HABERLER>SEÇİM 2015
23 Mayıs 2015 Cumartesi - 09:54

Ege Sorumlusu Demir’le Oy ve Ötesi hakkında her şey!

Türkiye’nin seçim güvenliği için gönüllülerin bir araya geldiği Oy ve Ötesi Derneği, 7 Haziran seçimlerine sayılı günler kala çalışmalarına hız kazandırdı. Seçimler öncesi soruları yanıtlayan Ege Bölge Koordinatörü Melek Demir, Oy ve Ötesi’ne dair merak edilenleri, yürütülen faaliyetleri anlattı. Seçmenin komplo teorileri üretmek yerine oyuna sahip çıkması gerektiğini söyleyen Demir, en dikkatli oldukları konunun tarafsızlık olduğunun altını çizdi. Demir, Bizim gönüllülerimiz mücahit değil müşahittir” dedi.

Ege Sorumlusu Demir’le Oy ve Ötesi hakkında her şey!

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - Türkiye 7 Haziran genel seçimlerinde son iki haftaya girerken hareketli günler geçiriyor. Siyasi partiler, milletvekili adayları seçmenlere son mesajlarını aktarırken, seçmen sandık güvenliği konusunda endişe içerisinde... 30 Mart seçimleri başta olmak üzere kamuoyunda tartışmalara neden olan, belli bölgelerde seçimlerin yeniden yapılmasına neden olan şaibeli seçim iddiaları, vatandaşın güvenini sarstı. Son dönemlerde yapılan seçim güvenliği anketlerinde, seçmenin yüzde 50’sine yakını seçimlerin güvenli bir ortamda gerçekleşmediği düşüncesinde...
 
Gelinen süreçte 30 Mart 2014 seçimleri öncesi farklı inanç ve görüşteki binlerce gönüllü oylarına sahip çıkmak için, bağımsız faaliyet gösteren Oy ve Ötesi Derneği’ni kurdu. Toplum menfaatini, vatandaşlık haklarını ve demokrasiyi korumak için çalışmalarını sürdüren topluluk 3’ncü kez sahneye çıkacakları 7 Haziran seçimleri öncesi çalışmalarını hızla sürdürüyor.
 
Seçime sayılı günler kala Oy ve Ötesi Ege Bölge Koordinatörü Melek Demir, seçime ve İzmir’e dair önemli noktaları Egedesonsöz’e anlattı.
 


BİLİNÇLİ OY VER VE OYUNA SAHİP ÇIK
Oy ve Ötesi’nin 30 Mart’taki çalışmalarından etkilenerek Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile oluşumun içinde yer alan Melek Demir, günümüze kadar önemli çalışmaların gerçekleştiğini söyledi. Türkiye’de vatandaşların seçimlerin gerektiği gibi yapılmadığı hissine sahip olduklarını ifade eden  Demir, “Biz şunu gözlemliyoruz. Bir sürü araştırma yapılıyor Türkiye’nin yüzde 50’sinden fazlası seçimin olması gerektiği gibi olmadığını düşünüyor. Bizi bu sürece dahil olma isteği buraya getirdi. Aslında kurallar çok net. Her partinin orada eşit şekilde olduğunu ön görüyor. Bazı partiler bu konuda çok donanımlı ve sahadayken, bazı partilerin aynı oranda temsil edilmediğini görüyoruz. Baştan sona seçim sürecine dahil olarak seçimlerin sağlamasını yapmak hedefimiz. Vatandaş olarak sadece sayımı gözlemleyebiliriz, fakat seçim gününü başından sonuna izlemek için, gönüllülerimiz Barolar Birliği Onaylı eğitimlerimizi aldıktan sonra, farklı siyasi partilerden aldığımız müşahit kartlarıyla sandık başında durmaya hukuki olarak hak kazanıyorlar. Biz şununla yola çıktık; oy ver,  bilinçli oy ver ve oyuna sahip çık” diye konuştu.
 
HEDEF 120 BİN GÖNÜLLÜ
Türkiye ve İzmir’deki çalışmaları anlatan Demir, “Şu an tüm Türkiye’de 45 il 162 ilçede örgütlenmeye başladık. Şu an çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. İzmir’de şu an 16 ilçede varız. Çalışmalarımızı sürdürebilmemiz için İzmir özelinde şu an 6 bin gönüllüye ihtiyacımız var. İzmir’deki sayımız 2 bini geçti. Türkiye’de ise 120 bin gönüllü hedefliyoruz. Şu an gönüllü sayımız 40 bine yaklaştı. Fakat biz genelde son ana bırakmayı sevdiğimiz için seçimlere yaklaşan dönemlerde ciddi bir artış yaşanıyor” dedi.
 
KANUNLAR ÇOK BASİT
Önümüzdeki genel seçimlerin önemli bir dönüm noktası olduğunun altını çizen Demir, “7 Haziran seçimleri de tüm seçimler gibi bizim için çok önemli. Sonuç ne olursa olsun biz vatandaş olarak böyle sivil bir inisiyatif olarak sonuç ne olursa olsun biz şeffaf bir süreçten geçerek, adil ve demokratik bir süreçten geçerek geldik. Aynı zamanda bu seçimde çok küçük farklar Türkiye için çok önemli. Bu 45 il 162 ilçeyi belirlerken Türkiye’de nüfus yoğunluğu en yüksek 100 ilçeyi aldık, daha sonra 62 ilçede aradaki farkın yüzde 3’ten az olduğu ilçeleri aldık. A yada B partisi hiç fark etmiyor. Aradaki farkın en az olduğu yere dokunmak istedik. Bu seçim de elbette her seçim gibi çok önemli ama sonuç ne olursa olsun bu süreci bizden uzak hale getirerek değil; tam tersine çok basit bir şekilde sürece dahil olarak geçirmek istiyoruz. Çünkü çok basit bir şey dahil olmak. Seçim kanunu var, genelgeler var. Biz onları bilir, onlara çalışırsak sandıklara sahip çıkabiliriz       “ şeklinde konuştu.
 
HER PARTİNİN OYUNU AYNI ŞEVKLE KORUYORUZ
Oy ve Ötesi’nin yürüttüğü faaliyetlerde AK Parti karşıtı misyon yüklendiği yönündeki görüşlere Demir net cevap verdi. Demir,” Biz bütün partilerin oyunu aynı oranla, aynı şevkle, aynı koruma duygusu ile koruma sözü veriyoruz. Birebir gönüllülerimizle yapığımız temaslarda en çok üzerinde durduğumuz konu tarafsızlık konusu. Çünkü biz tarafsız ve adil olursak amacımıza ulaşacağız. Bizim gayretimiz hukuka uygun bir şekilde bütün partilerin oyunu aynı oranda korumak” ifadesini kullandı.
 
İZMİR’DE GÖNÜLLÜLERE İHTİYAÇ VAR
İzmir özelinde CHP’nin güçlü olmasının faaliyetlerde hiçbir değişikliğe neden olmadığını söyleyen Demir, İzmir’de asıl sorunun ilçelerde olduğunun altını çizdi. Demir, ”Belli bir partinin bir şehirde egemen olması sandıkta orada seçimlerin doğru yapıldığı anlamına gelmiyor. İzmir özelinde merkez sandıklarda evet bu söz konusu olmayabilir ama İzmir sadece merkezden oluşmuyor. İzmir’in ilçelerinde ciddi bir çalışma sürdürmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıkların eşit oranda sahiplenilmediğini gördük. İzmir’de de gönüllü müşahitlere ihtiyaç olduğunu çok net gözlemledik. Biz İzmir ekibi olarak Aydın, Manisa, Muğla ve Denizli’yi de bu seçimde koordine ediyoruz. Oralarda da çok ciddi bir çalışma sürdürüyoruz” dedi. 


 
DENETLEME SÜRECİ NASIL İŞLİYOR
Melek Demir seçimde izlenilen yöntemi, “Bizim için önemli olan şey olabildiğince çok gönüllüye ulaşıp, gönüllülerimizin sabah sandık kurulduğu andan itibaren oylar çuvallara konup mühürlenene kadar oyların başında durması. Ve sonunda imzalı sonuç tutanağını bize teslim etmesidir. Çuvallar okuldan çıktıktan sonra ilçe seçim kuruluna gidene kadarki zamanı biz kontrol etmiyoruz. Bizim yaptığımız şey bize gelen seçim tutanakları ile Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı sonuçları karşılaştırmak. Böylece aradaki sürece dahil olmuş oluyoruz, farklılıkları hem siyasi partilere hem de kamuoyuna işaret etmiş oluyoruz. Gönüllü yazılımcı arkadaşlarımız T3 tutanak, yani Türkiye tutanak teyit sistemi geliştirdi. Vatandaşların kafasında şöyle bir soru işareti var; sandıktan ne çıkarsa çıksın üzerinde değişiklikler yapılıyor. Ben sandık başında olsam ne değişecek diyorlar. Bu sistem ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen ıslak imzalı tutanaklar sisteme giriyor. Güvenlik için ancak üç kişi aynı sayıyı sisteme girerse geçerli sayılıyor. Böylece olası hataların önüne geçilmiş oluyor. Bizdeki sonuçları açıklanan sonuçlarla kıyaslıyoruz. Bizim orada caydırıcı olmamız önemli. Kanuna aykırı gördüğümüz şeylerde sözlü uyarılarda bulunuyoruz. Bu uyarılarımız yetmezse gönüllü avukat kadromuz ile müdahale ediyoruz, yasal süreci başlatıyoruz” şeklinde ile anlattı.
 
İLK TESPİT YARGIDA
Oy ve Ötesi’nin 30 Mart yerel seçimlerinde belirtilen süreci uygulayarak tespit edilen uyuşmazlığın hala yargıda olduğunu ifade eden Demir, yaşanan sürecin bir ilk olduğunu kaydetti. Demir, “30 Mart yerel seçimlerinde bizim gönüllülerimizin tutanaklarıyla İstanbul Kağıthane’de başlatılan bir süreç var. Gördüğümüz uyuşmazlık nedeni ile şu an 29 kişi Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Bu Türkiye tarihinde bir ilktir” diye konuştu.
 
BİZİM GÖNÜLLÜLERİMİZ MÜCAHİT DEĞİL MÜŞAHİT
Demir Oy ve Ötesi’nin gönüllü profilini, “Gönüllülerimizin %60'ından fazlası kadın,26-45 yaş arası genç profesyoneller ve çok farklı siyasi görüşlerden, şikayet etmek yerine çözümün bir parçası olmayı seçenlerden oluşuyor. Gönüllülerimizin kişisel bilgilerini hiçbir siyasi parti ya da kurumla paylaşmıyoruz, bu bizim için çok önemli, bu yüzden siyasi partilerden müşahit kartlarını boş olarak temin ediyoruz. Bizim gönüllülerimiz mücahit değil müşahit” şeklinde anlattı.
 
KOMPLO TEORİLERİ ÜRETMEK YERİNE SAHİP ÇIKSINLAR
Seçmene seslenen Demir, “Ne kadar çok gönüllümüz olursa o kadar müdahale imkanımız olacak. Burada önemli olan politize olmadan politik süreçlere dahil olmak. Komplo teorileri üreterek, sezdiğimiz şeylerin arkasından gitmeden, yerimizde oturarak tahmin yürütmek yerine direkt bize düşen çok minik görevi yapmamız lazım. Bu aktif bir demokrasi ve vatandaşlık hareketi. İster bağlı oldukları partilere dahil olup organize olsunlar isterlerse Oy ve Ötesi’ne gelerek bağımsız olarak sürece dahil olsunlar” diye konuştu.


 
NASIL GÖNÜLLÜ OLUNUYOR?
Demir sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu seçimlerde insanlar bizi daha çok tanıyorlar. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendimizi anlatmakta zorlanıyorduk. Şimdi süreci gördükleri için insanlar destek oluyorlar. Biz de bütün paydaşların desteğini almaya çalışıyoruz. Şu ana kadar hiç olumsuz bir tepki almadık.  Şu an en büyük görev gönüllü olmak. Bize gelen bütün gönüllülerimizle bir araya geliyoruz. Daha önce bizim gönüllümüz olan gönüllülerimizin tekrar sisteme kayıt olmaları gerekiyor. Gönüllü olmak isteyenlerin Oy ve Ötesi’nin internet sitesinden kayıt olması yeterlidir. İnternet kullanıcısı değillerse ofis numaralarımızdan ulaşabilirler. Bize ulaştıkları andan itibaren biz onlara ulaşıyoruz.”

Demir ayrıca İzmirlilere, "25 Mayıs'ta 19:00'da Alsancak İzmir Mimarlık Merkezi'nde Oy ve Ötesi Büyük Eğitim ve Tanışma Buluşması'na tüm gönüllülerimizi ve gönüllü olmak isteyenleri bekliyoruz" çağrısını yaptı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir adayı Cevizoğlu ile A’dan Z’ye 7 Haziran: Vatan yahut Silistre!
Vatan Partisi İzmir 2’inci Bölge 1’inci sıra Milletvekili Adayı Hulki ...
Bakan Eroğlu’ndan Manisa çıkarması: İş dünyasına seslendi
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Manisalı işadamları ...
Hotar’dan Seferihisar çıkarması: O gazeteyi gösterdi!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hotar: Türkiye'nin 12 yılda elde ettiği ...
 
MHP adayı Aslan Savaşan Alsancak'ı inletti!
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı Dr. Aslan ...
Davutoğlu'ndan İzmir'e tele-davet: Gündoğdu'da buluşalım!
Pazar günü yapılacak büyük miting öncesi hazırlıklar sürerken, AK Parti ...
Bakan Eroğlu’ndan İzmirli öğrencilere 200 tablet
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir Kız Lisesi'nde 200 öğrenciye ...
 
Kerem Ali Sürekli'de CHP'ye mazot desteği taşı!
Foça’nın köylerinde yaşayan vatandaşla bir araya gelen Sürekli “2003-2014 ...
Necip Nasır muhtarları Bakan Yıldız’la buluşturdu
AK Parti İzmir 1'inci Bölge Milletvekili Adayı Necip Nasır, Karabağlar ...
CHP’de Roman ateşi: 3 adaydan Torbalı çıkarması
CHP İzmir Milletvekili adayları Murat Bakan, Özcan Purçu ve Musa Çam, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva