HABERLER>EKONOMİ
29 Temmuz 2015 Çarşamba - 09:34

EBSO önerdi, kurul kabul etti!

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın il genelindeki 118 meslek lisesinde açılacak ve kapanacak bölümlere detaylı bir inceleme ve araştırma sonrası karar verilmesi çağrısı kabul gördü.

EBSO önerdi, kurul kabul etti!

İZMİR - Avrupa’nın ikinci büyük cam üretim tesisi sahibi olmalarına rağmen böylesine güçlü bir sektörün elemana ihtiyacı yok denilerek, var olan mesleki eğitimle ilgili bölümün kapatılmak istendiğini belirten Yorgancılar, “Sebep; öğrenci yok. Oysa bunun analizini yaparken sanayi odası, esnaf teşkilatı, ticaret odası, belediye ve ilgili meslek kuruluşlarından mutlaka destek alınmalı. Kapatıyoruz demek çözüm değil” dedi. Talebi değerlendiren İzmir Valisi Mustafa Toprak, mesleki eğitimde açılacak ve kapanacak yeni bölümlere milli eğitim, İşkur, sanayi odası, esnaf teşkilatı, ticaret odası, belediye, ilgili meslek örgütleri ve sektör temsilcilerinden oluşan komisyonun incelemesinin ardından karar verileceğini açıkladı.
 
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, İzmir Valisi Toprak’ın başkanlığında Vali Yardımcısı Hüseyin İçten, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İşkur İl Müdürü Kadri Kabak, Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, EBSO Meclis Başkan Yardımcısı Işın Yılmaz,  il düzeyinde kurum müdürleri, yerel yönetim ve sendika temsilcilerinin katılımıyla EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın yönetim kurulu başkanIığını yürüttüğü İzeltaş’ta (İzmir El Aletleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi) toplandı. Toplantıda, istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulması, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinlikleri ve mesleki eğitim uygulamalarına yönelik çalışmalar değerlendirildi. Toplantının önemli gündem maddesi ise, kent genelinde 30 ilçede 118 mesleki eğitim kurumunda açılacak ve kapanacak bölümler oldu.
 
SEKTÖRÜNDEN ÖRNEK VERDİ
Türkiye’de eğitim sistemindeki sıkıntılara dikkat çeken EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 1 milyon ton cam üretimi gerçekleştiren Avrupa’nın ikinci büyük cam üretim tesisinin sahibi olduklarını belirterek, “Bunun 700 bin tonunu iç piyasaya, 300 bin tonunu yurtdışına ihraç ediyoruz. Böylesine güçlü bir sektörün elemana ihtiyacı yok denilerek, varolan mesleki eğitimle ilgili bölüm kapatılmak isteniyor. Sebep, öğrenci yok. Oysa bunun analizini yaparken sanayi odasından, esnaf odasından, ticaret odasından mutlaka destek alınmalı. Kapatıyoruz demek çözüm değil” diye konuştu.
 
ÜLKEYİ ELBİRLİĞİ İLE KALKINDIRACAĞIZ
Yorgancılar, Almanya’nın Münih kentinde faaliyet gösteren Maximilians Üniversitesi’ni örnek göstererek, “Oradaki sistemi buraya getirmek gerekiyor. Bu ülkeyi el birliği ile birlikte kalkındıracağız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 81 ilde 81 meslek lisesi yapma kararı aldı. Sanayi Bakanı’na ‘ruhsat verdiğiniz her Organize Sanayi Bölgesi’ne meslek lisesi yapma mecburiyeti getirin’ önerisinde bulunduk. İşbaşı eğitim sistemin en güzel uygulanma yöntemi OSB’lere kurulacak olan meslek liseleridir. Dolayısıyla sektör temsilcilerinin de olduğu bir alt komisyon kurulmalı ve meslek liselerinde açılacak, kapanacak bölümler, milli eğitim, İşkur, sanayi odası, esnaf teşkilatı, ticaret odası, belediye ve sektör temsilcilerinin de yer aldığı bir komisyon tarafından detaylı biçimde analiz edilmeli. Kurul, komisyonun hazırlayacağı analizden sonra karar vermeli” dedi.
 
BEKLEYEN DEĞİL GİDEN OLMALIYIZ
İzmir Valisi Mustafa Toprak da, işsizliğin neden olabileceği sorunlara dikkat çektiği konuşmasında yeniliklere açık olunması gerektiğini söyledi. Vali Toprak, “Eğitim, mesleki eğitim çok önemli. Bu konuda işbirliği, koordinasyon içinde çalışmak durumundayız. Biz bekleyen değil, giden olmalıyız. Yani eleman ihtiyacı olan firmalar, sektörler gelip milli eğitimi ziyaret etmiyorsa onların gelip talepte bulunmasını sağlamalıyız. Bölüm açmakla olmuyor. Kurulumuzun amacı da arz ve talep edenleri bir noktada buluşturmak. Mesele budur” dedi.

Vali Toprak, bu hedef doğrultusunda mesleki eğitimde açılacak ve kapanacak yeni bölümlere milli eğitim, iş kur, sanayi odası, esnaf teşkilatı, ticaret odası, belediye, ilgili meslek örgütleri ve sektör temsilcilerinden oluşan komisyonun incelemesinin ardından karar verileceğini açıkladı.
 

 
'PKK yüzüğü' iddiası TOKİ işçilerine saldırttı!
 
Flaş! Pasaport harçlarında önemli gelişme
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deniz Ticaret Odası’nda İran heyecanı
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Temmuz ayı meclis toplantısında ...
Egeli sanayicinin isyanı eğitim
Ege Bölgesi Sanayi Odası Temmuz ayı meclis toplantısı, Türkiye’de yaşanan ...
Ayvalık’ta ‘kırmızı alarm’ kalktı, ‘yeşil ışık’ geldi!
Yunanistan’daki ekonomik kriz nedeniyle Midilli Adası'ndan alışverişe ...
 
Başbakanlıktan İzmir’deki satışta U dönüşü!
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Dikili’de satışa çıkarttığı arsanın park ...
Bakan'dan kritik asgari ücret açıklaması!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek NTV yayınında soruları yanıtlıyor. Şimşek ...
Yunan gelinlerden kriz çözümü: Çeyizler İzmir’den!
Krizin vurduğu Yunanistan’da pahalılıkla boğuşan halk çözümü İzmir’de, ...
 
Sınırdaki patronlar: 4-5 ay daha böyle gitmez
Türkiye’nin sınır bölgelerinde terör olayları ve çatışmalar artarken, ...
İzmir iş dünyası koalisyon istiyor!
İzmir iş dünyasının temsilcileri, seçimin ardından oluşan yeni parlamentodan ...
Dünya devi 1.4 milyon aracı geri çağırdı
Otomobil üreticisi Fiat Chrysler, yaklaşık 1,4 milyon aracını "internet ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva