HABERLER>SAĞLIK
20 Kasım 2014 Perşembe - 08:26

Dev firmaya 'kağıt üzerinde yasa' kıyağı!

Türkiye ilaç pazarının yüzde 16’sının elinde bulunduran ve tamamen ithal ilaç satışı yapan bir firmanın iskonto muafiyet talebinin diğer firmalardan aylar önce karşılanarak fiyat avantajı sağlandığı ortaya çıktı.

Dev firmaya  kağıt üzerinde yasa  kıyağı!

Hürriyet'ten Nurettin Kurt'un haberine göre İsminin açıklanmasını istemeyen bir sağlık bakanlığı yetkilisinin anlattığı ‘kağıt üzerinde yasa’ görünen işlem sayesinde firmanın 139 milyon lira fazla ödeme aldığı öne sürülüyor. Hürriyet’in gündeme getirdiği Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yılda 2 milyar kutu ilacın tüketildiği, 16.3 milyar lira ödediğimiz ilaç sektörü inanılmaz iddia ile yeniden gündemde.
 
Sağlık Bakanlığı yetkilisi işlemi belgelerle şöyle anlattı: “2009 ve 2011 yıllarında yapılan kamu kurum iskonto oranlarının artırılmasıyla bir çok ürün zarar ettiği gerekçesiyle SGK’ya iskonto muafiyeti yönünde başvurular yapıldı. SGK tarafından 27 Nisan 2011’de yapılan Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nda bazı ürünlere iskonto muafiyeti (fiyat avantajı) verildi. Muafiyet verilen ürünler de bir şirketin özel bir yeri olduğu dikkatimizi çekti. Bu firma, Türkiye ilaç sektörünün yüzde 16’sına sahip. Bu ürünlerin hepsi ithal.
 
7 AYDA 51 MİLYON AVANTAJ
Bundan sonraki diğer firmaların iskonto muafiyet talepleri 15 Aralık 2011 ve 27 Aralık 2011’de yapıldı. Bu süre içerisinde ürünlerine önceden iskonto muafiyeti uygulandığından söz konusu firma, diğer firmalara karşı 7 aylık zaman dilimi olan (Mayıs 2012-Aralık 2012) içerisinde avantajlı hale geldi.
 
Firmanın ürünlerinin Nisan 2011 tarihinde iskonto muafiyetlerinin yapılmasıyla 7 aylık zaman diliminde ilk etapta firmanın ortalama olarak 51 milyon TL avantaj sağlandı. Hiçbir firma bu kadar hızlı, geniş ölçüde, önceden ve sonrasında zorunlu kamu kurum iskontosu muafiyeti yani fiyat avantajı tanınmadı.
 
TABLOLAR YALAN SÖYLEMEZ
Firmanın ürünlerine ait fiyat değişim ekran görüntüleri ve açıklamaları yapılan çalışmayla ilgili tabloda yer almaktadır. 5 Kasım 2011’de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği ile mevcut iskonto baz ve ilave iskontonun üzerinde olan ilaçlardan jeneriği (eşdeğeri) olmayan orijinal (referans) ilaçlara mevcut iskonto ek olarak yüzde 8.5 oranında, diğer ilaçlara ise yüzde 7.5 oranında iskonto uygulanacağı belirtilmiştir.
 
Bununla birlikte firmanın toplam 13 ilacına 5 Kasım 2011 tarihinde yüzde 7.5 veya yüzde 8.5 ek iskontolar uygulanmamıştır, yani söz konusu firmaya 13 ilacı için her ay yüzde 7.5 veya yüzde 8.5 oranında daha fazla para ödenmiştir. Bu ilaçların veri tabanı kullanılarak bulunan kutu satış rakamları ve güncel Kamu Fiyatları temel alınarak yapılan hesaplamada, SGK’nın bu 13 ilaç için 2012-2014 yılı ilk 9 ayı boyunca ödediği fazla tutarın 139 milyon 89 bin 834 lira olduğu tespit edilmiştir. Bununla ilgili olarak yetkili makamlar bilgilendirilmiştir.”
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zerdeçal hafızayı güçlendiriyor
Tayvan'da yapılan araştırma, kahvaltıda bir gram zerdaçal tüketmenin diyabetin ...
Soğuk hava yüz felci yapıyor
Soğuk hava ve rüzgar özellikle yüz bölgesindeki sinirleri olumsuz etkileyerek ...
Ebolada tedavi umudu
Ebola'nın, hastalığı atlatanların kanından alınacak plazmayla tedavisi ...
 
İzmir Tabip Odası’ndan TTB’ye 10 Kasım sorusu!
İzmir Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği’ne açık bir mektup yazarak 10 ...
Korkutan rapor: Türkiye hapı çoktan yutmuş!
Türkiye’nin ilk ciddi ilaç raporu her Türk’ün 15 günde bir 1 kutu ilaç ...
Tire Devlet Hastanesi’ne Avrupa onuru!
İzmir’in Tire İlçesi Devlet Hastanesi, Avrupa Sağlık Bilgi ve Yönetim ...
 
Bir öpücük 80 milyon bakteri!
Dudak dudağa öpüşmenin her seferinde insandan insana yaklaşık 80 milyon ...
Dikkat: Enerji içecekleri çocuklar için...
Amerikan Kalp Derneği'nin yeni araştırması, enerji içeceklerinin 6 yaş ...
Bakan Müzezinoğlu'ndan sağlık öğütleri
Muğla'da, üniversite hastanenin temel atma törenine katılan Sağlık Bakanı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva