HABERLER>SAĞLIK
26 Kasım 2014 Çarşamba - 20:36

Çocukta gece öksürüğüne dikkat

Halk arasında "yalancı kuşpalazı" olarak bilinen krup sendromu, çocuklarda öksürük nöbetleri ve geceleri havlamayı andıran sesler çıkarmayla kendini belli ediyor.

Çocukta gece öksürüğüne dikkat

İSTANBUL - Krup sendromu gırtlak ve çevresini tutan, akciğere ana hava girişini engelleyen ve genellikle çok küçük çocuklarda görülen viral bir hastalık. Hastalığa en sık parainfluenza isimli virüs sebep oluyor. Krup sendromu soğuk algınlığı bulgularıyla başlıyor, çocukta bir süre sonra köpek havlamasını veya horoz ötmesini andıran kaba bir öksürük beliriyor. Öksürük nöbetler halinde geliyor ve ağlama ile şiddetleniyor. Gırtlağın ve ses tellerinin ödemlenmesi sonucu da çocuk nefes almakta güçlük çekiyor. Genellikle kış mevsiminde salgın şeklinde ilerleyen krup, çoğunlukla 1-6 yaş arası çocuklarda görülse de 1,5 -2 yaş arası en sık rastlandığı dönem. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Öznur Yılmaz Gondal, erkek çocukların krup sendromundan kız çocuklarına nazaran daha fazla etkilendiğini belirtiyor. 
 
Krup sendromunun; hafif, orta ve ağır olmak üzere farklı belirtiler gösterebildiğini ve semptomların genellikle gece saatlerinde kötüleştiğini vurgulayan Dr. Gondal, hastalık ve ailelerin yapması gerekenler hakkında şunları söylüyor: "Gece huzurlu uyuyan bir çocuk hasta şekilde uyanabilir. Çocukta nefes almada zorlanma, havlamayı andıran tiz ve hırıltılı sesler çıkarma, öksürme ve ses kısıklığı gözlemlenir. Ayrıca rahat nefes alabilmek için uygun bir pozisyon seçme ve bu pozisyonda sabit kalarak hareket etmeme de görülür. Bu durumlara hafif ateş, boğazda ağrı, tükürüğü yutamama ve salya akıtma da eşlik eder.
 
ÇOCUK SOLUNUM YETMEZLİĞİ ÇEKEBİLİR
Hastalığın hafif seyrettiği vakalarda çocuk gündüz saatlerinde iyiyken, gece solunum sıkıntısı çekerek huzursuzlaşabilir. Bu durum 5-6 gece sürebilir ancak şikayetler giderek azalır. Hastalık ilerlediğinde hırıltılarda azalma görülebilir. Küçük çocukların hava yolları daha dar olduğundan hastalık 3 yaş öncesinde daha ağır bulgularla seyredebilir. Çocukta solunum yetmezliği görülebilir. Yaşamı tehdit eden bu sorun acil tedavi gerektirir. Bu vakaların yüzde 5-10’u hastanede yatarak tedavi edilir. Eğer çocuk nefes almada ve yutkunmada güçlük çekmeye başladıysa, ağzı açık ve salyası akıyorsa, ajitasyon veya halsizlik-bitkinlik varsa, normalden hızlı nefes alıp veriyorsa, ağız çevresi ve tırnak gibi bölgelerde morarma başladıysa hastaneye yatırılıp acilen tedaviye başlanması gerekir.
 
TEDAVİDE ÖNCELİK SOLUNUMU DÜZENLEMEK
Krup tanısında özel bir teste ihtiyaç duyulmaz. Muayene ve klinik tabloya göre teşhis konulur. Tedavi ise öncelikle solunumun rahatlatılmasına yöneliktir. Bu nedenle çocuğun hava yollarının açık tutulması ve oksijen desteğinin sağlanması gerekir. Ateşin normal seviyeye gelmesi için de ateş düşürücüler kullanılır. Bunların haricinde soğuk buhar veya ödem çözücü ilaçlar içeren buhar verilerek rahatlaması da sağlanabilir. Hatta havanın serin olduğu gecelerde kısa bir süre pencere açarak çocuğun dış havayı soluması da oldukça fayda sağlar.
 
Yaz aylarında ise buzdolabının buzluğu açılarak çocuğun soğuk havayla teması sağlanırsa solunumu rahatlatılabilir. Eğer çocuk ağızdan beslenmede zorluk yaşıyorsa serum verilebilir. Çocuğun solunum sıkıntısı belirginse kas içine veya ağızdan kortikosteroid içeren ilaçlar da verilebilir. Krup sendromu tekrar edebilen bir hastalıktır. Bu sebeple soğuk buhar veren bir cihazın evde bulundurulması iyi olacaktır. Tekrarlayan krup sendromu bazen alerjik kaynaklı olabilir. Bunlara spazmodik krup denir. Spazmodik krup daha çok geceleri ve aniden başlar. Bu gibi durumlarda krup sendromunu tetikleyen nedeni bulmak için iyi bir gözlem ve bazen de alerji testleri gerekebilir.
 
NEFES ALAMAYAN ÇOCUK PANİK YAPABİLİR
Çocuğun rahat ve düzgün nefes alımını sağlamak için başı yükseltilmelidir. Solunum sıkıntısı yaşayan çocuk heyecanlanır ve panik yaparak ağlayabilir. Bu sebeple ailenin sakin olması gerekir. Bulunduğu ortamda huzurlu olması sağlanmalı, çocukla konuşarak sakinleşmesine yardımcı olunmalıdır. Çocuğun sıvı alımı da artırılmalıdır. Oda ısısının 20 derecenin üstünde ve nem oranının da yüzde 50’nin altında olmaması gerekir. Ancak bu şekilde boğazda oluşabilecek ödem önlenebilir ve solunum sıkıntısı azaltılabilir. Alınan tüm bu önlemlere rağmen çocuk rahatlamıyorsa hava yolunda oluşan ödemi çözecek ilaçlar kullanılabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulmalıdır.
 
KALABALIK ORTAMLARDAN VE HASTALARDAN UZAK TUTUN
Bu hastalığa sebep olan virüs, hava yoluyla enfekte olmuş damlacıkların solunmasıyla bulaşır. Virüs partikülleri oyuncaklar üzerinde de canlı kalabilir. Çocuk bu oyuncaklara temas ettikten sonra göz, burun veya ağzına dokunursa hastalığı da almış olur. Çocukları krup sendromundan korumak için mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan ve hasta kişilerden uzak durulmalıdır. Özellikle iyi havalandırılmayan alışveriş merkezi gibi kapalı mekanlarda fazla vakit geçirilmemelidir. Genel hijyen kurallarına uyulmalı, beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Çocuğun bol sıvı almasına da özen gösterilmelidir."
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BM'den yeni kuş gribi uyarısı
BM Gıda ve Tarım Örgütü: "Asya'da görülen virüs türüne benzeyen ve Avrupa'da ...
Yoğurt diyabet riskini azaltıyor
Harvard Üniversitesi'nde yapılan çalışma, düzenli olarak yoğurt tüketmenin, ...
Ebola mücadelesine robot desteği
Amerikan ordusu tarafından geliştirilen bir robot, Ebola virüsü ile mücadelede ...
 
Çıplak uyumak daha sağlıklı
ABD'de Ulusal Uyku Kurumu'nun yaptığı son araştırmalarda, her 3 yetişkinden ...
İzmir’de ‘ilk yardımda ben de varım’ projesi
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Bayraklı Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim ...
Uzmanından politikacılara hayati uyarı!
2015 yolunda yoğun bir tempoya girmeye hazırlanan siyaset insanlarına ...
 
Uykusuzluk çekenlere 10 öneri
Gece deliksiz uyku çekip, sabaha zinde bir başlangıç yapmak herkesin isteği ...
Bakanlıktan 'Acilde sahte doktor' açıklaması
Sağlık Bakanlığı, "Acilde sahte doktor" başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığını ...
MEDULA sistemi çöktü, acil hastalar bile mağdur
Türk Eczacılar Birliği (TEB), bir haftadır MEDULA sisteminde yaşanan teknik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva