HABERLER>EKONOMİ
22 Nisan 2014 Salı - 17:38

Enerji maliyeti demir çelik sektörünü sıkıyor

EGE Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda İzmir Demir Çelik Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı'na tekrar seçildi. Şahin, yüksek enerji maliyetinin sektöre darbe vurduğunu söyleyip, AB normlarının uygulanmasını istedi.

Enerji maliyeti demir çelik sektörünü sıkıyor

İZMİR - Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri'nde yapıldı. Genel Kurulda konuşan Birlik Başkanı Halil Şahin, 2013 yılında dünyada yaşanan küçülme ve ihracat yaptıkları ülkelerde demir-çelik yatırımları yapılması nedeniyle ihraç pazarlarında daralma olduğunu söyledi. İç piyasada yerel seçimler nedeniyle durgunluk meydana geldiğini, demir-çelik sektörünün işlem hacminin umulanın altında kaldığını anlatan Şahin, demir çelik sektörünün girdi maliyetleri arasında ikinci sırada yer alan enerji maliyetlerinde de Avrupa Birliği normlarının uygulanmasını istediklerini söyledi.
 
Demhttp://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2014_04/2014_04_22/87ff627c98b2b4810fc9c88e3a0a866f.jpgir-Çelik tesislerinin yüzde 65 kapasiteyle üretim yaptıklarını ifade eden Şahin, "2012 yılında 36.5 milyon ton olan demir-çelik üretimi 2013 yılında 34.5 milyon ton seviyesinde kaldı. Tesisler halen yüzde 65 kapasite ile çalışıyor. Özellikle enerji maliyetlerinin en üst seviyede olduğu puant saat uygulanan 17.00 - 22.00 saatleri arasında tesisler üretimlerini durduruyor. Yeni dönemde yeni pazarlar bularak bu küçülen pazarları genişletme adına, dış ticaret departmanlarımız yoğun çaba sarf edecek. Afrika yeni pazar olarak görünüyor. İç piyasanın da seçim sonrasında hareketlenmesini umuyoruz" diye konuştu. Türkiye'de üç değişik enerji tarifesi olduğuna işaret eden Halil Şahin, şunları söyledi;
 
"Gündüz, gece ve puant tarifeleri var. Gece tarifesinde enerjinin kilowat saati 7 kuruş iken, gündüz tarifesi 14-15 kuruş, puant tarifesi ise 30 kuruşa kadar çıkıyor. Demir çelik sektöründe hurdadan sonra en büyük maliyet kalemi enerji. Enerji Bakanlığı, Avrupa Birliği normlarını Türkiye'de sanayi sektörüne uygulamıyor. Avrupa Birliği normlarında 4 tane enerji tarifesi var. Bu tarifelerde az kullanıcısı ile büyük kullanıcıda yüzde 52-70 arası fiyat farkı var. Biz de bu oran yeni yeni yüzde 16 seviyesine çıktı. Bir de bizim rakiplerimizle rekabet edebilmemiz için girdi maliyetlerimizin rakiplerimiz seviyesine çekilmesinde ciddi yarar var. Aksi takdirde mevcut pazarlarımızı korumakta, ihracat yapmakta zorlanacağız. 2023 hedeflerine ulaşmamız için hükümetimizin sanayicilerimize yardımcı olması gerektiğine inanıyoruz."
 
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin genel Kurul Toplantısı'nda yapılan seçim sonucunda Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Halil Şahin'in temsilci olduğu İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. yeniden seçildi. Yönetim Kurulu AR-DE Demir Çelik, ER-BAKIR Elektrolitik Bakır Mamulleri, KARDEMİR Haddecilik, Kocaer Haddecilik, Norm Civata, Özkan Demir Çelik, PETKİM Petrokimya, TELMA, TERBAY İnşaat, TOYAS Dış Ticaret firmalarından oluştu. Denetim Kurulu'nda ise AYES Çelik, Güven Haddecilik, Karat Takı Ve Mücevherat yer aldı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomik kriz erkekleri vurdu
Yunanistan'da ekonomik kriz ve kemer sıkma politikaları erkekleri vurdu. ...
Batmanlı çocuklar EBSO’yu gezdi
Türk Kızılayı Urla Şubesi ile Türk Kızılayı Batman Şubesi'nın ortaklaşa ...
23 Nisan'da çocuklar Kipa'larda bayram yapacak
Kipa, 23 Nisan coşkusunu miniklerle paylaşıyor, tüm haftaya yayılacak ...
 
İzmir'den Diyarbakır'a dostluk ve ticaret köprüsü
Otomatik kapı, pencere ve panjur sistemleri sektöründe istikrarlı büyümesini ...
AK Parti'den şok yönetmelik: Dev projelere destek artık 'sır'
Kanal İstanbul, 3. havalimanı, şehir hastaneleri gibi projeler için getirilen ...
Zeytin ve zeytinyağı sektöründe barış rüzgarları
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu ...
 
EBSOV'lu kadınlar Ayşe Kulin'i ağırladı
Yazar, Ayşe Kulin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı (EBSOV) Kadınlar Birliği’ne ...
İzmir’in yeni eğlence adresi Unıvercİtypark
Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe yerleşkesinde; gençlik ve yaşam merkezi ...
Kaybolan Lezzetler Festivali'nde konuk 'Annesinin Kızı'
Uluslararası Alaçatı Kaybolan Lezzetler Festivali, ilk atölye çalışmasını ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva