HABERLER>POLİTİKA
26 Mayıs 2021 Çarşamba - 10:13

CHP'li Sındır: Depremzedeler devletini yanlarında görmek istiyor

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği’nde (İZDEDA) depremzedelerle buluştu, sıkıntılarını dinledi, vatandaşların sağlıksız bir yapıda oturmak zorunda bırakılmasının Anayasal suç olduğunu söyledi. Vekil Sındır, "Depremzedeler devletini yanlarında görmek istiyor" dedi.

CHP li Sındır: Depremzedeler devletini yanlarında görmek istiyor

Sındır, “çoğu emekli veya orta ve düşük gelirli depremzede vatandaşlarımız başlarını sokabilecekleri depreme dayanıklı bir eve sahip olmak için neredeyse aylık 10 bin liralık bir kredi yüküyle karşı karşıya kaldı. Yıllarca devlete vergi veren emekli vatandaşlarımızın ikinci baharlarını çocuklarıyla, torunlarıyla huzur ve sağlık içerisinde yaşamalarını onlara çok görmeyin” dedi.

“KALICI VE SAĞLIKLI ÇÖZÜMLER ÜRETİLMESİ GEREKİYOR”
Depremzedelerin yaşadıkları sıkıntılara ivedilikle çözüm üretilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerine başlayan Sındır, “Maalesef deprem değil fakat cehalet öldürüyor, akıl ve bilimin yolundan şaşmak büyük acıların yaşanmasına neden oluyor. 30 Ekim depreminde yaşadığımız acılar halen çok taze. 117 canımızı yitirdik. Vatandaşlarımız ya mallarını kaybetti ya da malları ciddi hasar gördü. Aynı acıları bir daha yaşamamak için İzmir depreminden dersler almamız gerekiyor. Şimdi siyaset üstü bir durumla karşı karşıyayız. Depremzedelerimizin sorunlarına bir an önce kalıcı ve sağlıklı çözümler üretilmesi gerekiyor. Fakat bu süreçte depremzedeler yaşadıkları sıkıntılar için seslerini yükseltiyor ama muhatap bulamıyor. Ekonomik zorluk yaşayan, orta ve düşük gelirli vatandaşlarımızın sağlıksız bir yapıda oturmak zorunda bırakılması Anayasal suçtur, kabul edilemez. Vatandaşın can ve mal güvenliğini korumak, kollamak Anayasal sorumluluğuyla devletin asli görevidir” dedi.

“AYLIK 10 BİN LİRALIK KREDİ YÜKÜ”
Depremzedelerin taleplerine kulak tıkandığını ifade ederek sözlerine devam eden Sındır, “Deprem öncesinde kredi ile ev alan vatandaşlarımız halihazırda kredi taksitleri öderken; deprem sonrası evinin boşaltılması ve buraya yeniden konut yapılması gerektiğinde bankaların, 10 yıl vadeli, 1.06 faiz oranlı 200 bin liralık kentsel dönüşüm kredisiyle karşılaştılar. Peki kredi hikayesi burada bitti mi, tabi ki bitmedi! Ortalama bir dairenin yeniden yapım maliyeti 400 ila 500 bin TL arasında. Yani 200 bin TL yeni bir ev için yetmediğinden bir o kadar daha kredi çekilmesi ihtiyacı ortaya çıkıyor. Deprem nedeniyle mağdur olan çoğu emekli veya orta ve düşük gelirli depremzede vatandaşlarımız başlarını sokabilecekleri bir eve sahip olmak için neredeyse aylık 10 bin liralık bir kredi yükü ile karşı karşıya bırakıldı. Bir de geçici konutları için ayrıca kira ödeyecekler. Burada buna dur diyecek olan devlettir. Devlet, sosyal devletin gereği olarak evlerini, yurtlarını kaybeden insanlarımızı açıkta bırakamaz” dedi.

“DEPREMZEDELER FIRSATÇILARIN KUCAĞINA İTİLİYOR”
Depremzedelerin isteklerinin çok açık olduğunu ve taleplerinin de haklı olduğunu ifade eden Sındır, “Depremzedeler faizlerin yüksek ve kısa vadeli olmasından dolayı evlerini yapamıyor, yaptıramıyor. Evlerini yüksek faiz nedeniyle yaptıramayan depremzedeler, arsalarını düşük fiyattan, ederinin yarı fiyatına satmak zorunda kalıyor, fırsatçıların kucağına itiliyor. Devlet bu duruma göz yumamaz. Evi, işyeri zarar gören ve deprem riski nedeniyle hasarlı olduğu tespit edilen vatandaşlarımız aylık yüzde 0,30 sabit faiz oranıyla 2 yılı ödemesiz 240 ay vadeli kentsel dönüşüm destek kredisi istiyor. İşte çözüm bu kadar basit. Devlet bunu karşılayabilecek güçte. Depremzedeler devletten hibe desteği istemiyor, mağduriyetlerinin giderilmesi için 2 yıl geri ödemesiz düşük faizli kredi istiyor. Deprem mağduru vatandaşlarımız, deprem öncesindeki konutlarının metrekaresi oranında, hiçbir hak kaybı yaşamadan evlerine kavuşmak istiyor. Depremzedeler devletini yanlarında görmek istiyor.Depremin vurduğu bölgede yoğunluklu olarak emekli yurttaşlarımız yaşıyordu. Şimdi, yıllarca devlete vergi veren emekli vatandaşlarımızın, ikinci baharlarını çocuklarıyla, torunlarıyla huzur ve sağlık içerisinde yaşamalarını onlara çok görmeyin” dedi.

 
'Seni öldürsem iki sene yatar çıkarım'
 
Karabağlar Belediyesi’nden vergi ödeme kolaylığı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti infaz paketini Meclis'e sundu
AK Parti milletvekilleri, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Batı'ya İslamofobi tepkisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Müslümanlara yönelik ırkçılığı Batılılar İslamofobi ...
Kılıçdaroğlu'ndan hükümete Peker eleştirisi
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Memleket yangın ...
 
Soylu'dan Bahçeli'ye 'müteşekkiriz' yanıtı
Süleyman Soylu, "Devlet-i Ebed Müddet" anlayışının Cumhur İttifakı'nda ...
Beko: Sağlık Yönetimi mezunları atama bekliyor
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından ...
CHP’li Yücel’den AK Parti’nin ‘iki yıl’ eleştirisine yanıt: İzmir’de bugün seçim yapılsa…
Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin, İzmir ...
 
'Kimse İçişleri Bakanı'nın boynuna tasma geçiremez!'
Siyasette Sedat Peker'e yönelik tartışmalar sürüyor. İçişleri Bakanı Süleyman ...
CHP’li Bakan’dan acil ‘erken seçim’ çağrısı: Gönlündeki adayı açıkladı!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, ekonomi, yargı, iç ve dış politika ...
Binali Yıldırım'dan Sedat Peker açıklaması: Gerekli adımları atacağız!
AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Sedat Peker'in oğlu Erkam ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva