HABERLER>GÜNCEL
19 Ağustos 2014 Salı - 11:51

Flaş! İzmir merkezli ‘paralel’ operasyonda son durum

İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınanların sayısı 27'ya yükseldi.

Flaş! İzmir merkezli ‘paralel’ operasyonda son durum

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, "paralel yapı" tarafından dinlenildiği ortaya çıkan yaklaşık 50 kişinin şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında bu sabah, haklarında arama kararı çıkartılan 32 emniyet mensubundan 19'u İzmir'de, 8'si Aydın ve Denizli'nin de aralarında bulunduğu bazı illerde gözaltına alındı.

- VİDEO: İZMİR'DE YASA DIŞI DİNLEME OPERASYONU

İzmir'de gözaltına alınanların bazıları, İzmir Emniyet Müdürlüğünün Bozyaka semtindeki Kimlik Tespit ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğüne getirildi. Diğer 5 kişiyle ilgili çalışmalar sürüyor.

Hakkında gözaltı kararı verilen 1. sınıf emniyet müdürünün ise bir dönem İzmir'de İstihbarat Şube Müdürlüğü görevinde bulunduğu, daha sonra terfi ederek başka bir ile atandığı belirtildi.

TESLİM OLAN KOMİSER: TERÖRLE MÜCADELE ETTİM
İzmir'de düzenlenen operasyon kapsamında hakkında arama kararı çıkartılan komiser T.Ü. teslim olmak üzere Bozyaka Semtindeki Emniyet Müdürlüğü hizmet binasına geldi. Görev yaptığı Van'da bir operasyon sırasında ayağından yaralandığını ve bu nedenle raporlu olduğu için İzmir'deki ailesinin yanında bulunduğunu kaydeden T.Ü.., “Yaklaşık 8 yıl İzmir İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde çalıştım, özellikle terör kısımlarında görev yaptım. Yaklaşık 3 aydır da Van'ın Özalp İlçesi'nde şark görevimi yapıyordum. 12 Ağustos'tan bu yana bir hafta içinde üç gün arayla çok ciddi terör eylemleri gerçekleşti. Bunlardan biri kamu binalarının terör örgütü üyelerince taşlanması, diğerleri askeri ve emniyetin zırhlı araçlarına PKK'lılar tarafından döşenen mayının patlatılması. Bu terörist eylemler sırasında, kamu binaları taşlanırken ayağımdan yaralandım ve yaklaşık bir haftadır da İzmir'deydim, tedavim devam ediyordu. Kaçmadım, eşim ve ailemle teslim olmaya geldim. Kaçacak da bir yerimiz yok. Kaçacak durumumuz da yok. İfade vereceğim, ne soracaklarını bilmiyorum. Böyle bir şeyin olacağını tahmin ediyordum. Bugün burada olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Bu dünyaya bir daha gelsem, aynı hayatı yaşasam yine yolun bu tarafında olmayı tercih ederim o tarafta olmaktansa" diye konuştu.

Komiser T.Ü.'nin eşi Melike Ülkümün de, “Eşimle gurur duyuyorum ve onun yanındayım. Onun veremeyeceği bir hesap yok. Yaptığı yanlış bir şey yok" dedi. Baba Faruk Ülkümen ise oğlunun 2 yıl önce evlendiğini ve o dönem görevindeki yoğunluk nedeniyle düğününü 3-4 ay ertelemek zorunda kaldığını kaydetti. Oğlunun vatan için çalıştığını belirten anne Atiye Ülkümen de, “Oğlum sabah 04.00'te eve gelip, saat 06.00'da tekrar göreve gidiyordu, oğlumla gurur duyuyorum. Vatan için çalıştı, millet için çalıştı" diye konuştu. Konuşmanın ardından komiser T.Ü., alkışlar arasında emniyet binasına girip teslim oldu.

“SOKAKTA YATTIK”
İzmir'de sabaha karşı düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan emniyet mensupları, sağlık kontrolü için hastanelere götürüldükten sonra İzmir Emniyet Müdürlüğünün Bozyaka'daki hizmet binasına getirilmeye başlandı. Bu arada gözaltında bulunan şüphelilerden biri, çekim yapan gazetecilere seslenerek, "İzmir'e uyuşturucu girmesin diye günlerce sokaklarda yattık" dedi.

AVUKATLARI AÇIKLAMA YAPTI
Avukat İsmail Hakkı Küçük, Basmane'deki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü önünde bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, Erzurum'da gözaltına alınan komiser Remzi Burcu ve Muş'ta gözaltına alınan komiser Edip Çakmak'ın avukatı olduğunu söyledi.

Muş'ta görev yapan müvekkilinin tatil yapmak üzere geldiği Aydın Ortaklar ilçesinde gözaltına alındığını, Erzurum'daki müvekkilinin uçakla İzmir'e getirildiğini anlatan Küçük, şunları kaydetti:
"İzmir İstihbarat Şube Müdürlüğünde görev yaptıkları döneme ilişkin suçlamalar var. Müvekkillerim suç işlemek amacıya örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve evrakta sahtecilikle suçlanıyor. Gözaltı evrağında bu suçlamaları gördüm. Müvekkilim yaptıklarının tamamen yasal çerçevede yapılan kamu görevi olduğunu, suç olarak addedilmesinin hukuksuz ve keyfi olduğunu söylüyor. Yaptıkları çalışmaların tamamen hakim kararıyla olduğu, önleme dinlemesi olduğu, terör örgütlerine yönelik çalışmalar olduğu, bir çok uyuşturucu yakaladıklarını, canla başla görevlerini yaptıkları, karşılığının bu olmasına çok üzüldüklerini söylüyor. Bu operasyonun kendilerini yıpratmak sindirmek amaçlı olduğunu söylüyorlar."

Bir gazetecinin, "Liman Operasyonu" ile ilgisi var mı sorusu üzerine Küçük, istihbarat biriminin bu konuda doğrudan çalışmasının söz konusu olamayacağını ancak katkısının olabileceğini ifade etti.

Operasyonun gösteri amaçlı olduğunu da savunan Avukat Küçük, "Hepsinin telefonu açık hepsi adresinde, çağrıldığı zaman hepsi gelecek şekilde. Ama moda oldu bu. Kalabalık sayıda insanı gözaltına almak, cezası ağır suçlardan soruşturmalar başlatmak, gözaltında 3-4 yetmezse üzerine bir 4 gün daha tutmak. Ama eğer bu memleket hukuk devletiyse herkes yaptığı işin hesabını verecek. Buna da herkes hazırlıklı olmalı" dedi.
 
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, "yasa dışı dinleme" iddiaları üzerine 13 ilde başlatılan operasyona ilişkin, "toplanan delillere göre haklarında yeterli şüpheye ulaşılan aralarında rütbelilerin de bulunduğu ve bir kısmı değişik illerde görev yapan 32 emniyet personeli için gözaltına alma talimatı verildiğini ve soruşturmanın sürdüğünü" bildirdi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin bugün İzmir merkezli 13 ilde başlatılan operasyona ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, 2010-2013 yıllarında İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli olan bir kısım personel tarafından, kamu kurumlarında görevli bazı memurların farklı isim ile meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile yasaya aykırı olarak usulsüz dinlendiklerinin denetimlerde tespit edilmesi üzerine konunun cumhuriyet başsavcılığına iletildiği belirtildi.

Aynı yönde ulusal medyada çıkan haberlerin de ihbar kabul edildiğinin ifade edildiği açıklamada, şöyle denildi:  "Cumhuriyet başsavcılığımızca başlatılan soruşturma kapsamında, toplanan delillere göre haklarında yeterli şüpheye ulaşılan aralarında rütbelilerinde bulunduğu ve bir kısmı değişik illerde görev yapmakta olan 32 emniyet personeline yönelik olarak 19 Ağustos 2014 tarihi itibariyle gözaltına alınma talimatı verilmiş olup konuya ilişkin soruşturma devam etmektedir."



VALİLİKTEN OPERASYON AÇIKLAMASI
İzmir Valiliği, yasa dışı dinlemelerle ilgili olarak gerçekleştirilen operasyon konusunda yazılı bir basın açıklaması yaptı. İzmir merkezli olarak 12'de başlatıldığı belirtilen operasyonla ilgili açıklamada, şöyle denildi: "Ulusal olarak yayın yapan bir gazetenin 18.03.2014 tarihli nüshasında çıkan haberle çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasadışı dinlendiği bildirilmiştir. Gazete haberinde isimleri geçen an itibariyle 62 müştekinin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına ve Emniyet Müdürlüğü'ne başvurarak şikayetçi olmalarıyla birlikte İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmıştır. Ayrıca, yasa dışı dinleme iddiaları üzerine İzmir Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde Mülkiye ve Polis Baş Müfettişlerince idari inceleme- soruşturma başlatılmış, bu inceleme- soruşturma neticesinde hukuka aykırı olarak telefon dinlemesi yaptıkları tespit edilen görevliler hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan adli tahkikat neticesinde; 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, kurulan suç örgütü kapsamında resmi görev ve yetkinin kötüye kullanılması yoluyla sahte, gerçeğe aykırı belgeler düzenleyip mahkemelerin dinleme kararları vermesini sağlayarak, kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, kamu görevlisine ait araç ve gereçleri suçta kullanmak, iftira, suç uydurmak, özel hayatın gizliliğini ihlal, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, elde edilen ilgili ilgisiz ya da özel yaşama ilişkin verileri suç örgütünün çıkar ve amaçlarına hizmet etme odaklı olarak arşivleme ve kullanma' suçlarıyla ilgili olarak şüpheliler hakkında tahkikat başlatılmıştır."
 
32 EMNİYET GÖREVLİSİ
Yapılan açıklamada, suç tarihlerinde İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli olan, daha sonra çeşitli rütbelere terfi eden 1 birinci sınıf emniyet müdürü, 1 ikinci sınıf emniyet müdürü, 1 üçüncü sınıf emniyet müdürü, 1 dördüncü sınıf emniyet müdürü, 2 emniyet amiri, 8 komiser, 2 komiser yardımcısı, 4 başpolis, 12 polis memuru olmak üzere toplam 32 emniyet görevlisi hakkında, 2010-2011-2012 ve 2013 yılları arasında, kamu kurumlarında görevli memurların farklı isim ile farklı meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile anayasaya ve ilgili kanunlara aykırı olarak dinlendikleri gerekçesiyle bugün operasyon başlatıldığı yer aldı.
 
7 KİŞİ ARANIYOR
Valilik açıklaması şöyle devam etti: "Yasa dışı dinleme yaptıkları tespit edilen 32 şüpheliyle ilgili olarak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının talep yazısı ve İzmir 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararı ile 19.08.2014 günü sabah saatlerinde İzmir merkezli 12 ilde (Adıyaman, Ankara, Aydın, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Hakkari, Kayseri, Malatya, Şırnak, Van ve Yalova) toplam 32 adreste eş zamanlı olarak başlatılan operasyonlarda 1 üçüncü sınıf emniyet müdürü, 2 emniyet amiri, 6 komiser, 2 komiser yardımcısı, 4 başpolis, 10 polis memuru olmak üzere toplam 25 emniyet görevlisi an itibariyle gözaltına alınmıştır. Haklarında arama ve/veya yakalama kararı bulunan diğer 7 kişinin arama ve/veya yakalama işlemleri devam ettirilmektedir."
 
TWİTTER'DAKİ İDDİALARA YANIT
İzmir Valiliği'nin açıklamasında, Twitter üzerinden "Fuatavni" adıyla adıyla birkaç gündür atılan tweet'lerde, İzmir'de liman yolsuzluğu operasyonu ve askeri gizli bilgi ve belge davası operasyonunu yapan polislere yönelik operasyon yapılacağı açıklamalarına da yanıt verildi. Açıklamada, "19.08.2014 günü başlatılan yasa dışı dinleme operasyonunun bir takım basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada çıkan haberlerde İzmir ilinde daha önceki tarihlerde yapılan askeri casusluk ve liman operasyonları ve bu operasyonları yapan emniyet mensuplarına karşı yapılmış olduğu algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu operasyonun kamuoyuna yansıyan operasyonlarla bir alakasının olmadığı ve bu tür haberlerin kamuoyunu kasıtlı olarak yanıltmak amacıyla yapıldığı değerlendirilmektedir" denildi.



POLİS YAKINLARI EMNİYET BİNASINDA
İzmir'de düzenlenen operasyonda gözaltına alınan polislerin yakınlarıyla onlara destek verenler, gözaltındakilerin tutulduğu Bozyaka Semti'ndeki Emniyet Hizmet binası önüne geldi. Gruptakiler, 'Şanlı Türk polisi Anadolu insanı yanınızda, sizlerle gurur duyuyoruz', 'Adalet aranıyor', 'Hırsızı yakalamak suç mu' yazılı dövizler ve Türk bayrağı taşıdı.
 
Grup adına Bozyaka Yardımlaşma Derneği (BOYAD) kurucu üyesi Necati Yürüdü basın açıklaması yaptı. Yürüdü, “Benim gözaltında yakınım yok, ancak onlar benim kardeşlerim, ağabeylerim, onlara destek için buraya geldim. Türk polisine haksızlık yapıldığının farkındayız. İzmir vatandaşı olarak hükümet yetkililerinden bu haksızlığa dur denmesini istiyoruz. Ama bir duyarsızlık var, Türk polisi yaptığı vazifesinin arkasında durduğu için içeride. Biz onların ne yaptığının farkındayız. İran casusları dışarıda, Türk polisi içeride. Bu bizi içten yaralıyor, yüreklerimiz yanıyor, feryat ediyoruz. BOYAD olarak 10 bin kişi adına konuşuyorum, sosyal faaliyetler yapıyoruz ve bu noktada da devamlı emniyet personeliyle sürekli içli dışlı olduğumuz için bu yapılanlar bizleri yaralıyor. Onların bir kardeşi olarak, bir vatandaş olarak devlet yetkililerinden duyarlılık bekliyoruz" diye konuştu. Gruptakiler de alkışlarıyla Yürüdü'ye destek oldu.Yaklaşık 50 kişilik grubun emniyet binası önünde bekleyişi sürüyor.

GÖZALTI SAYISI 27 OLDU
 Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan polislerin henüz ifadelerinin alınmasına başlanmadığı, ek gözaltı süresi alındığı bildirildi. Polislerin yakınlarıyla onlara destek verenlerin Emniyet Müdürlüğü hizmet binası önündeki bekleyişleri ise sürüyor. (dha, aa)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir depreme duyarlılık için yürüdü
İzmir’de, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon ...
Flaş! Lice karıştı! Heykele operasyon: 1 ölü
Diyarbakır'ın Lice İlçesi Yolaçtı Köyü'nde PKK mezarlığına dikilen Mahsum ...
Berkin’e küfreden polis hakim karşısına çıkıyor
Berkin Elvan'ın ölümünden sonra kendi Facebook sayfasında "Böyle ekmek ...
 
Sosyal yardımda bölgesel kriter: Hem kömür hem klima!
Hızla büyüyen sosyal yardımlara yeni kriterler getiriliyor. İstanbul’daki ...
Denizden 3 ceset çıktı!
Kocaeli'de denizde bir erkek çocuğu olduğu ihbarı üzerine çevrede arama ...
Flaş! İzmir'de 'dinleme' baskını: 20 polis gözaltında
İzmir'de, 'yasa dışı dinleme' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma ...
 
Yine Urla’yı seçti: Ve Erdoğan ailesi o villalarda…
12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yorucu seçim maratonu ve veda turlarının ...
İzmir’de korkunç son: Bunalıma giren genç…
İzmir’in Gaziemir İlçesi'nde açık lise öğrencisi 17 yaşındaki Mesut Kamil ...
İzmir’de yangın: Çam ormanı kül oldu
İzmir’in Torbalı İlçesi'nde, üç ayrı noktada birden çıkan yangında, 1.5 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva