HABERLER>GÜNCEL
20 Ağustos 2014 Çarşamba - 08:33

Fidan’dan İmralı’ya seçim sonrası kritik ziyaret!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Cuma günü MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan ile görüştüğü ortaya çıktı.

Fidan’dan İmralı’ya seçim sonrası kritik ziyaret!

ANKARA - Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Cuma günü MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan ile görüştüğü ortaya çıktı. Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer, 'istisnai' olarak nitelediği bu ziyarette Fidan'ın Abdullah Öcalan'a, “Erdoğan hem kampanyasında hem de seçildikten sonra yaptığı açıklamalarda olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı makamında otururken de çözüm sürecinin temel takipçisi olacak" güvencesini verdiğini yazdı.
 
İşte Çakırözer'in yazısının o bölümü:
 
"FİDAN'DAN "GÜVENCE" ZİYARETİ
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın dün medyaya yansıyan son açıklamaları çözüm sürecinin geleceği açısından önemli ipuçları içeriyordu. Atalay’ın açıklamalarında bize göre de en dikkat çekici konu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın beraberinde bir heyetle cuma günü Öcalan’a yaptığı ziyaret…
 
Çözüm süreci öncesindeki Oslo müzakereleri sırasında, dönemin Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olarak kritik öneme sahip olan Fidan daha sonra MİT Müsteşarlığı görevine atandıkan sonra da Öcalan’la İmralı’da görüşmeleri sürdüren isim. Fidan bir buçuk yıldır devam eden bu süreçte birkaç kez İmralı’da Öcalan ile görüştü. Ondan daha fazla sayıda ziyareti ise MİT’ten daha alt seviyede isimler gerçekleştirdi.
 
Fidan’ın bu gidişini ‘istisnai’ yapan neden nedir diye soruşturduğumuzda karşımıza ‘Cumhurbaşkanlığı seçimi’ yanıtı çıktı. Geçen hafta cuma günü yapılan ziyaret Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yapılan ilk ziyaret olması açısından kritikti.
 
SÜRECİN BAŞINDA KİM VAR?
Hem Fidan’ın ziyareti hem de Atalay’ın dün yaptığı açıklamalar, Öcalan’ın ve sürecin Kürt tarafındaki diğer aktörlerin (Kandil, HDP, Avrupa kanadı) aklında oluşan,‘Erdoğan Köşk’e çıkınca çözüm süreci devam edecek mi?’, ‘Sürecin karar vericisi Erdoğan mı kalacak yoksa yeni başbakan mı olacak?’, ‘Bundan sonra atılmasını istediğimiz adımlarda son sözü kim söyleyecek’ gibi sorulara yanıt niteliği taşıdığı anlaşılıyor. Anlaşılan o ki Öcalan’a, “Erdoğan hem kampanyasında hem de seçildikten sonra yaptığı açıklamalarda olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı makamında otururken de çözüm sürecinin temel takipçisi olacak” güvencesi verildi. Hatta belki de Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’nın süreci ‘daha da hızlandıracağı’ vaadi de buna eklenmiş olabilir.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun son dakikada bir değişiklik olmazsa başbakan olması beklenirken, Fidan’ın da yerine gelebileceği kulislerde konuşuluyor. Fidan’ın İmralı ziyareti bu açıdan da önemli. Fidan’ın ziyaretiyle kişilerden bağımsız olarak çözüm sürecine sahip çıktıklarının kararlılığını Öcalan’a ilettiği değerlendirmesi yapılıyor.
 
KANDİL VE AVRUPA'DAN HEYETLER
Atalay’ın, “Fidan beraberinde bir heyetle İmralı’ya gitti” sözleri ve bundan sonra devreye Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’nın ve sivil aktörlerin de girebileceği şeklindeki açıklamaları önümüzdeki günlerde oldukça tartışılacak gibi gözüküyor.
 
Bugüne kadar adaya sadece Fidan ve onun ekibinden MİT yetkilileri gidebiliyordu. Bundan sonra Kamu Güvenliği Müsteşarlığı da devreye girecek. Ayrıca akil insanlar heyetlerinden bazı isimlerle gazetecilerin İmralı’ya ziyaretleri de gündeme gelebilecek.
 
Atalay’ın açıklamalarından MİT ve Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’nın oluşturacağı heyetlerin bundan sonra Kandil’deki silahlı kanat ve Avrupa’daki PKK unsurlarıyla da görüşmesi aşamasına gelindiği anlaşılıyor.
 
BU KEZ ŞEFFAF OLUNSUN
Yeni yol haritası, “Çekilme, silah bırakma, eve dönüş ve normal hayata katılım” şekinde açıklanıyor. Çözüm sürecinin başında da halka buna benzer bir takvim sunularak 7-8 ay içinde sorunun kalıcı çözümüne ulaşılacağı vaadi aktarılmıştı. Seçim sonrası AKP’liler eylül ayında sürecin sonuçlanma aşamasına geleceğini söylemeye başladılar. Sürecin en başında, “Görüşmeler şeffaf olsun. Seçimler içinkullanılmasın” şeklinde yapılan olumlu eleştiriler bugün kadar dikkate alınmadı. Şimdi sonuç aşamasına gelindiyse başta hiçbir adıma engel olmayan Meclis’teki ana muhalefet başta olmak üzere tüm Türkiye insanı bilgilendirilmeli."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİR'Lİ 20 Ağustos 2014 Çarşamba 09:23

Allah'ım bu güzelim memleketimiz,Yüce Türk Milletiz için kötü senaryo yazan,oynayan,aracılık eden,bölmeye çalışan her kim veya kimler varsa onlara bu fırsatı verme Yarabbim.Amin,Amin,Amin.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Devriye yapan askeri time pusu: 1 şehit
Van'da devriye görevi yapan askeri time PKK'lılarca ateş açılması sonucu ...
İzmir'de büyük uyuşturucu operasyonu
İzmir'in Karabağlar İlçesi'nde, polis ekiplerinin uyuşturucu madde ticareti ...
Flaş! Lice'den kara haber: Bir asker şehit oldu
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde PKK’lı Mahsum Korkmaz’ın heykelinin kaldırılması ...
 
İzmir’de beyaz şapkalı soyguncu kabusu!
İzmir’in Balçova İlçesi'nde bulunan Gediz Elektrik A.Ş. tahsilat ofisine, ...
Kara rapor: Bonzai yaşı 11’e düştü
TÜİK araştırmasına göre, son dönemde yol açtığı ölümlerle kamuoyunun gündeminde ...
6 yaşındaki çocuğa gürültü dayağı
Samsun'da 6 yaşındaki çocuk, bahçede oynarken gürültü yaptığı iddiasıyla ...
 
İsmail Sivri ödülleri sahiplerini buldu
Türkiye Gazeteciler Federasyonu İsmail Sivri Gazetecilik Yarışması sonuçlandı. ...
İzmir’deki ‘paralel operasyon’da avukat konuştu: El Kaide ile ilgili!
Avukat Aksoy: Bu gözaltı kararları, İzmir'de İran ajanlarına ve El Kaide ...
Davullu-zurnalı cenaze: Ağlaya ağlaya oynadılar
Mersin'de, trafik kazası sonucu yaşamını yitiren üniversite öğrencisinin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva