HABERLER>GÜNCEL
20 Aralık 2012 Perşembe - 15:57

Efemçukuru altın madenine ruhsat şoku!

İzmir 1'inci İdare Mahkemesi, İzmir İl Özel İdaresi tarafından 1 Haziran 2011 tarihinde Tüprag Metal Madencilik Şirketi'ne verilen Efemçukuru Altın Madeni deneme iznini iptal etti. Davayı açan İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar, Havran/Küçükdere Elele Hareketi üyeleri, bu kararın ardından madenin işyeri açma ve çalışma ruhsatının da iptal edilmesi, Valiliğin madeni mühürlemesi gerektiğini iddia etti.

Efemçukuru altın madenine ruhsat şoku!

İZMİR - İzmir'de yılladır tartışmalara neden olan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin su toplama havzasında kirlilik yaratacağı için karşı olduğu, Bakanlar Kurulu'ndan çıkan acil kamulaştırma kararı ile dikkatleri çeken Efemçukuru Altın Madeni'nin 1.5 yıl önce aldığı deneme izni, iptal oldu. Altın madeninin işletmeye açılmaması için mücadale veren Efemçukuru'ndaki bazı köylülülerle birlikte hareket eden İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar, Havran/Küçükdere Elele Hareketi deneme izninin iptali için açtığı davayı kazandı.

Elele Hareketi Dönem Sözcüsü Dr. Şeyma Gümüştüs, İzmir'in sağlığını, geleceğini, yaşamını korumak için madene karşı yürüttükleri mücadele kapsamında yaptıkları itirazlardan birinin 1 Haziran 2011 tarihli deneme izni ve 24 Mayıs 2012 tarihli çalışma ruhsatının 'sağlık koruma bandı' oluşturulmadan verilmesi olduğunu söyledi. Bu konuda defalarca İzmir İl Özel İdaresi'ne ve diğer kurumlara başvurdukları halde yetkili ve görevli kamu idarelerinin "üç maymunu" oynadığını belirten Gümüştüs, itirazlarını mahkemenin duyduğunu ve kararını verdiğini açıkladı.

GEREKÇE SAĞLIK KORUMA BANDI
Gümüştüs, İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'nin deneme izninin hukuka aykırı olduğuna karar verdiğini söyledi. Mahkemenin Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği'ne göre bu tesislerin etrafında sağlık koruma bandı konulmasının zorunlu olmasını gösterdiğini belirten Gümüştüs, "Mahkeme, kararında açıkça hukuksuzluğu ortaya koymuştur. Sağlık koruma bandı mülkiyet sınırları dışında belirlenemez. Bu alan içinde mesken veya insan ikametine ayrılmış yapılaşmaya izin verilemez. Buna karşın Efemçukuru madenine ilişkin ruhsat sahasında Ahmet Karaçam'a ait henüz kamulaştırılmayan iki parsel sağlık bandı içinde yeralıyor. Bu parseller kamulaştırılmadan verilen deneme izninde hukuka uygunluk görülmemiştir. Dava konusu işlemin iptaline kararı verildi" dedi.
 
Gümüştüs, acele kamulaştırma kararlarının durdurulması konusunda üst mahkeme kararları bulunduğunu ve Karaçam'ın da arsasını satmaya niyeti olmadığını belirtti. Ayrıca madene verilen 1'inci sınıf işyeri açma ve çalışma ruhsatının iptali içinda dava açtıklarını dile getirdi.
 
"RUHSAT GERİ ALINMALI, MADEN MÜHÜRLENMELİ"
Elele Hareketi üyesi ve avukatı Arif Ali Cangı ise yasalara göre bu mahkeme kararının 30 gün içinde uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Deneme izninin iptal edilmesinin aynı zamanda 24 Mayıs 2012 tarihinde verilen 1'inci sınıf işyeri açma ve çalışma ruhsatının geri alınmasını gerektirdiğini belirten Cangı, "Çünkü, açılma ruhsatı da sağlık koruma bandı oluşturulmadan verilmiştir. Aynı hukuka aykırılık devam etmiştir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikteki 21'inci maddeye göre ruhsat verilmesi için deneme izni sonunda sakıncısı bulunmadığnın anlaşılması şartı aranıyor. İşte sakınca mahkeme kararıyla tescillenmiş, deneme izni iptal edilmiştir. Bu nedenle ruhsat hemen geri alınmalı, İzmir Valiliği darhal madeni mühürlemelidir" dedi.

Cangı, madene karşı olumsuz açıklamaları olan İzmir Büyüşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu da madenin mahkeme kararına uyarak derhal kapatılması için girişimde bulunmaya çağırdı. Tüprag Metal Madencilik firmasının ise bu karara Danıştay'ta itiraz etmesi bekleniyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hülya 20 Aralık 2012 Perşembe 22:38

bence iyi yapıyorlar. altınlar yerin altında kalsın nasıl olsa birgün biz birbirimizi yerken yabancılar gelip çıkarırlar. bizim birinci vazifemiz yabancıları zengin etmek değil mi?Markalı mallardan sonra altın madenlerimizi de onlara hediye ediveririz Afrika ve diğer madenlerin olduğu ülkeler gibi. Ha gayret, birbirimizi ne kadar yersek onların gelmesi o kadar hızlanır.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İl Müftüsü uyardı: Şirince’ye giderseniz…
İl Müftüsü İlyas Öztürk, 21 Aralık, kıyamet ve Şirince üzerine çarpıcı ...
MİT’in ‘ikinci adamına’ haksız mal edinme davası!
Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT Müsteşar Yardımcısı Muhammed Dervişoğlu hakkında ...
‘Kıyamete’ 1 kala Şirince: Boş sokaklar ve basın ordusu!
Maya Takvimi’nin öngörüsüne göre 21 Aralık günü kopacak kıyamette dünya ...
 
Komando Tugayı'nda intihar girişimi
Kayseri'de 1'inci Komando Tugay Komutanlığı'nda görevli Astsubay Başçavuş ...
Şirince ‘kıyamete’ hazır!
İzmir Valisi Cahit Kıraç, Maya takvimine dayanan ''kıyamet inanışı''nın ...
İzmir Barosu’ndan Erdoğan’a ‘kuvvetler ayrılığı’ tepkisi
Baro Başkanı Pekdaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''kuvvetler ayrılığına'' ...
 
Minik Melike rüyasından uyanamadı…
İzmir’de geçen yıl Temmuz ayında bacağını yuvadaki salıncağa çarpınca ...
Diyanetçiler Zaytung'un haberini yalanlandı!
"Dürüst, tarafsız, ahlaksız haber" mottosuyla yayın yapan mizah sitesi ...
Okuldaki aramada korkunç olay: 4.kattan atladı
B.M adlı kız öğrenci Esenler'deki okulunun 4 kat penceresinden atlayarak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva