HABERLER>EKONOMİ
29 Eylül 2014 Pazartesi - 21:28

EBSO’da gergin meclis: Taşınma çıkmazı!

Ege Bölgesi Sanayi Odası'na 10 yıl önce İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde tahsis edilen araziye hizmet binası yapılması konusu meclisi gerdi. Yaklaşık 1.5 saat süren sert tartışmalarda meclis üyeleri taşınma konusunda karara varamadı. Sorunu çözmek için 9 kişilik bir komisyon kurulması kararlaştırıldı.

EBSO’da gergin meclis: Taşınma çıkmazı!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası, yıllardır yılan hikayesine dönen Çiğli'deki İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınması konusunda karar veremedi. Oda'nın eylül ayı meclisinde sert tartışmalara neden olan taşınma konusu, kurulacak 9 kişilik komisyona havale edildi.
 
Taşınma kararı EBSO Meclisi'nde tartışmaya yol açtı. Yaklaşık 1.5 saat süren taşınma maddesinde EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ile EBSO Meclis Üyesi Cengiz Kocagil arasında tartışmaya yaşandı. Esen, "Bu mecliste bu konu artık karara bağlanmalı. Odamız merkezi yerde bulunuyor. İstanbul Sanayi Odası da bulunduğu yeri kiraya vermek gibi bir fikri gündeme getirdi" dedi.
 
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da Atatürk OSB'deki arsayla ilgili anket yaptırdıklarını ancak istenilen düzeyde katılım olmadığını söyledi. Yorgancılar, "Yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla oturup düşündük. Bu karar sizlerin düşüncesi çerçevesinde oluşacak. Arsa üzerine yapılacak binanın ne şekilde değerlendirileceği önemli. Benim şahsi düşüncem orada çok amaçlı kullanıma yönelik bir çalışma yapılması. 6 bin metrekarelik bina yeri geldiğinde EBSO yeri geldiğinde organize bölge tarafından kullanılmalı" diye konuştu.


 
'FIRSATI İTMEYELİM'
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş ise 2002 yılında EBSO'ya tahsis edilen arazinin üzerinde 10 seneye yakın süre çalışma yapılmadığını söyledi. Uğurtaş, "O arsaya EBSO bir otel, iş merkezi yapamaz. Ancak hizmet binası yapılabilir. EBSO oraya taşınmayacaksa ek hizmet binası için 6 bin metrekare çok fazla. 14-15 milyon lira ayıracağımız kaynaktan bahsediyoruz. Önünüzde böyle bir fırsat var. Orası uzak diye böyle bir fırsatı elimizin tersiyle itmeyelim. EBSO'ya 49 yıllığına üst kullanım hakkını verebiliriz" dedi.
 
Tartışmaların artması üzerine meclis basına kapalı olarak devam etti. Yapılan konuşmalarda iki yönetim kurulu üyesi, EBSO Genel Sekreteri ve İAOSB Genel Sekreteri, 3 meclis üyesi ve 2 hukukçudan oluşan bir komisyonun kurulmaasına karar verildi. Komisyon konuyu inceleyerek meclisin onayına sunacak.
 
'YORGUN SAVAŞÇI DEĞİLİM'
Yorgancılar, yeni hükümetin eylül ayında açıkladığı programı 4 sene önceden açıklayıp takip ettiklerini belirterek, sanayinin sorunlarının çözümüne sahip çıktıklarını söyledi.
EBSO Meclis Toplantısı'nda konuşan Yorgancılar, kimilerinin kendisine 'yorgun savaşçı' dediğini dile getirerek, "Ben yorgun falan değilim. Bu ülkenin sevdalısıyım. Neticede bu ülkede refah seviyesi yukarı çıktıkça yorgunluk değil yüzlerimizde mutluluk oluyor. Bu mutluluğu sizlerle paylaşırsak ne mutlu bize" dedi.
 


SANAYİ AL-SATÇI OLDU
Sanayicinin sanayiden kaçıp konut yapımına yöneldiğini dile getiren Yorgancılar, bu konuyu yıllardır vurguladıklarını, en son Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da dile getirdiğini vurguladı. Yorgancılar, "Türkiye üreterek büyümüyor. Biz sanayileşmeyi ikinci plana bıraktık. Yapıp satmamışız, alıp satmışız. 2004-2014 tarihleri arasında sanayinin kullandığı kredi yüzde 749 artarken, inşaat sektöünün kredi kullanımı yüzde 2062 artmış. İnşaat sektörüne karşı olan bir düşünce içinde değiliz. Çünkü inşaat sektöründe kullanılan tüm ürünler sanayi ürünleri. Bunları biz üretiyoruz. Biz sanayi sektörüne daha fazla destek verilmesini, yatırım ortamının iyileştirilmesini istiyoruz. 4 yıldır söylediğimiz konu bu. Demek ki doğru yoldayız" diye konuştu.
 
DEVALÜASYONA DİKKAT
Son bir ay içinde yüzde 8'e yakın devalüasyonun söz konusu olduğunu dile getiren Yorgancılar, bu durumun dış borcu olan sanayicide önemli bir kur zararı oluşturduğunu söyledi. Yorgancılar, bu yıl sadece özel sektörün 72 milyar dolar para ödeyeceğini ifade etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin İzmir'le ilgili verdiği mesajlara dikkat çeken Yorgancılar, "'İzmir serbest bölgeler şehri olsun' diyen bir bakanımız var. Bizim üzerimize düşen görevlerimiz var. Aliağa bölgemizi plastik, petro-kimya ve demir-çelik sektörleriyle ilgili tamamen endüstri bölgesi haline getirilmesi gerekiyor. Meslek lisesi ile birlikte bunu düşünmeliyiz. Bayındır'ın çiçekçilik,Tire-Ödemiş'in süt ve süt ürünleri merkezi olması şart. Yani yerelde kalkınma. Bu olursa ülkenin refah seviyesi daha da artacak" dedi.



ESEN'DEN BARIŞ ÇAĞRISI
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Salih Esen, Ortadoğu'daki olumsuzluklara bir de çözüm sürecinin sekteye uğraması ve kutuplaşmanın artmasının eklendiğini belirterek, "Geçtiğimiz haftalarda yaşanan heykel tartışmaları, okul yakma girişimleri ve benzeri olaylar çözüm süreci vurgusuna karşın kutuplaşmanın şiddete nasıl da kolaylıkla dönüşebildiğini acı bir şekilde göstermektedir. Oysa demokrasi zemini sağlam temeller üzerinde kurulu olan gelişmiş ülkelerde, bu tür tartışmaların kutuplaşmaya ve şiddete mahal vermeden de çözülebildiğine şahit oluyoruz. Dileğimiz konu ne olursa olsun, şiddeti benimsemek yerine demokratik bir anlayışın ve barışçıl bir dilin hakim olmasıdır. Böylece ülkemiz, farklılıkların ancak birliktelik sayesinde zengin ve anlamlı bir bütün oluşturduğu, sadece çatışmalarla anılan Ortadoğu coğrafyasında barışın ve demokrasinin simgesi olacaktır" dedi.

Esen, yeni Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet göstereceğini hatırlatarak, "Ümit ediyoruz ki, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu daha sağlıklı koordinasyon sağlama adına devraldığı DEİK’i geliştirir, büyütür ve katkılarını arttırır. Türkiye’nin atacağı adımlar o nedenle çok önemlidir. Unutmayalım ki, bizi tartışmalar değil, ortak akıl doğru yola götürecektir" diye konuştu.

EBSO Meclisi'nde İzmir İtfaiyesi Daire Başkanı Serdar Yücel de sanayicilere çalışmaları hakkında bilgi verdi, soruları yanıtladı. EBSO Başkanı Yorgancılar'ın babası duayen sanayici İsmet Yorgancılar da meclise katıldı. Meclis İZFAŞ'ın 110 milyon liraya çıkarılacak sermayesine iştirak etme kararı aldı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
EŞREFPAŞALI 30 Eylül 2014 Salı 09:34

sayın yorumcu Murat Şen bahse konu iş adamlarımızın fabrikaları alsancalta değil çiğli ve Kemalpaşa da ulaşımları alsancaka değil çiğliye yakın bu adamlarda olmassa izmir sanayi değil "chp" nin şehri olacaktır.sefalet, medeniyetsizlik işsizlik ve mezhepçilik şehri olacaktır.

Yorumu oyla      13      8  
Murat Şen 30 Eylül 2014 Salı 09:16

Bu sanayiciler rahatlıklarından vazgeçmemek için Çiğli'deki EBSO merkez binasını yapmamak için ayak sürüyorlar. Alsancak gibi yere gidip gelmek varken Çiğli'ye gidip gelmek onlara fuzuli geldi herhalde. Artık bu küçük düşünen sanayiciyim diye geçinen işe yaramaz adamları istemiyoruz. EBSO bir an önce AOSB'ye mülkünü yapsın ve şehrin heryeri eşit gelişsin.

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Zeybekçi dolarda güven verdi!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kurdaki dalgalanmanın endişe verici olmadığını söyledi.
Mövenpick Hotel İzmir'den bayram indirimi
Ege Denizi'nin nefes kesen manzarasına hakim konumda yer alan Mövenpick ...
İZKA’da başkanlar kapıştı: Demirtaş Mutlu’ya karşı!
Kalkınma Bakanlığı’nın İzmir Kalkınma Ajansı’na 3 yıldır mali destek vermemesi ...
 
İzmir'de kış öncesi doğalgaza zam
İZMİRGAZ'ın doğalgaz dağıtım bölgesi için yeni sistem kullanım bedelleri ...
Liman ve lojistik sektörü Aliağa’da buluşuyor
İzmir'in Sanayi ve Deniz Ticaret kenti Aliağa, geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediği ...
Gıdada yaprak dökümü: Bir dev daha satılıyor
İzmir'deki gıda markalarında yaprak dökümü devam ediyor. Özsüt ve Tukaş ...
 
İzmir’in rüyasını İstanbul kaptı!
İzmir'in 2004 yılından bu yana istediği kruvaziyer turizminde home port ...
Dolar yeni haftaya da hızlı girdi
ABD'de faizlerin beklenenden erken ve daha hızlı artacağına ilişkin işaretlerin ...
Devlete geçmesi olay olan DEİK'in yeni başkanı belli oldu!
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu DEİK'in Ekonomi Bakanlığı'na bağlanmasının ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva