HABERLER>GÜNCEL
25 Kasım 2014 Salı - 10:11

Flaş! Soma iddianamesine ret

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili iddianame reddedildi.

Flaş! Soma iddianamesine ret

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 45 sanıklı davaya bakan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi eksiklikler nedeniyle reddetti.
 
İddianamenin Cumhuriyet Savcılığı'na iade gerekçesinde 'Mağdur ve tanıkların ifadelerinin tam alınmaması, suçlulara yönelik suçlamalarla ilgili delillerin yeterince belirtilmemesi' gösterildi.
 
İddianamenin eksikleri giderilip Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden sunulacak.


 
BARO BAŞKANI 'RET' GEREKÇELERİNİ AÇIKLADI
Manisa Baro Başkanı Avukat Zeynel Balkız, iddianamenin Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulması sırasında eksikleri saptadıklarını ve mahkemenin de bunu gördüğünü ve haklı çıktıklarını söyledi.

Yeni İddianamenin en iyimser durumda Aralık ayı sonu veya yılbaşında hazır olabileceği belirten Balkız, gelinen noktaya sevindiklerini söyledi.

İddianamenin 4 nedenden dolayı reddedildiğini belirten Baro Başkanı Balkız, gerekçeleri şöyle sıraladı: "Bunlardan birincisi müştekilerin tamamının dinlenmemiş olmasıdır. İddianamede 301 şehidin yakınları ve yaralıların tamamı dinlenmesi gerekirken 216 kişi dinlenmiştir. Bu kişilerde bir şehidin 3-4 yakını da vardır. Yani; mağdurların tamamı dinlenmemiştir. İkincisi suçların şahsiliği prensibi vardır. O suçu işleyen kişinin hangi suçtan yargılandığı ve onun kusurundan kimin mağdur olduğu belli olmalıdır. Burada kişiler grup olarak suçlanmış ve savcılık adeta toptancılık yapmıştır. Üçüncüsü olayda yaralanan kişilere verilen raporda 'basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilir' şeklinde rapor verilmiş. Kendilerini yeraltında tehlikeye sokan durum konusunda delillerle irtibat sağlanmamıştır. Dördüncüsü de 'delillerin tamamı toplandı' denilmesine rağmen Sabit Gaz ölçüm cihazları için TÜBİTAK'ın göndereceği rapor beklenmemiştir. Yani delillerin tamamı toplanmamıştır."
 
Herkesin adil yargılanması gerektiğini söyleyen Baro Başkanı Balkız, "Biz ülkenin en büyük maden kazasında bu davada, hem şehitlerin yakınlarının, yaralıların ve mağdurların adil bir şekilde yargılanmasını istiyoruz. Savcılar bu iddianamede toptancılık yapıp işi aceleye getirmişlerdir. Şimdi eksik ifadeler de alınıp yeni ve ayrıntılı bir iddianame hazırlanmalıdır" dedi.
 
İDDİANEMEDE NELER VARDI?
İddianamede Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan; maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy; Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik hakkında 'olası kasıtla kasten öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl arasında, 161 kez de ağırlaşmış yaralama eyleminden 3 yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılmalarına karar verilmesi talep edildi.
 
Tutuksuz sanıklar maden mühendisleri Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz için de 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölüme ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 301 kez 2 yıldan 15 yıla hapis cezası talep edildi ve bu cezalarının ayrıca 3'te 1 oranında artırılmasını istendi.
 
DİĞER 29 SANIK
Yine tutuksuz olan taksirle birden fazla kişinin ölüme ve yaralanmasına neden olmak'  suçlamasıyla kalan 29 sanık Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Caner Uysal hakkında da 2- 15 yıl hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Şen 26 Kasım 2014 Çarşamba 09:08

Türkiye'de hukuk diye birşey yok. Adam haklı olduğu için açtığı davaların hepsini kaybediyor. Türkiyede hukuk, genelevde bakire aramaya benzer. Yargı zayen akepenin kucağına düşmüş. Kimse bu ülkede Hukuk var demesin. Bir dava için dünya para alıyorlar. Mahkeme bitiyor dünya kadar harçtır avukat parası bilmemne parası. Bu ülkede hukuk evrensel ve ücretsiz olmadığı sürece Türkiyede Yargının varlığından söz etmek mümkün değildir. Bizim ödediğimiz vergiler nereye gidiyor kardeşim? Yargı ücretsiz olmalıdır.

Yorumu oyla      12      5  
Oğulcan Cengiz 25 Kasım 2014 Salı 16:20

Aklayacaklar bu olayı merak etmeyin

Yorumu oyla      13      5  
çınar 25 Kasım 2014 Salı 12:41

benim ülkemde insaların hayatı çoooooooook ucuz ve adeleti hiç görmedim nerde acaba

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ali İsmail davasında delil karartan polis suçsuz!
Ali İsmail Korkmaz davasında delil videoyu sildiren polis hakkında takipsizlik ...
THY’de ‘Yavş.k Yavş.koğlu’ skandalı!
Bir THY müşterisinin şikayet dilekçesine aldığı cevap sosyal medyada olay ...
İzmir’de dehşet anları: Kamyon apartmana girdi!
Buca’da yaşanan fren faciasının görüntüleri ortaya çıktı.
 
İzmir'de panik gecesi: Film gibi operasyon!
Konak’ta hakkında 4 ayrı suçtan arama kararı bulunan ve üzerinde silah ...
Dışişleri: Türkiye 230 Peşmergeyi eğitti
Dışişleri kaynakları, Türkiye'nin şu ana kadar Kobani'de IŞİD'e karşı ...
Star ve Akşam Grubu'nda büyük operasyon
Star Medya Grubu ve Kanal 24 ile Akşam ve Güneş (TurkMedya) gazetelerini ...
 
Edirne Valisi'ne Yahudilerden tepki
Edirne Valiliği’nin kentteki sinagogu müzeye dönüştürme çağrısının yankıları ...
Yeni güvenlik yasasıyla emniyet sil-baştan!
Hükümetin TBMM'ye gönderdiği yeni güvenlik yasasından, Emniyet'te "piramit temizliği" çıktı.
Hızlandırılmış tren faciasında 10 yıl sonra karar
Pamukova ilçesinde 22 Temmuz 2004'te 41 kişinin hayatını kaybettiği hızlandırılmış ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva