HABERLER>POLİTİKA
5 Mart 2015 Perşembe - 20:20

Davutoğlu'ndan Suriye'de yabancı savaşçılar uyarısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM ziyareti kapsamında Genel Sekreter Ban Ki-Moon ile görüştü. Görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Suriye'deki iç savaş, Irak'ta IŞİD ile mücadele ve Türkiye-Mısır ilişkileri konularında mesajlar verdi.

Davutoğlu ndan Suriye de yabancı savaşçılar uyarısı

Başbakan, Türkiye'nin Suriye’den gelen 2 milyon kişiye kucağını açtığını vurgularken, "Sadece kamplarda yaşayanlara 5 milyardan fazla para harcadık. Bu tip şeyleri yapmak BM ve BMGK’nın sorumluluğundadır. Biz Türkiye’ye erişenlere ulaşıyoruz ama Suriye’de yaşayanlara biz ulaşamıyoruz" dedi.

"REJİMİ DESTEKLEYEN YABANCI SAVAŞÇILARA DA KARŞIYIZ"
Davutoğlu, Genel Sekreter Ban ile Halep’teki son gelişmeleri değerlendirdiklerini belirterek, "DEAŞ ile terör örgütü olarak mücadele etmek de bizim de ortak çabalarımız arasındadır. Ama rejimi destekleyen yabancı savaşçılara da karşıyız. Lübnan ve diğer ülkelerden gelen savaşçılara da karşıyız. Suriye halkı iki gücün arasında ezilmemeli. Baskıcı bir rejim ve terör örgütü arasında kalmamalı. Barış içinde mezhep farklılıkları içinde yaşamaya odaklı bir çözüm olmalı" dedi. 

Irak ile Suriye arasında fark olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Irak’taki durum Suriye’dekinden farklı. Bağdat’ta meşru bir hükümet var" dedi. Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesi için de "Kürt Bölgesi'nin istikrarı için peşmergeyi de destekliyoruz. Musul halkını da destekliyoruz." diye konuştu. 

Davutoğlu, "Türkiye'nin DEAŞ ile yeterince mücade etmediği" yönündeki eleştirilerle ilgili soruya da şu yanıtı verdi:

"Bir DEAŞ konvoyu 2013’te Türkiye sınırına yaklaştı ve biz hiçbir şekilde buna müsaade etmedik.  New York’ta oturarak, Türkiye’nin Irak ve Suriye sınırıyla ilgili yorum yapmak kolaydır. Ama durumu anlatmamaktadır. Biz uluslararası camianın Suriye ile ilgili daha fazla işbirliği yapmasını istiyoruz. Türkiye’ye 35 milyon turist geliyor. Bu insanlarla ilgili istihbarat bilgisinin paylaşılması gerekiyor. Yaklaşık 2 bin kişiyi sınır dışı ettik. 10 bin kişiyi de ülkeye sokmadık. İstihbarat gelince birlikte çalışmamızı kolaylaştırmaktadır. Bizim istediğimiz daha fazla empati. Türkiye’nin Suriye’ye komşu olduğuna dair farkındalık ışığında bir empati."

HALEP'TEKİ DURUM
"Rejim, DEAŞ ile mücadele ettikleri varsayımıyla her şeyi mubâh görüyorlar. Halep’e karşı saldırılarını sürdürüyorlar. DEAŞ ile mücadele etmek demek, baskıcı bir rejimin Halep’te işlediği suçları affettirmez. Bu saldırılar sürerse belki 100 binlerce mülteci Türkiye’ye yaklaşacak."

MISIR-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
"Mısır esasında bölgedeki istikrarın omurgasıdır. Mısır halkı tarihsel olarak Türk halkının dostudur. Mısır kültürünün ne kadar derin olduğunu biliyorum. Mısır olmadan kapsamlı bir istikrar olmaz bölgede. Ama ilkesel olarak bir politikamız var; biz hiçbir zaman askeri darbeyi kabul etmiyoruz. Seçilmiş cumhurbaşkanının kim olduğu önemli değildir. Seçilmiş bir cumhurbaşkanı şu an Mısır’da hapistedir. Bizim temel noktada eleştirdiğimiz budur. Siyasi sorunların Mısır içinde çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz, Mısır içinde ve dışında barışçıl bir bölge görmek istiyoruz. Seçilmiş bir devlet başkanı hapse atılıyorsa ve yüzlerce insan da müebbet hapisle cezalandırıyorsa bu tabii ki bölgesel istikrarı da etkiliyordur. Mısır'ın Gazze’deki rolü de önemlidir. Umuyoruz ki yeni bir yaklaşım olur. Siyasi mahkûmlar serbest bırakılır. Bizim güçlü bir Mısır’a ihtiyacımız var. Eğer biz Türkiye içinde görüşlerimizi belirtiyorsak Mısır’ın tarihi olgunluğunu baltalamıyoruz. Tahrir ruhuna saygı gösterilmelidir. Tahrir ruhu tüm Arap halkı ve Türkler içindir."
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Yılmaz: Türk halkının F-4'e güveni kalmadı
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Konya'da 2 pilotun şehit olduğu askeri ...
AK Parti Gaziemir'den 'Yeşilay Haftası' mesajı
AK Parti Gaziemir İlçe Başkanı Hüseyin Uzun madde bağımlılığı tüm dünyada ...
CHP İzmir’de kadınların yeni başkanı belli oldu
CHP İzmir Kadın Kolları İl Başkanı Özgün Utku’nun milletvekilliği aday ...
 
Vatan Partisi Kemalpaşa kuruldu: Başkanı da çiftçi!
İl Başkanımız Mustafa Tosunların da katıldığı Kemalpaşa genel üye toplantısı ...
Yıldırım’dan ‘İzmir listesi’ yorumu: Başvuru sayısını…
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı İzmir Milletvekili Binali ...
MHP’li Tanrıkulu: Gemicikler finanse mi ediliyor?
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, iktidarın Bakanlar ...
 
Bomba iddia: Abdullah Gül o ilden aday olacak!
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün siyasete döneceği ve İstanbul 1. Bölge'den ...
Erdoğan 'sigara' için mahalle baskısı istedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sigara alışkanlığıyla mücadelenin, ...
MHP'li vekilin 'yorgan' benzetmesi ortalığı karıştırdı
TBMM Genel Kurulu'nda, İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri sırasında MHP ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva