HABERLER>SEÇİM 2015
30 Mart 2015 Pazartesi - 18:22

CHP İzmir’de ‘kaybedenlerden’ anahtar liste isyanı

CHP’nin İzmir’de yaptığı önseçimin ardından listeler netleşirken çıkan sonuçların ardından yeni bir tartışma başladı. Birçok isim durumu kendi açısından analiz ederken anahtar liste ve ekip çalışmalarına tepki gösterdi.

CHP İzmir’de ‘kaybedenlerden’ anahtar liste isyanı

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - CHP’de gerçekleştirilen önseçimin ardından liste tartışmaları ortaya çıktı.

Partide uzun yıllar emek veren birçok isim listelerde yer bulamadı. Önseçimde sandığa etnik kimlik, maddi ilişkiler, yerel yönetimlerin müdahalesi ve parti içinde güçleri elindi bulunduran isimlerin müdahalesi gibi faktörler yansıdı. Seçimden umduğunu bulamayan birçok isim ortaya çıkan fotoğrafı yorumladı.
 


SELÇUK AYHAN
“Kendimle ilgili bazı yerlerde adaylıktan çekildiğimi söyleyenler olmuş. Anahtar listeler yapıldı. Öne çıkması istenen isimler ortaktı. Diğer isimler ise dağınıktı. Her seçimde olduğu gibi değişik lobiler, güçler, ekonomik faktörler etken oldu. Neticede yapılan bir önseçimdir. Üyenin iradesini ne kadar yansıttığı tartışılsa da saygı duyuyorum”
 
SEDAT UZUNBAY
“Önseçimin kaybedeni yok… Çalışmalarımıza devam edeceğiz. Anahtar listelere itibar daha fazla oldu. Siyasetin içinde bu var. Parti Meclisi’nde daha önceden önseçim ile ilgili karar verebilirdi. Daha uzun süre imkanını tanınırdı. Yöntem nedeniyle SMS’ler üyeyi bezdirdi. Haklı tepkiler oldu. Parti üyesi olmasına rağmen sorun çok oldu. Seçime çevre ilçeler daha çok ilgi gösterdi. Yüksek yapılar dediğimiz alanlarda üye seçime daha az ilgi gösterdi… Dengeli olsun isterdik ama oy kullanma konusunda denge olmadı. Parti uzun süreden beri önseçim yapmıyordu. Üye önseçim nedir parti de öğrenmiş oldu”



SİNAN KARAMUSTAFAOĞLU
“İlk 10’a baktığında iş kendisini gösteriyor. İnanç listesi ile yerel yöneticilerin-belediye başkanlarının ortak listesi aynı listedir. Liste Cuma gününden ortaya çıktı. Çeşme ve Narlıdere’de kendisini gösteren liste yayıldı. Bir sosyal demokrat partide olmaması gereken, partiye yakışmayan bir zihniyetin uygun olmadığını düşünüyorum. İnanç listesinin sunulması, yerel yönetimlerin de alet edilmesi beni hayal kırıklığına uğrattı. Demek ki insanlar doğacakları yerleri, kültürleri önceden belirleyebilmelidir. O kültüre ait değilseniz, bölgeyi bilmiyorsanız size yer yok. Yarışta iki liste vardı. Herkesin gördüğü liste ile özel liste yarıştı. Bu listeyi nasıl dağıttılar, nasıl hareket etmişler tebrik etmek lazım. Bana göre demokrasi adına kayıp. Başka arkadaşları içine alabilirlerdi. Daha İzmir’i yansıtacak liste yansıtabilirlerdi. Beni almasalar da alabilecekleri genç-kadın kadın arkadaşlarımız var. Kendi inanç dünyalarındaki kadınları bile silip süpürmüşler. Bu hareketin sol anlayış ile alakası yok. Bu hareket inanç ve kamu gücünü elinde tutanların ortak listesidir. Hep şunu söyledim. Öyle bir liste yapın ki kenti kucaklasın istedim. Teknik olarak kucaklamıyor. Neyin intikamını alıyorsunuz? Bunu gerçekten anlamak zor. Ben şahsen kendimi anlatamamış olabilirim. Partiye bana göre yazık olmuştur. Listeye girenlere başarılar diliyorum”
 

 
KEMAL KARATAŞ
“Bülbül olsan şakısan, mecnun olsan sokak sokak dolaşsan… Hal hatır sormadık, sıkılmadık el bırakmasan da, kırk yıllık parti emekçisi olsan da etnik kimliğin yoksa beyhude uğraşma”
 
YUSUF BARATALI
“Bir gruplaşma olduğu kesin. Bölgeye baktığında Musa Çam’ın siyaset ve sendikacılıktan gelen bilinirliliği var. Onun avantajı var. Parti emekçileri biraz dışarıda kaldı. Bir yerde uzun süre görev yaparsanız siyasette dostluklar kadar sorunlar da çıkıyor. Kendi ilçem Urla’da memnunum ama genel olarak sorun oluştu. Katılımın düşük olması da sonuçları da etkiledi. Daha yüksek bir katılım bekliyordum. Uzun yıllardır beklenen önseçimin tecrübesizliği etkiledi. Sandığa gidenler içinde genç kesim oldukça azdı. Buna da dikkat edilmeli, oturup üzerinde düşünülmelidir. Sonuçlara saygılıyız”
 


AHMET ERSİN
“Çok sayıda anahtar liste çıktı. Her ilçeyi bırakın mahallelerde listeler oluştu. Bir kargaşa yaşandı. Bir irade ortaya çıkmıştır. Benim üç dönem vekillik yapmış olmam önüme engel çıkartıldı. Aday adayları ‘artık yeter’ dediler. O propagandayı çok çaba göstermeme rağmen aşamadım.  Adam karşıma çıktı alanda ‘1992 yılında bana şöyle dedin’ diyor. Son belediye meclis üyelikleri için eğilim yoklaması yapıldı. İl başkanlığı çöpe attı. Geçersiz sayılmasını istemedim. Ama dinlemediler, silip attılar. Bunu bile gerekçe göstererek ‘sahip çıkmadın’ dediler. Yapabileceğimi yaptım. Herkes bahane buldu. Yapılanlar üstüme kaldı. Sonucu 10 gün önce gördüm. Kazanmaktan vazgeçtim hezimet olmasın diye çalıştım. Bana yardım etmesi muhtemel kişilerden aday adayı olanlar oldu. Ergenekon’dan yargılanıyor olmamın avantaj olacağını sanmıştım. İstanbul’da yargılananlar ön sıralardan çıktı. Arkamdan  ‘bana ne bize anlatma’ diyenler olmuş. Süreçte çok yalnız kaldım. Siyasete benim soktuğum Ali Hıdır Uludağ ve Erkut Tamay gibi isimler aday adayı olunca sorun çıktı. Hayat devam ediyor. Benim üç dönem gittiğim yere arkadaşlar ilk kez gidecekler. Arkadaşları da aradım ve tebrik ettim”
 
SERDAR DEĞİRMENCİ
“Siyasetin rekabeti içinde anahtar liste olur. Yapılmasa garip durum ortaya çıkar. Medya gücü olanlar ön plana çıktı. Basın yayın kuruluşlarını iyi kullananlar, reklam yapanlar öne çıktı. İzmir’de uzun yıllar il genel meclis başkanlığı yaptım. Yarışa geç başladım. Aday olmayı pek düşünmüyordum. Son gün karar verdiğim için böyle oldu. Sahaya ikinci devre çıktım”
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HÜLOĞ 31 Mart 2015 Salı 10:11

cumhuriyet kurulduğundan beri etnik kökenliler hep sizlere oy verdi birgün bir sızlanma getirmedi ayıp ayıp sosyal demokrat bir partide il başkanı milletvekili olmuşsunzu hala demokrasi öğrenememişsiniz

Yorumu oyla      14      7  
Yormcu 31 Mart 2015 Salı 01:09

İnanç ve etnikköken önseçimde etkili olmuş olabilir. Ne yazıkki CHP nin üyelerinin gerçeği bu . Ama bütün adaylar bunu bilerek aday oldular. Şimdi şikayet etmemeleri lazım. Ahmet Ersin vekilime üzüldüm.

Yorumu oyla      15      6  
vatandaş haydar 31 Mart 2015 Salı 00:29

Deve hikayesi,uzun söze gerek yok.

Yorumu oyla      16      8  
Mahmut Karakaplan 30 Mart 2015 Pazartesi 21:01

İlk beşe girseydiniz ayni yorumları yapacakmıydınız,susunuz ve partiyi iktidara taşımaya çalışanlarla birlikte ayni görevi yerine getiriniz.

Yorumu oyla      26      10  
bucalı 30 Mart 2015 Pazartesi 21:01

ben sinan beyin söylediğine katılmıyorum. inanç listesi deyip üyeleri suçlamaya hakları yok 1. bölgede 74 aday varken bazı mah. 10 aday geldi bucada aday olanlarla 15 diyelim ya diğerleri. ben sinan beyin adını biliyorum ama kendisi bize gelip destek istemiyorsa onu bilemem. sizin inançlarından bahsettikleriniz tacettin bey ve mehmet süneye de oy verdi. bunu üyelere bunu inançlara değil bunu kendi çalışmalarınıza bağlayın

Yorumu oyla      20      10  
meral 30 Mart 2015 Pazartesi 21:00

anahtar liste her zaman yapılmıştır yapılabilir çok anormal bir durum değil ki

Yorumu oyla      20      8  
isimsiz 30 Mart 2015 Pazartesi 20:29

kemal karataşa bu söylem yakışmamış.Etnik köken derken aleviliği kastettiği aşikar bir durum.Mustafa balbay,atilla serter,tacettin bayır bunlar sunni kökenli kişilerdir.Ne alaka etnik köken.Ahmet ersin beyefendi siz 3 dönem vekil oldunuz yetiştiğiniz ufuk mahallesine uğramadınız boş konuşuyorsunuz...

Yorumu oyla      22      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balbay zaferini anlattı: Her yerden en iyi oyu aldım!
CHP İzmir’de 2.bölgedeki önseçim yarışında Kılıçdaroğlu’nun ardında tüm ...
CHP İzmir’de sandığa ilginç isyan: Ekip mağduru oldum!
CHP İzmir’de önseçim yarışından beklediği sonucu alamayan isimler arasında ...
CHP Afyon'da genç kadın avukat zafer kazandı
CHP'nin Afyonkarahisar'da yaptığı ön seçimde birinci sırada seçilen avukat ...
 
CHP Manisa'daki önseçime Özgür Özel damgası
Manisa CHP'de, 2011'de kontenjandan Milletvekili seçilen Özgür Özel, ön ...
CHP Denizli'de kadınların zaferi
Denizli'de CHP'in ön seçim sonuçları Adnan Keskin sürprizi dışında favori ...
Aydın CHP'de anahtar liste iddiası tutmadı
Geçen dönem kontenjan adayı olarak Aydın'dan CHP milletvekili seçilen ...
 
Kadınlar CHP İzmir sandığından çıkamadı: İşte sıra listesi
CHP'nin İzmir'de yaptığı ön seçimde kadınlar sandıktan çıkamadı. Her iki ...
Önseçim sandığında Kılıçdaroğlu: Kim/nerede zorladı?
İzmir 2.bölgede önseçimi açık arayla önde tamamlayan CHP Genel Başkanı ...
MHP’li Murat Koç gençlere söz verdi!
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir 2. Bölge Milletvekili aday adayı Murat ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva