HABERLER>POLİTİKA
19 Ağustos 2014 Salı - 10:37

Çıray’dan ateş püskürdü: Erdoğan düşük başbakan!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çıray, 17 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararnameleri yüzünden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ateş püskürdü.

Çıray’dan ateş püskürdü: Erdoğan düşük başbakan!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Yüksek Seçim Kurulu’nun 15 Ağustos’ta geçici seçim sonuçlarını açıklamasıyla birlikte Erdoğan’ın Başbakanlık ve milletvekili görevinin sona erdiğini belirterek, “Kendisi artık düşük Başbakan’dır, hiçbir atama kararnamesi imzalayamaz” dedi.
 
Yazılı bir açıklama yapan CHP’li Çıray, şu görüşleri savundu:
 
ERDOĞAN DÜŞÜK BAŞBAKAN
“15 Ağustos’ta Yüksek Seçim Kurulu, geçici seçim sonuçlarını resmen açıklamıştır. Bu çerçevede, Erdoğan’ın hem başbakanlık hem de milletvekilliği görevi fiilen ve resmen sona ermiştir. Hukuka ve göre, artık kendisi, hem müstafi hem de düşük başbakandır. Bu durumda Erdoğan cumhurbaşkanlığı yeminini edinceye kadar cumhurbaşkanı da değildir. 28 Ağustos 2014 tarihi itibariyle görev süresi dolacak olan mevcut Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yerine Köşk’e çıkacaktır. Yani Erdoğan’ın şu anda başbakan veya cumhurbaşkanı olarak iş ve işlem yapma yetkisi yoktur.”
 
HUKUK TANIMAZ ZORBA TAVIR
Ne var ki, Erdoğan, hukuk tanımaz zorba tavrını bu süreçte bir kez daha ortaya koymuştur. Artık başbakan olmamasına rağmen bu görevden kaynaklanan yetkilerini hukuk dışı bir şekilde kullanmaya devam etmektedir. Başbakanlık yetkileri olmamasına rağmen 16 Ağustos 2014 tarihinde iki atama kararnamesine imza atmış ve 17 ağustos’ta bunları Resmi Gazete’de yayımlatmıştır. Fakat ne ilginçtir ki, Yüksek Seçim Kurulu’nun geçici seçim sonuçlarıyla ilgili kararını hâlâ Resmi Gazete’de yayımlatmamıştır. Erdoğan ve Gül, bu tutumlarıyla Anayasa ihlâli suçu işlemişlerdir.”
 
GÜL GEREKÇESİNİ KAMUOYUNA AÇIKLASIN
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, eleştiri oklarını mevcut Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de yöneltti. Abdullah Gül’ün de kendisine Başbakanlık tarafından yollanan iki adet üçlü kararnameyi imzalamasının hukuka ve Anayasa’ya aykırı olduğunu vurgulayan Çıray, şöyle devam etti:
“Sayın Gül; belki 7 yıl boyunca adeta ‘partili bir cumhurbaşkanı’ gibi AKP hükümetinin yolladığı çoğu hukuka uygun olmayan yasa ve kararnameleri imzaladınız. Ama el insaf… Hukuka ve Anayasa’ya göre, Başbakanlık ve milletvekilliği görevi düşen bir zat’ın yolladığı kararnamelere nasıl onay verirsiniz? Söz konusu tasarruflarınızın bir geçerliliği olmadığını düşünmüyor musunuz? Cumhurbaşkanı’nın en temel görevlerinden biri de hukukun üstünlüğünü ve Anayasa’yı korumak ve kollamak değil midir? Bu son tasarrufunuzla anlıyoruz ki; sizin için ‘değil’dir.”
 
YÜCE DİVAN’DA YARGILANACAKSIN!
Aytun Çıray, Recep Tayyip Erdoğan’ın hem hakkındaki yolsuzluk iddialarından hem de “siyasi çıkar amaçlı” hukuku çiğneyen uygulamaları yüzünden Yüce Divan’da yargılanacağını söyledi.
 
Abdullah Gül’ü de bu atama kararnamelerine niçin imza attığına dair açıklama yapmaya çağıran Çıray, Köşk’ten şu soruya cevap istedi:
“Cumhurbaşkanı olarak, sizin bildiğiniz ne bizim bilmediğimiz ne ki, hukuka aykırı olarak üçlü kararnameyi onayladınız? Önce bunu kamuoyuna açıklayın.

Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı ve Askeri Yargıtay’daki bu atamaların Erdoğan tarafından süratle çıkarılmasının mantığı ve anlamı nedir?

Bu acele nedir ki, Türk siyasi tarihine bir “hukuk garabeti” olarak geçen bu atama kararnamelerine imza atabiliyorsunuz?

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hülya 19 Ağustos 2014 Salı 16:38

Ne zaman CHP de sorun olsa hemen ya hükümete ve RTE ye yüklenme başlar ya da Atatürk ve bayrak gibi milli değerlerimizi sosyal medyada dolaştırma hastalığına kapılırlar. Aslında kendi içlerine dönüp sorunlarını irdeleyip çözüm üretmeye çalışsalar hiç olmazsa seçimlerden yenik çıkmazlar.

Yorumu oyla      15      5  
İzmirli 19 Ağustos 2014 Salı 11:55

Bizim CHP liler kendi başarısızlıklarını hiç konuşmazlar adam c başkanı oldu bitti peki siz neler yaptınız bunuun hesabını yurtaşlara izah edin

Yorumu oyla      19      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’de yeni senaryo: Kılıçdaroğlu seçilirse Sarıgül…
Kılıçdaroğlu Sarıgül'ü PM'ye alacak. Sarıgül'ün yeni MYK'da da yerel yönetimlerden ...
Davutoğlu’ndan Almanya’ya net dinleme mesajı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya’nın Türkiye’yi dinlediği yönündeki ...
CHP’de kurultaya doğru: İzmir’den kimler oy atacak?
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından CHP’de belirlenen kurultay tarihi ...
 
Flaş! Dışişleri’nden dinleme açıklaması
Dışişleri Bakanlığı, Alman basınında yer alan, Almanya İstihbarat Örgütü'nün ...
Kılıçdaroğlu’dan İnce’nin adaylığına ilk yorum
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’nin kurultayda aday olacağı ...
Flaş! İnce resmen aday: Meydan okudu!
CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce sert sözlerle ...
 
Flaş! İzmir’de örgütler ‘Kılıçdaroğlu’ dedi
CHP’de kurultay tarihi netleşirken parti örgütleri de şekillenmeye başladı. ...
81 il başkanı Kılıçdaroğlu destek için toplanıyor
Türkiye genelindeki 81 ilin CHP il başkanları, bugün akşam saatlerinde ...
CHP’li Güven emekli askerleri dinledi
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, CHP Narlıdere İlçe Başkanı ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva