HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Nisan 2013 Salı - 18:44

CHP’li Vekil’den şok iddia: İzmir’in suyuna asit karışıyor!

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’den İzmir’in içme suyu ile ilgili şok eden açıklama geldi. Ören, Manisa’nın Akhisar ve Gördes ilçeleri ile Balıkesir’in Sırdırgı ilçesi sınırlarında yer alan Meta Madencilik’e ait Nikel Madeni Tesisi’nin İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Gördes Barajı’nı tehdit ettiğini söyledi. Ören, “Tesiste nikel çıkarmak için kurulan havuzlardaki sülfürik asit suya karışıyor. Dağın tepesinde olan tesis İzmir için çok ciddi tehlikeli. Konuyu Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile konuşacağım. Açılan davalar ve yargı süreci var. Belediye bu işe müdahil olsun” dedi.

CHP’li Vekil’den şok iddia: İzmir’in suyuna asit karışıyor!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Manisa’nın çevre olayları ve doğa katliamlarına karşı yaptığı açıklamalar ve eylemleri ile bilinen ismi CHP Milletvekili Hasan Ören’den İzmir ile ilgili önemli açıklamalar geldi. Turgutlu’da faaliyet gösteren Nikel Madeni’ne karşı verdiği mücadele ile adından söz ettiren Ören, 2003 yılından itibaren Gördes’te çalışmalara başlayan diğer nikel maden tesisinin İzmir’in içme suyunu tehdit ettiğini açıkladı. Zorlu Gurubu’na ait Meta Nikel Kobalt Madencilik A.Ş tarafından kurulan maden üretim tesisinin İzmir’in içme suyunu karşılayan Gördes Barajı’nı tehdit ettiğini belirten Ören, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve belediye yetkililerinin konuya el atmasını istedi.
 
Manisa’nın Akhisar ve Gördes ilçeleri, Balıkesir’in Sındırgı İlçeleri sınırlarında faaliyet göstermeye başlayan nikel madeninin faaliyet alanı içersinde açık ocaklar, üretim tesisleri, pasa ve atık depolama alanları, kireç taşı ve kil ocaklarının bulunacağını belirten Ören, “Gördes, Manisa’nın en yüksek yerlerinden birisidir. Turgutlu’ya, Salihli’ye kar yağmadığı zaman bile dağlarında karlar durur. Gördes’teki nikel madeni tesisi de yüksek kesimde yer alıyor. Karların erimesi ve yağışların sonrasında Gördes Barajı’nı buradan gelen sular besliyor. Nikel madeninden çıkan nikelin çözülmesi için Gördes’te 11 milyon ton sülfürik asit kullanılması planlanıyor. Bu asit havuzlarında biriken asitler yağmur suyu ve kar suları ile birlikte yer altı sularına karışacak. Oradan da doğru Gördes Barajı’na gidecek. Bunu hiçbir şekilde engelleyemezsiniz” dedi.

 
BAŞKA YERDE İZİN YOK
Avrupa’da nikel madenlerine izin verilmediğini anlatan Ören, birçok yerde kapatılan, mühürlenen ve ruhsatı iptal edilen tesislerin Türkiye’de kurulmasına anlam veremediğini söyledi. Şirketin nikel madeninden 25 yılda 4,5 milyar TL’lik gelir elde etmeyi planlıyor. Biz ise Türkiye’nin en verimli toprakları olan Gediz Havzası’ndan yılda 6 milyar TL’lik ürün alıyoruz. Türkiye’nin topraklarının yüzde 12’si tarıma elverişli… Bu toprakların büyük bölümü Ege’de bulunuyor. Ne olursa olsun kısa süreli çıkarlar için kimse insan sağlığını tehlikeye atamaz. Bugün su ve gıdanın yerini tutacak olan hiçbir şey yok. Bu maden, suları kirletecek ve adeta zehir yapacak. Maalesef birçok yerde iptal edilen süreç davalar ve yargı kararlarına rağmen yine sürdürülüyor. Geçtiğimiz yıllarda Findandiya’da bu şirketin referans aldığı nikel madeninin havuzları patladı. Araziler bir metre derinliğinde sülfürik asit ile doldu. Bölgeyi bir yıllığına kapattılar. Arnavutluk’ta rejim değişmeden önce alınan nikel madeni ruhsatlarını gelen iktidar iptal etti. Şirket sahiplerine ‘ya sizi vururuz, ya da ruhsatı geri verin’ dediler. Papua Yeni Gine’de maden şirketi gariban bir köylünün üzerinde çıktı. Sonra terk edip gittiler. Bunların hepsi Dünya’da yaşanan şeyler. Bir milletvekili değil, bölgede yaşayan vatandaş olarak, doğayı, çevreyi bilen insan olarak söylüyorum” diye konuştu.
 
Yıllardır faaliyet gösteren Turgutlu Çal Dağı’ndaki nikel madeninin sorumsuzca çevreye zarar vermeye devam ettiğini ifade eden Ören, buralarda ağaç katliamlarının sürdüğünü söyledi. Ören, “Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe ‘ben izin vermedim, imzayı atmadım’ derken şimdiki Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da sorumluluk almıyor. O halde buraya kim izin verdi. Çıkıp koçlar gibi kimse ‘sorumlu benim’ demiyor. Madem ki bu maden şirketleri insanlığa faydalı niye sahip çıkmıyorsunuz? Şirketler açıkça rüşvet dağıttıklarını zaten açıklıyor. Göstermelik orman alanları kurup, televizyon dağıtıyorlar” dedi.

 
“KOCAOĞLU İLE GÖRÜŞECEĞİM”
Tamamlandığında İzmir’e yıllık 60 milyon metreküp su verecek olan Gördes Barajı’nın ciddi tehlikede olduğunu belirten Ören, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşeceğini söyledi. Kocaoğlu’ndan bölgede araştırma yaptırmasını isteyeceğini söyleyen Ören, “İzmir halkının içtiği suya sülfürik asitin karışma ihtimali çok yüksek. Buradan uyarıyorum. Bilirkişi ve uzman raporları ile durumu analiz etsinler. Bölgenin coğrafyasını çok iyi biliyorum. Bu tehlike her zaman var. Asit havuzları patladığında ya da yıkıldığında bunun önünü alamazsınız. Zaten buna da gerek yok. Yer altı sularına karışan oran yeterlidir. İzmir’in suyunda geçmiş yıllarda arsenik çıktı. Bu arsenikten de tehlikeli bir madde. Arsenik toprağa düştüğünde 100 yılda temizlenirken sülfürik asit ise en az 300 yılda temizleniyor” ifadelerini kullandı.
 
NİKEL NEDİR?
Nikel gümüş-beyaz bir metaldir. Oldukça sert olup, periyodik cetvelde geçiş metalleri arasında yer alıyor. Nikelin havaya karşı gösterdiği oksitlenme direnci sayesinde bozuk para üretiminde, kimyasal araç ve gereçlerin üretiminde ve Alman gümüşü gibi birçok alaşımın üretiminde kullanılıyor. Nikel doğada genelde kobalt ile birlikte bulunuyor. Özellikle Dünya’da paslanmaz çelik üretiminde faydalanılıyor. Nikel çeliğe sertlik veren bir madde olarak kullanılıyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Feridun Bayram 7 Temmuz 2013 Pazar 21:43

Sülfirik asit zararları kadar, asit ham maddesi olacak kükürt ve havaya, toprağa karışacak atıkarı ayrı bir tehlikedir. Su kullanımı ayrı felaket. Yılda milyar tonları aşacak su kullanımı, bölgeyi çöle çevirecektir.İzmir o çevrede gelecek sulara güveniyor. Avuçlarını yalayacaklar. Zaten şimdiden bölge suları zehirlenmeye başlamıştır.Yöre halkının kaçacağı yer kalmayacaktır."Yol,doğalgaz,iş,burs" gibi yemlerle övücülük meddahlığı yapanlar maşallah çok başarılı. Çenelerine kuvvet...

Yorumu oyla      11      5  
Feridun Bayram 7 Temmuz 2013 Pazar 20:51

Gördes Nikel İşletmesiyle ilgilenen sayın Ören'e bir Gördesli olarak candan yürekten teşekkür ediyorum.Açıklamaları bir iletide bu kadar olabilir. Oysa anlatılanların çok çok üzerinde olacaktır.İşletmede yalnız yörenin değil,ayni işletmenin başka yerlerde (Örneğin Eskişehirde) çıkan nikel ham maddeleri de işlenecektir.Yani kullanılacak kimyasallar kat kat artacaktır.Özellikle Sülfirik asit üretim tesisleri de çok büyük zarar verecektir.Bu işletme,verimli Ege Tarım alanlarının celladı olacaktır.

Yorumu oyla      11      5  
TC misafir 24 Nisan 2013 Çarşamba 11:27

Orhan Yılmaz ve aziz abi isimli arkadaşlar,manisa gördes barajının denetlenmesi manisa belediyesinin sorumluluğundadır ne işi var orda izmir büyükşehir belediyesinin? akıllı olun ona göre yorum yapın haberi bile okumamışsınız. ayrıca çevre veşehircilik il müdürlüğünün de rahatı yerinde anlaşılan biri onlara görevlerini hatırlatmalı.

Yorumu oyla      16      9  
CİHAN TURAP 24 Nisan 2013 Çarşamba 10:56

Karabağlar efem çukuru altın madenini neden görmüyorsunuz? Güzelbahçe yanındaki çamlıçay mahallesinden dereye İzmir belediyesi ölçüm yapasın! Gaziemir tahtalı suyuna da

Yorumu oyla      17      5  
Hasan Türkel 24 Nisan 2013 Çarşamba 10:14

Sayın Aziz Kocaoğlu'nun diyelim ki bugüne kadar suçu yoktu.Ama şimdi ÇED raporuna, mahkemenin sorduğu sorulara cevap vererek bu nikel işletmesinin Gördes Barajı içme suyu kaynaklarına zarar vereceğini belirterek bu madene "DUR" deme imkanını yaratabilir. Bence önemli olan budur...

Yorumu oyla      16      5  
ahmet k 24 Nisan 2013 Çarşamba 09:36

orman bakanı hesap versin!

Yorumu oyla      14      6  
O.T 23 Nisan 2013 Salı 22:58

aziz abi rumuzlu aklı evvel; Milyonlarca litre sülfürik asiti suya karıştıran maden işletmesine izin veren iktidarı hedef al önce. Yani önce vicdanını harekete geçir. Sonrasında aklın kendiliğnden başına gelecektir. Anladın mı?

Yorumu oyla      21      6  
ege 23 Nisan 2013 Salı 22:52

aziz abi, dağın tepesindeki tesisi de mi belediye başkanı kurdu? körfezde dalga çıksa belediyeden bileceksiniz.

Yorumu oyla      19      8  
İZMİRLİ 23 Nisan 2013 Salı 22:21

DOĞRU SÖYLEYEN CHP LİYİ KOVUYORLAR AMAN DİKKAT ?

Yorumu oyla      18      7  
Orhan Yılmaz 23 Nisan 2013 Salı 22:05

Koskoca Büyükşehir Belediyesi ve onun dev gibi kuruluşu olan İZSU bu su yataklarını neden sık sık denetlemez.Bu kadar acizler mi? Zehir mi içelim.Yazıklar olsun

Yorumu oyla      14      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıldırım ‘bayramlık’ ağzını açtı: Taşeronu bitirmemiş miydi?
23 Nisan programı için kente gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ...
Dünya çocukları Aliağa'da
Aliağa Belediyesi tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Özgür Dünya Çocukları ...
Gaziemir’de koltuk miniklere emanet
Başkan Şenol’un makamını devralan çocuklar kentin yönetimiyle ilgili ...
 
Selçuk’ta coşkulu 23 Nisan
Selçuk’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında ...
Ata’nın bayramına dünyadan ögvü
16.’sı düzenlenen Uluslararası Çocuk Şenliği’nin geleneksel açılış resepsiyonunda ...
Narlıdere’de tüm koltuklar çocukların!
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı ...
 
İzmir’in köyleri geleceğini Teos’ta çizecek!
Seferihisar’daki dokuz köyün başlattığı “Geleceğin Köyleri Hareketi” İzmir ...
‘Çevre’ kavgası: Kocaoğlu’ndan müdürlüğe bir kontra daha!
Başkan Kocaoğlu yazılı bir açıklama yaparak Çevre İl Müdürü Erpolat’ın ...
Çiğli'de 23 Nisan coşkusu sokaklara taştı
Çiğli’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yoğun katılımın olduğu ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva