HABERLER>GÜNCEL
12 Temmuz 2014 Cumartesi - 12:51

Eczacıbaşı tarihine sahip çıktı: O bina yeniden doğacak

İzmir Kemeraltı'ndaki eski Şifa Eczanesi'nin tarihi binasına Eczacıbaşı ailesi sahip çıktı. Geçirdiği yangından sonra harap olan binayı onarıp eski haline dönüştürmek için çalışmalar başladı. Aileden çalışmalar hakkında bilgi alan Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Enver Olgunsoy, mimari çalışmanın tamamlanmasından sonra binanın kültür ve sanat merkezi olarak kullanılabileceğini söyledi.

Eczacıbaşı tarihine sahip çıktı: O bina yeniden doğacak

Sinan Doğan / EGEDESONSÖZ - İzmir'in en eski eczanelerinden biri olan Şifa Eczanesi'nin yangın geçiren ve 6 aydır boş duran Kemeraltı'ndaki tarihi binasına Eczacıbaşı ailesi sahip çıktı. Türkiye'nin en büyük holdinglerinden biri olan Eczacıbaşı Holding'in temellerinin atıldığı Kemeraltı'ndaki tarihi bina için harekete geçen aile, binayı en eski haline dönüştürmek için çalışmalara başladı.

İzmir Valiliği'nin hemen arkasında yer alan iki katlı tarihi yapı, uzun yıllar Rodi Jeans'in mağazası olarak kullanıldı. Firmanın iflas etmesi nedeniyle mağaza 6 ay önce kapanırken, tarihi bina da kaderine terkedildi. Kısa süre önce çıkan bir yangında binanın üst katı ve çatısı yandı.



ESKİ HALİYLE KORUNACAK
İzmir'e sağlık müzesi kazandırmak için çalışan Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Enver Olgunsoy, Şifa Eczanesi'nin tarihi binasına Eczacıbaşı ailesinin sahip çıktığını söyledi. Aile ile kısa süre önce görüştüğünü belirten Olgunsoy, "Binayı farklı şekilde kullanma niyetleri yok. Tekrar eski haline getirip koruyacaklar. Hatta bina en eski haline dönecek. İç avlusundaki havuz yeniden yapılacak. Çok ilginç bir yapı olacak. Mimarlar çalışmalara başladı. Röleve ve diğer izinler için Anıtlar Kurulu'na başvuru yapıldı" dedi.
Binanın ne olarak kullanılacağı konusunun henüz netleşmediğini dile getiren Olgunsoy, "Yeniden eczane olabilir ama çalıştırmak zor. Tarihi binaları da kullanım dışında tutarsanız harap olur. Burası Kemeraltı'nın çok önemli bir noktasında. Belki bir kültür merkezi, sosyal merkez olabilir. Ona artık Eczacıbaşı ailesi karar verir. Nitekim Filiz Eczacıbaşı Sarper Hanım, İzmir'in en önemli kültür sanat vakfının başında" diye konuştu.

İLAÇ ÜRETTİ
Eczacıbaşı Topluluğu'nun kurucusu Dr. Nejat F. Eczacıbaşı'nın babası olan Süleyman Ferit Eczacıbaşı, İzmir'in diplomalı ilk Türk eczacısıydı. 1885'te İzmir'de doğdu. Hamidiye İlkokulu, Rüştiye Ortaokulu ve Sultani İdadisi’ni (İzmir Lisesi) bitirdi.  Gençlik yıllarında İzmir’de dönemin eczacılarından çok etkilendi ve eczacılık öğrenimi için İzmir’den İstanbul’a geldi. 1900 yılında Tıp Fakültesi Eczacılık Yüksek Okulu’nu tamamladı. Süleyman Ferit Bey, 1903 yılında İzmir’deki Guraba-i Müslimin Hastanesi’ne ikinci eczacı olarak atandı ve günde 16 saat havan döverek ilaç üretimi gerçekleştirdi. İzmir’de Aristoteles Eczanesi’nde sorumlu müdürlük yaptı. 1905’te Başeczacı olarak görev aldı. İzmir’in ilk ilaç üreten Türk eczacısı Süleyman Ferit Bey, Kemeraltı’ndaki tarihi Şifa Eczanesi'ni 1911 yılında satın aldı. Burada çeşitli ilaçlar ve kişisel bakım ürünleri üretti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyük patlama: Hamile kadın balkondan atladı
İstanbul’un Zeytinburnu ilçesindeki tramvay durağı yakınındaki bir imalathanede ...
Felç olan kuryeye rekor tazminat
İstanbul'da yedi yıl önce geçirdiği motosiklet kazasında felç olan bir ...
Kayseri’de katliam gibi kaza: 4 ölü, 16 yaralı
Kayseri’nin Bünyan İlçesi yakınlarında bu sabah belediye otobüsünün hafif ...
 
Atatürk Havalimanı'nda faciadan dönüldü
Atatürk Havalimanı'nda, Belarus (Beyaz Rusya) menşeli Belavia Havayolları ...
Flaş! Çeşme’de tekne battı: 35 kişi kayıp
İzmir’in Çeşme İlçesi'nde, yasadışı yollarla yurtdışına gitmek isteyen ...
‘Masum’ kaplumbağa İzmir’e sığındı!
Afyon’da işkence görmüş halde bulunan Afrika mahmuzlu kaplumbağası, İzmir ...
 
BASAM’dan Türkiye’ye örnek iftar
Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (BASAM) düzenlediği iftarda ...
İzmir’deki su kanalı inşasında korkunç ölüm
İzmir’in Tire İlçesi'nde, motosikletiyle durup, su kanalı yapım çalışmalarını ...
Faili meçhul cinayetler davasında sürpriz tahliye
Mehmet Ağar'ın da yargılandığı faili meçhul cinayetler davasında sürpriz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva