HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Ekim 2013 Cumartesi - 13:55

‘Çöp’te flaş gelişme: Büyükşehir’den bilim misillemesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karşıyaka Belediyesi arasında krize neden olan Yamanlar’a yapılacak Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili tartışmalar devam ediyor. AK Parti’nin de karşı çıktığı projeye karşı ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi’nden rapor alan Karşıyaka Belediyesi’ne Büyükşehir Belediyesi’nden misilleme geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nden gelen 6 kişilik ekibi bölgeye götüren belediye yapacağı sistemi anlattı. 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Akıncı, “Alan tesis yapımına uygun” dedi. Akıncı, projenin ayrıntılarını da anlattı.

‘Çöp’te flaş gelişme: Büyükşehir’den bilim misillemesi

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir’de aylardır tartışma konusu olan Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili süreç devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin sessiz sedasız yürüttüğü çalışmalara karşı ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi’nden ‘olumsuz’ rapor alarak karşı çıkan Karşıyaka Belediyesi “Yamanlar’a çöp tesisi olmaz” açıklaması yapmıştı.

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli’nin açıklamaları ile daha da farklı boyuta taşınan meselede Büyükşehir’den hamle geldi. Büyükşehir, sistemi yapacak belediye bürokratları ile birlikte üniversitelerden gelen bilimsel heyeti Yamanlar Dağı’na çıkardı. Alanı gezdirdi, yapacağı projeyi anlattı.
 
ÜÇ ÜNİVERSİTEDEN HEYET
Karşıyaka Belediyesi’nin iki üniversiteden aldığı olumsuz görüşe karşı projeyi destekleyen çalışmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz Perşembe günü Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve İzmir İleri teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanlarını davet etti. Önce kullanılacak sistemi anlatan Büyükşehir, daha sonra tesisin kurulmasının planlandığı alana götürdü. Yamanlar’da tesis alanında inceleme yapan üniversite hocaları kendi uzmanlık alanına göre değerlendirmelerde bulundu.  Ziyarete Dokuz Eylül Üniversitesi’nden 5, Ege Üniversitesi’nden ise bir kişi katıldı. İYTE’den davet edilen isim ise gelmedi.
 
AKINCI “UYGUN” DEDİ
Çöp tartışmaları gündeme geldiğinde Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yapılacağı uygun alan olarak daha önce “Bornova eski Taş Ocakları Bölgesi’ni işaret eden Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Katı Atık Uzmanı Doç. Dr. Görkem Akıncı, Yamanlar’daki ziyaretin ayrıntılarını anlattı. Egedesonsöz’e konuşan Akıncı, henüz bir rapor yazmadıklarını fakat görüşlerin olumlu olduğunu dile getirdi.


 
SORUN ÇIKMAZ
Bölgeyi ve sahayı çok iyi bildiğini ifade eden Akıncı, “Ekipte görev alanlarla birlikte alana gittik. Teknik imkanlarla neler yapılabileceğine baktık. Bölgeyi inceledik. Aramızda toprak, su, hava ve jeofizik konusunda uzman kişiler vardı. Herkes kendi alanından meseleye baktı. Bölgenin eğiminde bir problem yok. Zaten katı atık bertaraf tesisinin depolama alanı çok küçük olacak. Biz aynı zamanda teknolojili bildiğimiz için alana nasıl uyarlanacağını da değerlendirdik. O yüzden Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı tesis bir sorun çıkarmaz. Bölge su toplama havzası değil. Hacettepe ve ODTÜ raporlarını yüzeysel olarak değerlendirme fırsatını buldum. O raporlarda bir takım eksiklikle var. ÇED sürecinde bir sorun çıkacağını düşünmüyoruz” dedi.


 
İŞTE TESİSİN ÖZELLİKLERİ
Akıncı, Karşıyaka Belediyesi ve AK Parti’nin “teknolojiyi açıklasın” dediği, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaolu’nun eleştiri aldığı kurulacak tesisin özelliklerini de anlattı.  Akıncı, “Yamanlar’a günlük 3 bin 500 ton katı atık gelecek. Bu kesindir. Kapasitesi budur. Bu gelen çöplerin bin 750 tonu çürütme sistemi ile enerjiye dönüştürülecek. Buraya yapılacak tesiste enerji üretilecek. Çürütme sırasında oluşacak metan gazı ile enerji üretilmesi planlanıyor. Ayrıca gelen çöplerin büyük bölümü de orada ayrıştırılarak geri dönüşümü sağlanacak. Yamanlar’a yapılacak tesiste depolama alanı çok küçük boyutta... Orada depolanacak atık yanmış, kül dediğimiz cüruf malzemelerdir” dedi.
 
TEKNOLOJİ İLE HERŞEY ÇÖZÜLÜR
Akıncı, önemli olanın yapılacak yer değil tesisin niteliği olduğunu da söyledi. Kurulacak sistem ve teknoloji ile sızdırma ve koku sorununun halledilebileceğini anlatan Akıncı, “Tamamen vakumlu bir sistem ile çalışma yapılacak. Bu da kokuyu önlüyor. Bilimsel ekipte rüzgar konusunda inceleme yapanlarda vardı. Orada rüzgar ile koku Karşıyaka’ya kesinlikle gelmez.  Başta bizim olmak üzere teknolojiyi kuranların dikkat etmesi gereken konu ÇED onayı verilen projenin iyi uygulanabilir olmasını denetlemektir. Bu yapıldığı sürece hiçbir sorun olmaz” diye konuştu. Akıncı, tesisin kompost bölümü ile ilgili yeniden bir değerlendirme yapılabileceğini çünkü İzmir’in çöpüne uygun sistemin kurulması gerektiğini sözlerine ekledi. Akıncı, “Mesela Avrupalıların çöpünde bahçe artığı çıkmıyor. Bizim çöp yapımız çok karmaşık. Yemek de var, pet şişe de… O yüzden kurulacak tesisin çöp kültürüne uyumlu olması lazım” ifadelerini kullandı.
 
VEKİL “OLUMLU” DEDİ
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı da kısa bir açıklama yaparak bilimin bölgeye olumlu baktığını ifade etti.  Değerlendirmesinde, “Katı Atık Değerlendirme ve Enerji Dönüşümü Tesisi için seçilen alanı, İzmir üniversitelerinde görev yapan saygın bilim insanı meslektaşlarımla birlikte değerlendirme olanağı bulduk. Ortak görüşümüze göre bu yer: gerek konumu ve gerekse kendisini civar bölgeden ayıran çanak biçimindeki topografyası ile çok uygun görülmektedir. Bunun yanı sıra, "var olan en iyi teknolojiler" içinde yer alan son derece çağdaş ve çevresel etkileri en aza indirgenmiş bir sistem olacağından, ÇED sürecinde gerekliliği öne çıkacak tüm önlemlerin de alınması durumunda, herhangi bir sorun yaratması beklenmemektedir. Yapılacak bu ilk tesisin ardından, toplam taşıma masrafını düşürmek üzere, kentin diğer kesimlerinde de benzer tesisler yapılması, ortak bir öneri olarak dile getirilmiştir” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
3544 13 Ekim 2013 Pazar 18:18

Neden İzmirin çöpü yıllardır kuzeye dökülüyor.Bu bölgeyi CHP pislik bölgesi mi ilan etti.Hep biz mi koklayacağız.

Yorumu oyla      12      5  
Evet Neşet ERSOY Ustanın Türküsü Gibi 13 Ekim 2013 Pazar 12:28

" YAMANLAR DAGI , bir G Ö N Ü L Dagıdır... Yüz yıllardan beri İzmirlilerin Kalpten Kalbe DUYGULARINA...Eşlik etmiştir... Asla bir TOKAT - Eebaa ölçeginde BELEDİYECİLİK UYGULAMASINA , DUYGUSALLIKTAN Yoksun ÇÖP DEPOLAMA ANLAYIŞINA...Terk Edilemez... BU KARARLARA İMZA ATANLAR ASLA ve ASLA UZAKTAN YAKINDAN...YAMANLAR LI OLAMAZLAR...Öyle oldukları kesin... YAMANLARDAN ÇEKİN ELİNİZİ , DİLİNİZİ. CHP Bu ÇÖPLÜK KARGAŞASININ ALTINDA Kalır Kemal ÖZEN...

Yorumu oyla      15      6  
DR ERDEM 13 Ekim 2013 Pazar 10:04

Bu çalışma bilimsellikten çıktı, KOCAOĞLUSELLİĞE döndü. Kocaoğlusellik nedir? açıklayayım; Hani Başkanlığa getirildiği zaman benim projem yok demişti ya, masasında miras kalan projeleri yarım yamalak yapmaya başlamıştı. Bir tane projesi var şimdi; o da katı atık bertafar projesidir. Bunu ne yapacağını bilmiyor, nereye yapacağını bilmiyor. Bula bula İzmir'in akciğerlerini buldu. İzmir'de batmayan yek yer orasıdır, orayı da batıracak müthiş bir projedir. Körfezde yüzdüreceklerdi, şimdi Bostanlı sahile gidin bakın, eski meles gibi kokuyor. Oralar kokar kente dönüyor, İzmir unvanına, şanına kavuşuyor, o da kokar İzmir'dir. İnanmayan Bostanlıya kadar uzasın. Bunun nerden, niçin kaynaklandığını bileniniz var mı? ben biliyorum, yakında çok daha feci de olacaktır. Gözünüzü açarsanız çok iyi olacaktır.

Yorumu oyla      22      8  
13 Ekim 2013 Pazar 02:44

izmirlinin yamanlar sevgisi kutsal bir bağ mı?vay be :))

Yorumu oyla      15      6  
ziyaretçi 13 Ekim 2013 Pazar 01:50

sayın kocaoğlu neden doğayı katletmekte bu kadar ısrarlısınız.o tesisi kurmak istediginiz yerde üç metreden su çıkıyor .halk istemiyor .halka kulak verin

Yorumu oyla      13      6  
YAMANLAR, İZMİR ve KARŞIYAKA ÇİGLİ için bir GÖNÜL İNCELİGİDİR... 12 Ekim 2013 Cumartesi 19:38

AZİZ KOCAOGLU ile YENİ BİLİRKİŞİ HEYYETİ (EGER ÇAKMA DEGİLSE)Yeni Kararları ile GÜZEL İZMİRİMİZİN YEŞİL PIRLANTA DEGERİN DEKİ YAMANLAR GERÇEGİNİ Yerle bir ettiler. İZMİRLİNİN " YAMANLAR SEVGİSİ ve TUTKUSU YÜCE ve KUTSAL BİR BAGDIR...SEVGİ İŞİ GÖNÜL İŞİ ve ( EKONOMİK MALİYET) Bunlardan sonra gelir...Bunun FATURASINI CHP BELEDİYECİLİK UYGULAMASI ÖDER...

Yorumu oyla      22      12  
nevra 12 Ekim 2013 Cumartesi 19:25

Bu profesör, şu İzmir'de en ideal yer Bornova Taş Ocakları'dır diyen kişi değil mi? Sayın Hocam, bir yıl da fikrinizi ne, ya da kimler değiştirdi???

Yorumu oyla      29      10  
Fikret 12 Ekim 2013 Cumartesi 18:26

Yalnızca çöpleri taşıyan kamyonların egzoz dumanı bile o nadide yeşil alana zarar verir. Daha önce her itirazda geri adım atan Kocaoğlu'nun Karşıyaka inadının altında yatan ne olabilir acaba.

Yorumu oyla      25      11  
İZMİRİM BEN 12 Ekim 2013 Cumartesi 17:01

Bu iş bilimsellikten çıktı, siyasi hamlelere dönüştü. İnsanoğlu zan edildiği kadar akıllı ve irade sahibi olmayabilir. Bilim adına zaman zaman başka çıkarlara da hizmet edebilir. Özellikle ülkemizdekilerle bu iş olmayacaktır. Bence ülke dışındaki üniversitelerden resmi olarak uzmanlardan oluşacak bilimsel bir kurula bu görev verilmelidir. Onun dışında bir çıkış yolu görünmüyor. O onun adamı, diğeri öbürünün adamı, sonuçta olan İzmir coğrafyasına, doğal kaynaklarına ve İzmirliye olacaktır. Halkımızın ce coğrafyamızın doğal kaynakları zarar görecektir. Atalarımızın dediği gibi 'delinin biri koyuya bir taş atar, kırk akıllı o taşı çıkaramaz' o meseleye dönüşüyor.

Yorumu oyla      26      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Huzurevinde bayram neşesi
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Kurban Bayramı’nda İzmir Huzurevi’nde ...
Başkan Şenol tarihe iz düşüyor
Eski adı Seydiköy olan Gaziemir’in tarihini gün yüzüne çıkaran, kitap ...
Oğuz’dan Aliağa’ya bayram hediyesi
165 km’lik içme suyu şebekesinin tamamı yenilenen Aliağa’da Aliağa Belediyesi ...
 
Başkan Tatı’dan bayram mesaisi
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, önce personeliyle tek tek bayramlaştı ...
'Dünyanın Herakleitos’a ihtiyacı var'
7 – 12 Ekim 2013 tarihleri arasında Selçuk Belediyesi, Leipzig ve Viyana ...
Başkan Solak personelle bayramlaştı
Belediyedeki tüm katları başkan yardımcıları ile birlikte gezerek personelin ...
 
Karşıyaka’da yatırımlar tam gaz: 2014’e dev bütçe
Karşıyaka Belediye Meclisi 2014 yılı bütçesini oybirliği ile onayladı. ...
Başkan Sındır ekibiyle bayramlaştı
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır belediye personeliyle ...
Körfez’in Yunus’u yola çıkmaya hazırlanıyor
İsmi 20 bin İzmirlinin oylarıyla belirlenen İZBAN’ın yeni tren setlerinin ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva