HABERLER>EKONOMİ
18 Eylül 2014 Perşembe - 17:54

EBSO’da DEİK isyanı: Bakan Zeybekci söz verdi!

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun kapatılmasına sert tepki gösteren İşadamı Uğur Yüce, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den yeni kurulacak kurulun devlet ağırlıklı olmamasını istedi. Bakan Zeybekci ise DEİK'e tek bir kişi bile atamayacaklarını, herkesin seçimle geleceğinni belirterek, "Yaptığımız tek bir şey var. Bütçesine Ekonomi Bakanlığı olarak biz katkı veriyoruz" dedi.

EBSO’da DEİK isyanı: Bakan Zeybekci söz verdi!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - DEİK Türkiye, Fransa, İsviçre ve Belçika İş Konseyleri eski Başkanı Uğur Yüce, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katıldığı toplantıda, DEİK'in kapatılmasına tepki gösterdi.

- BAKAN ZEYBEKCİ FITCH İLE MOODY’S’İ SİLDİ!..

- ZEYBEKÇİ'DEN İZMİR MESAJLARI

DEİK'te kendisinden başka kimsenin sesinin çıkmadığını belirten Yüce, "Herkes layık olduğu şekilde yönetilir" dedi. Bakan Zeybekci de yeni DEİK'in daha demokratik olacağını belirterek, tek bir kişi bile atamayacaklarını söyledi. Zeybekci, "Tek istediğimiz şey yurtdışındaki toplantılara büyükelçi ve ataşelerimizin otomatikman katılması" dedi.

'LÜTFEN DEVLET AĞIRLIKLI OLMASIN'
EBSO'daki ekonomik değerlendirme toplantısına katılan Zeybekci, konuşmasının ardından sanayicilerin sorularını aldı.

Toplantıda ayağa kalkarak Bakan Zeybekci'ye hitap eden Yüce, "İlk kurulan konsey, 27 yıl önce Türk Amerikan İş Konseyi'ydi. Ersin Faralyalı Kurucu Başkanı'ydı. Ben 8 yıl Türk-Fransız İş Konseyi Başkanlığı yaptım. Türk-İsviçre Konseyi'ni kurdum. Üzeyir Garih vefat ettikten sonra Türk-Belçika İş Konseyi Başkanlığı'nı üstlendim. DEİK'in hükmü şahsiyetinin ortadan kalkması konusunda kullanmış olduğunuz yöntemi ilk başta inanılmaz hayret ve öfkeyle karşıladım. Şu an öfkem geçti. 100'lerce DEİK icra kurulu başkanı ve yöneticiden benim dışımda kimsenin sesi çıkmıyor. Herkes layık olduğu şekilde yönetiliyor" diye konuştu.



DEİK'te 20 yıl boyunca tüm harcamaları cebinden yaparak çalıştığını belirten Yüce, Zeybekci'den yeni yapının devlet ağırlıklı olmaması ricasında bulundu. Yüce, "Sakın devlet ağırlıklı bir yapı yapmayalım efendim. Bu bizim gibi demokrasi ile yöneten ülkelerde iş dünyasını geriye götürür. Kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olsun. Denetleyin, kontrol edin. Kontrol altından çıkanlar için yaptırım koyun ama lütfen bir sivil toplum örgütü olsun" şeklinde konuştu.

TEK BİR ATAMA YOK
Bakan Zeybekci ise yeni DEİK'in daha demokratik olacağını ve bütçesinin Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanacağını söyledi. Zeybekci, mevcut DEİK yapısının bazı yerlerde yanlışlıklara sahip olduğunu belirterek, "Yurtdışından bakanlarla, devlet başkanları ile görüşüp Türkiye'de kimseyle temas kurmuyorlar. Bir ekonomi bakanı Türkiye'ye geliyor, biz bunu giderken merhaba desin diye son dakikada öğreniyoruz. Hükümetler kim olursa olsun, başbakanlar kim olursa olsun kadim politikaları vardır. Bunlarla ilgili şeyler değişmez" dedi.



DEİK'in yeni yapısıyla ilgili bilgi de veren Zeybekci, şu bilgileri verdi: "Bir yönetim kurulu düşünün ki, ki siz buna şahitsiniz. 25 kişiden oluşuyor. Bunun 13'ünü bir organ atıyor, 12'sini de kendi aralarında seçiyorlar. Şimdi yönetim kurulu 35'e çıkıyor. Tamamını da 215 kişilik genel kurul seçiyor. Bakanlık olarak tek bir kişi atamıyoruz. Sektörler anlamında tüm Türkiye'deki başkanlarımız, ihracatçı birlikleri ve sivil toplum kuruluşlarının tamamında hassasız. İcra kurulu 13 kişi, tamamını yönetim kurulu seçiyor. Bir yer tarafından atanma yok. Yaptığımız tek bir şey var. Bütçesine Ekonomi Bakanlığı olarak biz katkı veriyoruz. Yurtdışına çıkıldığında tek ricamız şu; büyükelçilerimiz ve ataşelerimiz otomatikman toplantıya girer hale geliyor. Pozitif kazanımlar anlamında, haberder olsun, bilgisi olsun, daha iyisini yapalım anlamında. Sistem aynı amaç doğrultusunda hareket etsin".

İş konseyi başkanlarının yüzde 100'e yakın aynı olacağını, yönetim kurullarının da değişmeyeceğini belirten Zeybekci, "TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD Başkanları da icra kurulunda olacak" dedi.

'NOKTA ATIŞI YAPALIM'
İzmir'i 'mahallenin en güzel kızı' olarak niteleyen Zeybekci, teşvik istekleri ile ilgili şunları söyledi: "Manisa'da, Aydın'da teşvik var. İzmir'de niye yok? Biz bir çok şeyde 'İstanbul hariç' diyoruz. Bugün İzmir'de yapılan 1 milyar liranın üzerindeki yatırımlar beşinci bölge kapsamında. Artı yüzde 10 daha yatırım indirimi var. Ar-ge ve stratejik yatırımlar da beşinci bölge teşviklerine tabi. Havzayla ilgili gelin önemli bir turizm planlaması yapalım. Termal turizm ve sağlık yatırımları da beşinci bölgeye tabi. Gelin göreşelim. Nokta atışları ile hedef belirleyelim. Biz İzmir için başka hayaller kuruyoruz. Başka önceliklerimiz var. Öncelikle ilk atacağımız adım serbest bölgeler şehri İzmir. ESBAŞ tek kapıdan giriyorsunuz, içeride 20 bin kişi var. 600 dönümlük bir ek daha yapıyoruz."

Yakında turizmle ilgili İzmir'de dünya çapında bir organizasyona hazırlandıklarını açıklayan Zeybekci, şu an kesinleşmediği için organizasyonun ismini vermediğini söyledi. Zeybekci, İzmir'de birkaç tane serbest bölge daha üretmek ve uzmanlaşmış organize sanayi bölgeleri oluşturmak gibi planları olduğunu kaydetti.

'ARTIK COTARELLİ'Yİ BEKLEMİYORUZ'
Türkiye'nin krize gireceğine ve siyasi istikrarsızlık olacağına dair beklentilerin olduğunu belirten Zeybekci, Türkiye'de istense bile ekonomik kriz olamayacağını söyledi. Türk bankalarının çok sağlam olduğunu vurgulayan Zeybekci, kimsenin endişe etmemesini istedi. Zeybekci, "Türkiye çaresiz olmadığı için artık dizlerinin önüne çöküp Carlo Cotarelli'yi (IMF'nin eski Türkiye Masası Şefi) beklemeyecek.  Bugün faiz oranlarını sağlıklı tartışmamız lazım. Faiz ile gelecek yılın beklenen enflasyonu arasında yüzde 8'lik reel faiz var. Bu faizle yatırım yapılmaz, büyüme olmaz. Enflasyon aşağıya inmez. Daha cesur şekilde faiz düşürmeye ihtiyacımız var" dedi.

YAŞ ÜZÜME TEŞVİK
Yaş üzümde ton başına 80 lira olan desteğin 130 liraya çıkacağı müjdesini veren Zeybekci, "Bunu ihracatçıya veriyoruz ama üreticiye de yansıyacak. Yarından sonra çıkacak" şeklinde konuştu.



Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise bölgeler arası haksız rekabet doğurmayacak, uygun yatırım şartları olmmasını istediklerini söyledi. Yorgancılar, belge sayısında yüksek olsa da yatırım tutarı açısından 12 sanayi ilinde en düşük bölgesel yatırım oranına İzmir'in sahip olduğunu belirterek, bunun uğranılan haksız rekabeti açık ve net olarak ortaya koyduğunu söyledi.

'BİZİ SERBEST ŞEHİR YAPIN'
Yorgancılar, şöyle devam etti: "3.500 metre yarıçapındaki bir alanda uygulanan 4 farklı teşvik oranı bizi geri plana itiyor. Sınır illerde yaratılan haksız rekabeti önlemek adına OSB’ler dolana kadar komşu ilin teşvik oranlarından faydalandırılması, TOKİ’nin müşteri portföyüne organize sanayi bölgelerini de alması, İzmir’in gıda merkezi olarak değerlendirilmesi ve ilçe bazlı sektörel teşviklerin verilmesi, İzmir’in Serbest Şehir statüsüne kavuşması, işsizlik oranında ülke ortalamasının üstünde kalan illere özel istihdam desteği verilmesi taleplerimizi ısrarla tekrarlıyoruz."

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ise karşılıksız çekteki artışa dikkat çekerek, "İflas erteleme, icra dosya sayıları ve çeklerle ilgili veriler bir çeşit alarm niteliğinde. Bunları görmek ve gereğini yapmak zorundayız" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cihan tugsuz 18 Eylül 2014 Perşembe 19:14

Termal turiZm yeri belli ama biz oraya kurban satis ve kesim yeri yaptik. Olmaz siz kendinize baska yer bulun.. İnciralti dana ve koyunlarindir..

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeybekci Fitch ve Moody’s’i sildi: Önemsemiyoruz!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Fitch ve Moody's'in Türkiye ekonomisi ile ...
FED bombası: Dolar 6 ayın zirvesinde
Fed kararının ardından küresel çapta artan dolar talebiyle yükselişe geçen ...
TESK listesi İzmir’i karıştırdı: Susam ve Mutlu’ya yaylım ateşi
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) yapılan olağan ...
 
Flaş! Bank Asya hisseleri tavan yaptı
Bank Asya ilk işlemlerde yüzde 10,94 düşüşle 0,57 TL'lik taban fiyattan ...
Bakan Zeybekci’ye tarihi korbeyde şarkılı-türkülü karşılama
İzmir Ticaret Borsası'nın tarihi korbeyi (pamuğun sözle alınıp satıldığı ...
İzmir'de asansör güvenliği zirvesi
Makine Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası asansör kazalarına ...
 
Bakan Zeybekci İzmir’de: İnönü’nün sözüyle rest!
Avrupa ile Amerika arasında ticareti serbestleştirecek anlaşmada Türkiye'nin ...
'FED faizi' etkisi: Dolar 2.23’e dayandı
ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına başladıktan sonra yükselişlerin ...
İzmir’in antik kenti para bastı!
İzmir turizmindeki durgunluk, müze ziyaretçilerine de yansıdı. Yılın ilk ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva