HABERLER>EKONOMİ
28 Aralık 2012 Cuma - 10:33

Demirtaş: Tahran’da ihraç ürünleri fuarı düzenleyeceğiz

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ticaret Sanayi ve Maden Bakanlığı İran Uluslararası Şirketi Müdürü ve 2020 Expo İran Delegesi ile Tahran’da 2013 Eylül – Ekim aylarında Türk – İran İhraç Ürünleri Fuarı düzenlenmesi için ortak çalışma yürütme kararı aldıklarını açıkladı.

Demirtaş: Tahran’da ihraç ürünleri fuarı düzenleyeceğiz

İZMİR - İzmir Ticaret Odası, Tahran Ticaret, Sanayi, Madenler Odası’nın daveti üzerine, 9 kişilik heyetle 20-22 Aralık 2012 tarihleri arasında, Tahran’a İş ve İnceleme Gezisi düzenledi. Geziye, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yönetim Kurulu üyeleri Cüneyt Güleç, Vahdet Sarıkaya, Asuman Nardalı Tokuş, Meclis üyeleri Ahmet Dönmezler, Fikret Kavzak, Ömer Biçer, Ferda Demircioğlu ve İshak Erciyes katıldı.

Tahran Büyükelçiliği, Tahran Ticaret, Sanayi, Madenler Odası, Ticaret, Sanayi ve Maden Bakanlığı ve Kereç Organize Sanayi Bölgesi’nde temaslarda bulunan heyet, Ticaret, Sanayi ve Maden Bakanlığı İran Uluslararası Fuarlar Şirketi Müdürü ve 2020 Expo İran Delegesi’ni de ziyaret etti.

İran’da gerçekleştirdikleri temaslarda özellikle ticarette yaşanan banka sorununun gündeme geldiğine dikkat çeken Demirtaş, “İki ülke arasında büyük bir potansiyel var. Tahran’da son 15 yılda müthiş bir değişim yaşandığını gördük. İş adamlarının ülkemize yoğun bir ilgisi var. Ancak banka sorununun aşılması gerekiyor. Ortak bir barter şirketi kurulması konusunu görüştük. Tüm bu temaslarımızı önümüzdeki günlerde Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan’a aktaracağız” dedi. Gezi kapsamında, Ticaret Sanayi ve Maden Bakanlığı İran Uluslararası Şirketi Müdürü ve 2020 Expo İran Delegesi Kazem Akbarpour’la görüşen Demirtaş, “Tahran’da 2013 Eylül – Ekim aylarında Türk – İran İhraç Ürünleri Fuarı düzenlenmesi için ortak çalışma yürütme kararı aldık. EXPO adaylığında İzmir’in arkasında olduklarını da ifade ettiler” diye konuştu.

150 MİLYONLUK DEV PAZAR
İran’ın ihracat yapılan ülkeler arasında 10’uncu sıradan ikinci sıraya yükseldiğini söyleyen Demirtaş, “İhracatın bu şekilde artmasında işlenmemiş altın ürünleri ihracatı 6.4 milyar dolar ile başı çekiyor. Ülkemizin İran’dan aldığı petrol karşılığında ödemenin bir kısmını altın olarak almasından kaynaklanan bir artış bu. Altını çıkardığımız zaman dış ticaretimiz İran lehine büyük fazla veriyor. Altından sonra İran’a en fazla ihraç ettiğimiz ürünler, demir – çelik, tekstil elyafı ve mamülleri, kara ulaşım araçları ve yedek parça ile makine ve cihazlar. İthalatımızda ise ilk iki sırada ham petrol ve doğalgaz var. Daha sonra da en çok plastik ve mamülleri, bakır ve organik kimyasal ürünler ithal ediyoruz” diye konuştu.

Karşılıklı ticarette altın, petrol, doğalgazın yanı sıra diğer ürünlerde de artış sağlamayı hedeflediklerini belirten Demirtaş, “İki dost ve komşu ülker yan yana 150 milyonluk dev bir pazara sahip. Ancak bu potansiyelin daha iyi değerlendirilmesi gerekiyor. İzmir ile İran arasındaki ticaretimiz de istenilen düzeyde değil. 2011 yılında kentimizden İran’a yapılan ihracat 177 milyon dolar, ithalat ise 134 milyon dolara yükseldi. Türkiye’deki 2115 İran sermayeli şirketten sadece 90’ı İzmir’de faaliyet gösteriyor” dedi. 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borusan Holding Onursal Başkanı Asım Kocabıyık vefat etti
Borusan Holding Onursal Başkanı Asım Kocabıyık hayatını kaybetti.
TARİŞ Zeytin’den yeniden Çetin dönemi
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin olağanüstü genel kurulunda üyelerin ...
EBSO’da ödül günü: Babacan’dan ekonomi raporu
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından düzenlenen Başarılı Sanayi ...
 
2013'in asgari ücret rakamları belli oldu
Asgari ücret yeni yılın ilk 6 ayında 774 TL, ikinci 6 ayında 804 lira ...
Usta kalemden tarımda 2012 bilançosu: Saman ithal ettik!
Ülkenin tarım konusunda usta kalemi Ali Ekber Yıldırım’dan 2012 raporu… ...
Bu yıl balığa doyduk
Havaların iyi olması sonucu özellikle palamut, lüfer, istavrit, hamsi ...
 
ÇEŞTOB Çeşme için fikir arıyor
ÇEŞTOB’un açtığı yarışmaya, “cesmeicinfikrimvar” sitesinden ulaşacaklar, ...
Bakan Yıldız’dan İAOSB’YE övgü
Ankara Sanayi Odası 1.Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan “Enerji Verimliliği ...
2012 İzmir'de fuarcılığın altın yılı oldu
Fuarcılık sektörünün ve İZFAŞ’ın, İzmir’in ekonomik ve toplumsal yaşamındaki ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva