HABERLER>SEÇİM 2015
27 Mart 2015 Cuma - 11:00

Flaş! Ve bilmece çözüldü: İzmir 2.bölgede kontenjan sayısı...

Yüksek Seçim Kurulu CHP’nin PM kararı ile belirlediği kontenjan sayısını düşüremeyeceğini bildirdi. Genel merkeze resmi görüşü gönderen YSK kararına dayanak olarak başvuru süresinin geçmesini gerekçe gösterdi. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, “Karar dünyanın sonu değil. Bundan sonra sıralama ve yerler kesinlikle değiştirilemez. Bu kanunu bir durum, temayül değil” dedi.

Flaş! Ve bilmece çözüldü: İzmir 2.bölgede kontenjan sayısı...

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - CHP’de genel seçim öncesinde milletvekili adaylarını belirlemek için önseçim kararı alınan İzmir’de birinci ve ikinci bölgeler için ayrılan 1-3 ve 5.sıradaki kontenjanın düşürülmesi beklentisi sona erdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’den önseçime girme kararını açıklamasından sonra partinin ikinci bölgede 5. Sıradaki kontenjanı kaldırmak için görüş sorduğu Yüksek Seçim Kurulu yanıtı verdi.

- KILIÇDAROĞLU'NUN RAKİPLERİ NE DEDİ?...

- ÜMİT YALDIZ YAZDI: KILIÇDAROĞLU'NA KUMPAS VE TARİHİ AÇILIŞTAN NOTLAR...


Egedesonsöz’ün parti kaynaklarından aldığı bilgiye göre, YSK kesin kararı dün akşam 17:00 itibariyle partiye yolladı. Resmi yazıda, Siyasi Partiler Kanunu’nun ilgili maddesi gerekçe gösterildi. Bu maddeye göre 29 Mart’ta İzmir’de önseçim yapacak olan partinin 10 gün önce başvuru yapması gerekiyordu. Bu 10 günlük yasal süreyi geçiren CHP önseçime altı gün kala görüş sordu ve YSK kararını olumsuz bildirdi. Buna göre parti, ikinci bölgede tıpkı birinci bölgede olduğu gibi 3 kontenjan ile seçime girecek. Kararın ardından birçok isim kontenjanın genel başkan ile birlikte 4’e çıktığını ifade ederken önseçime girecek isimler için yarışın zorlu olacağını ifade etti.


 
DÜNYANIN SONU DEĞİL
Kararın ardından Egedesonsöz’e konuşan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, “Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği kararın üzerinde bir karar olmaz. Bu durum ayrıca dünyanın sonu da değil... İzmir’de birinci ve ikinci bölgede üçer kontenjan kullanılacak. Genel başkanımızın gelişi nedeniyle 5.sıranın iptal edilmesi ile ilgili görüş olumsuz olunca yapacak bir şey da yok. Önseçim ve kontenjan için belirlenen sıralama ve listeler kesindir. Değiştirilemez. Parti burada temayül yapmıyor. Bunun kanunu bir karşılığı var. Yapılanların tamamı hukuk çerçevesindedir” dedi.
 
Tekin, Kılıçdaroğlu’nun gelmesi ile birlikte uygulamada 4’e çıkan kontenjan sayısının önseçime girenleri etkileyeceği, önseçimden çıkanların birisinin 5.sıraya yazılabileceği görüşü için ise, “İkisi de ayrı ayrı bir durum. Biz önseçim yapıyoruz. Kanunen kuralları bellidir. Bir siyasi parti temayülü ile karıştırılmasın. Oradan çıkamayan buraya yazılır, yer değiştirilir gibi bir durum olmaz. Partimizin aldığı MYK ve PM kararları kesindir” diye konuştu.



“KEMAL BEY ÇOK İSTEDİ AMA…”
2. bölgede örgüt ziyaretleri yaparak Kılıçdaroğlu'nun ön seçim çalışmasını yürüten danışmanı Veli Özdemir, "Kontenjanın düşmesini Kemal Bey çok istedi ancak YSK'ya görüş sorduk olumsuz yanıt geldi. Yasal olan süreler tükenmişti. Dolayısıyla Kemal Bey çok istemesine rağmen gerçekleşmedi. Bu durumun partide sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Partilimiz çok yüksek bilince ve sadakate sahip" dedi.
 

CHP İL DE DUYURDU
Öte yandan YSK’nın kararından 20 saat sonra CHP İl Başkanlığından da bir açıklama geldi ve Başkan Bedri Serter kontenjanda indirime gidilmeyeceğini duyurdu.

İşte Serter’in mesajı: Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezimizin, İzmir’de milletvekili adaylarının belirlenmesinde kullanılacak olan, kontenjan sayısının düşürülüp düşürülemeyeceğine ilişkin Yüksek Seçim Kuruluna görüş sorduğu kamuoyunun malumudur.
Bu görüşe YSK’dan gelen cevap belli olmuştur. YSK İzmir’de her iki bölge dede kontenjan sayısının, “Seçim takviminden kaynaklı hukuki sürecin sona ermesi gerekçesiyle” düşürülemeyeceği yönünde olumsuz görüş bildirmiştir. Biz de CHP İzmir İl Başkanlığı olarak, YSK’nın verdiği bu kararı birer yazıyla İzmir İl ve İlçe Seçim Kurullarına bildireceğiz. Kamuoyunun ve basınımızın bilgisine sunarım.

OPERASYON MU YAPILACAK?
Partide, Kılıçdaroğlu’nun üç kontenjan olan ikinci bölgede dördüncü kontenjan gibi önseçime girmesinin ardından birçok aday adayının duruma tepki gösterdiği ifade edildi. CHP Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü’nün, “Genel başkana ön seçimde tuzak kurmak, kumpas yapmak partiye ihanettir” dikkat çekerken önseçimde bazı yerlerde Kılıçdaroğlu’nun isminin çizilebileceği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’na muhalefet yapan parti içindeki bazı dengeler ve yapılar çalışmalara başlarken genel merkezin Kılıçdaroğlu’nun sıra numarasını bildiren mesajları üyelere göndermesi de dikkat çekmişti.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ersin 29 Mart 2015 Pazar 20:18

ikinci bölge kontenjan adayı için herhalde Mehmet Ali Susam ı koyarsınız.İzmir de bütün esnaf birlikleri arkasında,kendisi daha önce girdiği bütün ön seçimlerden birinci sırada çıktı.Bu değerli kişiyi seçilecek yere koyulmaz ise CHP büyük oy kaybına uğrar...

Yorumu oyla      11      5  
Halit 28 Mart 2015 Cumartesi 01:24

Yasa açık, onseçime girenlerden kontenjana yazamazsınız. Ustelik genel başkanın gelişi ile en az bir milletvekili artışı olacaktır. Sekiz ve dokuz süpriz adaylardır. Kaybettim diye eve giderken kazandin haberi alırlarsa şaşırmasınlar.

Yorumu oyla      12      5  
İZMİRLİ 27 Mart 2015 Cuma 20:04

İYİ NİYETLİ OLUNSA, ÖN SEÇİMDE BAŞARILI OLAN ADAY 5. SIRA KONTEJYAN GÖSTERİLİRSE, HAKKANİYET SAĞLANIR.ANCAK BUNU YAPMAZLAR.ÇÜNKİ İZMİRDEN ADAY GÖSTERİLECEK ADAMLARI VAR.

Yorumu oyla      15      6  
DİNAMİK 27 Mart 2015 Cuma 19:17

DÜNYANIN SONU DEĞİL AMA YANLIŞA DOĞRU DENMEZ O ZAMAN GENEL MERKEZ ,DE GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI ÖN SEÇİME GİRSİNLER HELE GÜRSEL TEKİN ÖRGÜTTEN GELEN BİRİ NEDEN ÖN SEÇİM DEĞİLDE ATAMA YOKSA SANDIKTAN ÇIKAMAYACAĞINI ANLADI

Yorumu oyla      18      6  
erol çalış 27 Mart 2015 Cuma 18:54

bir defada zamanında bir iş yapsanız siz değilmiydiniz genel başkana istanbul seçimlerinde oy kulladıramayan gürsel tekin bey o zaman istanbulda değilmiydi? bir işide düzgün yapın neymiş dünyanın sonu değilmiş senin umurunda değil tabi ilgili insanlara bir sor bakalım

Yorumu oyla      19      6  
baytak 27 Mart 2015 Cuma 14:16

Aday adayları bir şey kaybetmeyecek. çünkü CHP çıkaracağı vekil sayısı 1 hatta 2 artacak. Yani 8. sıradaki adayın seçilme şansı varken şimdi 9 belki de 10. sıradaki adayın seçilme şansı olacak. AKP de telaş işte bundan.

Yorumu oyla      18      21  
T.C Erol DURUKAN 27 Mart 2015 Cuma 11:38

2. BÖLGE A.ADAYLARI AYLARDIR SOKAK SOKAK DOLAŞIYOR HİÇ ETİK OLMADI YAZIKTIR BU İNSANLAR HİÇ YAKIŞMADI İNSANLARI ZOR DURUMDA BIRAKTINIZ LAF OLSUN TORBA DOLSUN ÖNSEÇİM BUNUN BÖYLE OLACAĞI BELLİYDİ...

Yorumu oyla      32      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Altındağ: Taşeron kanayan yaramızdır
Karşıyaka Belediyesi Şantiyesi’nde işçiler tarafından sıcak bir ilgiyle ...
CHP'li İnanç 14 ilçeyi gezdi, binlerce partiliye ulaştı
Aylardır sokaklarda partililerle bir araya gelen İzmir 1. Bölge 49. Sıra ...
MHP İzmir’de sosyal medya fenomeni eğitimi
Sosyal medya mecralarından en çok Facebook'u kullanan MHP'nin İzmir teşkilatları, ...
 
CHP'li Sökmen'den önseçim öncesi birlik çağrısı
Cumhuriyet Halk Partisinin İzmir milletvekili adaylarını belirlemek için ...
CHP'li Türkbay: Şimdi birbirimize destek olma zamanı
CHP İzmir 1. Bölge Milletvekili aday adayı Mehmet Türkbay bir TV kanalına ...
Sezer'e Bornova'da havai fişekli-türkülü karşılama
CHP 2.Bölge aday adayı Hüseyin Sezer Evka-4’te partililerle buluşmasında ...
 
CHP’li Kılıç'a emekçi kadınlardan büyük destek
CHP İzmir 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı Avukat Sevda Erdan Kılıç, 29 ...
CHP'li Kayapınar: Önseçim aile bağlarını güçlendirecek
CHP İzmir 2. Bölde aday adayı Şehmus Kayapınar önseçimin CHP'deki aile ...
Ankara’da kritik zirve: Davutoğlu ile Delican ne konuştu?
AK Parti İl Başkanı, Başbakan’ın davetiyle Başkent’e gitti. İkili Genel ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva