HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
22 Aralık 2014 Pazartesi - 10:29

Çocuk damatlar anlatıyor: İkimiz de ağladık…

Çocuk gelinlerin yalnızca ellerini göstererek hikâyelerini anlattıkları ‘Zarok’ (Çocuk) belgeseliyle geçen yıl 10’dan fazla ödül kazanan Muhammet Beyazdağ, ikinci filmi ‘Çirok’ta (Hikâye) kamerayı bu sefer çocuk damatların ellerine çevirdi.

Çocuk damatlar anlatıyor: İkimiz de ağladık…

Muhammet Beyazdağ (25), Akdeniz Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nü bitirdikten sonra şimdi aynı bölümde yüksek lisansını yapıyor. Çocuk gelinleri anlattığı ‘Zarok’ filmi aslında üçüncü sınıftayken çektiği bir okul ödevi... Ancak Beyazdağ, filme hiçbir zaman yalnızca bir ders projesi olarak bakmadığını anlatıyor: “1980’lerde ekonomik koşullardan dolayı Muş’tan İstanbul’a göç etmiş bir ailenin çocuğuyum. Akrabalarım arasında çocuk gelin vakaları çok. Bu, benim vicdanımı rahatsız eden bir konuydu ve üzerine bir şeyler yapmak istiyordum.”


Yaklaşık 5 aylık bir hazırlık sürecinden sonra 6 kadın, hikâyelerini anlatmayı kabul etti. Kimliklerini gizli tutmak için kadınların yalnızca elleri çekildi. Beyazdağ, bununla birlikte ellerin yüzden daha fazla şey anlattığını belirtiyor.
 
BU KEZ ERKEK ELLERİ
Belgeseli çekerken ‘el üçlemesi’nin ikinci filmi ‘Çirok’un temelleri atılıyor: “Zarok’u çekerken çocuk damatların da var olduğunun farkına vardık. Erkekler de erken yaşlarda evlendiriliyor. Çocuk evliliklerinde ‘kadın-erkek’ diye ayırmak yanlış. Çocuk damatların çektikleri acılar kızlarınkinden çok da farklı değil ama insanlar ‘Çocuk damatlar da mı var’ diye duraklıyor. Çocuk gelinlerden sonra çocuk damatları da anlatmak ve farkındalık yaratmak istedim.” Beyazdağ, hikâyelerini anlatacak çocuk damatlara yine hem dernek hem de kendi akrabaları vasıtasıyla ulaştı. 5 değişik şehirde yine yalnızca ellerinin çekildiği 6 çocuk damatla konuştu.
 
Silah dayanıyor anneler susuyor
Yönetmen Muhammet Beyazdağ, kendisini en çok etkileyen hikâyeyi şöyle anlatıyor: “Birinin annesi de çocuk gelin. Kızını erken yaşta evlendirme sebebini ‘Başımıza silah dayadılar’ diye anlattı. Beyazdağ, çocuk evliliklerinde anne-babaları suçlamanın yanlış olduğunu söylüyor: “Bu bir sistem sorunu. Eğitim imkânı ellerinden alındığından geçmişte yaşadıklarını gelecek kuşaklara aktardılar.”
 
‘Damat tıraşıyla jiletle tanıştım’
Bir çocuk damat anlatıyor: “Babam ‘Falan Yenge’nin kızını bana istediklerini söyleyince sabaha kadar ağladım. Önceden ben ve o kardeş gibiydik. Oyunlar oynuyorduk. Eniştemin damatlığını giydirdiler. Damat tıraşına kadar yüzüme jilet değmemişti. İmam nikâhı kıydılar. Gerdek gecesi bir köşeye çekilmiş ağlıyordu. Ben de bir köşeye çekildim, ağlamaya başladım. Kardeş gibiydik. O yatakta, ben yerde yatardım. Evli olmasaydım belki üniversite okuyor olacaktım.”
 
Kaynanaya yardımcı olsun diye evlendiriliyorlar
Yönetmen Muhammet Beyazdağ, çocuk damatlığı anlatıyor: “Kız çocukları evlendikten sonra anne evde yalnız kalıyor. Ona yardımcı olacak biri gelsin diye evde kalan bekâr çocuğu evlendiriyorlar. Çocukluklarını yaşayamamanın verdiği bir ağırlık var. Ayrıca okullarından koparılıyorlar.” Peki çocuk damatlardan daha az bahsedilmesinin sebebi ne? Beyazdağ şöyle cevaplıyor: “Öncelikle çocuk gelinler kadar yaygın değiller. Bunun dışında kadın toplumumuzda zaten kanayan yara. Şiddet de gördüğünden dramatik yanı fazla. Erkek daha katı ve sert oluyor ama işte ikisinin de hayatı çocukken kararıyor. Daha çocuk olmadan önce birey sonra ebeveyn olmak zorunda kalıyorlar.” (Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehir Tiyatroları'nda 'fahişe' krizi: Sansür mü?
Nedim Saban, Cibali Karakolu'nda fahişe rolüne sansür uygulandığını iddia ...
Kış Uykusu’na Oscar’dan kötü haber
87'nci Oscar adayları için yapılan ön elemede belirlenen 9 yabancı film Los Angeles'ta açıklandı.
Necati Cumalı ödülünü kazanan belli oldu
Urla Belediyesi ile Cumalı-Seferis Gökyüzü Kültür ve Sanat Derneği işbirliğiyle ...
 
İzmir sahnesinde yeni haftada 2 muhteşem konser
İzmirliler yeni haftaya, Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek ...
Hobbit’ten ilk gün rekoru
Oscar ödüllü yönetmen Peter Jackson'ın İngiliz yazar John Ronald Reuel ...
Madonna isyan etti: Bu terörizmdir
ABD'li efsane şarkıcı Madonna, 2015'te piyasaya sürmeyi planladığı yeni ...
 
İstanbul’dan Morrisey geçti
Alternatif rock müziğin önemli gruplarından The Smiths'in vokalisti Morrissey, ...
Flaş! İzmir’de Pakistan yası: Konser iptal
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Pakistan’da 141 öğrenci ile öğretmenin hayatını ...
Yılın köy tiyatrosu Balıklıova
2011 yılında Balıklıova köy sakinleri ve 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva