HABERLER>POLİTİKA
26 Kasım 2015 Perşembe - 10:41

CHP İzmir’in Başkanı şiddete karşı kravat çıkardı!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından düzenlenen panel gerçekleşti. Düzenlenen panele katılım az olurken, İl Başkanı Bedri Serter ve 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı olan Ali Kemal Elitaş, kadına şiddete karşı kravatlarını çıkardı.

CHP İzmir’in Başkanı şiddete karşı kravat çıkardı!

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ - CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından düzenlenen “Kadın Karşı Şiddete Hayır” paneli Fuar Kültürpark Şehir Tiyatrosu salonunda yapıldı.
 
Panele İl Başkanı Bedri Serter, Eşi Huriye Serter, İl Kadın Kolları Başkanı Nurhan Yanya, İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı olan Ali Kemal Elitaş, Sibel Parmaksız, kadın kolları il yönetimi ve partililer katıldı.
 
İl Başkanlığı tarafından üyelere mesaj atılarak haber verilen panele yaklaşık 50 kişi katıldı. Daha sonra kadın kolları yönetimi tarafından telefonla üyelerden bazıları arandı. Telefonla panele çağrılan kadın kolları üyeleri ve partililerin gelmesiyle panel bir saat geç başladı.
 
BAŞKAN KADINA ŞİDDETE KARŞI KRAVATINI ÇIKARDI
Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık önümüzdeki hafta Pazartesi günü erkeklerin kadına şiddete karşı kravatlarını çıkarmasını isteyerek çağrıda bulundu. Bunun üzerine İl Başkanı Bedri Serter ve milletvekili adayı Ali Kemal Elitaş kravatlarını çıkardı. 


 
BİR ERKEK VE KIZ ÇOCUĞU BABASI OLARAK…
CHP İl Başkanı Serter, "Böylesine bir günün olması, Yani "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü" diye bir başlık altında toplanmak zorunda kalmamız bile, bir erkek olarak içimi acıtıyor, canımı sıkıyor. Bu günün olması aslında şu demek. Erkek şiddeti o kadar dayanılmaz hale geldi, bu sorun bir türlü çözülemedi ki, bu konuya dikkat çekmek zorundayız. Böyle bir günde elbette biz erkeklerin konuşması değil, kadınların söylediklerini, isteklerini anlamamız ve uygulamamız gerekmekte. Kadına karşı erkek tarafından  uygulanan şiddet öylesine arttı ki, Sorumlu bir eş ve bir kız çocuğu babası olarak, ne zaman kadına şiddetle, kadın cinayetleriyle ilgili bir haber görsem, adeta erkekliğimden utanır hale geliyorum. Bırakın bir erkeğin bir kadına şiddet uygulamasını, öylesine korkunç şeyler yapılıyor ki, bunları bir insanın yapmasını aklım hafızam almıyor" dedi.
 
İZMİR’E HİÇ YAKIŞMIYOR
Bu sorunun toplum psikolojisine, çocuk yetiştirme tarzına, eğitim ve ekonomiye bağlı yönlerinin olduğunu söyleyen Serter, “Bu konuda dünyanın örnek alması, model olarak kabul etmesi gereken çok büyük bir liderimiz var. Kadının korunması ve toplum içinde yükseltilmesini bundan 93 yıl önce görmüş, kurduğu Cumhuriyetle kadına yeryüzünde ilk kez tanınan haklar vermiş bir liderin çocuklarıyız. O lider "Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın." diyen Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atamız, kadınsız bir mücadele, kadının zekasının, hırsının ve emeğinin olmayacağı bir toplumda başarının asla gelmeyeceğini defalarca ifade etmiştir. Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır. Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir" diyen ATATÜRK' ü, bu sözlerinden dolayı anıyor, alkışlıyor ama maalesef ki anlamıyoruz. Eğer anlıyor olsaydık bugün Türkiye'de "25 Kasım"  için toplanmak zorunda kalmazdık. Bir erkek, bir eş ve bir baba olarak  Üzülerek belirtiyorum ki, 2014 yılı için açıklanan şiddet rakamlarına baktığımda İzmir'e hiç yakışmayan bir tablo çıkıyor karşımıza. Ülke genelinde 12 bin 946 şiddet olayı gerçekleşirken, en çok vaka bin 213 vaka ile İzmir’de yaşandı. Elbette bu sorun genel bir sorun, il bazında ele almak çokta doğru olmayabilir. Ama ortaya çıkan bu manzarada İzmir'e hiç yakışmıyor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


 
YERİN DİBİNE BATSIN BÖYLE ERKEKLİK
Serter son olarak, “Yasalar bu konuda sertleşmedikçe, toplumun köhneleşmiş alışkanlıkları ortadan kaldırılmadıkça, daha çocuk yaşta erkek çocuklara "Erkektir yapar" anlayışı yerleştirilmeye devam ettikçe kadına şiddet devam edecektir” dedi. Kadınlardan bir ricası olduğunu dile getiren Serter, “Ne olursunuz, küçük yaşlardan başlayarak erkek çocuklarınıza ayrıcalık tanımayın. Onlara kavganın, şiddetin her türlüsünün büyük bir ayıp ve zayıflık olduğunu anlatın. Onların sözlü yada fiziki şiddete maruz kalmasına izin vermeyin.  Bu şiddetin mağduru sizsiniz biliyorum ama, önlemek içinde  en büyük görevlerden biri size düşüyor. Şiddetin bahanesi, gerekçesi olamaz, haklı göstermek için sığınılacak bir sebebi de olamaz. Şiddete bahane olarak; Gelenek gösteriliyorsa,  tanımıyorum ben böyle bir  gelenek. Töreler gösteriliyorsa, kahrolsun böyle töre. Erkeklik gösteriliyorsa, yerin dibine batsın bu erkeklik. Şiddetin her türlüsünde yanınızda olacağıma, her çözüme katkı koyacağıma, tüm kadınlarımızın huzurunda söz veriyor, Şiddet olaylarında hayatını kaybeden tüm kadınlarımızı rahmetle anıyor, tüm kadınlarımızdan kendilerine yönelen tüm erkek şiddeti ve onları o şiddetten koruyamadığımız için, Canı gönülden özür diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
 
İZMİR’DE KADINLARIN DAYANIŞMASI VAR
Panelde ilk sözü Avukat Birgül Değirmenci aldı. “Kadınlara karşı gösterilen şiddete duyarlı olarak buraya geldiğiniz için teşekkür ederim, hoş geldiniz” sözleriyle konuşmasına başlayan Değirmenci eski çağlardan itibaren olmak üzere kadınların günlük hayattaki öneminden ve mücadelesinden bahsetti. Değirmenci, kadınların kimliğini yok sayıldığını söyleyerek, “Hukuk hiçbir zaman masum olmamıştır. Karar mekanizmasında görev alanlar kendi yetiştiği aileden gelen özellikleri ve görüşleri kararlarında etkili oluyor. Ataerkil yapıdan ve muhafazakar politikadan dolayı sanki sihirli değnek dokunmuşçasına kürtaja bile izin verilmiyor. Doğur devlet bakar deniliyor. Cinsel tacize uğrayan kadınlar mahkeme karşısında tekrar mağdur ediliyor. Bekaret kontrolü bile o bozulmuş mu, bu bozulmuş mu diyerek yapılıyor ve mağdur bırakılıyor. Bu sahada çalışan avukatlar olarak bizler yapılan indirimlerin örf ve adetlerden ciddi şekilde arındırılması gerektiğini ceza neyse onun yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Yapılan indirimlerle kadınlara haksızlık yapılıyor.” dedi. Türkiye’de kadınlarla ilgili sosyal ve siyasal yaşamda bir çok eksikliklerin olduğunu söyleyen Değirmenci, bu eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerektiğini dile getirdi. Devletin yeri geldiğinde kanunlarla ilgili övündüğünü söyleyen Değirmenci, fakat bu kanunların hiçbir zaman uygulanmadığını söyledi. Kadına karşı şiddet konusunda kesin çözümün olmayacağını söyleyen Değirmenci, mücadelenin de arkasının kesilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Son olarak İzmir’de şiddetin artmadığını söyleyen Değirmenci, İzmir’de kadınların haklarını aradığını ve dayanışma içinde olduğunu belirtti.
 
KADINLAR UYMAK ZORUNDA KALMIŞTIR
Kadına karşı cinayetleri siyasi, sosyal ve ekonomik bağlamda ele alan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Itir Bağdadi, Feminist olduğunu, fakat erkeklerden nefret etmediğini söyledi. Bağdadi, “Feministlerden pek çok erkek korkar. Çünkü gerçek devrimci feministlerdir. Çünkü bütün dünyayı yeniden dizayn etmek isterler. Bildiğiniz bütün kurumlar erkek egemen olduğu zaman kurulmuş. Kadınlar ise bütün bu kurumlara uymak zorunda kalmış. Bizim bunları dengelememiz lazım.  Önce kendi içini değiştirmen lazım. Şuandan sizin de içinizde böyle bir tartışma var. Kadınlar ne kadar rol alacak?” dedi.
 
DEVLET KADINA KARŞI ŞİDDETTE SORUMLUDUR
Şiddeti yanlış tanımlandığını söyleyen Bağdadi, “Şiddet sadece fiziksel değildir. İstanbul Sözleşmesi ile birlikte kadına yönelik şiddet sadece fiziksel değil çok boyutlu olarak tanımlanmıştır. Şiddetin ekonomik, psikolojik, cinsel, taciz ve korku bazlı boyutları bazen fiziksel şiddetten daha fazla zarar verebiliyor. Uzun dönem bu tür şiddete maruz kalan kadınlar tıpkı uzun süre esir düşmüş kişiler gibi zarar görüyor. Şiddet sadece kadınları ilgilendiren bir olay değildir. Kadının şiddet görmesi onun hem aile içindeki gücünü etkiler hem de yetiştireceği çocukların da şiddet döngüsünde mağdur olma ihtimalini arttırabilir. Şiddet gören kadınların ekonomik güçleri de kısıtlanır ve bir bütün olarak tüm ülke zarar görür. Toplumun yarısını oluşturan kadınların şiddet görmesi toplumun tümünü ilgilendiren sonuçlar doğurur. Devlet kadına yönelik şiddette sorumludur. Devletlerin imza attığı uluslararası anlaşmalar kadına yönelik şiddet konusunda onları kadınları korumak, önleyici politikalar üretmek ve suçluları cezalandırmak konusunda sorumlu hale getirir. Özellikle İstanbul Sözleşmesi bu konudaki en kapsayıcı sorumluluklara sahiptir. Bunu yerine getirmeyen devletler uluslararası mahkemelerde ceza görebilirler. Burası Türkiye, hiç bir şey olmaz diyenler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye aleyhine açılan Nahide Opuz davasına baksınlar. Devletlerin vatandaşlarına karşı görevleri vardır ve bu görevler arasında en önemli görev güvenlik sağlamaktır. Hepimiz kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmada sorumluyuz.  Kadına yönelik şiddet aslında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir  yansımasıdır. Bu tür eşitsizlikleri de yaratanlar arasında toplumda yaşayan bireyler de vardır. Gerek medyadaki görüntüler, gerek ders kitaplarında bize sunulan “kadın” ve “erkek” rolleri, gerek kültür adı altında bize dayatılan “namus” kodları, bunların hepsi kadını eşit olmayan bir düzene iter. Bu tür söylemlerde bulunmadan önce bunun yansımalarını düşünmeliyiz. Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir ve hem devlet, hem toplum hem de bireyler sorumludur” dedi.
 
SERTER’DEN YÜZDE 50 KADIN KOTASI İÇİN MÜCADELE SÖZÜ
Partili kadınların CHP’de kadının adının yok olduğunu söylemesi üzerine İl Başkanı Bedri Serter konuyla ilgi açıklama yaptı. Serter, “Göreve geldiğim itibariyle yüzde 50’si kadın olan bir yönetimim var. Biz yapılan delege seçimlerinde yüzde 33 kotasına uymaya çalıştık. Ben bunun yüzde 50 olmasını istiyorum. Tüzükte bu değişiklik için ilk imzayı atacak olanlardan biriyim. Yeniden göreve seçilirsem bu konuda mücadele edeceğim” dedi.

 
Rüzgar yelkenliyi 200 metre açıktan karaya sürükledi!
 
Krizde kritik viraj: Erdoğan Putin’le mi buluşuyor?
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
26 Kasım 2015 Perşembe 11:43

Koskoca CHP hem de İzmir'de 50 kişi ile panel yapıyor. Bu il yönetiminin yapacağı organizasyon da bu kadar olur...

Yorumu oyla      15      6  
Seçmen 26 Kasım 2015 Perşembe 11:15

Gaziemir deki olay için bişey yapmıcakmısınız sayın başkanım

Yorumu oyla      20      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti’de küs kardeşlerin ‘kabine’ rekabeti!
AK Parti siyaseti son 10 yıldan beri iki kız kardeşin rekabetine sahne ...
Kabinede yer alamayan Zeybekci'den ilk yorum
AK Parti Denizli Milletvekili ve Ekonomi eski Bakanı Nihat Zeybekci, 64'üncü ...
Çelik: Rusya bizim düşmanımız, hasmımız değildir
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısının ardından açıklamalarda ...
 
Flaş! CHP’de Parti Meclisi onayladı: İşte kurultay tarihi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Parti Meclisinde Genel Başkan ...
Yeni hükümet programının şifreleri
Hükümet programında çözüm sürecinin devam edeceğine vurgu yapılırken, ...
Başkanlık sistemi de asgari ücret de hükümet programında!
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64. Hükümet programında "Türkiye'nin ...
 
Özuslu açıkladı: Neden aday değil?
CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Mustafa Özuslu kongre öncesi aday olmadığını ...
CHP Örgütü’nden Başkan Şenol’a rest: Gereğini yap!
Gaziemir Belediye Başkanı Şenol’un özel kalem müdürünün 24 Kasım kutlamasında ...
AK Partili Kadın Başkan: Tek taş yüzük, üç beş çiçekle…
İzmir’de AK Partili kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva