HABERLER>EKONOMİ
25 Kasım 2015 Çarşamba - 18:02

Demirtaş’tan kabineye 15 maddelik liste, uçak krizine reçete!

Meclis oturumunda konuşan Başkan Demirtaş, ülkedeki sorunları sıralayarak yeni kabineye 15 maddelik talepte bulundu. Hazırlanan raporun bakanlara gönderildiğini söyleyen Demirtaş, Rusya kriziyle ilgili, “Bu krizi tırmandırmak yerine oturup karşılıklı konuşmalı. Rusya Dışişleri Bakanı gelmiyorsa bizim Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu Moskova’ya gitmeli… Bu krizin devamının iki tarafa da çok zararı olacaktır” uyarısında bulundu.

Demirtaş’tan kabineye 15 maddelik liste, uçak krizine reçete!

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası (İTO) Kasım ayı meclis toplantısı yoğun ülke ve kent gündeminde toplandı. Meclis gündeminde Rusya gerginliği ve yeni kurulan hükümete yönelik beklentiler yer aldı.
 
Mecliste konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, sözlerine 1 Kasım seçimleri sonrası TBMM’de İTO’yu temsil eden CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Ali Yiğit’i tebrik ederek başladı.
 
ÖNCELİKLE TERÖR VE MÜLTECİ SORUNU
Kabinede İzmir’den daha fazla bakan beklediklerini ama Türkiye’nin ilerlemesi için bütün bakanların çalışacağından emin olduklarını söyleyen Demirtaş öncelikle terör ve mülteci sorununun çözüm beklediğini işaret ederek, “Yeni hükümetin önünde siyasi konular ve ilk sırada elbette terörle mücadele var. Terörle yapılan etkin mücadelenin sürdürülmesini ve toprak bütünlüğümüzün kesinlikle korunmasını istiyoruz. Mülteciler bir diğer ciddi sorun. Ülkemizde 2 milyondan fazla mülteci var. 200 bine yakın Suriyeli çocuk Türkiye’de doğdu. Artık bazıları geri dönmeyecek. Olayın bir insanlık dramı boyutu olduğu gibi bir de ekonomik ve güvenlik boyutu var. Sınırlarımızı çok daha ciddi kontrol etmeliyiz” dedi.
 
ÇAVUŞOĞLU MOSKOVA’YA GİTMELİ
Demirtaş’ın gündeminde Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizi yer aldı. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler üzerinde duran Ekrem Demirtaş, Rusya’nın vazgeçilmez bir pazar olduğunu söyledi. Demirtaş, “Şimdi ne olacak, izleyip göreceğiz. Ama bu krizi tırmandırmak yerine oturup karşılıklı konuşmalı. Rusya Dışişleri Bakanı gelmiyorsa bizim Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu Moskova’ya gitmeli. Bu krizin devamının iki tarafa da çok zararı olacaktır. Çünkü Rusya ile 2014 yılında dış ticaret hacmimiz 31,2 milyar dolar. İhracatımız 5,9 milyar dolar, ithalatımız 25,2 milyar dolar. 2015 yılının ilk 9 ayında ise 2,7 milyar dolar ihracat, 15,8 milyar dolar ithalat yaptık. İthalatımız çok yüksek çünkü doğalgazımızın yüzde 54,7’sini Rusya’dan ithal ediyoruz. Sadece geçtiğimiz yıl 11,6 milyar dolar doğalgaz, 4,7 milyar dolar ham petrol ithal ettik” ifadelerini kullandı.
 


YENİ KABİNEYE 15 MADDELİK DİLEKÇE
Geride bırakılan seçim dönemlerinde Türkiye ve İzmir ekonomisindeki kötü gidişatın üzerinde duran Demirtaş, iç piyasadaki sinyallerin, işsizlik rakamlarının, sanayi üretiminin, ihracatın ve turizmin iyi gitmediğini söyledi. Dünya piyasalarında bekleyen zorlu günleri de işaret eden Demirtaş, hükümete 15 maddelik talep listesini okudu. 

Demirtaş 15 maddelik listeyi bakanlara gönderdiklerini söyleyerek, “Başbakanımız artık her ay İzmir’e geleceğini söyledi. Bu listeyi inşallah Başbakan İzmir’e geldiğinde kendisine de vereceğiz” dedi.
 
İŞTE O 15 MADDE
İTO’nun hükümete yönelik 15 maddelik önerileri şöyle sıralanıyor:
“Enflasyon canavarını uyandırmadan iç piyasa canlandırılmalı. Enflasyonu yükseltmeden büyümeli. Yerli ve yabancı tüm yatırımcılara güven içinde yatırım yapabilecekleri mesajı verilmeli. 2023 hedefleri vizyonu tekrar gözden geçirilmeli. Seçimlerden önce yapılan Orta Vadeli Program’ın geçerliliği sorgulanmalı. Haksızlıklarla dolu olan teşvik sistemi tekrar düzenlenmeli. Teşvik edilecek sektörler belirlenirken ihracat potansiyelleri dikkate alınmalı. İllere göre değil, ilçelerin ekonomik gelişmişlik seviyesine göre teşvik sistemi yeniden kurgulanmalı. AR-GE ve inovasyonu benimseyen ülkemize çağ atlatacak firmalara destek verilmeli. Yeniden sanayileşme tartışılmalı. İthalatı ikame edecek ve ihracatı arttıracak dev tesisler kurulmalı. İhracatta teknolojik ürünlerin yoğunluğu arttırılmalı. 10. Kalkınma Planındaki Öncelikli Dönüşüm Programları ve Eylem Planları hayata geçirilmeli. Bölgesel kalkınma ajanslarında özel sektörün ağırlığı arttırılmalı, statüsü değişmeli Mesleki eğitime özel önem verilmeli, mesleki okullar teknoloji ve girişimcilik bazlı yeniden düzenlenmeli…
 
İZMİR’İN GEÇMİŞİNE SAYGISIZLIK!
2016 yılında Avrupa turizminin durgun bir döneme gireceğini söyleyen Demirtaş, turizmde zor günlerin beklendiğini söyledi. Demirtaş, İzmir’de uzun süredir kazı çalışmaların durduğu Agora ve beraberindeki kazı alanları için oda olarak destek mesajı verirken Bakanlığın duyarsız kaldığını söyledi.

Demirtaş, “Kadifekale, Agora ve Antik Tiyatro ile birleşen Antik Smyrna kazıları devamı kent merkezi için hayati önem taşıyor. Ama bu kazılar durdu. Biz her türlü desteğe hazırız. Bütçemize para da koyduk, 2016 bütçesine de koyuyoruz. Ama bakanlık ve onun temsilcileri bu konuda çok duyarsız. Bu kazıları durdurmak, İzmir’in geçmişine saygısızlık, geleceğine dizgin vurmaktır” ifadelerini kullandı.
 
ASGARİ ÜCRET ENDİŞESİ
AK Parti hükümetinin asgari ücret vaadi ile ilgili konuşan İTO Başkanı, “AK Parti, seçim öncesi verdiği 1.300 TL’lik asgari ücret vaadi için düğmeye bastı. Ancak bazı çekincelerimiz var. Asgari ücretin artırılmasını sosyal adalet için destekliyoruz. Bu artış, iç piyasayı canlandırır. Ancak bu artışın getirdiği yük, sadece bizim sırtımıza bırakılmamalı. Aksi halde işçi çıkarmak gündeme gelebilir. Zaten şu an işsizlik oranı yüzde 10,1 ile son 5 dönemin en yüksek seviyesinde” dedi.

 
Çanakkale'de alacak kavgası kanlı bitti
 
Kuşadası'nda denizde çocuk cesedi bulundu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
erhan 26 Kasım 2015 Perşembe 13:54

ITO baskanimisin disisleri bakani mi?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzine zam: İşte yeni tarife
Benzine 12 kuruş zam geldi. Yeni tarife yarından itibaren geçerli olacak.
Otelciler panikte: Zarar çok büyük!
Türkiye-Rusya gerginliği, Antalya bölgesindeki otellerin kış aylarındaki ...
EGİAD Başkanı Kaya'dan kabine yorumu: Beklentiler karşılanmadı
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Seda Kaya, Davutoğlu'nun açıkladığı ...
 
Urla villalarına komşu balık çiftliğine ÇED vizesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen Urla Zeytineli ...
BASİFED’ten hükümete kadın cinayeti çağrısı
BASİFED Başkanı Levent Akgerman “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası ...
Meyve-sebzede de Rusya ambargosu kapıda!
Düşürülen uçak krizi sonrası iki ülke arasındaki gerilim ekonomiye sıçradı. ...
 
Dünyaca ünlü ‘Coldwell Banker’ İzmir’e taşındı
Altop-Sezginer ortaklığı dünyaca ünlü danışmanlık şirketini İzmir’e taşıdı.
Kula ve Selendili vergi rekortmenlerinin ödül gururu
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, Kula ve Selendi’de en çok kurum ve gelir ...
Dolar fırladı: Yeniden o sınırın üzerinde!
İstanbul serbest piyasada dolar 2,8800, euro 3,0720 liradan güne başladı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva