HABERLER>SAĞLIK
24 Ekim 2014 Cuma - 11:00

Dokuz Eylül’de hemşire krizi: 70 yatak kapandı!

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde yaşanan hemşire sıkıntısı nedeniyle, 9 servisteki toplam 70 hasta yatağı kapatıldı.

Dokuz Eylül’de hemşire krizi: 70 yatak kapandı!

İZMİR - Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği başarılı operasyonlarla Türkiye'nin en gözde hastanelerinden biri olmayı başaran Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde yaşanan hemşire sıkıntısı nedeniyle, 9 servisteki toplam 70 hasta yatağı kapatıldı.

HT Egeli’den Mert Neşet Muslu’nun haberine göre Aralarında hasta yoğunluğunun fazla olduğu dahiliye, kardiyoloji, gögüs ve yeni doğan da olmak üzere birçok bölümdeki yatak sayısının azaltılması, hastanelerde yer bulmakta sıkıntı çeken hasta yakınlarının işini daha da zorlaştırdı. Şu an için başka hastanelere nakil olmak için başvuruda bulunan çok sayıda hemşireye izin dahi verilmezken, kısa süre içinde 30 hemşirenin bulunamaması halinde hayati önem taşıyan onkoloji ve yoğun bakım hizmetlerinin de aksayacağı öğrenildi. Yıllardır yaşanan sıkıntıyı yetkililere anlatmasına rağmen bir çözüm bulamayan Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, son çareyi İzmir Valiliği'nden yarım istemekte buldu. 2 Ekim tarihinde DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün'e gönderdiği yazıda sorunun çözümü için destek isteyen Mas, Vali Toprak'tan hemşire istenmesini önerdi.
 
HEMŞİRELER ÇALIŞMAK İSTEMİYOR
Bir zamanlar Türkiye'nin en gözde hastaneleri arasında bulunan, ancak son dönemde kadrosundaki önemli isimleri özel hastanelere kaptıran DEÜ Hastanesi'nin içine düştüğü durum üzüntü yarattı. Toplam 600 kadar hemşirenin görev yaptığı hastanede geçen yıl 60 hemşire, nakil isteyerek ya da istifa ederek görevini bıraktı. 209 hemşire, nöbet tutmaya engel bir rahatsızlığı bulunduğu yönünde rapor alırken, 91 hemşire ise uzun süreli rapor alarak hizmetten uzaklaştı. Yaşanan sıkıntı üzerine hastane yönetimi, Dahiliye'de 10, Kardiyoloji'de 18, Göğüs'te 9, Yeni Doğan Yoğun Bakım'da 5, Pediatri'de 3, Çocuk Servisi'nde 12, Acil Yoğun Bakım'da 5, Dahiliye Yoğun Bakım'da 4 ve Koroner Yoğun Bakım'da 4 olmak üzere toplam 70 yatağı kapatmak zorunda kaldı.
 
BÜYÜK SIKINTI İÇİNDEYİZ
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas sorunun çözümü için İzmir Valisi Mustafa Toprak'tan yardım istenmesini önerdi. Prof. Dr. Mas tarafından 2 Ekim tarihinde rektörlük makamına gönderilen yazıda, "Hastanemizin hemşire açığı, uzun süreden beri devam eden en büyük problemimizdir. Bu konu farklı tarihlerde gerek yazışmalar gerekse yetkili mercilerle gürüşmelerle dile getirilmiştir. Bu problemin çözülememesi bir kısır döngü olarak derinliğini daha da arttırmıştır. 2013 yılı ocak ayından beri istifa eden ve nakil olan hemşire sayısı 60 iken, halen nakil isteyen çok sayıda hemşireye muvafakat verilmemektedir. Bu durum çalışan hemşirelerin iş yükünü arttırdı. Buna bağlı olarak 209 hemşire bel fıtığı, göz rahatsızlığı gibi nöbet tutmasına engel raporlu iken, 91 hemşire çeşitli gerekçelerle uzun süreli rapor alarak fiilen hizmetten çekilmiştir. Bu nedenle toplam 70 yatak kapatılmıştır. Hemşirelik hizmetlerinde büyük sıkıntı yaşanmaktadır. Özellikle onkoloji hastalarının tedavileri ve yoğun bakım hizmetlerinin aksamaması için 30 hemşireye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacımızın İzmir Valiliği'nden talep edilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim" ifadelerine yer verildi.
 
VALİ TOPRAK DEVREYE GİRDİ
Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas'ın yaşanan sıkıntıyı açıkça ortaya koyan yazısının ardından DEÜ Rektörlüğü ise çareyi İzmir Valiliği'nden yardım istemekte buldu. Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, ihtiyacın karşılanması için 8 Ekim tarihinde İzmir Valisi Mustafa Toprak'a yazdığı dilekçede, "Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği'nin hemşire ihtiyacı talebi ile ilgili yazımız ekte gönderilmiştir. Kurumlararası yardımlaşma bağlamında değerlendirilmesi hususunu bilgilerinize arz ederim" denildi. İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın da sorunun çözümü için Toplum Sağlığı Merkezleri'nde (TSM) görev yapan hemşirelerin geçici görevlendirme ile Dokuz Eylül Hastanesi'nde çalıştırılması için İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'ne talimat verdiği öğrenildi. İlk etapta Valilik onayının ardından bir kısım hemşirenin hastanede çalışmaya başlayacağı ifade edildi.
 
ÜNİVERSİTE SORUNU ÇÖZEBİLİRDİ
Türk Sağlık Sen 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, kent genelindeki eğitim ve araştırma hastanelerinde hemşire sıkıntısı yaşandığını söyledi. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün kendi personeline sahip çıkması gerekktiğini dile getiren Doğruyol, "Üniversiteler özerk yapılar olduğu için istediği zaman kadro açabilir ya da şirket üzerinden hemşire alımı yapabilir. Ancak uzun süredir çözülmeyen durum nedeniyle herkes zor durumda kaldı. Çalışanların iş yoğunluğu artınca, huzursuzluk da bir arada geliyor. Ancak Valilik onayı olmadan persenel geçici görevlendirme ile hastaneye gidemez. Bu noktada özellikle İzmir İl Sağlık Müdürlüğü kendi uhdesindeki personele sahip çıkmalıdır. İzmir'deki eğtim ve araştırma hastenelerinin çoğunda hemşire sorunu var. Onlar da kendilerine yardım edilmesini bekliyor" dedi.
 
SERVİS KAPANAN YATAK HEMŞİRE İHTİYACI
Dahiliye 10- 4 Kardiyoloji 18- 4 Göğüs 9- 4 Ameliyathane 0-6 Yenidoğan Yoğun Bakım 5-7 Pediatri 3-4 Çocuk Servisi 12-5 Dahiliye Yoğun Bakım 4-13 Acil Yoğun Bakım 5-6 Koroner Yoğun Bakım 4 -7

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meme kanseri nedeni Lyme olabilir!
Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. ...
Şeker hastalarına iki müjde birden
Ağızdan alınan insülinin üretimine yeniden başlandığı ve iğnesiz kan şekeri ...
Flaş! İzmir’deki Ebola alarmında son durum
İzmir’de, ateş ve öksürük şikayetiyle hastaneye gidince Ebola virüsü taşıyor ...
 
İzmir’de Ebola ve MERS’e bariyerli koruma!
Dünyadaki Ebola ve MERS vakalarının artması üzerine, İzmir Tepecik Eğitim ...
Ülkenin dört bir yanı karantina: Ebola ve MERS paniği!
Hatay'da bir gencin MERS-CoV virüsünden ölmesi birçok insanda paniğe neden ...
Kronik yorgunluğa çare spor
Manisa Özel Sekiz Eylül Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Yılmaz ...
 
Ebola 15 dakikada tespit edilecek
Fransa'da Ebola virüsünü 15 dakika içinde tespit eden test geliştirildi.
Mutasyon meme kanserinden koruyor
Gen mutasyonu sayesinde Latin Amerikalı yerlilerin meme kanserine yakalanma ...
İzmir'in ilk konuşma ve yutma bozuklukları ünitesi açıldı
Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva