HABERLER>POLİTİKA
18 Eylül 2014 Perşembe - 11:36

Diyanet eski başkanı: AK Parti'yi defalarca uyardım ama...

AK Parti iktidarının ilk döneminde TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanlığı da yapan eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç zorunlu din dersi uygulamasının yanlış yapıldığı konusunda defalarca uyarıda bulunduğunu ancak kulak asan olmadığını söyledi. Altıkulaç, “Biz yıllarca bilinçsiz bir şekilde kolaycılığa kaçtık ve isteğe bağlı din eğitimini, din öğretimini içeren zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi olarak uyguladık. En ciddi yanlışı burada yaptık” dedi.

Diyanet eski başkanı: AK Parti yi defalarca uyardım ama...

Zorunlu din dersininin anayasaya konduğu 12 Eylül’de Diyanet İşleri Başkanlığı yapan Tayyar Altıkulaç, Anayasa’nın 24. maddesinde din öğretimi ile din eğitiminin birbirinden ayrıldığına dikkat çekti.Hürriyet'ten Şeribah Orhan'ın haberine göre Anayasada din öğretiminin zorunlu olduğunu, din eğitiminin ise isteğe bağlı kılındığını belirten Altıkulaç, Türkiye’nin 34 yıldır zorunlu din dersi sınavında neden başarılı olamadığını, o günden bu yana yaşananlarla anlattı:

ZORUNLU ÖĞRETİMİ EĞİTİM YAPTIK  
“Öğretim bazı bilgilerin öğrenciye verilmesidir. Bu ülkenin dağını, ormanını, ovasını yani fiziki coğrafyasını nasıl öğretiyorsak, inançlar bakımından kimlerin yaşadığını, kimlerin nelere inandığını, Museviliğin, Hıristiyanlığın ve Müslümanlığın neler olduğunu öğretmek de öyledir. Anayasanın esprisi de budur. Ama biz yıllarca bilinçsiz bir şekilde kolaycılığa kaçtık ve isteğe bağlı din eğitimi konusunu, yani ‘Ben çocuğumu dindar bir Müslüman, Hıristiyan veya Musevi yetiştirmek istiyorum’ diyen velinin talebini yerine getirme işini bir kenara ittik, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersini eğitim olarak uyguladık. En ciddi yanlışlığı burada yaptık.

BAŞKA GARABETLER DE YAŞADIK
Televizyonlardan, yazılı basın yoluyla defalarca gündeme getirmemize rağmen (müsaade ederseniz getirmeme rağmen de diyebilirim) buna kulak asan olmadı. Defaatle uyardım, bağırdık çağırdık. Hepsini söyledik hatta rahmetli Avni Akyol’un Milli Eğitim Bakanlığı döneminde onun başkanlığında 5-6 bakandan oluşan bir komisyon bu konuda başka bir garabete, başka bir anayasa karşıtı uygulamaya daha imza attı. Musevi ve Hıristiyan vatandaşları (ama istemeyerek tabii) zorladılar. ‘Eğer Musevi ve Hıristiyan vatandaşlar biz çocuklarımıza bu dersi okutmak istemiyoruz derlerse muaf tutulabilirler’ dendi. Yani anayasa bir başka maddesiyle ‘Hiç kimse dini inancını açıklamaya zorlanamaz’ derken biz Musevi veya Hıristiyan vatandaşlarımızı 5-6 bakanın imzasıyla alınan karar uyarınca dini inançlarını açıklamaya zorladık. Bu garabetleri de yaşadık.

HAKLI TEPKİLERE YOL AÇTI
Öteki taraftan kolaycılığa kaçtık derken isteğe bağlı din eğitimi ihtiyacını karşılamadık; tuttuk zorunlu din kültürü dersinde çocuklara sure ezberlettik, lavaboya götürüp abdest almayı öğrettik. Biz bu kolaycılıkla güya vatandaşın ihtiyacı olan din eğitimini vermeye çalıştık onu da doğru düzgün yapamadık. Alevi, Sünni, Hıristiyan, Musevi çocuğu bir bakıma din eğitimi gördü. Bu da haklı tepkilere yol açtı. AİHM’e gitti. Uygulamayı düzeltemediğimiz için AİHM karşısında savunmamız yeterli olmadı. Fakat bu iktidar döneminde uygulamayı biraz Alevi vatandaşların çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayacak hale de getirmeye çalıştık. Ama mevcut programı ayrıntılarıyla itiraf edeyim ki iyi bilmiyorum. Tahmin ediyorum ki yürürlükteki programla kısmen din eğitimi uygulamasını sürdürdük veya AİHM karşısında yeterli savunmamızı yapamadık ki böyle bir sonuçla karşılaşıldı.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlknur Denizli’den flaş çöp hamlesi: Raporu...
Büyükşehir Belediyesi tarafından katı atık bertaraf tesisi yapılmak için ...
Akdoğan: İkisinin de sıkılı yumruğu yok!
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 2023 hedefine ulaşmak için muhalefetin ...
Çıray’dan Davutoğlu’na BDDK çıkışı!
CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi yazılı bir açıklama yaparak Başbakan Davutoğlu’na sert çıktı.
 
Şengül’den Kocaoğlu’na ‘toplu’ çöp eleştirisi
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, İzmir’de çöp sorunun giderek ...
Köşk’teki güvenlik zirvesinde flaş IŞİD kararları
Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen Güvenlik Zirvesi, 3 saat sürdü. Zirveden kritik kararlar çıktı.
Mektuba sert yanıt: Kılıçdaroğlu'nun tavrı hak ettiği…
Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mektubuna sert yanıt geldi.
 
Flaş! Çankaya Köşkü'nde 3 saatlik IŞİD zirvesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında Çankaya Köşkü'nde güvenlik toplantısı ...
Özel’den şok iddia: Soma raporu gizleniyor!
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma'daki ...
Kılıçdaroğlu Çarşı’ya desteğe gidiyor!
Gezi olayları ile ilgili olarak savcılığın hazırladığı iddianamede darbeye ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva