HABERLER>SAĞLIK
18 Eylül 2012 Salı - 16:47

Ege’nin hayati hedefi: Yılsonunda 300 bin ünite

'Kanın acil değil, sürekli ihtiyaç' olduğunu belirten Türk Kızılayı Ege Bölge Müdürü Gökay Gök, yılsonuna kadar bölgede 300 bin ünite kan toplamayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye'nin yıllık kan ihtiyacının yüzde 72'sini Kızılay'ın karşıladığı bilgisini veren Gök, bölgenin kan ihtiyacının tamamını karşılayan ilk bölge kan merkezi olmak için çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.

Ege’nin hayati hedefi: Yılsonunda 300 bin ünite

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Türkiye'nin en köklü kuruluşlarından biri olan ve 'Güvenli Kan Temini Programı' kapsamında 2005 yılından bu yana birçok projeye imza atan Türk Kızılayı, Türkiye'nin artan kan ihtiyacını karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda yerel ve bölgesel yapılanmaya önem veren Türk Kızılayı'nın 15 tanesi bölge olmak üzere 78 merkezde hizmet verdiğini belirten Türk Kızılayı Ege Bölge Müdürü Gökay Gök, yıl sonuna kadar kendi bölgelerinde bağışçılardan 300 bin ünite kan toplamayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'nin yıllık kan ihtiyacının 1 milyon 800 bin ünite olduğunu açıklayan Gök, "Kurumumuz, 'Güvenli Kan Temini Programı'nı uygulamaya başladığı 2005 yılından bu güne kadar 29 olan kan merkezi ve istasyon sayısını 78'e çıkardı. Bunlardan 15 tanesi Bölge Kan Merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Düzenlediğimiz organizasyon ve kampanyalarda Türkiye'nin dört bir yanındaki potansiyel kan bağışçılarımıza ulaşıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle de düzenli kan bağışçı sayısını artırıyoruz. Şu an için ülkemizin yıllık kan ihtiyacı 1 milyon 800 bin ünite. Türk Kızılay'ı olarak biz, 2011 yılında yaklaşık 1 milyon 277 bin ünite kan bağışı topladık. Bu rakam ihtiyacın yaklaşık yüzde 72'sine karşılık geliyor. İlk hedefimiz, bu oranı daha da artırmak" diye konuştu.

Kendi sorumluluk bölgelerinde 2011 yılında 231 bin 224 ünite kan toplandığı bilgisini veren Gök, "Gönüllülük esasıyla aldığımız bu kanlar, faaliyet alanımızdaki 154 hastanenin kan ihtiyacının tümünü, 5 hastanemizin ise ihtiyacının yarısını karşıladı. 2012 yılı sonundaki hedefimiz ise bölgemizin ihtiyacı olan 300 bin ünite kanı toplamak. Şu anda yılın ilk 8 aylık döneminde 176 bin ünite kan bağışına ulaştık. Amacımız bölgesinde kan ihtiyacının tamamını karşılayan ilk bölge kan merkezi olmak. Bunun için çalışıyoruz" ifadesinde bulundu.
 
ULUSLARARASI STANDARTLAR
Ege Bölgesi Kan Merkezi'nin, Ziraat Bankası’ndan 5 milyon TL maddi bağış alınarak yapılan binasında faaliyetini sürdürdüğünü hatırlatan Gök, "Burası Avrupa'nın en modern beşinci kan merkezi olarak çalışıyor. Daha önce Alsancak'da bulunan merkezimiz, Bornova'ya taşındıktan sonra dünya sağlık otoriteleri tarafından kabul edilen JCI Akreditasyon Kalite Belgesini almak için başvurusunu yaptı. Merkezimiz, denetimleri başarıyla geçerek bu belgeyi almaya hak kazandı. Böylece, yürütülen çalışmaların uluslararası standartlarda olduğu belgelenmiş oldu" dedi.



TEST MASRAFLARI DEVLETTEN
Türk Kızılayı tüm faaliyetlerini kendi bütçesi ile gerçekleştirmekte olduğunu dile getiren Gök, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kurumumuzun gelir kaynaklarını; mineralli su satışı, bağışlanan gayrimenkul gelirleri, bankaların 2868'nolu hesabına yapılan bağışlar ve bütün GSM operatörlerinde 2868'e gönderilen boş SMS'ler oluşturmaktadır. Kan bağışı toplama faaliyetleri esnasında da kanın toplanma faaliyetleri, yapılan testler ve uygulanan işlemlerin ve kanın naklinin maliyeti söz konusudur. Bu maliyet, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenir. Artık bu sistemde hiçbir hasta ve hasta yakını olmayıp, kana yapılan testlerin masraflarının ödemesini hastanın sosyal güvenlik kuruluşu Türk Kızılayı’na yapmaktadır."


AR-GE ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR
Kızılay bünyesinde Ar-Ge çalışmaları yapıldığını da aktaran Gök, bu çalışmalar sonrası elde edilen bilgiler doğrultusunda yerli cihazların yapıldığını ve kullanıldığı açıkladı. Gök, bunun için mühendislerden oluşan bir ekibin çalıştığını kaydederek, "Mesela Komponentlerine ayrılan kanların farklı torbalara aktarılması ve kaliteli ürün elde edilebilmesi amacıyla kullanılan Tam Otomatik Seperatör Cihazı'nı ithal etmek varken; biz bilgi birikimimizi kullanarak, bu cihazın Türkiye'de imal edilmesini sağladık. Bu ve benzeri onbinlerce Euro değerindeki cihazlar, birkaç bin TL'ye imal edildi. Sadece bu cihazın muadilini ülkemizde üretmekle yüzde 60 oranında bir tasarruf sağladık. Bu ciddi bir fark" şeklinde konuştu. Gök, yaptıkları son çalışmalarla, ürün dağıtım araçlarını kandan elde edilen her üç bileşenin de ayrı ayrı sıcaklıkta taşıyacak şekilde modifiye ettiklerini; uzun vadede ise bu araçların Türkiye'deki bütün merkezlerde yer alacağı bilgisini aktardı.

 
HASTA MAĞDUR EDİLMİYOR
Kan Bağışı Merkezleri'nde toplanan kanların, uygun koşullarda Ege Bölge Kan Merkezi'ne gönderildiğinin altını çizen Gök, burada kanlara; kan yoluyla bulaşan HIV/AİDS, Hepatit-B, Hepatit-C, Sifiliz (Frengi) tarama testlerinin yapıldığını söyledi. Gök, bu kanların kan grubu tespiti yapılarak, bileşenlerine ayrıldığını ve üç ayrı ürün elde edildiğini kaydederek, "Hazırlanan kan ürünleri, hastanelerin talepleri doğrultusunda uygun ısı şartlarında bizzat araçlarımız tarafından hastane transfüzyon merkezlerine teslim ediliyor. Böylece hasta ve hasta yakınlarının kan arama, bulma ve taşıma konusundaki mağduriyetini gidermiş oluyoruz. Bizler, bölgemizdeki hasta ve hasta yakınlarının mağdur olmadan, kan ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz. Bunun için gönüllü, düzenli ve bilinçli bağışçılara ihtiyacımız bulunuyor. Bu yüzden toplumun tüm kesimlerinin desteğine ihtiyacımız var" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üniversite hastanelerine ‘Hoca farkı’ dönüyor
Üniversite hastanelerindeki profesör ve doçentlere muayenelerde kaldırılan ...
Yüz binlerce çocuğa acil aşı çağrısı!
Sağlık Bakanlığı tetanos ve difteri aşılarını zamanında temin edemeyince, ...
Bilim adamlarından sağırlığı tarihe gömen buluş!
Tıpta milyonlarca insana umut olacak yeni bir adım daha atıldı. Bilim ...
 
Çocuklarımız okulda neler yemeli
Okul öncesi dönemde olduğu gibi okul çağındaki beslenme alışkanlıklarının ...
Hafızayı yapay ortamda saklamanın yolu bulundu
Case Western Reserve Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmada, ...
Bırakın bebeğiniz ağlasın!
Avustralya'da yapılan araştırmada ebeveynlerin ağlayan bebeklerini susturmak ...
 
Acil hekimi açığına 'geçici görev' çözümü!
Acil servislerde çalışan hakimlerin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile aile ...
İkizleri hayata bağlayan operasyon
İzmir’de geçirdiği bir operasyon nedeniyle yaşadığı üç gebeliği düşükle ...
Pedallar sağlık için çevrildi
81. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında Ege Pedal, İzmir Bisiklet Derneği ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva