HABERLER>GÜNCEL
1 Ağustos 2013 Perşembe - 09:49

Ege Denizi’nde nefes kesen terör operasyonun perde arkası

Yunanistan’ın Sakız Adası açıklarındaki şişme botta yakalananlar arasında Adalet Bakanlığı ve AK Parti Genel Merkezi’ne yapılan saldırıları organize eden Hasan Biber de var. MİT, Biber’in hedefinin ABD Büyükelçiliği olduğunu belirleyince ABD istihbaratı devreye girdi, elde edilen bilgiler Yunanistan polisine aktarıldı ve düğmeye basıldı. Yasadışı DHKP-C üyesi Biber ve ekibinin, bota yüklenen 100 kilo patlayıcıyla İstanbul ve Ankara’daki hedeflere saldırmayı planladıkları öne sürüldü.

Ege Denizi’nde nefes kesen terör operasyonun perde arkası

İSTANBUL - Yunanistan’ın Sakız Adası açıklarında silah ve patlayıcılarla yakalanan 4 kişiden biri, Ankara’da Adalet Bakanlığı ve Ak Parti Genel Merkezi’ne yapılan saldırıları organize eden Hasan Biber çıktı. Biber ve diğer şüphelilerin, şişme bota yüklenen 100 kilo patlayıcıyı İzmir’den deniz yolu üzerinden İstanbul’a sevk etmeyi, ardından da İstanbul ve Ankara’daki hedeflere saldırmayı planladıkları anlaşıldı.

- AK Parti binasına saldırının faili Ege Denizi'nde yakanlandı...
 
BOMBAYI ATTI VE KAÇTI
19 Mart tarihinde Muharrem Karataş AK Parti Genel Merkezi’ne law silahıyla, Hasan Biber de Adalet Bakanlığı’na aynı saatlerde el bombası atarak saldırı düzenlemiş ve kayıplara karışmıştı. Terör ve istihbarat ekipleri, Karataş ve Biber’in Suriye üzerinden Yunanistan’a geçtiklerini belirledi. 5 Haziran 2013 tarihinde DHKP-C’li Bulut Yayla’nın eylem için Türkiye’ye giriş yaparken Edirne’de yakalanması, örgütün eylem planını da deşifre etti. Örgütün Ankara ve İstanbul’da Hasan Biber ve Mehmet Yayla’yla bombalı eylem yapacakları bilgisine ulaşıldı. Bombacıların Yunanistan üzerinden Türkiye’ye gireceği anlaşıldı. Bilgiler Yunanistan’a iletildi ancak Yunanistan istihbarat paylaşımına yanaşmadı.
 
ABD ELÇİLİĞİ’NDE ÖNLEM
İstihbarat uzmanları, Hasan Biber’in hedefinin Ankara’da şubatta intihar bombacısı saldırısına uğrayan ABD Büyükelçiliği olduğunu belirledi. Büyükelçilik önündeki Paris Caddesi araç trafiğine kapatılırken, önlemler de artırıldı. ABD istihbaratı devreye girdi, elde edilen bilgiler Yunanistan polisine aktarıldı. Yunan Sahil Güvenlik ekipleri de alınan istihbarat doğrultusunda Sakız Adası yakınlarında, içinde silah ve patlayıcı olan botta Hasan Biber ve Mehmet Yayla ile birlikte Yunanlı 2 kişiyi yakaladı. Şüphelilerin yakalanmasının ardından Atina’da çok sayıda hücre eve baskın yapıldı.
 
TÜRKİYE İSTEDİ
Türk Interpolü, olayın ardından Hasan Biber’le ilgili daha önce hazırlanan dosyayı Yunanistan polisiyle paylaştı. Saldırılara ilişkin soruşturmayı yürüten Terörle Mücadele Kanunu’nun 10’uncu maddesiyle ilgili Ankara Cumhuriyet Savcılığı da dosya hazırlayarak ilgili bakanlıklar üzerinden Yunanistan’a iletti. Biber’in iadesiyle ilgili işlemler başlatıldı.              
 
1991’DE SENDİKACIYDI
Hasan Biber, 1991 yılından 1998’e kadar Liman-İş Sendikası Genel Başkanlığı yaptı. Biber’in, görevinden ayrıldıktan sonra DHKP-C içinde eylemlere katıldığı, Mersin’deki eylemlerde ön saflarda olduğu ve Suriye’de eğitim aldığı öne sürülmüştü. Adalet Bakanlığı ve AK Parti Genel Merkezi’ne eş zamanlı saldırıyı düzenledikleri gerekçesiyle aranan Hasan Biber ve arkadaşı Muharrem Karataş hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarılmıştı. Biber ve Karataş’ın dosyası Adalet Bakanlığı aracılığıyla Interpol Genel Merkezi’ne gönderilmişti.
 
SAVCILIĞA SEVK EDİLDİLER
Yunan Polisi, önce gün Sakız adası açıklarında mühimmat yüklü ‘Emma’ adlı sürat teknesinde yakalanan 4, ardından da adada yakalanan 2 kişi olmak üzere toplam 6 kişinin (3’ü Yunan, 3’ü Türk) savcılığa sevk edildiklerini açıkladı. Açıklamada, yakalanan 6 kişinin “ağır suç karakteristliğinde ve terör eylemi ile bağlantılı patlayıcı madde ve bomba imal etmek, temin etmek, bulundurmak ve nakletmek ile savaş malzemesi bulundurmak ve nakletmek” ile suçlandıkları belirtildi. Atina, Selanik ve Korint şehirlerinde bazı ev ve mekanlarda yapılan aramalarda çok sayıda cep telefonu, Sim kartı, bilgisayar, bellek aygıtı, harici harddisk ve CD ile yazılı notlar ve kitaplar bulunduğu da ifade edilen açıklamada, Atina’da 11, Selanik’te 3 olmak üzere 14 kişinin ifade için karakola sevk edildiği ve bunlardan 2’sinin sahte kimlik kullandıkları ve kimlik bilgilerini gizledikleri için gözaltına alındıkları kaydedildi. Yunan polisi yakalananların isimlerini açıklamadı. (Yorgo Kırbaki/Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve tarihi Ruhban Okulu 42 yıl sonra açılıyor
Heybeliada Ruhban Okulu, 42 yıl sonra açılıyor. Yeni demokratikleşme paketine Ruhban Okulu da girdi.
Ali İsmail’in otopsisinde büyük utanç!
Eskişehir’de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın adli tıp incelemesi ...
Cumhuriyet Kulesi yıkılıyor!
Ankara'nın Keçiören semtinde bulunan Cumhuriyet Kulesi için mahkemenin yıkım kararı kesinleşti.
 
Ceylanpınar'da yine Suriye mermisi: 1 yaralı
Sınırın diğer tarafındaki çatışmalar nedeniyle gergin günlerin yaşandığı ...
Taksim'de polisle esnaf arasında ilginç diyalog!
Taksim'deki eyleme müdahale eden polis ile bir vatandaş arasında yaşanan diyalog dikkat çekti.
880 bin adımın ardından başkanlığa hazırlanıyor!
Seçim barajı için 880 bin adım atan Aylin Kotil, Bakırköy Belediye Başkan adaylığına hazırlanıyor.
 
Kuaföre girip jöle ve televizyon çaldılar
Buca’da hırsızlık amacıyla girdikleri kuaförden jöle ve televizyon çalan ...
Kocaoğlu’nun tartıştığı çevre müdürü Gaziantep'e atandı
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat Gaziantep İl Müdürlüğü’ne ...
‘Uyan Berkin’e polis müdahalesi
Taksim'de Berkin Elvan için yapılan eyleme polis müdahale etti.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva