HABERLER>EKONOMİ
28 Ocak 2015 Çarşamba - 20:02

Demirtaş’tan çifte salvo: Devlet yapsın, adaylar gizlenmesin!

İzmir Ticaret Odası Meclisi’nde konuşan İTO Başkanı Demirtaş, fikir projesi olarak gündeme getirdikleri stat ve tünel projelerini devletin yapması gerektiğini söyledi. Demirtaş, “Tabi ki devlet yapacak. 2014’te 45 milyar lira vergi ödemişiz” dedi. Demirtaş, seçimlerde aday olacak meclis üyelerini destekleyeceklerini belirterek, “Adaylar kendisini gizlemesin” mesajını verdi.

Demirtaş’tan çifte salvo: Devlet yapsın, adaylar gizlenmesin!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’de stat ve trafik sorununu çözmek için hazırladıkları fikir projelerini devletin gerçekleştirmesi gerektiğini belirterek, “2014 yılında 45 milyar lira vergi ödemişiz. Bu kadar vergi verdikten sonra, istemek de hakkımız” dedi.
 
Atatürk Stadı’nı modernize etmeyi, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nı yayalaştırmayı ve trafiği tünellerle yerin altına almayı öngören fikir projelerini hatırlatan Demirtaş, düzenledikleri ankete katılanların büyük bölümünün projelere destek verdiğini söyledi. Meclis üyelerinin ‘bu projeleri kim yapacak’ şeklindeki sorusuna yanıt veren Demirtaş, “Tabi ki devlet yapacak. 2014’te 45 milyar lira vergi ödemişiz. Bu kadar vergi verdikten sonra istemek de hakkıdır İzmir’in. Hatta yap-işlet-devret modeliyle bu projeleri gerçekleştirilecek fon da bulunur. Tünelden geçecek arabadan para da alınır. İstanbul-İzmir Otoyolu, İzmit Körfezi’ndeki köprü ile beraber 7 milyar dolar. Orası 700 kilometre. Burası 7 kilometre. Büyütmeyin gözünüzde” diye konuştu.


 
TOBB’A HASTANE TAŞI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Ankara’daki TOBB ETÜ Hastanesi’nin tanıtım filmi, meclis üyelerine gösterildi. Tanıtım filminden sonra açıklama yapan Demirtaş, “Bizim paralarımızla alınan hastanedir. Bizim hastanemiz dememiz zor. Bizim İzmir’de 50’yi aşkın hastanelerimiz var. Son derece modern ve güzel. Bir hastane de İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak biz yapacağız. Tıp fakültemize 60 öğrenci alacağız. Tıp fakültesini kurduk ama hastane olarak nereyi kullanacağız? O hastanelerimizden de faydalanabiliriz. Gazi Hastanesi başta olmak üzere hastanelerimizden yararlanacağız” diye konuştu.
 
İTO Meclis Üyesi Coşkun Beşok’un rant vergisi ile ilgili eleştirilerini değerlendiren Demirtaş, “Rant vergisi gerçekten son derece riskli. Burada esas tehlikeli nokta belediyeler öylesine bir arsa birim fiyatı tespit etti ki bu fiyata satışş olmaz. Bir de rant vergisi hesaplanırsa verin gayrimenkulü, çıkın oradan” şeklinde konuştu.
 
HEDEF TUTTU
İTO’nun bütçe hedeflerini tam isabetli şekilde tutturduğunu dile getiren Demirtaş, geçen yıl 43 milyon 671 bin liralık gelir elde ettiklerini, harcamaların da 30 milyon lira civarında olduğunu söyledi. Bu yıl yeni oda binası inşaatı nedeniyle üyelerden çok fazla talepte bulunmamasını isteyen Demirtaş, “Taleplerinizi karşılayacağız ama bize ölçülü taleplerle gelin” dedi.
 
Türkiye’de yüzde 10’un üzerindeki faizle yatırım yapıp, üretileni dışarıya satmanın kolay olmadığını dile getiren Demirtaş, “Ama faiz de talimatla düşmüyor. Dengeler bozuluyor, ekonomi alt üst oluyor. Merkez Bankası (MB) da çok tedbirli hareket ediyor. Önümüzdeki hafta MB’den belki yarım puan daha faiz düşüşü gelecek” şeklinde konuştu.
 
‘MİLLETVEKİLİ ADAYLARI GİZLENMESİN’
Demirtaş, genel seçimlerde aday olacak oda meclis üyelerinin istifa etmelerine gerek olmadığını belirterek, bu konuda ellerinde Yüksek Seçim Kurulu kararı olduğunu söyledi. Demirtaş, “Başta Bilal Doğan olmak üzere milletvekilliği için meclisimizde adaylar var. Adaylar da kendisini gizlemesin. En azından söylesin ki kendilerine katkı koyalım” dedi.
 
Yunanistan seçimlerine değinen Demirtaş, seçimleri kazanan SYRIZA ve Başbakan Aleksis Çipraz’ın işinin kolay olmadığını söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu: “Çipraz eski komünistlerden. Yine komünist. Esas tartışmayı AB ile yaşayacak. Seçilmeden önce ‘bu borçları ödemem, AB’den çıkarız’ dedi. Nasıl çıkacak? Yeni borç alamazsa nasıl halkını mutlu edecek? Dünyada böyle bir dönemde kapılarını kapatıp ‘borcumu ödemiyorum’ demek kolay değil.”
 


‘ŞAKA GİBİ AVM YASASI’
İTO Meclis Üyesi Metin Aztekin, Meclis’te kabul edilen Perakende Yasası’na ağır eleştiriler yöneltti. Aztekin, “Perakende Yasası’nda dağ fare doğurdu. Başlangıçta AVM’lerin şehir dışına taşınması, Pazar günü kapalı olması gibi maddeler vardı. Ama şaka gibi bir yasa çıktı ortaya. Bence Avrupa’daki örnekleri göze alıp yasayı buna göre çıkarsaydık, herkes mutlu olacaktı” dedi. 

Esnafın durumunun içler acısı olduğunu dile getiren Aztekin, “Esnaf borç içinde yüzüyor. Oda olarak kendimizi süzgeçten geçirelim. Burada sadece el kaldır indir ile bu işler olmuyor. Üye odaklı bir çalışma öneriyorum” şeklinde konuştu.

İTO Meclis Üyesi Erol Eroğlu, İzmir’de kentsel dönüşüm değil bina yenileme yapıldığını belirtirken, Kasım Gündüz ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hedeflerini eleştirdi. Gündüz, “İzmir trafik probleminde sınıfta kaldı” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli Vatandaş 29 Ocak 2015 Perşembe 12:50

Hafta içi her sabah 07.30-10.00 arası trafik sıkışıklığında altın yol tıkandığı gibi ayne saatlerde Karşıyaka-Bornova bağlantılı çevre yolunda trafik sıkışıklığı oluşmaktadır.Hükümet yatırımlarda İstanbul ve Ankara'ya öncelik vereceği yerde Kişi başına verilen vergis bakımından en fazla vergi veren İzmir'e stadyum,tünel,Bostanlı-Üçkuyular denizaltı yol geçişi,metro hatları konusunda yatırım yapması gerekir.

Yorumu oyla      12      5  
kvncozsy 29 Ocak 2015 Perşembe 10:46

Devlet karşıya tünel yapmak varken neden yatay tünel yapsınki?

Yorumu oyla      11      5  
29 Ocak 2015 Perşembe 00:03

devlet mi yapsın? yahu adamlar otogara metro yapmıyor, bırak denizin içinden tünel yapsın :))

Yorumu oyla      15      5  
reco baba 28 Ocak 2015 Çarşamba 22:25

kutu gibi bir stadimiz olsun,tipki bir ayakkabi kutusu gibi

Yorumu oyla      13      5  
28 Ocak 2015 Çarşamba 21:39

izmir trafik probleminde sınıfta kalmış. bu dersi geçen var mı ki? :))

Yorumu oyla      20      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez’in faiz indirimi sinyali doları uçurdu!
Merkez Bankası’nın faiz indirim sinyali doları içeride ateşledi. Dolar/TL ...
EBSO’da ‘mesleksizliğe son’ kutlaması
İstihdamın önündeki en önemli konulardan biri olan ‘mesleksizlik’ sorununu ...
Torbalı İzmir'in kalbi!
Gıda, tarım ve hayvancılık sektörünün temsilcileri ile Torbalı’da bir ...
 
Sabuncubeli Tüneli sil-baştan: Yeniden ihale
İzmir ve Manisa'yı 4 kilometrelik tünellerle birbirine bağlayacak Sabuncubeli ...
İzmir’de altın ve pırlantada indirim günleri
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, yaklaşan Sevgililer Günü ...
Rus turizm devinden şok Türkiye kararı
Rus turizm devi Tez Tour’un Türkiye’deki şirketi Alkan Grup mali sıkıntıya ...
 
Kredi çekmeyi düşünenler dikkat!
Merkez Bankası’nın 4 Şubat’ta yapması beklenen toplantıda 1 puanlık indirim ...
DTO Başkanı açıkladı: İşte yat limanının adresi
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, Karşıyaka Yat Limanı ...
Flaş: Atina Borsası’nda SYRİZA depremi!
SYRİZA’nın Yunanistan seçimlerinden zaferle ayrılmasından sonra Atina ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva