HABERLER>POLİTİKA
5 Mart 2015 Perşembe - 08:26

Erdoğan 'sigara' için mahalle baskısı istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sigara alışkanlığıyla mücadelenin, sadece yasayla, yasakla ve ceza ile yürütülebilecek bir mücadele olmadığını belirterek, "Ama cezanın, yasağın etkisini de gözardı edemeyiz. Toplumsal duyarlılık, sosyal reaksiyon oluşturmak mecburiyetindeyiz. Hani mahalle baskısı diyorlar ya, bu konuda hakikaten mahalle baskısı yapmak lazım. Sigara içenin ayıpladığı bir sosyal alanı tesis etmeliyiz" dedi.

Erdoğan  sigara  için mahalle baskısı istedi

Erdoğan, Zümrüdüanka tarafından Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen "Yeşilay En'leri 2015 Ödül Töreni'ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, sigara başta olmak üzere tüm zararlı alışkanlıklara karşı çok özel bir hassasiyete sahip olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Kimin cebinde bir sigara paketi, elinde sigara görürsem, yılmadan usanmadan elinden alır ve paketi nasıl alırım diye bir mücadele içine girerim. Hatta, söz isterim. 'Bırakırım' değil, 'Bıraktım' diye söz isterim. Adını, soyadını, tarihi yazar, hatta vaktimiz müsaitse telefon numarasını kaydederim. Sağolsun, koleksiyonu devam ettiriyoruz. Türkiye'de herhalde böyle bir koleksiyona sahip olan yoktur. Tabii bu içilen değil, bıraktırılan koleksiyonun rekoru. Ben birine sigarayı bıraktırdığım zaman, adeta yeniden doğuşuna vesile olmuş gibi mutlu oluyorum. Bana 'Sigarayı bıraktım' diyenleri de zaman zaman takip ettiğim de oluyor."

"MAHALLE BASKISI YAPMAK LAZIM"'
Erdoğan, zararlı alışkanlıklarla ve ve bağımlılıkla mücadelenin tüm dünyanın gündeminde olan bir mücadele olduğunu belirterek, bu konunun Anayasa'nın 58. maddesinde "Gençliğin Korunması" başlığında yer alan bir hüküm olduğunu dile getirdi.
Erdoğan, "Yasa değil, Anayasal hüküm. 'Devlet, gençliği alkol düşkünlüğünden, kumar ve uyuşturucudan korumak için gerekli tedbirleri alır.' Bu kadar açık ve net... Bu kadar mücadele verirken, birileri bunu farklı yere çekerler. En gelişmişinden en geri kalmışına kadar tüm ülkeler halkını bundan korumak için yoğun gayret içindedirler. Zaman zaman Türkiye'nin bu konudaki mücadelesinin eleştirildiğini görüyoruz. Biz kapalı alanlarda ve belirli yerlerdeki açık alanlarda sigara içilmesini yasakladık. Elbette bu sadece yasayla, yasakla, ceza ile yürütülebilecek bir mücadele değil. Ama cezanın, yasağın etkisini de gözardı edemeyiz. Toplumsal duyarlılık, sosyal reaksiyon oluşturmak mecburiyetindeyiz. Hani mahalle baskısı diyorlar ya, bu konuda hakikaten mahalle baskısı yapmak lazım. Sigara içenin ayıplandığı bir sosyal alanı tesis etmeliyiz. Geçmişte uçakta, trende bile sigara içilebiliyordu. Uzun otobüs yolculukları sigara içmeyenler için adeta bir eziyetti, işkenceydi. Biz 2008'de kapalı alanda sigara içmeyi yasaklayana kadar, işyerlerinde, düğün salonlarında, kahvehanelerde, hatta spor salonlarında sigara içiliyordu. Çünkü burada insanlığın menfaati var. Geleceğimizin menfaati var. Hatta sigara içenlerin büyük kısmının bu sınırlamaları desteklediğini biliyorum. Bu konunun demokrasiyle, insan haklarıyla, farklılıklara saygıyla bir ilgisi yok. Düşünün, bir evde beyefendi sigara içiyor, ama hanımefendi içmiyor. Tam tersi de olabilir. Hanımefendi sıkıntı içine giriyor. Bunlara karşı ortak bir tedbir almamız, geliştirmemiz gerekiyor."


"BENİM VAZİFEMİN GEREĞİ..."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zararlı alışkanlıklarla, bağımlılıkla mücadele, benim vazifemin de gereğidir. Ama daha önemlisi, benim bir baba, eş, torun sahibi olarak, tüm milletime karşı sorumluluğumdur. sigarayla müceadele konusunda ne kadar hassas isem, her türlü uyuşturucuyla, hatta daha fazla hassasım. Yine alkol alışkanlığıyla ilgili de hassasım. Bütün bunlar bir felaket zincirinin halkaları gibidir. Bununla topyekün mücadele etmeden sağlıklı nesiller yetiştiremeyiz" diye konuştu.
Erdoğan, konuşmasının sonunda, ailelerden yine en az 3 çocuk sahibi olmalarını isteyerek, aksi halde Türkiye'nin 2050'li yıllarda Batı için tehlike olan "yaşlı nüfus" ile başbaşa kalacağını söyledi.
Erdoğan, "Bunu güçlü toplum olalım diye istiyorum. Bir gün öleceğiz. Bir başbakan gelmişti, bir cumhurbaşkanı gelmişti, en az üç çocuk istemişti de, biz inanmamıştık demesinler" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, inancını, kültürünü ve medeniyetini bilen gençlerin ülkenin teminatı olduğunu belirterek, kendisi sigara ve alkol kullandığı halde gençleri bu nedenle eleştirenlere de seslendi; "Bir yandan bunu eleştirirken, bir yandan da bu hayat tarzının güzellemesini yapan, kusura bakmayın ama kendini kandırıyordur. Bu nedenle, devlet olarak, toplum olarak, medya olarak kendimize çekidüzen vermek zorundayız" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 5 Mart 2015 Perşembe 19:33

Konuşmasının uzun bir bölümünü izledim yine 3 çocuktan bahsetti ve "rızkı ne siz ne de ben veriyorum rızkı Allah veriyor" diyerek asgari ücretin ve günlük 80 kuruş emekli zammının sorumlusunu kendince bulmuş oldu yani Allah emekli ve asgari ücretliye bu kadar rızkı hak görmüş muhteremin çocukları ise gemiciklerle nasipleniyorlar bu durumda dar gelirli de sıkıntıdan sigaraya sarılıyor herkes gemicik sahibi değil ki!

Yorumu oyla      11      5  
ANKARA 5 Mart 2015 Perşembe 18:52

Sayın Cumhurbaskanım Sigaraya Babam Üretip Satmıyor Kı... Sigara Içilmedıgın de Satıslar Azalacak Vergıler Ödenmeyecek Fabrıkalar Işçi Azaltacak Ve Markalar da Belkı de Bırlesme Kararına Gıdecek.Kısa Yollardan,Sigara Imalatı Yasaklansa Yıne Aynı Icerık Olusacak... Buyrun Sigarayı Tamamen Yasaklayalım... Zararlıysa Neden Yasaklamıyorsunuz O Halde...

Yorumu oyla      11      5  
sigara 5 Mart 2015 Perşembe 12:31

sen sevmiyorsun diye vazgeçemem kusura bakma mahalleli kendine baksın.İçiyorsam kendime zararı var seviyorum içmeyi hemde çokkkkk...

Yorumu oyla      12      5  
muhalif 5 Mart 2015 Perşembe 12:07

cumhurbaşkanı, insanlar sağlıklı beslenemiyor,asgari ücret alan bir aile nasıl sağlıklı beslenebilir, esas konunuz bu açlık olmalıdır.sıgaraya gelinceye kadar.....

Yorumu oyla      12      5  
Mustafa Y 5 Mart 2015 Perşembe 11:55

çevre kirliliği sıgaradan fazla kanser yapıyor, sen sıgarayı bırakta çevre kirliliği ile mücadele et. sıgara içmemiş kişiler neden kanser oluyor acaba?

Yorumu oyla      12      5  
İzmirli 5 Mart 2015 Perşembe 09:02

Türk tütüncüsünü yok edip sefalete sürüp, sigara endüstrisini yabancı tekellerin emrine veren başkasıydı galiba? Bu zatın sigara içmeyin temennisi timsah gözyaşlarından başka birşey değildir.

Yorumu oyla      13      6  
güzelbahçeli 5 Mart 2015 Perşembe 08:51

sana inat sigaraya başladım. şerefine tayyip

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'li vekilin 'yorgan' benzetmesi ortalığı karıştırdı
TBMM Genel Kurulu'nda, İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri sırasında MHP ...
Kılıçdaroğlu’ndan bomba iddia: Bir kitap yazılıyor…
Kılıçdaroğlu, CNN TÜRK canlı yayında Tarafsız Bölge programında gazetecilerin ...
CHP İzmir’in gençlerinin yeni başkanı belli oldu
Sarıküse’nin aday adaylığı başvurusu için istifasının ardından koltuğa Mustafa Evsen atandı.
 
Oktay Vural'dan MHP'yi kapatma iddialarına çok sert yanıt
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP ve MHP'nin kapatılmak istendiği ...
MHP’li Vekilden ‘acil müdahale’ cevabı: Öcalan bile…
MHP Ankara Milletvekili Yeniçeri, Meclis'teki uygulamalı kalp masajı eğitiminde ...
MHP İl Başkanı Karataş’tan 7 Haziran mesajları!
MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş aday adaylığı belirleme sürecinde ilişkin ...
 
Erdoğan’dan bir ilk: Savarona’da ağırlıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk kez bir yabancı konuğunu Savarona ...
Bahçeli’den gündeme bakış: Kim zehirleyecek O’nu?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için ...
CHP'li Türeli'den dış borç batağı çıkışı
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye’nin dış borç stokunun ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva