP grubunun kendi arasında tartıştığı konu yeniden gündeme geldi. Birkaç ay önce,  “bu konu mecliste kabul edilmediği sürece toplantılara girmem” diyen Başkan Şenol yine toplantıya katılmadı. Meclis Başkanvekili Yılmaz Ağırtaş’ın yönettiği meclis toplantısında tekrar tartışma çıktı. CHP grubu bölgede imarı değiştiren ve yoğunluk artışı getiren planın meclisten geçirilmesine izin vermedi. Tüm CHP’li meclis üyeleri başkanlık önergesine ret oyu kullandı.

GEREKÇELERİ SIRALADILAR
Hukuk Komisyonu ve İmar-Bayındırlık Komisyonu’nda bulunan meclis üyeleri konuyla ilgili itiraz yazısını yazdı. Belediye birimlerinden gelen öneriyi değerlendiren meclis üyeleri başkanlık tavrının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Gaziemir Akçay Caddesi’nin protokol yolu olduğu, havalimanı nedeniyle sabah ve akşam mesai bitiş ile başlangıcında trafik sorununun içinden çıkılamaz hale geldiğinin altı çizildi. Gaziemir’i Sarnıç’a bağlayan kavşağın araç yoğunluğu nedeniyle çok sık tıkandığı da vurgulanırken yapılacak imar planlaması düzenlemesi nedeniyle yoğunluk artışı olacağı dile getirildi.  Daha önceden sanayi izni verilen fakat en fazla yüzde 15’e kadar kamuya terkler alınan arsaların yeni düzenlemede yasal olarak yüzde 40’ının kamuya terk edilmesi gerektiğini gündeme getirildi. Belediye Başkanı Şenol’un, “Daha önce terkleri yapılan bir yerde kanun gereği yeniden terk olmaz” çıkışı karşısında meclis üyeleri ise alanın niteliğinin değiştiği için bunun talep edilmesi gerektiğini söyledi. Bölgede yeşil alan ayrılmaması, park alanı ve sosyal donatı alanının sıfır olarak planlanmasının doğru olmadığı da belirtildi.

AK PARTİ’DEN DÖNÜŞ
Konu gündeme geldiği zamandan bu yana imar plan değişikliğine olumsuz bakan AK Parti grubu da Belediye Başkanı Şenol’un kararını destekledi. Şenol ile birlikte plan değişikliğini destekleyen AK Parti önerinin ret edilmesine karşı çıktı. Bölgede yeni bir düzenlemenin önünü açacak olan alt ölçekli plan önerisinin meclis gündeminde kalması gerektiğini belirtti. Toplantıya, daha önce İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda meseleye ret oyu kullanan Yılmaz Eroğlu’nun katılmaması da dikkat çekti. Komisyon üyesi diğer AK Partili Hüseyin Aslan da meclise girerek konunun ret edilmemesini, yeniden değerlendirilmesini istedi. Başkan Şenol’un baskısı karşısında direnen CHP grubunun oyları ile önerge oy çokluğu ile ret edildi.
http://www.egedesonsoz.com/images/image/SENOL2.jpg

TANINMIŞ İSİMLER
Gaziemir Belediyesi’nde Başkan Şenol ile CHP grubunu karşı karşıya getiren, AK Parti grubunu da kararsız bırakan bölge İZBAN hattı ile Akçay Caddesi arasında yer alıyor. Tamamı ana yola bakan araziler Sarnıç Kavşağı’nda bulunan Kipa Alışveriş Merkezi ile Hava Teknik Okulları Komutanlığı’na giden bağlantı yolu arasında kalıyor. Rant değeri yüksek olan, proje hayata geçtiğinde yapılacak inşaatlarla 500 milyon TL’yi bulan bir değer kazanacak alanda İzmir’in tanınmış isimlerinin yerleri bulunuyor. Bölgede,  Sevilen Şarapları, Özgörkey,  Enriko Aliberti, Mahmut Özgener, Bilginoğlu, Ege Plastik, Baysal Kereste, Dugles AŞ. gibi isim ve şirketlerin arazi ve işyerleri yer alıyor.

ALINAN KARAR HUKUKSUZ
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol plan değişikliği kararının mecliste ret edilmesinin doğru olmadığını söyledi. Şenol, “Burasının planlarını Büyükşehir Belediyesi yaptıktan sonra bize gönderdi. Bizim plan yapma değil planları onaylama yetkimiz var. Meclis üyeleri ret ettiler ama hukuki olarak sorun var. Uygulama imar planını üst ölçekli plana uygulamamız gerekiyor. Bunu yapmak yerine ret ettiğiniz zaman adamlar gidip dava açabilir. Ben de meclislere ret edildiği sürece katılmadım. Burada kimin arazisinin olup olmadığını da bilmiyorum. Arsaların sahipleri tanınmış, zengin insanlar olabilir. Hiçbirisi ile de görüşmem olmadı. Eğer meclis kararı sonrasında dava açılırsa yargılanırız, tazminat ödemek zorunda kalırız. Benim kooperatiften aldığım bir ev bir de babamdan kalan mülkte yüzde 25 hissem var. Başka da bir şeyim yok. Tazminat nedeniyle evimden mi olayım? Kanun zamanında terkleri yapılan yerden yeni kamuya terk alınmayacağını ifade ediyor. Ben altı yıldır yüzde 60’a kadar kamuya terk aldığım yerler oldu. Geçmişte buralardan yüzde 3-5 gibi çok az terk alındıysa suç benim mi? Ben ne yapabilirim. Bana “git mülk sahipleri ile görüş’ diyorlar. Komisyonun yetkisi var. İlgili ihtisas komisyonları görüşebilir. Şimdiye kadar meclise bu karar geldiği için katılmadım. Önerge ret edildi. Bundan sonra meclise gelip meclisi yöneteceğim” dedi.
 

 
Salih Uçan Altınordulu U19'lara moral verdi
 
Ödemiş’in mahallelerinde çocuk şenliği
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 4 Eylül 2015 Cuma 12:38

orada arazisi olanlardan rant vergisi alsınlar.....

Yorumu oyla      15      5  
4 Eylül 2015 Cuma 08:47

Bu gaziemir için kapışan zatları nedense Çiğli'de göremiyoruz. Üstelik Çiğli daha güzel bir ilçe olmasına rağmen. Şehir ölmüş bitmiş. Cenaze kaldırılmayı bekliyor.

Yorumu oyla      17      5  
3 Eylül 2015 Perşembe 20:51

Sendiköylü biraz izmir den çıkın da gelişmiş şehir görün, aradaki farkı anlarsınız. Her yere inşaat yapmakla gelişmiş olmazsın ama izmir zaten beton bir şehir, hem de en çarpığından. Gaziemir de yol yapacak yer yoksa koridor açarsın yaparsın, olmadı mevcut yolu çift katlı yaparsın.

Yorumu oyla      18      7  
Seydiköylü 3 Eylül 2015 Perşembe 20:00

CHP gurubunu kutluyorum. İzmire köy diyenler, her tarafa yatırım adına bina yapmanın gelişmişlik olduğunu zannediyorlar. Karşı çıkılan yatırım değil, yüzlerce dönüm araziye hiç kayıpsız bina izni verilmesidir. Sadece bir optimum mağazasının trafiği ne hale getirdiği ortadadır. Gaziemirde yol yapılacak yer kalmamıştır. Gaziemirde yaşayan birisi olarak bu kadar yapılaşmayı artık istemiyorum ! CHP gurubunun direnmeye devam etmesini destekliyorum.

Yorumu oyla      23      12  
3 Eylül 2015 Perşembe 17:23

Izmir şehircilik açısından bitmiş bir şehirdir. Çoğu yer plansız yapılaşmış. Yeşil alan, sosyal alan kısıtlı. Yollar dar ve yetersiz. Yatırımcıyı belediyeler teşvik etmeli. Havaalanından gelen birisi Türkiye'nin 3. Büyük şehrine geldiğini anlamalı. Expo için yetkilileri Yeşildere den geciremediler. Niye? Havaalanından Alsancak ' a kadar bir proje niye cizilmez? Çok mu zor ? Yap projeyi, yatırımcıya aç. Yesilderenin etrafi yesillikler icinde kafeler olsa fena mi olur. Simdiki hali cok mu guzel. O yapilari oradan kaldirmak cok mu zor? Hayir. Yıllar önce gökdelen bölgesi planları yapıldı. Yatırımcı geliyor mu geliyor. Rant var mı var. Şehir gelişiyor mu, evet. Yoğunluk varsa yoğunluğuna yeni yol yaparsın, metro hattı yaparsın. Olay bu kadar basit. Belediyeleri yan gelip yatsınlar diye seçmiyoruz. Belediyecilik kaldırım döşemek değildir. Karabağlar Belediyesi uzundere de bir park yapmaya kalktı eline yüzüne bulastirdi. Aynı şekilde pazaryeri yapımında da ...

Yorumu oyla      19      7  
Doğukan 3 Eylül 2015 Perşembe 17:09

Gaziemir chp meclis üyeleri siz belediye başkanınıza karşı gelmeye devam edin ilçe başkanının sözüyle yol alım ama İzmir hep koy kalsın yazık ya

Yorumu oyla      19      12  
3 Eylül 2015 Perşembe 16:06

Ercan bey ben ne diyorum: Altyapısını hazırla, boş boş oturma... her şeye rant var. Rant olmadan nasıl olacak ? Hayrına mı yatırım yapacaklar ?

Yorumu oyla      18      8  
ercan 3 Eylül 2015 Perşembe 14:27

Önce alt yapısı hazırlanır.Önce yapalım sonrasını düşünürüz derseniz ikinci bir isatnbul faciası yaratırsınız bu şehirde.Hele bir başlıyalım sonrasını sonra düşünürüz mantığlnın hala geçerli olduğu zihniyetin yapılan yorumlarda da görüyoruz.Sonrada ah vah ediyoruz ama zihniyet yine değişmiyor ne yazık ki

Yorumu oyla      20      11  
3 Eylül 2015 Perşembe 13:51

Şu şehirde yatırımların önünü artık açın. Yol tıkanıyorsa yeni yol yaparsın , metro yaparsın ama hiçbir şey yapmadan oturmazsın.

Yorumu oyla      21      12  
3 Eylül 2015 Perşembe 13:40

Rant var diye diye şehri köy bıraktılar.

Yorumu oyla      25      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir’de kurslar başlıyor
Gaziemir Belediyesi’nin 48 farklı branşta açtığı ücretsiz kurslar her ...
Karabağlar’da “Yerelden kalkınma”paneli
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin bu yıl 14’üncüsünü ...
Bornova Belediyesi’nden Hopa’ya destek
Bornova Belediye’si Artvin’in Hopa İlçesi’nde meydana gelen sel felaketinin ...
 
Karşıyaka Belediyesi sahaya indi
Belediye çalışanları arasındaki sosyal ilişkileri güçlendirmek isteyen ...
Borçlar artınca Torbalı'da 4,5 milyonluk satış
Torbalı Belediyesi gayrimenkulleri satışa çıkarmaya başladı. Geçtiğimiz ...
Sinemacıların 15. İzmir buluşması başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 15.si düzenlenen Sinema ...
 
Barış Selçuk ödülleri sahiplerini buldu
1994 yılında göreve giderken geçirdiği trafik kazası sonucu yaşama veda ...
Karabağlar’da CHP’li üyelerden ‘ithal aday’ kampanyası
Karabağlar Belediyesi Eylül ayı meclisinde CHP’li meclis üyeleri “ithal ...
Çiğli’de gergin meclis: O isimden istifa resti
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan ile Süleyman Karadağ arasında yargıya ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva