HABERLER>POLİTİKA
21 Eylül 2014 Pazar - 09:49

CHP’li Güven: Sağlıkta adaletsizlik uluslararası boyutta

CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr.Hülya Güven, Kamu hastanelerinde verilen sağlık hizmetlerinin ücretlendirilmesindeki değişikliğin, sosyal güvencesi olmayan yurttaşlara prim ödeyemedikleri için yapılan haksızlığın uluslararası boyutlara ulaştığına dikkat çekti.

CHP’li Güven: Sağlıkta adaletsizlik uluslararası boyutta

İZMİR - Güven, konu ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.  Çarpıcı soruların yer aldığı önergede Güven, ülkemizde sosyal güvencesi olmayan yada BAĞKUR borçları nedeniyle sağlık hizmeti alamayan yurttaşların kendileri tarafından ödemek zorunda kaldıkları tedavi ücretinin SGK’lı olanlara göre üç kat artırıldığını; milli geliri Türkiye’nin iki katı olan yabancı ülke vatandaşlarına ise yüzde 20 indirim sağlandığını, böylece ülkemizde yabancılara göre müthiş bir adaletsizliğin uygulandığını belirtti.

3 KAT FAZLA PARA ALINIYOR
CHP İzmir Milletvekili Güven, “Kişi başına düşen milli geliri 21.910 dolar olan Yunanistan’dan gelen hasta ülkemizdeki kamu hastanelerinde yüzde 20 indirimden faydalanırken kişi başına düşen milli geliri 10.946 dolar olan ülkemizdeki SGK’sı olmayan hastadan SGK’lı hasta için ödenen paranın 3 katı fazla para alınmasının gerekçesinin açıklanmasını istiyorum” dedi. Bakanlıkça gelir düzeyi düşük ülkelerden A grubu ülkelere yüzde 40, B grubu ülkelere yüzde 20, C grubu ülkelere yüzde 10 sağlık harcaması indirimi yapıldığının belirtildiğini kaydeden Güven şunları söyledi: “Örneğin B grubunda bulunup yüzde 20 indirim uygulanacak ülkelerden Yunanistan’ın kişi başına düşen milli geliri 21.910 dolar, C Grubunda bulunup yüzde 10 indirim uygulanacak ülkelerden Slovenya’nın kişi başına düşen milli geliri 22.059 dolar, Malta’nın 20.839 dolar ve Çek Cumhuriyeti’nin ise 18.861 dolardır. Hükümet yurt dışından gelecek hastalara indirim uygularken prim ödeyemeyen ya da BAĞKUR borcu olduğu için SGK'NA yaralanamayan  yurttaşlarına SGK’LI lara göre 3 misli pahalı  sağlık hizmeti vermek istemektedir. Bu durum insan haklarına ters düşmektedir. Elbette Suriyeli göçmenler dahil yoksullukları nedeniyle yabancılar indirimli ya da ücretsiz sağlık hizmeti alacaklardır. Ancak yabancıların yanında ülkemizde sosyal güvencesi olmayan yurttaşlarımıza ise haksızlık yapılmaktadır.  Kısacası ülkemizde sağlıkta yaşanan adaletsizliğin uluslararası boyuta taşındığı bir sistemin uygulamaya konulduğu anlaşılmaktadır.”

‘ÖZEL HASTALERE Mİ YÖNLENDİRİLİYOR?
Durumun özel hastanelere yönlendirme boyutunun da olduğunu hatırlatan Güven, “SGK’ya prim ödeyemeyen ya da  Bağkur borçları nedeniyle sağlık hizmeti alamayan yurttaşlar hasta oldukları zaman kamu hastanelerine daha yüksek ücret ödeyerek tedavi olmak zorundabırakılmaktadırlar.Bu hastalar özel hastanelere mi yönlendirilmek isteniyor, her yurttaşın ülkemizde bedelsiz ve eşit koşullarda sağlık hizmeti alması  gerekmez mi. ? 'Düşük gelir düzeyinde’ olarak tanımlanan ancak ülkemizden daha zengin ülkelerden gelen hastalara neden kamu hastanelerinde indirim uygulanmaktadır? Gerekçesi nedir? Bizim yurttaşlarımızın da aynı şekilde yabancı ülkelerde tedavi indirimi almaları için anlaşmalar var mı, varsa hangi ülkeler?” sorularını da yöneltti.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suriye sınırında bakanları taşladılar
Suriye'nin Kobani ilçesindeki şiddetli çatışmalar sonucunda Türkiye'ye ...
CHP’de şok istifa: Vekil sayısı 129’a düştü
Ankara Milletvekili Halıcı, partisinden istifa etti.
Aksünger'den jet önerge: Davutoğlu’na operasyonu sordu!
CHP İzmir milletvekili Erdal Aksünger, IŞİD’e yakınlığı ile bilinen bir ...
 
Bahçeli’den 49 rehine ile ilgili ilk açıklama
101 gündür IŞİD'in elinde bulunan ve bu sabah serbest bırakılan 49 rehine ...
Sürekli’den Akpınar’ın müdür desteğine tepki
AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanı Kerem Ali Sürekli, Karşıyaka Belediye ...
Delican’dan Kocaoğlu’na ‘Ham yaptırma’ çağrısı!
İzmir İl Özel İdaresi’nin kapatılmasından sonra ortaya çıkan mal paylaşım ...
 
Buca’daki imza yeter sayısı krizine 'Ankara' nokta koydu!
CHP Genel Merkezi Buca’da karışıklığa neden olan olağanüstü kongre sürecinde ...
Binali Yıldırım’ın fahri doktora gururu
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ...
Flaş! Kılıçdaroğlu’ndan tebrik ve ‘hoş geldiniz’ mesajı
Kılıçdaroğlu operasyonda emeği geçen herkesi de kutladı ve ““IŞİD terör ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva