HABERLER>POLİTİKA
2 Mart 2015 Pazartesi - 08:23

Erdoğan’dan Babacan ve Başçı’ya sert ayar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sert biçimde eleştirdiği Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın kendisiyle görüşme talebi olduğunu belirterek, “Çağırıp konuşacağız. Ama onun bağlı olduğu Bakan’la (Ali Babacan) bunu konuştuk. Ama bakıyorum ki aynı durumdalar. Artık biraz kendilerine çeki düzen vermeliler” dedi.

Erdoğan’dan Babacan ve Başçı’ya sert ayar!

Geçtiğimiz cuma günü, ‘Yüksek faiz vatan hainliğidir’ diyerek merkez bankası Başkanı Erdem Başçı’ya yönelik eleştirilerinin dozunu artıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Suudi Suudi Arabistan’a giderken uçakta da gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.  Erdoğan, faiz tartışmalarında sert biçimde yüklendiği Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın geçirdiği rahatsızlık sorusuna ise  “Gecikmeli olarak Başçı’ya ‘Geçmiş olsun’ dilelerim” cevabını verdi. Erdoğan, ekonomiye ilişkin sorulan sorulara şunları söyledi:

PARALEL YAPI YOKTUR
* Faiz tartışması sürüyor, Merkez Bankası’nda sizce paralel yapı bağlantısı mı var?
Merkez Bankası’ndaki arkadaşlarımızın paralel yapıyla ilişkili olduklarına doğrusu ihtimal vermiyorum. Alt takımlarda bu tip insanlar var mıdır, yok mudur? Bunların incelemesini yaptık, yapıyoruz. Fakat üst makamda, karar alma mekanizmasındaki arkadaşlar için böyle bir şey söylemem. Böyle bir şey buraların bağımsızlık noktasındaki ilkeleriyle de çelişir. Ben Cumhurbaşkanı olarak eleştirimi yaparım, yapabilirim. Buna kimsenin de müdahale etme yetkisi yok. Ortada bir gerçek var, faizler düşmezse yatırıma şiddetle ihtiyacı olan Türkiye, yatırım yapamaz. Nitekim bakın şu anda özel sektörün yatırım noktasında ciddi bir yatırım zaafı var. Yatırım yarışı yok, bir duraklama içindeyiz. Bizim burada hızlanmamız gerekiyor. Ekonomik krizin dünyada olduğu bir dönemde biz bir şeye çok dikkat ettik. Neydi o? Yatırımları hiç kesmedik, eleştiri de aldı ama biz hiç hız kesmedik. Faizler düşerse bu yatırımlar devam eder.

BU DA BENİM TEZİM
*Merkez Bankası Başkanı ile çağırıp konuşmak yerine kamuoyu önünde tartışmasanız diye bir görüş var. Ne dersiniz bu eleştirilere?
Bu arkadaşı çağırıp konuşmadığımı kim söylüyor? Bugünlerde yine bir talebi var, çağırıp konuşacağız tabii. Ama onun bağlı olduğu Sayın Bakan’la (Ali Babacan) bunu konuştuk. Ama bakıyorum ki aynı durumdalar. Şimdi burada bu uyarılar yapıldığı halde artık biraz kendine çeki düzen ver. Bakın çok ilginçtir Başçı ne dedi, ‘Ayın 4’ünde Para Kurulu’nu toplayıp faizin düşüşünü gözden geçireceğiz.’ Ne oldu, bir gün kala vazgeçti. Neymiş, enflasyonda beklenen düşüş olmamış. Birileri çıkıp farklı şeyler söylüyor. Ben de farklı şeyler söylüyorum. Ben mecbur muyum birilerinin söylediğini söylemeye? Ben diyorum ki faiz sebeptir enflasyon da neticedir. Bu da benim tezim. O ise enflasyon sebeptir, faiz neticedir diyor. Nereye bağlıyor, enflasyona bağlıyor. Eğer enflasyon düşerse faizi düşürecekmiş. Bu demek senin yanlış yolda olduğunun alametidir... Bu milletle, girişimciyle, yatırımcıyla dalga geçmenin anlamı yok.

Laf yetiştireceğine kur için tedbir alsın
“Merkez Bankası sadece benim görevim enflasyon ve fiyat istikrarı derse, bir defa kendi görevini anlayamamış demektir” diye konuşan Erdoğan, Merkez Bankası’nın istikrar, büyüme ve kur hareketlerini takip etmek durumunda olduğunu söyledi. Erdoğan şöyle devam etti: “Ama sen sene içinde 3-4 kere enflasyonu revize etmeye kalkarsan burada bir yerde su kaçağı var demektir. Ama sen ne yapıyorsun, Cumhurbaşkanı’na ve aleyhte konuşanlara laf yetiştiriyorsun. Yarın kur yine sıçradı diyecekler, tamam da tedbiri al. Bu konuda Merkez hassas ve tedbirli olmak zorundadır. Bu işi Batılı güçlerin verdiği kararlara göre hareket etmekle sürdüremez, faiz lobisinin verdiği talimatlarla hareket edemez. Faiz lobisi alkışlıyor diye bir karar alamazsınız. Amerika’nın Japonya’nın Avrupa’nın faiz oranları ortadadır. Bütün bunlar ortadayken bize ne oluyor, bu kadar yüksek faiz? Eğer komisyonları falan katarsak, 14-15’lerin bile üzerine tırmanıyor.
Gecikmeli geçmiş olsun
* Merkez Bankası Başkanı bir rahatsızlık geçirdi, aradınız mı ya da geçmiş olsun demeyi düşünür müsünüz?
Rahatsız olduğunu duymadım. Böyle bir rahatsızlık geçirdiyse şimdiden gecikmeli de olsa ‘geçmiş olsun’ derim. Onu oraya getiren, onayını veren benim, büyük umutlarla oraya getirdik. Ama bu benim kendi görüşlerimi söylemeyeceğim anlamına gelmez.
‘Merkez’de değişim için çalışmak isterim
* Dünyadaki diğer merkez bankaları ne yapıyor? Enflasyonla mücadele ederler mi mesela?
Dünyadaki diğer merkez bankaları enflasyonla mücadele verir. Ama enflasyonla mücadelede, büyüme noktasında, kur düzeni konusunda gövdesini ortaya koyar. Ama bizdeki kaçıyor.
* Merkez Bankası ile ilgili mevzuat değişebilir mi?
Şimdi o artık hükümetle ilgili bir konu. Hükümet bir adım atarsa ki biz de bazı şeyler söyleriz. Ben de birikimimle müşterek bir çalışma içinde olmak isterim.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 2 Mart 2015 Pazartesi 11:08

Dışa bağımlı, ithalata dayalı ihracat yapan, sıcak para olmadan krize girmeye meyilli ve 1 yıl içinde ödemesi gereken dış borcu 150 milyar doların üzerinde olan bir ülke ölçek ekonomisinde ivme kazanmadan faiz indirimine giderse öncelikle döviz kuru artar, döviz kurunun artması ise 1 kuruşluk bir artış neticesinde 1,5 milyar liralık ek borç yüküne ardından ithal ürünlerin fiyat artışına, dolayısıyla ithal girdiye dayalı olan ihracatın da darbe almasına ve aynı zamanda dolara endeksli enerjinin fiyatlarındaki artışa bunun sonucunda da maliyetlerin artarak tüketimin sabit değişmemesi varsayımında bile fiyat artışına neden olacaktır artan fiyatlar ise enflasyona neden olur. Tüketimin ciddi biçimde düşmesi ise ilerleyen dönemde stagflasyon riskini dahi doğurabilir. Yani durgunluk ile enflasyonun eş zamanlı yaşanması durumudur.

Yorumu oyla      11      5  
KURTLA....KUZU...HİKAYESİ 2 Mart 2015 Pazartesi 10:27

RAKİP VEYA RAKİP OLMASI MUHTEMEL,OLANLARLA,DOLAYLI YOLLARDANDA OLSA **ALINGANLIĞINA*DOKUNACAK EN GÜZEL KELİMELERİ VE ŞAHISLARI ÖNCE **İTİBARSIZLAŞTIRIR,SONRA DEFTERİNİ DÜRER**BU İKİ YETKİLİ AYNI ŞARTLARDA,BİRZAMANLAR *PARALELCİDE*DENİLDİLER,ŞUTU UZAKDAN CEKECEK AMA GOL OLMAZ DİYE TEREDDÜT VAR,,HAKEMİN GÖRMEZLİĞİ VE **OFSAYTI**BEKLİYOR GİBİ. 90+5 ATAYIMKI GERİ DÖNÜŞÜ OLMASIN..YA 90+4 DE MAÇ TATİL OLURSA,**İSTİFA**NE OLUR,FİNAL PENALTILARA KALACAK,PUAN MACI DEĞİL..SEVGİLER..

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Aydın’da 18 kişi vekillik istiyor
Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) 17 Şubat tarihinde başlayan milletvekili ...
AK Parti’de temayül kavgası: Ortalık savaş alanı
Şanlıurfa’da, 7 Haziranda yapılacak milletvekili genel seçimleri için ...
Vatan Partisi İzmir'e bin 500 yeni üye
Milli Hükümet İçin Birlik Kurultayı sonrası Vatan Partisi’ne İzmir’den ...
 
DSP'den CHP'ye kurultay çağrısı
DSP Genel Başkanı Türker, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na seslenerek, ...
Konak’ın muhtarlarından Bayır’a tam destek
İzmir 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı Tacettin Bayır, Konak İlçesi’ndeki muhtarlarla buluştu.
CHP'li Hamzaçebi'den AK Parti'ye 'polis devleti' çıkışı
Didim’de CHP İlçe Örgütü'nün düzenlediği dayanışma gecesinde siyaset ve ...
 
AK Partili eski bakandan 'Gezi ve fabrika ayarları' çıkışı
Eski bakanlardan Nihat Ergün; siyasî anılarını, analiz ve önerilerini ...
DSP İzmir’den etek yerine maskeli Özgecan eylemi
Mersin’in Tarsus İlçesi'nde, üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesinin ...
MHP Lideri Bahçeli’den çok sert sözler
İl başkanları toplantısında gündemi değerlendiren Bahçeli, “Gerileye gerileye ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva