HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Kasım 2012 Cuma - 10:51

Dikili’de Özgüven’in koltuğu düştü: Peki şimdi ne olacak?

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in 8,5 yıllık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından belediye başkanlığı koltuğu da düştü. Özgüven’in ardından meclis içinden seçilecek yeni başkan için çalışmalar başladı.

Dikili’de Özgüven’in koltuğu düştü: Peki şimdi ne olacak?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - CHP, Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut’un hayatını kaybetmesinin ardından yaşadığı süreci bu kez Dikili’de yaşıyor. Bulut’un vefatı ile başlayan şimdiki Belediye Başkanı Metin Solak’ın olaylı bir şekilde göreve gelmesiyle sonuçlanan sürecin tekrar etmemesi için parti yetkilileri harekete geçti. Özgüven’in ardından seçime kadar geçecek sürede başkanlık koltuğuna oturmak için yapılan girişimler şimdiden kendini göstermeye başladı. Özgüven dışında toplam 11 meclis üyesi bulunan Dikili Belediyesi Meclisi’nde CHP’nin 7, AK Parti’nin 3, MHP’nin ise 1 temsilcisi yer alıyor.

- Şok Yargıtay cezayı onadı: Özgüven'e 8 yıl 4 ay hapis...
 
CHP’nin iki parça olduğu ilçede üç kişinin adı ön plana çıkıyor. Demokrat Parti’den CHP’ye geçen Avukat Sema Akıncı’nın AK Parti ve MHP’nin de desteğini alarak ipi göğüsleyebileceği belirtilirken Harita Mühendisi CHP’li Meclis Üyesi İsmail Tınay’ın da adı ön plana çıkıyor. İki isim şimdiden çalışmalara başlarken partililer farklı yerlerde toplantılar yapmaya başladı. Öte yandan Özgüven’e yakın olan isimlerin başında gelen Emekli Öğretmen Yusuf Altıparmak’ın da başkanlık için tercih edilebileceği dile getiriliyor. Özgüven’in izne çıktığı zaman sürekli vekalet bıraktığı isim olan Altıparmak, 15 günlük izin döneminde yine başkana vekalet eden isim olarak görevini sürdürüyor.
 
ŞİMDİ NE OLACAK?
5393 Sayılı Belediye Kanunu’na göre başkanlığın sona ermesinin ardından yapılacaklar 44. maddede ayrıntılı bir şekilde yer alıyor. İlgili kanunda “Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, vali tarafından belediye meclisinin on gün içinde toplanması sağlanır. Meclis, birinci başkan vekilinin, onun bulunmaması durumunda ikinci başkan vekilinin, onun da bulunmaması durumunda en yaşlı üyenin başkanlığında toplanır. Belediye başkanlığının boşalması veya seçim dönemini aşacak biçimde kamu hizmetinden yasaklanma cezasının verilmiş olması durumunda bir başkan, başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili seçer” ifadeleri yer alıyor.
 
Başkanın nasıl seçildiğinin de tarifinin yapıldığı ilgili maddede “Belediye başkanı veya başkan vekili belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilir. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı veya başkan vekili seçilmiş olur. Oyların eşitliği durumunda kura çekilir. Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresi ile sınırlıdır. Belediye başkanı veya başkan vekili seçimi en geç onbeş gün içinde tamamlanmadığı takdirde belediye meclisinin feshine ilişkin hükümler uygulanır” ifadeleri yer alıyor.
 
VEKİL DEĞİL BAŞKAN SEÇİLECEK
Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut’un hayatını kaybetmesinin ardından yapılan başkanlık seçimlerinde yaptığı açıklamalar ile ön plana çıkan deneyimli Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Avukat Rıfat Özer, süreç hakkında bilgi verdi. Özer “Başkanın aldığı ceza seçime kadar olan bir buçuk yıllık süreyi geçtiği için meclis vekil değil başkanını seçecek. Zaten kimin kaç oyla seçileceği kanunen bellidir. Genelde bu tür oylamalarda ikinci turda işlem tamamlanır” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erdi 16 Kasım 2012 Cuma 11:27

Devrimci=ihaeye fesat karıştıran mı demek.Bırakın artık bu ilşleri hırsızı savunursunuz ergenekoncuyu savunursunuz ne diyim başka.Benim suçlum iyi suçlu???

Yorumu oyla      13      18  
16 Kasım 2012 Cuma 08:10

ege devrimci bir belediye başkanını daha kaybetti sonuna kadar destek osman özgüven yanlız değildir

Yorumu oyla      26      7  
DEMOKRAT 15 Kasım 2012 Perşembe 19:42

OSMAN ÖZGÜVEN YALNIZ DEĞİLDİR...!

Yorumu oyla      35      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli’de taekwondo şöleni
Çiğli Belediyesi ile Türkiye Taekwondo Federasyonu’nun işbirliğiyle düzenlenen ...
Özgüven’e Yargıtay şoku: 8 yıl 4 ay hapis!
Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’e Belediye Başkanı Osman Özgüven’e, ...
‘O soruya’ ‘resmi’ yanıt: Özgüven’in cezası onandı mı?
Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in Yargıtay’daki dosyası hakkında ...
 
Başkonsolos’tan Abdül Batur’a ziyaret
Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Margit Haberle, Narlıdere ...
Başkan Sındır’dan örgüte hizmet brifingi
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, 3.5 yılda yapılan ...
Boşnak gazilerden Tahir Şahin'e ziyaret
Türkiye Muharip Gaziler Derneği İzmir Şubesi'nin davetlisi olarak İzmir'e ...
 
Çiğli merhum Başkanı’nı andı…
Çiğli Belediyesi’nin üç yıl önce vefat eden Belediye Başkanı Ensari Bulut, ...
Başkan Kocaoğlu: Yeni yasaya hazırız ama…
ÇEV’in konuğu olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeni ...
ESHOT'tan İzmir'e armağan: Ulaşım Müzesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, kent kültürüne önemli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva