HABERLER>EKONOMİ
26 Kasım 2014 Çarşamba - 12:09

Dikkat: Vergi yapılandırmasına son viraj

Vergi borçlarının yeniden yapılandırılması için son 5 güne girildi. İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, bugün itibariyle 5.2 milyar liralık vergi alacağının yapılandırılmasında yüzde 50 hedefini yakaladıklarını, 3 milyar lira hedefine ulaşacaklarını açıkladı. Son günlere girilirken elektronik başvuru yerine doğrudan başvuruların hızlandığına dikkat çeken Engin, vatandaşları mağdur etmemek için vergi dairelerinin 18.30’a kadar açık olduğunu söyledi.

Dikkat: Vergi yapılandırmasına son viraj

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Torba Yasa kapsamında vatandaşın vergi borçlarına getirilen yeniden yapılandırma imkanında 2.5 aylık maratonun sonuna gelindi. 1 Aralık Pazartesi günü sona erecek başvuruların bitimine 5 gün kala vatandaş vergi dairelerine akın ederken, İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin’den mükelleflere son çağrı geldi.
 
Şu ana kadarki başvuru rakamlarını açıklayan Engin, İzmir’de 5.2 milyar lira olan vergi alacaklarının yapılandırılmasında yüzde 50 hedefini yakaladıklarını söyledi. Engin, “Yaklaşık yüzde 60 oranında bir yapılandırma yapmayı bekliyoruz. Bugün itibariyle yüzde 50’yi yakaladık. Başvuruların sona ermesine 4-5 gün daha var. Yoğun bir başvuru süreci yaşanıyor. Süre sonunda beklentimizin karşılanacağını, 3 milyar lira civarında bir yapılandırma olacağını düşünüyoruz” dedi.
 
Bir vatandaşın birden fazla vergi dairesine borcu olduğu için başvurularda kişi bazlı değil dilekçe bazlı takip yaptıklarını dile getiren Engin, toplam dilekçe sayısının 770 bin civarında olduğunu, 350 bin civarında bir dilekçenin borcunun yapılandırılacağını tahmin ettiklerini açıkladı.
 


103 MİLYON TL SİLİNDİ
Bazı amme alacaklarının başvuru olmaksızın Bakanlık tarafından otomatik olarak silindiğini vurgulayan Engin, “Bu kapsamda silinen kayıt sayısı 1 milyon 630 bin. 120 liranın altındaki idari para cezaları, 2007 öncesine ait 50 liraya kadar vergiler ve vergi aslı ödenmiş 100 liraya kadar olan gecikme zamları bu kapsamda. Rakam olarak da 50 milyon lira vergi affı, 53 milyon lira da gecikme zammı olmak üzere toplam 103 milyon lira vatandaşlarımızın kayıtlarından borçları terkin edildi” diye konuştu.
 
KAPILAR 18.30’A KADAR AÇIK
İlk başvurularda elektronik başvuru oranının yüzde 70’lere çıktığını, son günlerde bireysel vergi dairelerine başvuruların elektronik başvuruların önüne geçtiğini belirten Engin, ancak bir yığılma olmadığını söyledi. Engin, “İşlerin yetişmemesi sözkonusu değil. Taşıtlar Vergi Dairemiz, çok sayılı borçlu olduğu için biraz kalabalık oluyor. Ancak hiçbir mükellefimizi ertesi güne bırakmıyoruz. Hafta içi fazla mesai yapıyoruz. Hafta içi 18.30’a kadar, cumartesi günü de 13.00’e kadar başvuruları alıyoruz. Bina içine giren vatandaşlarımızın başvurularını mutlaka o gün kabul ediyoruz. Mükelleflerimizi mağdur etmiyoruz” dedi.

Kanunun mükellefe bir çok avantaj getirdiğini belirten Engin, şöyle konuştu: “Bu kanun tüm vergi türlerinde borçlarda taksitlendirme imkanı getirdi. 18 taksit ve 2 ayda bir ödeme imkanı göz önüne alındığında 36 ay gibi çok uzun vade gündemde. En yüksek faiz oranı yüzde 1.15. Teminat şartı aranmıyor. İhaleye girecek ya da kamu kurumlarıyla iş yapacak mükelleflerin borcu yoktur kağıdı alabilmesi için herhangi bir ödeme şartı aranmıyor. Yapılanma yaptığınız andan itibaren borcu yoktur kağıdı alabiliyorsunuz. Kısaca bu yapılandırma vatandaşa vergi borçlarında uzun vade, düşük faiz imkanı sunuyor.”
 
BORCUNU ÖDEMEYENE HACİZ
Tüm mükelleflerin devletin getirdiği bu imkandan yararlanmasını beklediklerini belirten Engin, “Yararlanmayan ya da başvuru yaptığı halde ödemelerinde düzensizlik gösteren mükelleflerimize 6183 sayılı Kanun’un cebri takibat yöntemlerini uygulayacağız. Bunlar idare tedbirler, menkul mal haczi, gayrimenkul haczi, alacak haczi, haciz konan malların satışı, araçlara ilişkin haciz koyma ve bağlama kararının alınması. Biz tabi mükelleflerimizin bu tür uygulamalara maruz kalmasını istemeyiz. Ancak devletin alacağını da bir şekilde tahsil etmemiz gerekir. Bunu da kanunların bize verdiği yetki çerçevesinde yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
26 Kasım 2014 Çarşamba 17:27

valla param yok malım da yok hadi bakalım

Yorumu oyla      11      5  
Işık Dikicigil 26 Kasım 2014 Çarşamba 15:45

DÜN BORNOVA VERGİ DAİRESİNE GİTTİM, VEZNE 4 TE KAPANMIŞTI. NASIL VATANDAŞLARI MAĞDUR ETMEYECEKSİN. YAPILANDIRDIĞIMIZ HALDE GÜNLÜK FAİZ İŞLİYOR. SON GÜN 31 ARALIK

Yorumu oyla      12      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pamuk Konseyi’nde Kocagöz güven tazeledi
Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) 2014 yılı seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı, ...
DTO'dan kaçak av isyanı: El konulsun!
Bilinçsiz ve kaçak avlanma balıkçılığın geleceğini tehlikeye soktuğunu ...
Bakanlık istenmeye SMS için ilk cezayı kesti
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, binlerce tüketiciyi yakından ilgilendiren ...
 
Liman topuna Hollandalılar da girdi: Rakibimiz değil!
Petkim'in limanını 28 yıl boyunca işletecek olan AP Terminals Pazarlama ...
Ünlü İngiliz dergisi Putin'e ömür biçti
İngiliz "Economist" dergisi Vladimir Putin liderliğideki Rusya'nın iki ...
Bakan Elvan ‘servislerin kalkma tartışması’na nokta
İçişleri Bakanı Efkan Ala, 'İç güvenlik reform paketi' ilgili, "Bu bir ...
 
2B'den 3,2 milyar lira gelir
Hükümet, 2B arazilerinin satışından 3,2 milyar lira gelir elde etti.
Üçüncü nükleer santrale iki talip birden
Türkiye, ABD'li Westinghouse ve Çinli SNPTC ile üçüncü nükleer santralin ...
EBSO'nun sevilen ismi dünyaevine girdi!
EBSO Kurumsal İletişim Müdürlüğü Protokol Birimi'nde görev yapan Şeyhmus ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva