HABERLER>POLİTİKA
1 Eylül 2014 Pazartesi - 11:08

CHP'li Çıray'dan Davutoğlu'na çağrı: Çiftçinin borcu silinsin

CHP yönetiminden hükümetin elektrik borcu olan çiftçilerin Tarımsal Destekleme Ödemeleri üzerindeki blokeyi kaldırarak, elektrik faturalarının bu ödemeler üzerinden tahsil edilmesiyle ilgili sert açıklama ve hükümete çağrı geldi: Çiftçinin borç faizleri ve KDV’si silinsin

CHP li Çıray dan Davutoğlu na çağrı: Çiftçinin borcu silinsin

İZMİR - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “Elektrik borcunun destekleme ödemelerinden tahsil edilmesi, kanayan yaraya merhem sürmeye benzer. Bu palyetif bir adımdır. Üreticinin sorununu çözmez” görüşünü ifade etti. Çıray, yazılı bir açıklama yaparak, on binlerce çiftçiyi ilgilendiren bu sorunla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çıray, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

FAİZLER SİLİNSİN BORÇLAR YENİDEN YAPILANDIRILSIN
“Hükümet bu kararla, çiftçilere elektrik borçlarını ödemeleri için 15 Eylül’e kadar süre tanıdı. Borçlarını ödemeyen çiftçilerin elektrik borçları destekleme ödemesinden kesilecek. Elektrik borcu olan çiftçilerin 2014 yılı destekleme ödemelerinden mahrum edilmeleri zaten yanlış ve yasalara aykırı bir karardı. Hükümet, sorun büyüyüp, ancak çiftçiler sokağa dökülünce bu blokeyi kaldırarak bir yanlışı düzeltti. Ancak, bu yanlışın düzeltilmesi meseleyi ortadan kaldırmıyor. Çiftçilerin temel sorunu, faiziyle birlikte 2.5 Milyon liraya ulaşan elektrik borçlarının faizlerinin silinerek, borçlarının yeniden yapılandırılmasıdır.”

İZMİR VE MANİSA’DA 20 BİN ÇİFTÇİ BORCUNU ÖDEYEMEDİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çıray, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Sadece İzmir ve Manisa illerinde 90 bin dolayında tarımsal sulama abonesi bulunan Gediz Elektrik’e borcunu ödeyemeyen abone sayısı 20 bini bulmuştur. 2.400 çiftçinin ise borcunu ödeyemediği için elektriği kesilmiştir. 20 bin abonenin 45 bin dolayında ödenmemiş faturası bulunuyor. İzmir ve Manisa illerinde çiftçinin ödenemeyen elektrik borcu toplam 24 milyon lira. Türkiye’nin en bereketli topraklarının yer aldığı Ege Bölgesi’nde çiftçinin, üreticinin hali bu…

ÇİFTÇİNİN SORUNU ÇÖZÜLMEDİ AKSİNE ÖTELENDİ
Aksaray ve çevre illerde de binlerce çiftçinin faiziyle birlikte 416 milyon lira elektrik borcu var. Güneydoğu’da 200’e yakın köyün elektriğini kestiler; çiftçiyi köylüyü mağdur ettiler. Mardin’deki çiftçilerin haklı eylemini bütün Türkiye gördü. Peki, iktidar ne yapıyor? Güya, yeni Başbakan’ın ilk mesaisi çiftçilerin elektrik borcuna bir hal çaresi aramak olacaktı. Buldukları hal çaresi, borcu 15 gün öteleyip, destekleme ödemesinden kesmek… Ne yazık ki, bu iktidar döneminde “Milletin Efendisi” olarak anılan çiftçi kardeşlerimiz kendi topraklarının kölesi haline geldiler.”

ELEKTRİKTEKİ KDV SIFIRLANSIN
Hükümetin uyum yasalarıyla hep AB’yi örnek gösterdiğini vurgulayan CHP’li Çıray, “Hep AB’yi örnek gösteriyorsunuz. Ama AB’de, sulamada kullanılan elektrikteki KDV oranı ‘0’ iken Türkiye’de bu oran maalesef yüzde 18” görüşünü savundu. Çıray, şöyle devam etti:
“Yapılması gereken, çiftçimiz üzerinde ağır bir kambur haline gelen elektrikteki KDV’nin sıfırlanmasıdır. Sayın Başbakan Ahmed Davutoğlu’na sesleniyorum. Gördüğümüz kadarıyla faizlere de KDV yansıtılıyor. Onların üzerindeki KDV de kaldırılmalıdır. Türkiye’de yüzde 17’yi aşan kayıp-kaçak elektrik kullanımının yükü de bir anlamda çiftçinin sırtına yıkılıyor. Ama AB’de durum böyle değil. Ayrıca ‘Sulama Yapıları Fonu’ adı altında yapılan kesintiler, TRT payı vs gibi bir çok kalemde yapılan kesintilerle birlikte çiftçilerimizin kullandığı elektriğin bedeli AB’li çiftçilerin neredeyse 6 katı daha fazla. Üretici birlikleri ile yaptığım temaslardan edindiğim izlenim ne yazık ki budur.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
2 Eylül 2014 Salı 20:40

pazarda inciri köylü satıyor 5 tl,zeytin satıyor en ucuzu 10 tl,peynir satıyor enucuzu 10 tl,terayağı satıyor marketteki fiyatın aynısı 20 tl,köy yumurtası satıyor tanesi 50 kuruş,bamya satıyor 10 tl,köylü malını vatandaşın alamayacağı kadar kazık fiyata satıyor öyle hiç de söylendiği gibi mağdur durumda değiller esas mağdur olan tüketicidir sayın vekil,sayın esnaf konfederasyonu başkanı bendevi palandöken çıkıyor yeni işyeri açan esnaf beş sene vergi ödemesin diyor,Allah aşkına bu ülkede vergiyi sadec işçi,memur mu verecek, bu ülkenin derdini yükünü işçi,memur,emekli mi tüketicimi çekecek birazda bunlara sahip çıkan bir sayın vekil çıkmayacakmı,............

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Konak’ta kazanan Yetişkin
CHP Konak İlçe Kadın Kolları olağanüstü kongresi yoğun bir katılımla Dr. ...
Arınç'tan Akdoğan'a yanıt: Kimseye diyet borcumuz yok
Bursa'da Ak Parti Bursa İl Danışma Meclisi'nin toplantısına katılan Başbakan ...
CHP Çıray'dan Davutoğlu’na sert tepki
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Yargıtay’ın yarınki Adli Yıl Açılış Töreni’ne ...
 
Kılıçdaroğlu net konuştu: Savaş dışında görüşmeyiz
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin ulusal çıkarlarını yakından ...
Muhalefetsiz resepsiyona 'Yemen Türküsü' damga vurdu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Başkomutan” sıfatıyla Çankaya Köşkü’nde ...
İmralı'da Öcalan'a sekretarya kuruluyor
Çözüm sürecine ilişkin yol haritasının belirlenmesi Eylül'ün sonuna ertelenirken, ...
 
Başbakan Davutoğlu Yargıtay kararını verdi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından Başbakan Davutoğlu'nun da Yargıtay’daki ...
CHP İzmir'den alternatif 30 Ağustos: Erdoğan'a yaylım ateşi
CHP İl Örgütü 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 92’inci yıl dönümü için alternatif ...
Bakan Zeybekçi MİT'e sert çıktı: Dinletmeyeceksiniz
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya’nın Türkiye’yi dinlediği iddialarıyla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva