HABERLER>DÜNYADAN
25 Temmuz 2014 Cuma - 13:57

Chomsky: ABD Gazze için hesap vermeli

Ünlü düşünür Noam Chomsky, ABD’nin İsrail’e askeri ve siyasi destek vererek, Gazze’deki katliamlara doğrudan karıştığını söyledi. ABD'nin hesap vermesi gerektiğini belirten Chomsky “Müslümanlara bir kez daha ihanet etti” dedi.

Chomsky: ABD Gazze için hesap vermeli

WASHINGTON - Dünyaca ünlü ABD'li düşünür Noam Chomsky, Ortadoğu'da yaşanan son gelişmeler ile İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları hakkında değerlendirmede bulundu.
 
Tüm dünyanın bugün uluslararası toplumdan çok şey beklediğini ifade eden Chomsky, uluslararası toplumun var olmadığını, sıradan insanlar için bir "aldatma ve yanılsama" olduğunu ifade etti.
 
"Uluslararası toplum" ifadesinin anlamı olmayan boş bir söylem olduğunu belirten Chomsky, "Bugün dünya devletleri, her şeyi sadece kendi ulusal çıkarları için yapıyorlar. ABD de kendi stratejik çıkarlarından dolayı İsrail'i destekliyor. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) de Gazze'de bugün neler olup bittiğini pek umursamıyor. Arap dünyası derin bir şekilde bölünmüş ve bir şey yapmak için güçsüzdür" dedi.
 
HAKSIZLIĞA KARŞI ÇIKAN TEK ÜLKE VAR: TÜRKİYE
Chomsky, "İsrail'e karşı güçlü tavır alan ve Filistinliler'e yapılan haksızlığı kabul etmek istemediğini açıkça söyleyen tek ülke Türkiye'dir" diye konuştu.
 
‘ABD HESAP VERMELİ’
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında en büyük sorumluluğu ABD'nin taşıdığını vurgulayan Chomsky, ABD'nin Filistinlilere yapılan katliamlara ve öldürmelere doğrudan karıştığını savundu.
 
Chomsky, şunları kaydetti: "ABD, İsrail'e verdiği askeri, siyasi, diplomatik ve ideolojik destekle net ve açık bir şekilde Filistinliler'in öldürülmesine karıştı. İsrail, Filistin halkı üzerinde şiddet yapmak için bugün ABD'nin en modern ve en yıkıcı silahını kullanıyor. Bu yüzden ABD'nin Filistinliler'e yapılan katliamlara ve öldürmelere doğrudan karıştığını söyleyebiliriz. Dökülen Filistin kanı için hesap vermesi lazım."
 
ANTİAMERİKANİZM
ABD'nin bu olaylardan sonra İslam dünyasını, onlarla samimi dostluk kurmak istediğine ikna etmesinin zor olacağını söyleyen Chomsky, ABD'lilerin İsrail'e verdikleri destekle bugün dünyadaki Müslümanlar arasında derin bir "Antiamerikanizm"e kendilerinin sebep olduklarını dile getirdi.
 
‘MÜSLÜMANLARA İHANET ETTİ’
Chomsky, sözlerine şöyle devam etti: "Önceki ihanetler ve bu olaylardan sonra ABD İslam dünyasında ve Müslümanlara 'sizinle samimi diyalog ve iş birliği istiyoruz' nasıl diyecek bilmiyorum. Bu gerçekten ikiyüzlülüğün en üst seviyesidir. ABD Müslüman dünyasına bir kez daha ihanet etti. Bundan sonra da ABD ile Müslüman ülkeler arasında iş birliği çok daha zor olacak".
 
‘BATI HİÇBİR ŞEY YAPMIYOR’
Dünyadaki büyük güçlerin ya da büyük organizasyonların hiçbirinin açık bir şekilde Filistin'in yanında durmak istemediğine dikkati çeken Chomsky, özellikle Avrupa'nın Gazze'deki krizin çözüme ulaşması için hiçbir şey yapmadığının altını çizdi.
 
Chomsky, "Birleşmiş Milletler (BM) de Gazze'deki krizin çözülmesi için hiç bir şey yapmıyor. AB'nin, ABD siyasetine karşılık vermesi için cesaret ve birliğe ihtiyacı var. Zaten, yayımladıkları bazı açıklamalar dışında, Gazze'de bugün neyin olup bittiğini pek umursamıyorlar. Fransa, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı protestoları yasaklamakla da bunu gösterdi" diye konuştu.
 
‘BM SAVAŞI DURDURAMAZ’
İnsanların bugün İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını BM tarafından durdurulmasını beklememesi gerektiğini, çünkü BM'nin büyük küresel güçlerin emrinden çalıştığına da işaret eden Chomsky, sözlerini şöyle tamamladı: "İnsanlar BM'den Gazze'deki savaşı durdursun gibi çok şey bekliyor. Bu imkansızdır, çünkü BM dünya siyasetinden bağımsız ve güçlü bir faktör değildir, bunu herkes bilmeli. BM sadece gücü elinde olan büyük dünya güçlerinin söylediklerini yapıyor. ABD mesela, İsrail'in Filistin'e yaptığı katliamları durduran her kararı veto ederdi."
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazze’de İsrail saldırılarının bilançosu: 805 ölü
İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının ...
Kıbrıs müzakerelerinde yine kriz
Müzakerelerin ikinci safhasının kapanış oturumunda kriz yaşandı. Müzakerelerin ...
ABD Sözcüsü: Davutoğlu kilit oyuncu!
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Türkiye'nin, İsrail ile Hamas ...
 
Kara haber: 116 kişiden sağ kurtulan yok
Burkina Faso Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gilbert Diandiera, dün Mali'de ...
Ramallah’ta Gazze protestosu: 2 ölü, 200 yaralı
Ramallah'ta İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto eden gruba İsrail ...
Yahudi Kongresi Erdoğan'dan o ödülü geri istedi
Erdoğan'ın Gazze saldırısı nedeniyle İsrail'e yönelik sert eleştirileri ...
 
İsrail Gazze'de BM okulunu bombaladı
İsrail ordu birliklerinin, Gazze'deki BM’ye ait bir okula saldırı düzenlediği bildirildi.
Flaş! Ve açıklama geldi: Cezayir uçağı çöle düştü
Burkina Faso'nun başkenti Ouagadougou'dan Cezayir'in başkenti Cezayir'e ...
Irak seçimini yaptı: İşte yeni cumhurbaşkanı
Irak'ta Fuad Masum Cumhurbaşkanı seçildi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva