HABERLER>POLİTİKA
25 Kasım 2015 Çarşamba - 12:43

CHP’de Kadınların Başkanı’ndan özeleştiri: Görünüşte var!

CHP İl Kadın Kolları Başkanlığı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Başkan Yanya özeleştiri yaparak tüzükte kadın kollarının yan kol olarak görünmesinden şikayet etti. Yanya, “Kadınların farklı bir kulvarda olması gerekiyor. Yan kol olmaması gerekiyor. Bunlar beni oldukça rahatsız ediyor. Kadının adı yok partimizde, görünüşte var. Mahalle delege seçimlerinde itirazların hepsi cinsiyet kotasıyla ilgiliydi” ifadelerini kullandı. Yanya adalığı ile ilgili olarak “ortadayım” yorumunu yaptı.

CHP’de Kadınların Başkanı’ndan özeleştiri: Görünüşte var!

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ - 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında CHP İzmir İl Kadın Kolları Nurhan Yanya ve partili kadın üyeler bir araya geldi.

Basın açıklamasında konuşan Başkan Yanya, kadın cinayetlerinin son yıllarda arttığını söyledi, bunun engellenmesinin yolunun ise örgütlenmeden geçtiğini belirtti.
 
YA KAYITLARA HİÇ GİRMEYENLER…
Kadın cinayetlerinin çok arttığını söyleyen Başkan Nurhan Yanya, kadınların en çok yakınları tarafından öldürüldüğünü söyledi. 2002-2010 yılları arasında Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in açıklamalarına bakarak kadın cinayetlerinin yüzde 1400 arttığını söyleyen Yanya, “Sadece bu yıl ilk 10 ayda 261 kadın cinayetlere kurban gitti. Üstelik bu da bilinen, açığa çıkan sayılar üzerinden söyleyebildiğimiz. Ya intihar adı altından öldürülenler, ya kayıtlara hiç girmeyenler… Yaşama hakkımıza müdahalenin bu kadar ağır olduğu zamanlar var mıydı geçmişte, hatırlıyor musunuz?” dedi.
 
MAHKEMEYE KRAVAT TAKIP GELDİ DİYE ÖDÜLLENDİRİLİYOR
Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksi’nde 145 ülke arasından 130’ncu sırada olduklarını söyleyen Yanya, “Mali gibi hali ortada, yoksul mu yoksul ülkelerle aynı bölümde, son 20’lerde yer alan ülkelerden biriyiz. Kız çocuklarının okul terkleri, üst eğitime devam etmemeleri, erken evlilikler. Hala en ağır şiddet sorunlarımız değil mi? Lafı uzatmaya gerek yok. Türkiye iyi yönetilmiyor. Hem de hiç iyi yönetilmiyor. Yönetilmeyen ülkenin kadınları olarak, yaşama güvencemiz bile yok. Yasalar uygulanmıyor. Kadın cinayetlerinde mahkemeye kravat takıp geldi, efendi efendi oturdu diye indirim üstüne indirimle ödüllendiriliyor. Yasalarla sağlanmış haklarımız, yaşama hakkından başlayarak kağıt üstünde kalıyor” ifadelerini kullandı.


 
ŞÖNİM’LERİN HER YERDE KURULMASINI İSTEDİ
Yasaların emrettiği hizmetlerin yapılmadığını söyleyen Yanya, İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan ilk ülke olduğumuz halde Şiddet Önleme ve İzleme Merkez’lerini sadece pilot illerde açıldığını söyledi. İzmir’in de pilot iller arasında olduğunu söyleyen Yanya, Bergama’dan 130 km yol kat ederek İzmir’e geleceği için de sitemini dile getirerek hizmetin her yerde sunulması gerektiğini söyledi ve kadınlara gösterilen şiddeti ve zararları ortadan kaldırmanın devlet sorumluluğunda olduğunu belirtti.
 
MİRABEL KARDEŞLERİN RUHUNU TAŞIYORUZ
CHP iktidarında bu sorunların çözümü noktasında birçok projeleri olduğunu söyleyen Yanya, “Şiddeti oluşmadan önce engellemek için yola çıktık. Kadına yönelik şiddeti ağır suçlar kapsamında en ağır şekilde cezalandıracak, düzenlemeleri yapacak, uygulamayı bu yönde geliştireceğiz. Bizim iktidarımızda saygın tutum indirimi gibi saçmalıklar olmayacak. CHP’li kadınlar olarak kadına yönelik şiddetle mücadelede Mirabel kardeşlerin ruhunu taşıyoruz. Bu ruhla bu azimle CHP iktidarında kadına şiddeti sonlandırmaya talibiz. Bugünde mücadelede de varız, var olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
 
CİNSİYET KOTASINI ELEŞTİRDİ
Erkeklerin koltuğunun altında erkeklere destek verdiklerini, kadınlar olarak birbirlerinin ayağını çeldiklerini söyleyen Yanya, “Lider kadınlar çıkartmamız gerekir. Bir yılda olacak bir iş değil. 2-3 yıllık çalışma ve örgütlenme gerekir. Kadınların siyasette karar verme organlarında yer almasını sağlamalıyız. Kadın erkek eşittir diyoruz. Cinsiyet kotası uygulanıyor, ki uygulanmadığı yerlerde var. Bunun sıkıntısını kadınlarımız ve gençlerimiz çekiyor” dedi.
 
ADAYLIĞI HAKKINDA KONUŞTU
Kendilerinin 8-9 aydır yönetimde olduğunu, bu konuda seçimlerden dolayı fazla zaman olmadığı için çalışma fırsatlarının olmadığını söyleyen Yanya, Adaylık ile ilgili şimdilik ortada olduğunu söyledi. Yanya, “Önseçim, 7 Haziran, 1 Kasım derken biraz yorulduğumu hissediyorum. Ama asla yorulmamamız gerekir. Mücadelemizin devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Bizler Atatürk’ün kadınlarıyız. Kolay kolay yılmayız. Nene Hatun’un, Kara Fatmalar’ın torunlarıyız. “dedi.
 
KADINLAR YAN KOL OLMAMALIDIR
Tüzükte kadın kollarının yan kol olarak geçtiğini bunu değişmesi gerektiğini söyleyen Yanya, “Cinsiyet kotasını yüzde 50 olması gerekiyor. Kadınlar yan kol olmamalıdır. Ya da erkek kolları da olsun. Kadınların farklı bir kulvarda olması gerekiyor. Yan kol olmaması gerekiyor. Bunlar beni oldukça rahatsız ediyor. Kadının adı yok partimizde. Mahalle delege seçimlerinde itirazların hepsi cinsiyet kotasıyla ilgiliydi. Kapı kapı dolaşan, sokak sokak dolaşan, sabahın köründe evinden çıkarak akşam evine giren, çoluğundan çocuğundan fedakarlık yapan kadınlar listelerde yok. Bunun yolu örgütlenmeden geçer. Emeğimiz varsa adımız da olmalıdır" ifadelerini kullandı.

 
Büyükşehir’de ‘mor’ meclis, Aydoğan’dan anlamlı çağrı
 
Karşıyaka’nın üniversite hayali yola çıktı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hakan çetin 26 Kasım 2015 Perşembe 19:32

Bravo....Ben destekliyorum.Kadın kotası varsa,erkek kotasıda olsun...Evimizi yönettiğiz gibi tüm dünyayı kadınlar yönetsin...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Menderes’te muhalifler adayını belirledi!
CHP’nin Cumartesi günü ilçe kongresini gerçekleştireceği Menderes’te İlçe ...
Kılıçdaroğlu 3 yıl önce gönderdiği mektubu gösterdi!
Rus uçağı krizi hakkında açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı, 3 yıl ...
CHP’de o ilçede sandık kurulmadan kılıçlar çekildi: Sosyal medya kapışması!
Bornova’da yapılacak CHP ilçe kongresi öncesinde adaylar çalışmalarını ...
 
Erdoğan: Hadiseyi tırmandırmak gibi düşüncemiz yok
Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
Delican’dan ‘Yıldırım’ açıklama: Kocaoğlu memnun olmuştur
AK Parti İl Başkanı, Binali Yıldırım’ın yeniden Ulaştırma, Denizcilik ...
Erdoğan ile Obama’dan gece yarısı tele-zirve!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda ...
 
Erdoğan’dan ‘Rus uçağı' mesajında ‘TIR’ bombası: Varsa...
Cumhurbaşkanı, Suriye sınırında düşürülen uçakla ilgili "Bugün sabah saatlerinde ...
'Bakan Yıldırım'dan ilk mesaj: Şimdi... Nerede kalmıştık...
AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, 12 yıl kesintisiz görev yaptığı ...
CHP’li İnce: 177 imzayla 415 oy alınıyorsa…
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, olağanüstü kurultay için yaklaşık ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva