HABERLER>SAĞLIK
24 Temmuz 2014 Perşembe - 18:20

Diyabet hastaları tatilde nelere dikkat etmeli?

Yaz mevsimi, diyabet hastaları için pek çok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Günlük yaşamda bol sıvı tüketimi ve düzenli egzersize önem vermenin yanı sıra tatilde de sağlıklı kalmak için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.

Diyabet hastaları tatilde nelere dikkat etmeli?

İSTANBUL - Memorial Hizmet Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Arif Ender Yılmaz, yaz tatilinde diyabet hastalarının dikkat etmeleri gereken kurallar hakkında şu bilgileri verdi:

SUYU DA İLAÇ GİBİ DÜŞÜNÜN
Diyabet hastalığı, tüm vücudu etkileyen ve zayıf düşürebilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle normal çevre koşullarının değişikliklerine karşı dirençleri azalmaktadır. Çevre koşullarının değişiminden daha fazla etkilenmekte ve sağlık durumlarından daha fala zarar görmektedir. Bu sebeple bazı kronik hastalığı bulunan bireyler gibi diyabet hastalarının da çok dikkatli olması gerekmektedir. Özelikle sıcak yaz aylarında aşırı sıcak ve bunaltıcı hava nedeniyle hastalar sıvı kaybı oluşumuna daha eğilimlidir. Bu nedenle bu dönemde sıvı alımı mutlaka artırılmalı ve ilaç gibi düşünülerek günlük olarak belli saatlerde su veya sıvı içecekler tüketilmelidir. İnsanların susamadan su içmemeleri gerekmektedir. Oysa susama hissi hastalarda azalmakta, vücut su oranı düşüğü halde su içme isteği olmamaktadır.

CİLT YANIKLARINA DİKKAT EDİLMELİ
Sıcağın etkisi ile de ani ve hızlı bir su kaybı olabilmektedir. Sıvılar genel olarak su olabildiği gibi mineral içeriği zengin maden suyu şeklinde de olabilmektedir. Özellikle idrar söktürücü kullanan hastaların mineral kaybına daha yatkın olmaları nedeniyle mineral içeriği fazla olan maden suyunu tercih etmeleri önerilmektedir. Direkt gelen güneş ışını etkisi ile ciltte yanık oluşturabilmekte ve süreye bağlı olarak bu yanıklar açık yaraya dönüşebilmektedir. Diyabetli hastalar güneş altında kalmamalıdır. Özellikle bronzlaşmak için yapılan güneşlenme sırasında mutlaka koruyucu faktörü yüksek olan güneş kremlerinin kullanılması gerekmektedir.

KUMSALDA VE TAŞLIK KESİMDE ÇIPLAK AYAKLA DOLAŞILMAMALI
Özellikle diyabetlilerde yara iyileşme hızı düşük olduğu düşünülürse, bu hastaların yaralanmamaya özen göstermesi gerekmektedir. Bunun, için yalın ayak dolaşılmaması, denize girerken bile sandaletlerin çıkartılmaması, yanık oluşturacak kadar uzun süre güneş altında yatılmaması gerekmektedir. Ayrıca bazı diyabetli hastalarda duysal sinirlerin bozulması nedeniyle sıcak hissi azaldığı için kumlara kesinlikle çıplak ayak ile basılmaması gerekmektedir.

GÜNDE EN AZ YARIM SAAT EGZERSİZ VÜCUDU DİNÇ TUTAR
Tüm bunların yanında diyabet ve tatil özel bir ikilidir. Çünkü diyabet belli bir disiplin çerçevesinde diyet ayarlanması gereken bir durum iken tatil kavramı diyetin unutulduğu veya mola verildiği bu süre olarak bakılmaktadır. Asla bir öğünden fazla yemek tüketilmemesi gerekmektedir. Kendinizi ödüllendirmek için alacağınız aşırı kalori daha sonra size sadece şeker yüksekliği olarak geri dönmektedir. Aynı zamanda kısa süre içinde alınacak aşırı kalori kan şekerinin tehlikeli sınırlara çıkmasına ve şuur kaybına neden olabilmektedir. Tatil sırasında yapılan diğer bir hata ise normal diyabetli hastaların yapması gereken düzenli egzersizdir. Vücudumuzun tatili onu sağlıklı tutmaktır. Bu nedenle egzersizlere ara vermeden günlük en az yarım saat olacak şekilde devam edilmesi gerekmektedir. Bu egzersizleri güneş altında yapmaktan kaçınılması gerekmektedir. Tatilde kan şeker yüksekliğinin kontrol edilmesi daha önemlidir. Çünkü normal rutin hayatın ve diyetin dışına çıkılmaktadır.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli Eczacılar Soma'yı unutmadı
Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında hayatlarını kaybeden ...
Uyuşturucuyla mücadele planı yolda
Çanakkale'de incelemelerde bulunan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "İnşallah ...
Kök hücreyle 'gençleşmeye' uyarı
Tıp dünyasında büyük yankı uyandıran kök hücre tedavilerinin ülkemizde ...
 
Tatil keyfi kabusa dönmesin!
Bütün yıl hayalini kurduğunuz tatil, ortam şartları nedeniyle kabusa dönüşebilir. ...
Uykudan çalmak ömrü kısaltır
İftarın geç açılması, sahura kadar uyanık kalmak ve sabah işe yetişme ...
Yurtdışını tercih edenlere 'turist ishali' uyarısı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ...
 
Her 7 dakikada 1 kanser teşhisi
Erken teşhisle tedavi edilebilen cilt kanseri melanom, beyaz ve açık tenlilerde ...
İzmirli doktorun 'zeytinyağlı diyeti'ne uluslararası onur
Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Orkide Güzel tarafından geliştirilen zeytinyağlı ...
Bilinçsiz klima kullanımı hasta ediyor!
Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Murat ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva