HABERLER>SEÇİM 2015
2 Mart 2015 Pazartesi - 15:57

CHP İzmir’de ‘kontenjan’ röntgeni: Kim/neden önseçimi seçmedi?

CHP Genel merkezinin aldığı karar gereği İzmir’de milletvekili seçimleri öncesinde ayrılan altı kontenjan sırasına 22 isim başvuru yaptı. Bu isimlerin içinde 5’i mevcut milletvekillerinden oluşurken geriye kalanlar arasında partide aktif siyaset yapanlar da yer aldı. Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kontenjan sıralamasını önseçimden sonra çıkan yapıya ve dengelere bakarak dolduracağı belirtildi.

CHP İzmir’de ‘kontenjan’ röntgeni: Kim/neden önseçimi seçmedi?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Genel seçim öncesinde İzmir için ‘önseçim’ kararı alan CHP Genel Merkezi, Parti Meclisi (PM) toplantısında altı kontenjanı kendisine ayırırken bu listeye başvuranların durumu da netleşti. İzmir’de birinci ve ikinci bölgede ayrılan 1-3 ve 5. sıralara toplam 22 isim başvuru yaptı. Başvuru yapanlar arasında 5 mevcut milletvekili yer aldı.

- İŞTE TAM LİSTE: CHP'DE İZMİR'DEN KİMLER VEKİLLİĞE TALİP OLDU?
 
NEDEN ‘KONTENJAN’ İSTEDİLER?
Partide, önseçime girmeyen ve genel merkezin belirleyeceği sıralamada yer almak isteyen isimler arasında yer alan Milletvekili Mehmet Ali Susam, takdiri partiye bıraktığını söyledi. Susam, “İki dönemdir milletvekili olarak görev yapıyorum. Partime her türlü katkıyı görevde olduğum süre içerisinde koydum. TBMM’de Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda partimin sözcülüğünü yaptım.  İzmir’de uzun yıllar esnaf teşkilatında yer almış birisi olarak esnafın Ankara’da temsilcisi oldum. İzmir’in sorunlarını yakından biliyorum. Her sorun ve mesele için mücadele eden birisi olarak üçüncü dönemin takdirini genel merkeze bıraktım” dedi.


 
Susam, neden önseçime girmediği konusundaki soruya ise, “Bu bir takdirdir. Önseçimden kaçan bir insan değilim. Önseçime girecek olan arkadaşlarımız da kendisini ilk kez parti örgütüne sunacaklar. Benim kendi açımdan yeniden bir milletvekili olmak gibi talebim yok. O yüzden önseçim konusu başka bir konudur. Partim takdir ederse yeniden aday yapabilir. Zaten benim önseçime girip girmediğimin sorgulamasını parti örgütü yapmaz. Genel merkezin de benim kararımı saygıyla karşıladığını biliyorum” diye konuştu.


 
ÖNSEÇİM SEVDAM VARDI AMA
Partide kontenjanı tercih eden isimlerden birisi olan Milletvekili Erdal Aksünger de tercih nedeninin tamamen genel merkez görevi olduğunu ifade etti. Aksünger, “Genel merkezde bilişimden tutun da seçim çalışmaları kapsamında yapılacak çok iş var. Altyapı hazırlıklarımız da sürüyor. Ciddi bir kampanyanın içerisindeyiz. O yüzden başvurumu bu şekilde yaptım. Görevim olmasa kesinlikle önseçim tercih edecektim. Önseçimden de uzak duran birisi değilim. Bu seçim dönemi için önseçim sevdam vardı ama olmadı. Gelip İzmir’de çalışma yapmam, alana çıkmam gerekiyor. Partideki programlar nedeniyle burada olmak zorundayım” dedi.
 


ÇOK YOĞUNUM
Kontenjan isteyen Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli de Ankara’daki işlerin çok yoğun olduğunu söyledi. Türeli, “Plan Bütçe Komisyonu gibi bir komisyonda parti adına yıllardır çalışıyorum. Çok yoğun ve önemli bir komisyon... Partim adına şerh yazdım, soru önergeleri verdim. Burada inanılmaz bir yoğunluk var. İş yüküm de fazla. Sürekli parti ile meclis arasında gidip geliyorum. İzmir’i de yakından takip ediyorum. Örgüt çalışmalarına elimden geldiği kadar katılıyorum. Halen daha yasalarla ilgili çabalıyoruz. Yeni bir Torba Yasa’nın hazırlığı var. Buraya kilitlenmiş durumdayız. Partinin mutfağında çalışan birisi olarak talebim önseçim değil kontenjan oldu” diye konuştu. Partide, kontenjan isteyen Milletvekilleri Güldal Mumcu ve Aytun Çıray ise konuyla ilgili görüş bildirmedi.
 
GEREKÇE DİSİPLİN DOSYASI
Seçimde tercihini kontenjandan yana kullanan bir başka isim Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Selahattin Balta ise gerekçesini disiplin kurulunun yapısına bağladı. Balta, “Yaptığımız iş çok önemli bir iştir. Tabiri caizse iki ucu kirli bir değnek gibi... İzmir’den çok disiplin dosyası önümüze geldi. Disipline gelenleri ihraç etsen yada ceza versen verdiklerinle kötü oluyorsun, vermesen vermediklerini gönderenlerle kötü oluyorsun. Bir sürü insanla muhatap olacaksın. Temel gerekçem budur. Bir zırha bürünmek istedim ve bu da kontenjan talebi oldu.  Yıllarca önseçime girmiş bir adamım. Bu konuda bir sıkıntım yok ama görevim nedeniyle bu kez tercih etmedim. Partimin başarısı için çalışacağım. Küsmek, darılmak yok yola devam” dedi.


 
PM’DEN LİSTEYE TALEP
İzmir’den kontenjan talebinde bulunan isimler arasında PM’ye giren Elfin Tataroğlu da yer aldı. 2011 genel seçimlerinde 2. bölgeden 9. sıra milletvekili adayı gösterilen Tataroğlu, bu kez bölge tercihi yapmayan 11 isim arasında yer aldı. Aynı zamanda DSP eski İzmir Milletvekili Güler Aslan'ın kızı olan Tataroğlu, partide Kadın Kolları Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulunmuştu. Partinin önceki dönem PM’sinde yer alan Berrin Gürçay Dilekçi de kontenjan talebiyle listede yer almak istedi.
 
AYDIN’DAN İZMİR’E
Partide kontenjan isteyen isimlerin arasında Aydın Kuşadası’ndan da bir isim bulunuyor. Kuşadası Adaland Aquapark Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Alem Günaydın da listede yer alma talebiyle başvuru yaptı. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu bünyesinde aktif çalışmalar yapan Günaydın’ın iş dünyasından listeye girmek için talepte bulunduğu öğrenildi. Aynı zamanda iki dönem Doğruyol Partisi’nden Konya Milletvekili olan Ali Günaydın’ın da oğlu olan Fahri Alem Günaydın, “Ege Bölgesi’nde yatırımlarımız var. Konyalı olmam nedeniyle İzmir’den başvuru yaptım. Hemşerilerimin desteğini alabileceğimi düşünüyorum. Merkez sağ partiler artık olmadığı için biz ailece CHP’ye geçtik. Yıllardır da partide görev alıyoruz. İzmir’i tercih etmemin nedenleri var. Turizm ve iş dünyasını temsil edebileceğimi düşünüyorum” dedi.


 
GENEL BAŞKAN DA TALİP OLDU
İzmir’den kontenjan talebiyle başvuru yapanlar arasında TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar da yer aldı. İzmir Ödemiş doğumlu olan Uyar, kurduğu özel şirket vasıtasıyla Ankara ve İzmir’de çalışmalarını sürdürürken siyasi tercihini de yaptı. Uyar, başvurusunu yaparken göreve talip olduğunu açıkladı.  Uyar, “Ankara’da uzun yıllardır çalışıyorum. İzmir’de 5 yaşından üniversiteye kadar yaşadım. İş yaşamıma da İzmir’de başladım. Ankara ve İzmir arasında gidip geliyordum. Siyaset yapacaksam da İzmir’de yapmayı tercih ettim. İlk kez siyasi olarak parti üyeliği ile Gaziemir’den işleme başladım. Örgütün içinden gelmediğim için önseçime girmedim. Teknik olarak hizmetler ürettim. Bütün Türkiye’yi yakından tanıyorum. Genel merkezin vereceği karara da saygılıyım” diye konuştu. 


 
ROMAN ADAYI
Hükümetin Roman açılımı kapsamında başlattığı çalışmalar devam ederken CHP’nin İzmir’den Roman temsilcisi olma yolunda çalışan ismi de kontenjan istedi. İzmir'de bulunan Avrupa Konseyi Türkiye Romanları Temsilcisi Özcan Purçu başvurusunu yaptı.  Geçen seçimde ikinci bölgeden 11.sıra aday gösterilen Purcu bu kez şansını denemek için yine yola çıktı. 2005'den beri Avrupa Romanlar ve Göçebeler Forumu Türkiye temsilcisi olan Purcu,  Roman Hakları Forumu (ROMFO) yönetim kurulu üyesi olarak çalışmalar yaptı.


 
DİĞER İSİMLER
Toplam 22 kişilik kontenjan listesinde CHP Parti Meclis Üyesi Gazeteci Tuncay Özkan,  İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Ersu Hızır, 2011 genel seçimleri birinci bölge 10.sıra milletvekili adayı Kazım Umdular,  Buca Belediyesi eski Meclis Üyesi Zekiye Seda Sönmez, Güzelbahçe Belediye Meclis Üyeliği görevinden istifa eden Volkan Bağcı, Bağlama Sanatçısı Yolcu Bilgiç, Yrd. Doç. Dr. Metin Erten,  Merkezi İstanbul’da bulunan güvenlik, temizlik ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin üye olduğu Tesis Hizmetleri Yönetimi İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Serin Onkardeşler, Metin Ateş,  Aydın Ticaret Odası Meclis Üyesi Hasan Kadir Uğur Bostancıoğlu,  Ragıp Sevinç yer aldı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 19 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kaan Elmas 27 Mart 2015 Cuma 10:33

Bencede İzmirde şahsen takip ettiğim vekilimiz ERDAL Aksünger görevi gereği kontenjanı hakeden tek adaydır. Güvenli ve sistemli bir seçim için Erdal vekilimizin kafası rahat çalışması gerekli. CHP tarihinde bilimsel olarak bu Partiye bu kadar proje katan bir milletvekili ilk defa rastlıyorum. Sonuna kadar destekliyoruz vekilim.

Yorumu oyla      11      5  
T.C Erol DURUKAN 3 Mart 2015 Salı 09:47

KENDİNE GÜVENEN MEVCUT MİLLETVEKİLLERİ ÖNSEÇİME GİRERDİ BİR PARTİLİ OLARAK İSTERDİM Kİ İZMİR'DE DE TAMAMI ÖNSEÇİM OLSA İDİ.

Yorumu oyla      22      5  
gonca 3 Mart 2015 Salı 09:41

bizlerin sol mücadelede aynı zamanda CHP ADINA YAPTIĞIMIZ MÜCADELE BU PARTİYİ AVAM PARTİSİ yapmak değildi.HALKÇILIK bu partinin temeliyse gösterilen aday adayları haklçılığın neresindeler?...

Yorumu oyla      15      5  
Birleş Ey CHP 3 Mart 2015 Salı 09:36

Kontenjandan aday olanların kendine güveni olmadığını düşünüyorum. Kontenjan diye de bi şey olmaması lazım. Hem dayatıyorlar hemde buna demokrasi diyorlar. Hemde bunu Cumhuriyetciyim diyen CHP yapıyor. CHP gerçek Cumhuriyetci olamadığı için iktidar olamıyor. Ama çaresizilikten buna veriyoruz. Vere verede gına geldi. Bakalım bu seçimlerde kime vereceğiz. Belki gına geldiğinden küçük partilere de yönelebiliriz

Yorumu oyla      15      5  
BORNAVA LI 3 Mart 2015 Salı 09:15

Hesabınızı sağlam yapın İZMİR artık çantada KEKLİK gibi görünmüyor. Kaybedilen ilçelerde bunun kanıtı değil mi?

Yorumu oyla      15      5  
Yorum 3 Mart 2015 Salı 06:11

Afiyet olsun. Masadan aç kalkmasın hiç kimse

Yorumu oyla      15      5  
izmirli 3 Mart 2015 Salı 04:08

Kontenjana bu kadar az aday çıkması çok ilginç. Kimsenin kontenjandan umudu yokmuş demek ki.Bu adaylardan da hiçbir şey olmaz.Kontenjan adayları çevre,sanayi,bilim gibi konularda partiye katkı koyacak uzmanlardan oluşmalı.Zaten kontenjanın mantığı bu.Farklı amaçlar için kullanılmamalı.

Yorumu oyla      18      5  
chp seçmen 3 Mart 2015 Salı 00:59

Mustafa Balbay’ın her şeyi göze alarak İzmir’e ‘ön seçim’ başvurusu yapmasını anlamlı ve de değerli buldum. Ve koca koca parti yöneticilerinin ‘tabanları yağlayıp’ sandıktan kaçtığı süreçte Balbay’ın hapisteyken kontenjan yazıldığı İzmir 2. Bölge’de, kader arkadaşlarıyla kıran kırana bir yarışı göze almasına basit bir vekil olma sevdasının ötesinde bir anlam yükledim. Gönül Soyoğul’un röportajında İzmir için yaptığı adaylık başvurusunu Nietzsche’den alıntılayarak ‘Amor Fati’ yani ‘kaderini seveceksin’ diye özetleyen Balbay’ın adaylığı ‘Silivri’de birlikte yargılandığı, aylarca aynı hücreyi paylaştığı ‘kontenjan adayı’ Tuncay Özkan’dan daha değerlidir benim için. Bence örgüt için de… Görünen o ki 7 Haziran akşamı CHP’de ‘kaderini seven’ sadece Balbay olmayacak. Umuyor ve diliyorum ki bugün ön seçimden kaçanlar da örgütten gelenlerin karşısında kaderlerini severler. Belki de Balbay bugün Soyoğul’a söylediği ‘Amor Fati’yi o gün onlar için onların yüzüne söyler.

Yorumu oyla      19      6  
chp seçmen 3 Mart 2015 Salı 00:56

Mustafa Balbay’ın her şeyi göze alarak İzmir’e ‘ön seçim’ başvurusu yapmasını anlamlı ve de değerli buldum. Ve koca koca parti yöneticilerinin ‘tabanları yağlayıp’ sandıktan kaçtığı süreçte Balbay’ın hapisteyken kontenjan yazıldığı İzmir 2. Bölge’de, kader arkadaşlarıyla kıran kırana bir yarışı göze almasına basit bir vekil olma sevdasının ötesinde bir anlam yükledim. Gönül Soyoğul’un röportajında İzmir için yaptığı adaylık başvurusunu Nietzsche’den alıntılayarak ‘Amor Fati’ yani ‘kaderini seveceksin’ diye özetleyen Balbay’ın adaylığı ‘Silivri’de birlikte yargılandığı, aylarca aynı hücreyi paylaştığı ‘kontenjan adayı’ Tuncay Özkan’dan daha değerlidir benim için. Bence örgüt için de… Görünen o ki 7 Haziran akşamı CHP’de ‘kaderini seven’ sadece Balbay olmayacak. Umuyor ve diliyorum ki bugün ön seçimden kaçanlar da örgütten gelenlerin karşısında kaderlerini severler. Belki de Balbay bugün Soyoğul’a söylediği ‘Amor Fati’yi o gün onlar için onların yüzüne söyler.

Yorumu oyla      16      5  
turgut 3 Mart 2015 Salı 00:47

Gerçekden Ersu Hızır a ne oluyor;hangi yüzle talip acaba..Git köşene otur emekliliğini yaşa

Yorumu oyla      16      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Aday Adayı Birlik sahada tam gaz
CHP İzmir 2.Bölge Milletvekili aday adayı Mehmet Birlik saha çalışmalarına ...
Sezer’den miting gibi Bornova çıkarması
CHP 2.Bölge aday adayı, ilçe örgütünü ziyaret ederken partililerle buluştu. ...
CHP Çiğli Gençlik Kolları’ndan Ali Engin’e büyük destek
CHP İzmir 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı Ali Engin yoğun temposuna devam ...
 
Kocaoğlu’nun ‘İzmir çağrısı’ havada kaldı: Kılıçdaroğlu…
CHP’de adaylık başvurularının son gününde önemli isimlerin yol haritası ...
Flaş! CHP İzmir’de başvuru raporu: İşte tam liste
CHP'de genel seçim öncesi aday adaylığı başvuruları tamamlandı. İzmir'den ...
CHP’li Sertel’den Bayraklı çıkarması: Ön seçimden ‘A Takımı’ çıkacak
CHP İzmir 2. Bölge Aday Adayı Atila Sertel, ön seçim çalışmalarına hız ...
 
AK Partili aday adayı Kara’dan teşkilat turu
AK Parti İzmir’de 1. Bölge Milletvekili aday adayı Zerrin Kara, İl Başkanlığına ...
AK Parti aday adayı Çelebi'den Bornova ziyareti
AK Parti’den aday adayı olan Makine Mühendisi Savaş Çelebi ilçe ziyaretlerini ...
Tatı’dan yalnız adaylık açıklaması: Arkamda kadınlar var
Buca Belediyesi’nin 2009-2014 arası başkanlığını yapmış olan Ercan Tatı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva