HABERLER>EKONOMİ
4 Temmuz 2015 Cumartesi - 10:47

ETİK Başkanı açıkladı: Ege turizmi neden kan kaybediyor?

İzmir ve bölge turizmi yılın ilk yarısını büyük kayıpla kapattı. Bölgedeki düşüşün iç ve dış nedenlerini ise Ege Turistlik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler açıkladı. Kayıpta en büyük payda Avrupa’nın Türkiye üzerindeki savaş söylemlerinin yer aldığını ifade eden İşler, sektördeki zararın kapatılması için barış ortamının korunmasını söyledi. 2015’in kayıpsız geride bırakılmasının kaçınılmaz olduğunu açıklayan İşler, “Gelin 2016’yı kurtaralım. Uluslar arası arenada bu kabusu atamazsak 2016’da da aynı düşüşle karşılaşabiliriz” dedi.

ETİK Başkanı açıkladı: Ege turizmi neden kan kaybediyor?

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ – Ülke gündemindeki belirsizlik ortamı yılın ilk yarısı geride kalırken Ege ve kent turizmine ciddi darbe vurdu. Ege Turistlik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK)  Başkanı Mehmet İşler, bölgede yaşanan düşüşün nedenlerini açıkladı.

- İZMİR TURİZMİNDE İLK YARI KAYIP…

AVRUPA TEHLİKESİ

ETİK Başkanı İşler,  2015 yılını Türkiye turizmi için bir kriz yılı olarak değerlendirirken, ülke genelinde yabancı turist azlığının sene sonunda ciddi kayıplara neden olacağının altını çizdi. İşler, yabancı turist sayısındaki düşüşte Avrupa ülkelerinin payının yüksek olduğunu ifade ederek, “Öncelikle sene başında Ukrayna ve Rusya’daki savaş, ambargo gibi gelişmeler Türkiye’ye yıl içerisinde gelen 4 milyon 850 bin turist sayısında 1.5- 2 milyon oranında düşüş yaşanacağını yansıtıyor. Bu düşüş sene sonunda ülke ekonomisinde 4 ila 5 milyar dolar civarında kaybı ortaya koyacak.  Türkiye turizmi bu stresle başlarken, üzerine Suriye’de yaşanan savaş çığlıkları ortaya çıktı. İtalya, İngiltere, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri, Tunus’ta ve Suriye’de yaşanan olayları kullanarak bir İslamofobi yarattı. Bu ülkeler AB’ye borçlu olan Yunanistan’ın kalkınması için Türkiye’de savaş olduğuna ilişkin bir kampanya başlattı. Avrupa’dan gelen turistlerin engellenmesi yetmezmiş gibi Yunanistan’da kriz nedeniyle düşen yüzde 18’lik KDV oranı; iç pazardaki turistin Ege Bölgesi yerine yurt dışına çıkmasını teşvik etti” diye konuştu.
 


SENE SONUNA KADAR YÜZDE 11’LİK KAYIP BEKLENİYOR
Ülke genelinde yaşanan düşüşün Ege Bölgesi’ndeki yansımasını açıklayan İşler, sene sonuna kadar beklenen düşüş rakamlarını açıkladı. İşler, “Rusya ve Ukrayna’dan gelen turist sayısındaki 2 milyonluk düşüş, Antalya’daki turizmcilerde büyük bir açık yarattı. Darbe ile baş edemeyen Antalyalı işletmeciler, tur firmalarının çağrısıyla fiyat kırdı. Cazip fiyatlar nedeniyle Ege turizmi büyük darbe aldı.  Bunlar yetmezmiş gibi bir de Türkiye gündemindeki seçim süreci, sınav dönemi, havaların Temmuz ayına gelinmesi rağmen kötü gidişatı, Ramazan ayı, koalisyon tartışmaları ve Avrupa ülkelerinin ekmeğine yağ süren seçim çığırtkanlıkları, Haziran ayına kadar olan bölümde önceki yıllara göre yüzde 9.8 oranında gerileme yaşandı.  Bu rakamın sene sonuna kadar eksi 8 ila 11 bandında kapanmasını bekliyoruz. Bu da yaklaşık 4 milyar dolar civarında bir kayba neden olacak” şeklinde konuştu.
 
2015’TE ZARAR KAÇINILMAZ;  GELİN 2016’YI KURTARALIM
Türkiye üzerinde dış basının yarattığı propagandalardan kurtulması için bir an önce barış ortamının sağlanması gerektiğini vurgulayan İşler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gerekli önlemleri almadığını söyledi. 2015 yılının kayıpsız kapatılmasının imkansız olduğunu söyleyen İşler, 2016 çağrısı yaptı. İşler, “Şu an önümüzdeki 4 aylık dönemde biz kar etmekten ziyade zararı nasıl azaltırız diye düşünüyoruz.  2015 yılı için artık yapılacak çok bir şey kalmadı ama gelin 2016 yılını kurtaralım.  Uluslar arası arenada bu kabusu atamazsak 2016’da da aynı düşüşle karşılaşabiliriz. Türkiye’deki bu belirsiz ortamın bir an önce son bulması gerekiyor. Şu an bakanlığın yeterli, tedbirleri almadığını görüyoruz.  Bir an önce hükümetin kurulması ve gerçekten turizm ile ilgili bir bakanlık kurulması gerekiyor” diye konuştu.
 
REALİST OLMAK ZORUNDAYIZ
Geçtiğimiz günlerde İzmir turizmindeki düşüş için Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun ile bir araya gelen İşler, görüşmede Bakanlığın tutumunu aktardı. İşler, “ Sayın müsteşar ile gerçekleştirdiğimiz toplantıda bakanlık,  geldiğimiz noktada bizim belirlediğimiz bir düşüşün yaşanmadığını söylendi.  Bize bir izah ve ikna etme yolunda açıklama yaptılar. Ama biz olaya daha realist bakmak zorundayız” dedi.
 
BAYRAM FIRSATI
Öte yandan Ramazan ayının yarısı geride bırakılırken, ülke genelinde Bayram hazırlıkları başladı. İzmir ve Ege Bölgesi’ndeki otellerin doluluk oranını değerlendiren İşler, “Türkiye’de yaşanan yoğun gündem, bayramda vatandaşın rahatlaması için bir fırsat olacak. Şu an İki bayram arasında büyük talep görmekteyiz. Beklemede olan rezervasyon sayısı oldukça yüksek... Bayram’da yerli turist ile otelleri dolduracağız. İki bayram sektörde pozitif yansıma yapacak. Bu zararı azaltmak için önemli bir fırsat bizim için. Ama bu süreçte her şeyden önce savaş algısının tetiklenmemesi gerekiyor. Turizm barışın olduğu yerde filizlenmektedir.  Her ne kadar Güneydoğu’da görülecek bir operasyon olursa olsun bu durum ülkenin her yerinde hissedilir” ifadesini kullandı.

 
İzmir için 'ÇED' raporu: 2 iptal, 1 onay, 1 de tarih!
 
Atina’da ‘hayır’lı gece!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
egeden 5 Temmuz 2015 Pazar 10:28

millet takmış kafayı inciraltına. sanki inciraltı imara açılsa size yedirecekler oraları.

Yorumu oyla      11      5  
ERCÜMENT ŞAHİN 4 Temmuz 2015 Cumartesi 20:05

KIYILARI BETONLAŞTIRIRSAN OLACAGI BU

Yorumu oyla      11      5  
4 Temmuz 2015 Cumartesi 15:12

yurtdışında bazı gazeteler ve internet siteleri türkiyede savaş var diye haber yapıyorlar.bakanlık yetkillileri düşüş yok diyorlarsa bakalım sene sonu döviz cinsi gelirlerde azalış mıı olacak artış mı.hep birlikte göreceğiz.ayrıca bazı turizm bölgelerinde suyun tonu 5tl yi geçti ve emlak vergilerinde yüzde yüz zamlanma oldu.bu zamlarla biz nasıl turizm yapalım veya rekabet edelim.

Yorumu oyla      11      5  
why ? 4 Temmuz 2015 Cumartesi 12:34

Secil Özen dogru yazmis. Dünyada artik Saglik Turizmi daha önemli hale geldi. Inciraltini degerlendiremeyen zavallilar Turizmden bahsetmesin. Dogasi, havasi ve suyu harika bir yer kaderine terk edilmis. Böyle bir yer yabancilarin elinde olsaydi dolar tasardi.

Yorumu oyla      13      5  
SEÇİL ÖZEN 4 Temmuz 2015 Cumartesi 12:17

İZMİR TURİZMİ İÇİN İNCİRALTINI DÜNYAYA AÇILMASI GEREK..ONCA PARALAR AKTARILDE EXPO 2015 VE 2020 İÇİN TÜM DÜNYAYA TANITTIK ŞİMDİ MOLOZ YIĞINI..BU MU HEDEFLER ALLAH AŞKINA...

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir turizminde ilk yarı kayıp: Yorgancılar’dan çarpıcı öneri
İzmir turizmi yılın ilk devresini kayıpla kapatırken en büyük düşüş denizyolu ...
Dev kongre: Gastronominin kalbi İzmir’de atacak
Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı kapsamında bu yıl ilk kez uluslararası ...
Otomobil satışlarında patlama!
Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Haziran'da yüzde 43.21 artışla 86,158 ...
 
Flaş! Emekli ve memur zamları belli oldu
Yaklaşık 11 milyon emekli ve 2.5 milyon memurun Temmuz zammı netleşti. ...
İzmir’in karpuzu tarlada kaldı!
İzmir’in Ödemiş İlçesi'nde umudunu karpuza bağlayan çiftçiler, yeni başladıkları ...
Flaş! Enflasyon rakamları açıklandı: Son 2 yılın…
Enflasyon Haziran'da yüzde 0,51 gerilerken, yıllık bazda yüzde 7,20 ile ...
 
EBSO ülkeye model olacak projeye ortak oldu!
Alman-Türk Ticaret Sanayi Odası’nın Çin’de büyük başarı kazanan ikili ...
İzmirli denizciler Alsancak Limanı'ndaki iftarda buluştu
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj ...
Flaş! Milyonlarca emekli için kötü haber: O dava…
Ankara 3. İş Mahkemesi’nde bugün görülecek olan emeklilerin intibak davası ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva