HABERLER>EKONOMİ
11 Nisan 2012 Çarşamba - 11:24

Çeşme Marina'nın dalga sorunu çözüldü

İlk iki pontona bağlanan teknelerin karşılaştığı sallantı sorunu uzatılan ek mendirek sayesinde ortadan kalkı. Yaklaşık 1.5 milyon liralık yatırımla yapılan 85.5 metrelik ek mendirek, yat sahiplerine rahat nefes aldıracak.

Çeşme Marina nın dalga sorunu çözüldü

İZMİR - Kentin turizm merkezi Çeşme’de, 2010 yılında hizmet vermeye başlayan Çeşme Marina’da ilk iki pontona bağlanan teknelerin karşılaştığı sallantı sorunu uzatılan ek mendirek sayesinde ortadan kalkı. 

Yaklaşık 1.5 milyon liralık yatırımla yapılan 85.5 metrelik ek mendirek, yat sahiplerine rahat nefes aldıracak. Çeşme Marina Genel Müdürü Kemal Saatçioğlu, "Dolgu çalışmaları biten mendirekte üst yapı çalışmaları malzemenin tamamen oturmasından sonra, yıl sonuna doğru tamamlanacak" dedi.

Bölgede hakim rüzgarların kuzeyden esmesi, marina ağzının da kuzeye bakması nedeniyle ilk yıl en içteki teknelere kadar ulaşan dalga etkisi, tekne sayısının artmasına bağlı olarak ikinci yıldan itibaren azaldı. Ancak, teknelerdeki sallantı tamamen ortadan kalkmadı. 2010 yılında konuyla ilgili olarak özel sektörden uzman bir kuruluşa modelleme yapması siparişi verildi. Ancak, bu aşamada 2010 yılı Eylül ayında yayımlanan kıyılardaki yapılanma esaslarıyla ilgili yayınlanan bir tebliğle çalışmalar sekteye uğradı.

Çeşme Marina Genel Müdürü Kemal Saatçioğlu, DHA’ya yaptığı açıklamada, gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Mendirek projesi için daha önce yapılmış bir takım modelleme çalışmalarının olduğunu, konuyu güncel olarak tekrar ele almak için Yıldız Teknik Üniversitesi’ne başvurduklarını ve modelleme çalışmalarının Prof. Dr.Yalçın Yüksel yönetiminde gerçekleştirildiğini vurgulayan Kemal Saatçioğlu, elde edilen sonuçların daha önceki verileri de doğruladığını belirtti. 

Saatçioğlu, şöyle dedi:
"Mendireğin uzatılmasıyla ilgili olarak 3 model çalışması yapıldı. Tekne büyüklüklerine göre planlanan liman içinin sığlaşmaması ve liman ağzının daralmaması için batimetrik değerlere yani derinlik ölçüleri ve derinlik eğrilerine göre mendireğin 70 metre, 90 metre ve 120 metre uzatılması gündeme geldi. 70 metre çok kısa kaldı. Mevcut dalga rahatsızlığını yüzde 20-30 arasında ortadan kaldıracağı hesaplandı. 120 metre uzatmak liman ağzını çok daraltacaktı. Üstelik dalga etkisine de öyle çok fazla bir katkısı olmayacaktı. Hem özel sektöre, hem de üniversiteye yaptırılan modellemelerde optimum uzatma mesafesinin 90 metre olacağı konusunda mutabakata varıldı. Biz de projemizi buna göre oluşturduk."

"EKSİKLİĞİMİZİ GİDERDİK, SEZONA HUZURLU GİRİYORUZ"
Şu anda mendireğin dolgu çalışmalarının tamamlandığını, ama daha bir ay öncesinde çalışmaların yüzde 60-70 aşamasına gelindiğinde bile olumlu anlamda çok ciddi etkileri anında gördüklerini ifade eden Saatçioğlu, şöyle devam etti: "Bunun üzerine biz mendireği uzatma işini 85.5 metrede durdurduk. Çünkü ,istediğimiz sonucu elde ettik. Yani tekneleri rahatsız eden dalga etkisinin bu metrede ortadan kalktığını gördük. Mendireğin boyunun 90 metreyi çok aştığını iddia edenleri marinamıza davet ediyorum. Gelip bizzat ölçsünler ve gerçeği görsünler. Zaten hangi işletmeci marinasının girişinin daracık olmasını ister ki? Biz de söz konusu şikayetleri sona erdiren mesafeye ulaştığımızda dolguyu tamamladık. Ufak tefek eksiklikleri saymazsak marinamızın ana problemi buydu ve artık bunu da çözmüş olduk. 230 metre olan mendirek uzunluğu 315.5 metreye ulaştı. Dolgu çalışmaları biten mendirekte üst yapı çalışmaları malzemenin tamamen oturmasından sonra yıl sonuna doğru tamamlanacak." (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya İzmir'de buluşuyor
İzmir Ticaret Odası (İTO) ve Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen ...
Bekir Coşkun gündemi Ege-Koop için tartacak
Cumhuriyet Gazetesi'nin güçlü kalemi, Ege-Koop'un düzenlediği 67. Eğitim, ...
Türkiye'yi bu maden kurtaracak
Başta inşaat sektörü olmak üzere birçok alanda kullanılan pomza madeninin ...
 
İTOB'ta aynı anda 100 kurdele: Dev açılış Erdoğan'ı bekliyor
İTO'nun kurduğu Organize Sanayi Bölgesi'nde 100 tesis aynı anda açılacak. ...
Memurun faiz açığını yüksek zam kapatacak
Memurun umutla beklediği ancak geciken zammın faizine çözüm formülü bulundu.
Offshorezedelere ödeme yolu açıldı
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin “Yurtbank'ın offshore bankası olan Yurt ...
 
Zeytinyağcılar: Raf verin 6-7 liraya satalım
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu ...
İş kadınları teşvik paketine tepkili
Hükümetin geçen hafta açıkladığı ve İzmir'in 1.bölgede yer bulduğu yeni ...
'Yıldırım' müjde: İzmir Limanı 3 kat büyüyecek
Bakan Binali Yıldırım, limanı ayağa kaldırma adına yapılacak müjdeleri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva