HABERLER>POLİTİKA
19 Nisan 2015 Pazar - 09:24

Erdoğan: Kamera kayıtları var bizzat izledim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ağrı'da yaşanan olayla ilgili olarak, "Yaralı askerlerini orada bıraktılar, onları da HDP’liler aldı” diyorlar. Hiç alakası yok. Oradaki çevre köylerin çoğu zaten köy korucularının olduğu köyler. Kamera kayıtları var, ben bizzat izledim" dedi.

Erdoğan: Kamera kayıtları var bizzat izledim

7 Haziran’ın başkanlık sistemi için dönüm noktası olduğunu belirten Erdoğan, Kazakistan dönüşü uçakta özetle şu açıklamaları yaptı:

http://img-cdn.ntv.com.tr/gorsel/turkiye/erdogan-kazakistan-donusu-ucakta-konustu,qMmBWJVbXkmwYzqY5TddKA.jpg?width=620&mode=crop&scale=both&v=20150419091946855&meta=rectangle


HER ÜLKEDE FARKLI

AK Parti seçim beyannamesini yayınladı. Beyannamede sizin başkanlık sistemiyle ilgili talebiniz yeteri kadar vurgulanıyor mu?


Ben öncelikle konunun millet tarafından tartışılmasını istiyorum. Konunun tartışılması 7 Haziran seçimlerine bağlı. Başkanlık sisteminin dünyada her ülkede aynı olduğunu iddia etmek mümkün değil. Neredeyse bütün ülkelerde uygulanan başkanlık sistemi farklıdır. Biz de başka tecrübelerden istifade ederek kendi kültürümüze, örfümüze göre Türk tipi veya Türkiye’ye ait bir başkanlık sistemi ortaya koyabiliriz. Şimdi ABD ile Fransa, Meksika, Arjantin veya Brezilya’nın sistemi aynı mı? Hepsi farklı. Bu konuda çeşitli çalışmalar yapılıyor. O çalışmalardan ortaya bir zenginlik çıkıyor. İnanıyorum ki bu konuda bir ‘hakikat güneşi’ oluşuyor. Düşündüğümüz şekilde bir başkanlık sistemi gelirse, o zaman Türkiye gerçek manada sıçrama yapar.

YAPACAĞIMI YAPIYORUM

‘HDP barajı geçsin, Erdoğan’ın başkanlık hayali bitsin’ kampanyası yürütülüyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Başkanlık, benimle değil, ülkeyle ilgili bir mesele. Şu anda ben Cumhurbaşkanı olarak bu görevde mevcut anayasa çerçevesinde yapmam gereken neyse onu yapıyorum. Ama tecrübelerim doğrultusunda düşüncelerimi de söylüyorum. İster A partisi, ister B partisi, yeterli milletvekilini alıp anayasa değişikliğini yapsın. Ben, “400 milletvekili verin ve yeni anayasayı parlamento kendisi yapsın” dedim. Bazı partiler bundan rahatsız oluyor. Ya niye rahatsız oluyorsun? Sen al 400 milletvekili. Bir diğeri alsın. Muhtemelen kendilerinin alamayacaklarını düşünenler, rahatsız oluyorlar. Halbuki hiç rahatsız olmadan, “Cumhurbaşkanı kendi kanaatini söylüyor” diyebilirler. Ben parti ismi vermiyorum. Burada 367’ye ihtiyaç var. 367’nin biraz üstü de olabilir... 390 olur, 380 olur... Yeter ki yeni anayasa için buna inanmış bir parlamento oluşsun. Derdimiz bu. Bu olmuyorsa, o zaman referandumu parlamentodan çıkarabilecek bir sayı olsun.

İKİ KAMARALI YÜRÜMÜYOR

Başkanlık sistemi olursa kontrol mekanizmaları nasıl çalışacak? Kafanızdaki başkanlık modelinde nasıl bir meclis oluşacak?


Parlamento elbette denetler. Şu anda ABD’de iki kamaralı bir yapı var. Orada iki yılda bir değişen sistem olmamış olsa, Sayın Obama çok daha rahat sürecini devam ettirebilirdi. Ama ne oldu? İki yılda bir yarısı değişiyor. Şimdi bu değişiklik sebebiyle de Cumhuriyetçiler orada çoğunluğu elde etti. Denetim mekanizması ABD’de bir anda değişti. Peki, bu istikrar ve güveni ne yapar? Zaafa uğratır. Şimdi bakın Obama istediği gibi karar çıkaramıyor. Görüldüğü gibi oradaki sistemin de sıkıntıları var. Parlamentoda çoğunluk sizin yanınızda değilse, her zaman önünüze engeller gelebilir. Nitekim Türkiye’de parlamenter sistem olarak, şu andaki yapısı itibariyle, bakın bizim 330’u aşan milletvekiline sahip olduğumuz dönemler oldu. 220 muhalefet... Peki rahat çalışabildik mi? Çalışamadık. Şu anda parlamentoda en düşük olunan dönem, 311-312... Bazı kanunların çıkarılması sırasında olanları gördük. Yani parlamentoyu çalışamaz hale getirebiliyorlar. Başkanlık sisteminde, yasama, yürütme yargı, bunlar tamamen birbirinden ayrılıyor. Bunlar tamamen ayrıldığı için de denetim noktasında en ufak bir zaaf yok. Ancak ben, iki kamaralı sisteme de karşıyım. Çünkü, iki kamaralı sistem, adeta kilitleme üzerine inşa edilmiştir. Burada da tek kamaralı sistemin çok daha ideal olduğuna inanıyorum. Hem seri karar alma noktasında, hem de istikrar-güven noktasında sağlıklı bir çalışmayı getirecektir diye düşünüyorum.

Kamera kayıtları var, ben bizzat izledim

Ağrı’da yaşananlar ‘Çözüm Süreci’ için kırılma noktası oldu. Süreç hangi aşamada?

Çözüm Süreci’yle ilgili olarak şu anda birileri bu sürecin önünü kesmenin gayreti içerisine girdi. Peki, bu süreci engellemek, önünü kesmek isteyenler kim? 6-7-8 Ekim tarihlerindeki olaylar, bu yöndeki en önemli ilk adımdı. Sebebi de belli. Yaklaşan bir seçim var. Bu yaklaşan seçimlerde vatandaşın rahatlıkla sandığa gitmesine mani olmak istiyorlar. Vatandaşlarımızın, kendi iradesiyle, vicdanlarının sesini dinleyerek sandığa gidecekleri bir ortam kimilerini rahatsız ediyor. Dezenformasyon yapabilmek için, “Yaralı askerlerini orada bıraktılar, onları da HDP’liler aldı” diyorlar. Hiç alakası yok. Oradaki çevre köylerin çoğu zaten köy korucularının olduğu köyler. Kamera kayıtları var, ben bizzat izledim. Bu şekilde yapılan kampanyalarla adeta 7 Haziran’a yatırım yapmanın gayreti içerisindeler. Ben inanıyorum ki halkımız kendi iradesine baskı uygulamaya, dayatmada bulunmaya kalkışanlara gereken cevabı verecektir. Dolayısıyla bu tür eylemlere karşı çok daha dikkatli olunması lazım. Halkımız burada iyi bir direnç ortaya koymalı.

25-30 toplantı yaparım

Seçim ortamında yurtiçi seyahat programınızda bir değişiklik olacak mı?

Benim çalışmalarım seçime endeksli değil. 7 Haziran’a da endeskli değil. Çalışmalarımı devam ettireceğim. Toplu açılışlar yapıyoruz, gündemde olan konuları değerlendiriyoruz. Türkiye’nin değişik yerlerini dolaşacağım. 25-30 toplantı yaparım sanıyorum.

Paralel okulların devri sizi yanıltmasın

Kazakistan’da ‘paralel yapı’nın (cemaat) 32 okulunun olduğu belirtiliyor. Nazarbayev’le bu konuyu görüştünüz mü?

Söz konusu okulların 28-29 tanesini Kazak devletine devretmişler. Devir olmuş ama burada yüzde 10-15 yine kendi öğretmenleri ve görevlileri var. Ancak, görevi devralan Kazak öğretmenlerin de onların (cemaat) eğitiminden geçtiği ortada. Bunları Sayın Nazarbayev’le paylaştım, “Yapılan devir sizi aldatmasın” dedim. Hazırladığımız detaylı bir bilgi notunu da ilettik. Meselenin takipçisiyiz.

Fethullah Gülen’le ilgili iade talebi hangi noktada? Yargılanmasıyla ilgili yeni bir gelişme var mı?

Yargı, son zamanlarda bu konuyla ilgili çok kararlı, ciddi adımlar attı. Hakkında Interpol vasıtasıyla kırmızı bülten meselesi var. HSYK’nın son attığı adımlar var. Bu arada gelişen, bazı açılan dosyalarla birlikte sürecin çok daha farklı bir yere doğru kayacağına inanıyorum. Bu konuda yargıyı, özellikle de konuyla ilgili savcıları takip ediyoruz.

Genelkurmay’da ‘paralel hassaslık’

Genelkurmay Başkanlığı’nda, askerin içindeki paralel yapıyla ilgili bir soruşturma başlatıldı. Bu soruşturmadan size gelen herhangi bir bilgi var mı?

Bu, bir şeyi gösterir; Genelkurmay bu konuda ne kadar hassas. Bunu görüyoruz. Bu hassasiyet içerisinde de süreci onlar da takip ediyorlar.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
19 Nisan 2015 Pazar 16:19

Cuma günü görüntüler açıklanıyormuş :))

Yorumu oyla      13      5  
izmirli 19 Nisan 2015 Pazar 11:06

kabataş görüntülerinin de kamera kayıtları vardı yalan çıktı.madem kayıt var gösterin.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan 'soykırım' iddialarına sert tepki
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ermenistan'dan kaçarak ülkemde misafir ettiğimiz ...
HDP saldırısında flaş gelişme: Davutoğlu'ndan açıklama
HDP Genel Merkezi'ne düzenlenen silahlı saldırı olayı ile ilgili 2 kişi ...
Flaş! Davutoğlu'ndan akraba çıkışı
Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün Memur-Sen’in 5. Olağan Genel Kurulu’na ...
 
Bisikletli Erdoğan önde, bürokratlar arkada!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Salacak'ta "51. Cumhurbaşkanlığı Türkiye ...
Ala’dan HDP çıkışı: Temenni ederiz ki halk…
Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ağrı'daki PKK saldırısıyla ilgili olarak ...
CHP’de Alper’den zirve açıklaması
CHP Bayraklı İlçe Başkanı, il başkanlığında yapılan toplantıyla ilgili açıklamada bulundu.
 
Davutoğlu’ndan flaş ‘üç dönem’ açıklaması
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'de 3 döneme ...
İstiklal Mahkemeleri belgeleri açıklanıyor
Kurulmasının üzerinden geçen 95 yıl sonra, İstiklal Mahkemeleri'ne ait ...
İdris Naim Şahin de kendi kurduğu partiden istifa etti
İdris Naim Şahin kurucusu olduğu Millet ve Adalet Partisi'nden (MİLAD) istifa etti.
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva