HABERLER>GÜNCEL
9 Mart 2013 Cumartesi - 17:37

Efemçukuru’nda nereden nereye! ‘Direnişçi’ muhtarlar…

Altın madenine karşı yapılan eylemlerle adından söz ettiren Efemçukuru ve Kavacık’ta ‘Nereden nereye?’ dedirten gelişme… Altın madenlerine karşı eylemler yapan köylerin iki muhtarı şirket kurdu. İZ-BİR A.Ş. isimli şirketin faaliyet alanında madencilik, hafriyat, hazır beton gibi işler yer alıyor.

Efemçukuru’nda nereden nereye! ‘Direnişçi’ muhtarlar…

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Mahkeme kararları, çevre eylemleri, tepkiler, birçok siyasetçi ve sivil toplum kuruluşunun açıklamaları ile gündemden düşmeyen Menderes’e bağlı Efemçukuru Köyü sınırları içinde bulunan Tüprag Metal Madencilik Şirketi’ne ait altın ve gümüş madeni işletmesinde önemli bir gelişme yaşandı. Üç yıl önce alınan izinler ile yola çıkan, İzmir İl Özel İdaresi’nin ruhsat, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ise kapasite artışı onayı verdiği, yargı kararlarına rağmen devam eden maden arama çalışmalarına karşı yöre halkının tepkisi sürerken akıllara durgunluk veren bir gelişme ortaya çıktı. Altın madeninin doğrudan etkilediği Efemçukuru ve Kavacık Köyü’nün muhtarının ortak şirket kurduğu belirlendi. 

 
KİMLER VAR?
Altın madeni yönetiminin taahhütleri ile kurulduğu ifade edilen taşeron şirkette Kavacık Köyü Muhtarı Şinasi Köse ve Efemçukuru Köyü Muhtarı Mustafa Özdemir ortak olarak görünüyor. Köyde yaşayan Coşkun Çınar isimli bir vatandaşın da ortak olduğu şirketin faaliyet alanında köylülerin de muhtarların yıllardır karşı çıktığı madencilik faaliyeti de yer alıyor. İZ-BİR Hafriyat, Hazır Beton, Otomotiv, Madencilik, Turizm, Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi adı ile kurulan yapılanmanın tarihi ise 2012 yılına dayanıyor. Adil Özkan, Salih Hüyük, Hakkı Aktaş gibi isimlerin de öncülüğünde kurulan şirkette şu anda iki köyün muhtarı ile Coşkun Çınar bulunuyor. Diğer kurucu isimlerin zamanla ayrıldığı belirtilirken şirket halen aktif görünüyor.
 
SON EYLEM BALIKLAR İÇİN
Maden sahasından etkilenen Efemçukuru ve Kavacık Köyleri son olarak balık ölümleri ile ilgili açıklamalar yapmıştı. İZSU Genel Müdürlüğü’nün derelerden aldığı su numunesinde bazı değerlerde anormal değişiklikler gözlendiği ifade edilmişti. Köylülerin “hayvanlarımızı suladığımız derelerden zehir akıyor” dilerek tepki gösterdiği madenden çıkan asit nedeniyle balıkların da öldüğü ifade edilmişti. Köylüler son olarak geçtiğimiz aylarda bölgede seslerini duyurmak için eylem yaptı. Bu eyleme iki köyün muhtarı da katıldı.
 
KAPATİSE ARTIŞI ONAYLANDI BİLGİSİ GÖNDERİLDİ
Madeni işleten Tüprag Metal Madencilik Şirketi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı başvuruya onay gelirken Tüprag adına başvuru yapan Encon Çevre Danışmanlık Şirketi’nin hazırladığı raporu olumlu bulunmuştu. Bakanlıktan alınan kapasite artışı izni ilgili birimlere gönderildi. Altın madeninin hitap ettiği köylere ve muhtarlıklara gönderilen yazı askıya çıkartıldı. Seferihisar ve Menderes Kaymakamlıklarının da bilgisi dahilinde yapılan işlem ile köylüye duyurusu yapıldı.
 
Çalışma izni 512 hektar olarak alınan fakat 73 hektarında altın aranan bölgede yeni gelişme çalışması ile birlikte alan 126 hektara çıkacak. Şirket, ilerleyen yıllarda ön izin aldığı alanın tamamında iş yapacak.Kapasite artışı için mevcut sahada arazi hazırlıkları ve tesisin kurulumu 6 ay sürecek. Ancak bu dönem işletme dönemine paralel olarak ilerleyecek. İşletme dönemi boyunca devam edecek olan sondajlar ile yeni rezervler bulunması ya da piyasa göstergelerine göre çıkan cevher değerlendirilecek. Şirket, 2008 -2009 yılında inşaat ve hazırlık faaliyetleri sırasında zaruri olarak 220 tonluk üretimin gerçekleştirildiği anlatılırken 2011 yılı Haziran ayında alınan deneme izni ile birlikte üretime geçildiği yılsonuna kadar 129 bin tonluk üretim gerçekleştirildiği belirtmişti. Yine proje kapsamında 15 yıllık işletme dönemi sonunda yaklaşık 8,4 milyon ton cevherin çıkartılacağı ifade edilirken proje sayesinde kapasite artışı sonrası yapılacak üretim ile 52 ton altın, 52,6 ton gümüş öngörülüyor. Ayrıca bölgeden çıkartılacak dev kaya ve toprak kütlelerinin işlemden geçirildikten ve kırıldıktan sonra çimento ile birleştirilerek bağlantı yolları, enerji nakil hatları ve drenaj kanallarında kullanılması planlanıyor.
 
NE DEDİLER?
Şirketin kurucuları arasında bulunan Kavacık Köyü Muhtarı Şinasi Köse, Efemçukuru Altın Madeni’nde 10 kalem işin bulunduğunu söyledi. 



Köse, “Biz, yıllardır mücadele ediyoruz. Bir çare bulamadık. Açılan davalar, yargılamalar bir sonuç vermedi. Zaten köylüler olarak bu durumdan mağduruz. Yıllardır en yüksek oranda etkilendik. Madem ki mücadele başarısız oluyor bari köylü kazansın istedik. Bir şirket kurduk. Bu şirketin ortakları arasında köylüler de yer alacak. Şimdiden köylülerimizi bu yapılanmaya dahil etmeye başladık. Madende, yemek, hafriyat, taşımacılık gibi birçok iş alanı bulunuyor. Bunlardan bazılarını alarak köylünün ekonomik olarak kalkınmasını sağlayabiliriz” dedi. Köse, şirketin tamamen iyi niyetle kurulduğunu sözlerine ekledi.
 
Şirketi, Merkezi Kanada'da bulunan Eldorado Gold Madencilik Firmasının Türkiye'deki firması Tüprag Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilileri ile görüşerek kurduklarını anlatan Efemçukuru Köyü Muhtarı Mustafa Özdemir, “Altın madeninin yetkileri bize bazı taahhütlerde bulundular. Bu taahhütleri yerine getirmemek için çalışıyorlar. Biz, yıllardır burada mağdur olduk. Çalışmalar karşısında durmamıza rağmen bir sonuç alamadık. Amacımız köylünün kalkınmasıdır. Artık insanlar köylerde durmuyor. Göç nedeniyle köylerimiz boşalıyor. Şu anda köylerden madende çalışanlar var” dedi.
 
Öte yandan, altın madenine karşı çıkan ve yıllardır çabalayan Efemçukuru Köyü’nde 600, Kavacık Köyü’nde ise bin kişi yaşıyor. Diğer yakın köylerle birlikte madenden etkilenen kişi sayısı 2 bini aşıyor. Tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan köylülerin en önemli gelir kaynağını ise sofralık üzümler oluşturuyor. Düzenlenen festivaller ve etkinlikler ile tanıtımı yapılan üzümlerin yurtiçi ve yurt dışından çok sayıda alıcısı bulunuyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bekir 10 Mart 2013 Pazar 13:16

Ankara yolu Kemalpaşadan izmire giriş ne o ormanların hali nerde çevrecilerimiz.Galiba 3 mayunu oynuyorlar.iş aş elbette iyide varsa çevreyi kirletmeden faaliyetine imkan yokmu

Yorumu oyla      14      6  
erhan 9 Mart 2013 Cumartesi 21:17

Dünyaca ünlü Alfons üzümlerinin yetiştiği organik tarım yapılan Efemçukuru, aynı zamanda İzmir'in en temiz su havzası (idi). Baskılar sonucu tarlalarını madene satan köylüler içerisinde sadece bir kişi (Ahmet Karaçam)direniyor satmamak için. SELAM OLSUN AHMET KARAÇAM'a.

Yorumu oyla      23      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uykuda 8 kurşunla infaz!
Samsun'da 54 yaşındaki İsmet Çakır'a evinde uyuduğu sırada, pencereden ...
Bakan Bayraktar’dan deprem çocuklarına harçlık
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Van depreminde hasar gören ...
İzmir’de Emniyetin ‘Amerikan kamerası’ndan ilk suçüstü!
Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin ABD polislerinde olduğu gibi kullanmaya ...
 
'Balkan' açılımı: İzmir’den Diyarbakır’a barış köprüsü…
Balkan Anadolu Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe katılan İzmir heyeti ...
‘Yeşiller’den ‘Çernobil’ eylemi: Önlemler alınsın!
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir İl Örgütü üyeleri, Gaziemir İlçesi’ndeki ...
DEKAUM’da kadın zirvesi: Kota değil eşitlik!
Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma Uygulama ...
 
İzmir’de sokak ortasında korkunç cinayet!
İzmir'in merkez Buca ilçesinde bıçaklı saldırıya uğrayan 2 kişiden 1'i öldü, diğeri yaralandı.
Akıl almaz kaza: Kamyon gecekonduya girdi
İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, yağmur nedeniyle kontrolden çıkan kamyon ...
İzmir’de kaza trajedisi: Ehliyetini aldığı gün…
Konak İlçesi'nde, yağmurun etkisiyle kayganlaşan yolda aşırı hız ve alkol ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva