HABERLER>EKONOMİ
30 Temmuz 2015 Perşembe - 10:27

EBSO Başkanı Egedesonsöz’e konuştu: 26 vekile koalisyon mektubu!

İş dünyası genel seçimlerin üzerinden 53 gün geçmesine rağmen henüz hükümet kurulamaması ve Suruç katliamıyla başlayan süreçte tırmanan gerginlik, hızlar artan terör olayları nedeniyle büyük endişe yaşıyor… Ülke gündemini yorumlayan Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, terör olaylarının çözümü için meclisi işaret ederken, hükümet çalışmalarıyla ilgili Başbakan, bakanlar ve İzmir’in 26 milletvekiline mektup yolladığını açıkladı. Mektubun detaylarını Egedesonsöz’le paylaşan Yorgancılar, erken seçim ihtimali için, “Tek parti seçilene kadar seçime mi gitmemiz gerekiyor?” yorumunu yaptı.

EBSO Başkanı Egedesonsöz’e konuştu: 26 vekile koalisyon mektubu!

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ – Ülke siyaseti, 7 Haziran genel seçimlerinde 4 partinin TBMM’ye girmesiyle koalisyon bilmecesinin içerisine sürüklendi.

Seçimlerin üzerinden 53 gün geçmesine rağmen hükümet kurma adına atılan adımlar henüz sonuç vermedi. Koalisyon seçenekleri tartışılmaya devam ederken partiler de olası erken seçim ihtimaline karşı hazırlıklarına başladı.

İş dünyasında en büyük temenni uzlaşı… Ekonomi güçlü bir hükümet kurulup gelecek 4 yıllık sürece başarılı politikalarla hazırlanılmasını istiyor.

Gelinen süreçte yaşanan belirsizlik İzmir iş dünyasını de tedirgin ederken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Egedesonsöz’e özel açıklamalarda bulundu. Başbakan, bakanlar ve İzmir’in 26 milletvekiline ‘koalisyon’ mektubu gönderen Ender Yorgancılar o mektubun içeriği ve süreç hakkındaki görüşlerini açıkladı.




TEMSİL EDİLMEYEN GRUP KALMADI
Yorgancılar halkın kararına saygı duyularak hükümet kurma çalışmalarının bir an önce sonuç vermesi gerektiğini ve toplumun her kesiminin mecliste temsil edilmesinin önemli olduğu ifade etti.

EBSO Başkanı, “Türkiye uzun süredir tek partili bir yapıyla yönetildi. İstikrar açısından son derece önemliydi. Ancak son yapılan seçimlerde netice itibari ile demokrasiye inanıyorsak halkın vermiş olduğu oylar sonucu ortaya çıkan meclis yapısını da herkesin kabul etmesi lazım. Bir kere halkımız, yapılan oylamalarda dört partinin mecliste temsil edilmesini uygun gördü. Baktığınız zaman da bu oy oranlarında Türkiye’de bulunan bütün yapının, o geniş mozaiğin oy oranlarıyla temsil edildiğini görüyoruz. Temsil edilmeyen grup kalmadı. Bu çok önemli… Bu dört siyasi partinin de yöneticilerinin bir karar vermesi lazım” diye konuştu.
 
ORTAK AKIL ÇAĞRISI
Yürütülen çalışmalarda ortak akılın önemine vurgu yapan Yorgancılar, “Halkımız dört partinin siyasette, mecliste birlikte ortak bir koalisyon kurup ülkeyi yönetin diyorsa buradan çıkan sonucu ben şöyle yorumluyorum; her siyasi parti siyasete girerken tek başına iktidar olma düşüncesi ile giriyor. Ama oylama sonunda böyle bir yetkiyi halk herhangi bir siyasi partiye vermemişse ortaya çıkan tabloda koalisyon alternatifi vardır. O koalisyon alternatifinde senin doğrun, benim doğrum değil; Türkiye Cumhuriyeti’nin menfaatleri doğrultusunda ortak aklı kullanarak hükümeti kurma görevini siyasilerin yerine getirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
 


BAŞARILI BİR KOALİSYONU TÜM DÜNYAYA GÖSTERMEK LAZIM
Yorgancılar, iş dünyası olarak beklentilerinin bir an önce hükümetin kurulması olduğunu söylerken, “Hükümetimizin bir an önce görev bölümünü yaparak, bütçesini yaparak uzun süreli başarılı bir koalisyonu tüm dünyadaki örneklerde olduğu gibi Türkiye’nin de koalisyonla yönetilebileceğini, başarılı sonuçların ortaya konulabileceğini tüm dünyaya göstermemiz lazım” ifadelerini kullandı.
 
TEK PARTİ ÇIKANA KADAR SEÇİM Mİ YAPACAĞIZ?
Olası bir erken seçim ihtimali içinse Yorgancılar, “Türkiye’deki bütün sivil toplum örgütlerinde, TOBB’da bizim odamızda benim gördüğüm şey, koalisyonun kurulması yönünde. Çünkü Kasım ayında bir seçim olduğu takdirde yine aynı oranların birer puan artı eksi değişiklikleriyle bir yapı oluşursa, tek başına bir yapı çıkmaz ise o zaman Türkiye ne yapacak? Gene bir koalisyon çalışması gerçekleşmeyecek mi? O zaman bizim tek parti seçilene kadar seçime mi gitmemiz gerekiyor? Onun için Türkiye’nin burada mutlaka başarılı bir koalisyon örneğini tüm dünyaya göstereceği bir fırsat eşiğindeyiz” dedi.
 
İZMİR’İN VEKİLLERİNİ GÖREVE ÇAĞIRDI
Yorgancılar ayrıca bir an önce hükümet kurulması için İzmir’in tüm milletvekillerini de göreve çağırdı. Başbakan bakanlar ve 26 İzmir milletvekiline mektupla ulaşan Yorgancılar, “Ben bütün milletvekillerimize koalisyonun kurulmasıyla ilgili, ülkenin geleceği açısından bir mektup yazdım. Bu koalisyonun kurulmasının, ülkenin bu sıkıntılı durumdan, ekonomik durumundan siyasi bir fırsat olduğunu bizim açımızdan çok önemli olduğunu anlatan bir mektup yazdım ve gönderdim. Çünkü bizler sivil toplum örgütlerinin temsilcisiyiz. Bizim kanun yapma imkanımız söz konusu değil. Bizim yapabileceğimiz şeyler belli. Biz üyelerimizin sesini ilgili kişilere doğru şekilde, doğru platformda anlatmaktır. Bizim üyelerimizden gelen düşünceleri ben de istişare ediyorum; yönetim kurulunda herkesin arzusu koalisyon hükümetinin kurularak göreve başlaması. Bunla ilgili de İzmir’de seçilmiş olan tüm milletvekilinin hepsine bu mektubu ilettim” sözleriyle anlattı.
 
TERÖRÜN ÇÖZÜMÜ MECLİSTE
Öte yandan ülkede Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 32 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan bombalı saldırının ardından ülkede hızla tırmanan gerginlik ve artan terör olaylarıyla ilgili de konuşan Yorgancılar, yaşananların ülke ve kent ekonomisine olumsuz yansımalarının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Olayların ülke genelinde güvenlik sorununu ortaya koyduğunu söyleyen Yorgancılar, “Uzun süredir olmayan gerek askerimize, gerek polisimize gerekse de vatandaşımıza karşı silahlı saldırılar, şehit haberleri, ambulans kurşunlamaları, yakıp yıkmalar gibi olaylarla karşı karşıya kaldık. Bu tabi iç huzuru bozan olaylar. Bunlar çözüm süreci ile ilgili kısma darbe vuran gelişmeler. Halbuki yapılan son seçimlerde HDP’nin mecliste temsil edilmesinden sonra bunun çözüm noktasının meclis olduğunu herkes söylemişti. Dolayısıyla bunlar mecliste demokratik yollarla çözüm bulabilecek olaylar. Çözüm sürecinin de aksamaması gereken bir olaydı. Silahla çözüm sürecinin olmayacağı geçmişte de ortaya kondu. Bugün de hala devam ettiğini üzülerek görmekteyiz” şeklinde konuştu.
 
Yorgancılar sözlerini şöyle tamamladı: “Bu ülkede huzuru olmadığı zaman refah olmaz, kalkınma olmaz, yatırım olmaz. Bu hem yurtiçindeki hem yurtdışındaki yatırımcılar için riskli bir ortam. Bizim turizmimizi, üretimimizi doğrudan etkileyecek bir konu. Temennimiz bir an önce bu olayların bitmesi. Demokratik yollarla konuşarak tartışarak bunların çözümlerini bulmak Türkiye’nin geleceği açısından son derece önemli.”

 
Dünyaca ünlü caz müzisyenleri Aliağa'da buluşuyor
 
Malezya uçağının sırrı çözülüyor mu?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tire Süt’ten sofralara yeni tat: Organik beyaz peynir
Sağlıklı ve kaliteli ürünleriyle, üretici ve tüketiciyi buluşturan Tire ...
İTB’den Bakan Eker’e üretim göndermesi
İzmir Ticaret Borsası Temmuz ayı meclis toplantısı terör gündemiyle başladı. ...
İTO Başkanı Demirtaş sert konuştu: Utanç tablosu
İTO Meclisi’nde kent ve ülke gündemini değerlendiren Başkan Ekrem Demirtaş ...
 
EBSO önerdi, kurul kabul etti!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın il ...
Deniz Ticaret Odası’nda İran heyecanı
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Temmuz ayı meclis toplantısında ...
Egeli sanayicinin isyanı eğitim
Ege Bölgesi Sanayi Odası Temmuz ayı meclis toplantısı, Türkiye’de yaşanan ...
 
Ayvalık’ta ‘kırmızı alarm’ kalktı, ‘yeşil ışık’ geldi!
Yunanistan’daki ekonomik kriz nedeniyle Midilli Adası'ndan alışverişe ...
Başbakanlıktan İzmir’deki satışta U dönüşü!
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Dikili’de satışa çıkarttığı arsanın park ...
Bakan'dan kritik asgari ücret açıklaması!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek NTV yayınında soruları yanıtlıyor. Şimşek ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva