HABERLER>SEÇİM 2015
15 Ocak 2014 Çarşamba - 16:41

CHP İzmir’de ‘eğilim’ krizi: Başkanlardan imza hareketi

CHP’de yerel seçim öncesi alınan eğilim yoklaması kararına gelen tepkiler fiili işleme dönüşmeye başladı. İlçe başkanlıklarına başvuran meclis üyesi aday adayları ‘sandığa girmek istemiyoruz’ mesajı yolladı. Birçok ilçede imza toplanmaya başlandı.

CHP İzmir’de ‘eğilim’ krizi: Başkanlardan imza hareketi

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Yerel seçim öncesi CHP Genel Merkezi’nin İzmir’de aldığı “eğilim yoklaması” kararı nedeniyle yaşanan tartışmalar sürüyor. Metropolde Karabağlar, Bayraklı ve Güzelbahçe dışında sekiz ilçede alınan eğilim yoklamalı fermuar sistemi uygulamasına ilçeler bayrak açmaya başladı.  Genel merkezin sekiz ilçe için aldığı sandık kararı ile ilgili il başkanlığı bir yandan hazırlıklara başlarken ilçelerde meclis üyesi adayı olmak isteyen isimler  “Sandığa gitmiyoruz” kararı verdi.
 
Konak, Çiğli, Karşıyaka, Bornova, Buca, Gaziemir, Narlıdere ve Balçova ilçelerinde hareketlilik yaşanırken meclis üyesi adayları ilçe başkanlarını yakın markaja alarak sorunun genel merkeze iletilmesini istedi. Meclis üyesi aday adaylarının büyük bölümü “eğilim yoklamasına girmiyoruz, genel merkez kontenjanından yazılmak istiyoruz” dedi.


 
TAMAMINA YAKINI İSTEMİYOR
Konak’ta kalabalık bir grup ile toplantı yapan İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu sorunun giderek büyüdüğünü ifade etti. Karamustafaoğlu, “Genelgeyi katılanlara okuduk. Seçme hakkınız var dedik. İsterse eğilim yoklamasına girer, isterse örgüt kontenjanından aday olabileceğini ifade ettik. Eğer sandığa girmek istemiyorlarsa yazılı dilekçe vermeleri gerekiyor. Katılanların tamamı ‘eğilim yoklaması istemiyoruz’ dedi. Dilekçelerini getirirlerse il başkanlığı kanalı ile Ankara’ya göndereceğiz.  Bütün ilçeler aynı sorunu yaşıyor. Bizim görevimiz durumu genel merkeze bildirmek” diye konuştu.
 
Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül de, “Bu saatte üye ile seçimi yapmak teknik olarak mümkün değil. Çok ciddi sakıncaları var. Buca’da 13 bin üyeye bir aday adayı nasıl ulaşır. Bana meclis üyesi aday adayları ‘sandığa gidilmesin’ diyor. Birçoğu bu talebi anlattı. Biz her türlü duruma hazırız ama sıkıntıları var. Yarın toplantı yapıp durumu değerlendireceğiz” dedi.
 
BAŞVURULARI ALIYORUZ
Karşıyaka İlçe Başkanı Ali Karaege de, “Bizde 240 meclis üyesi aday adayı var. İstemeyenler dilekçe vermeye başladı. Biz de kabul ediyoruz. Şimdiye kadar yüzde 10 oranında ‘sandığa gitmek istemiyorum’ diyen oldu. Meclis üyeleri iptal durumunu ve gerekçesini bilmiyorlar. O yüzden beklenti var. Biz ilçe başkanlığı alarak listeleri bekliyoruz. Yeri tutmak için çalışmaları başlattık. Mademki genel merkez kararını verdi sandık kurulur.  Bakalım yaşayıp durumu göreceğiz.
 
Bornova İlçe Başkanı Fatma Doğru ise, “Bizde duruma olumlu bakan da var, olumsuz bakan da var. Aşırı bir tepki yok. Fermuar sistemindeki boşluklar genel merkez tarafından doldurulacakmış algısı var. Öyle bir şey yok. Konsensüs mutlaka olacaktır” diye konuştu.
 
Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin de kendi ilçesinde toplantı yaptığını ifade etti. Tekin, “Biz bir kişi dahil ‘sandıktan çıkmak istiyorum’ derse sandık koyacağız. Ama bunun bir oranının olması lazım. Belediye meclis üyesi olmak isteyen 76 kişi var. Bunların ne kadarı sandığa gitmezse iptal olur bilmiyoruz” diye konuştu.
 
Çiğli İlçe Başkanı Nihat Gültekin de, “Bizde istemeyenler yüzde 90 oranına ulaştı. Eğilim yoklamasını karşı geliyorlar. Eğilim yoklaması olacaksa tamamı için olsun deniliyor. Fermuar sistemine sağlıklı bakılmıyor. Dilekçeleri aldık. Çiğli’de 185 meclis üyesi aday adayı var. Gelen imza sayısı 150’yi geçti. Biz de imzaları genel merkezimize ileteceğiz. Herkesin demokratik hakkına saygı göstermek zorundayız” diye konuştu. 

GÖZLER GENEL MERKEZDE
Parti ilçe başkanları başta olmak üzere yüzlerce meclis üyesi adayı telefonlara sarılırken meseleyi anlamaya çalıştı. Kafaların karışık olduğu sistemde genel merkeze danışılmasına karar verildi. Birçok isim bizzat PM üyelerini ve genel başkan yardımcılarını aradı. Bir ilçede sandığa gidilmeyince seçimin iptal olup olmayacağını danıştı. İlçede eğilim yoklamasına girilmeme oranının ne kadar olması halinde de seçimin yapılmayacağını öğrenmeye çalıştı. Genel merkez henüz bu konuya bir cevap vermedi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BORNOVALI 16 Ocak 2014 Perşembe 11:51

seçim olmalı, keşke tüm liste seçimle olsaydı istemeyenlere bakın hepsi şu anki meclis üyeleridir. Neden istemiyorlar acaba..? Neden Korkuyorlar..? HODRİ MEYDAN

Yorumu oyla      15      5  
partili 16 Ocak 2014 Perşembe 00:57

baştan beri demokrasiyi istedik ama oniki bin üyesi olab bu ilçelerde sandığa bir haftada ne kadar üyeye ulaşılır sorun müracatlar alınalı yedi ay oldu bu eğilim yoklaması sağlıklı olmayacak acilen ilçe başkanları toplanıp bir karar alıp çözüme katkı koymaları gerekiyor şimdiden sağlıksız çalışmaların olması bizleri üzmektedir komisyon kurulup üyelerin tek tek dinlenerek belirlenmesi şu an daha sağlıklı olacağı gözüküyor bu son olmalı bundan sonra ön seçim oturmalı chp mizde...

Yorumu oyla      14      6  
Nazire (O.T) 15 Ocak 2014 Çarşamba 20:48

Aşık sosyal; Sandığa gitmiyoruz, sanmayın sandıktan korkuyoruz. Sandık sandık usandık, sanmayın sandıktan ürker olduk. Genel Merkezimizin keyfi, keyfimize, Sandık bizim neyimize. Aşık demokrat; Her sosyal demokrat asker doğar.

Yorumu oyla      13      5  
ilginç 15 Ocak 2014 Çarşamba 19:22

ÖNSEÇİM DELEGELERİNİ NEDEN SEÇİYORSUNUZ... HİÇ BİR İŞLEVLERİ OLMAYACAKSA kALDIRIN ÖNSEÇİM DELEGELERİNİ OLSUN BİTSİN. bU CHP NİN AYAKLARI NE ZAMAN YERE BASACAK... ÖN SEÖÇİM ÖNSEÇİM DELEFGELERİYLE OLUR.

Yorumu oyla      16      5  
Orhan Tungaç 15 Ocak 2014 Çarşamba 18:56

Böylesi ilk kez görülüyor. Belediye meclis üyeliklerine ayrılan güzide koltuklara oturmak isteyen sosyal demokrat yerel siyasetçi bu amacını gerçekleştirmek üzere ilk etaptaki tartıya, yani parti üyelerinin tartısına çıkmak istemiyor. Genel merkez tartısının küfesinde tartılmayı yeğliyor. Hadi gevelemeyeyim, siyasi söyleme uygun ifade edeyim. Sandık yerine Genel Merkezin iki dudağı arasından çıkmayı yeğliyor sosyal demokrat yerel siyasetçi. Sosyal demokratlar ya, şeffaf olacaklar ya... Yani bu kadar şeffaflığa Avrupa Sosyal Demokratları bile şapka çıkarır. Döner döner yine çıkarır..! Ne yapalım, içleri dışları bir bizimkilerin, içindeki dışında bizimkilerin. Oldukları gibi görünüyorlar, göründükleri gibi oluyorlar. El altından numara çevirmiyorlar, katakulleye tevessül etmiyorlar..! Aslan sosyal demokratları motive etmek babında, rumuz kullanmadan, açık açık, tebrik etmemin tam sırası değil mi?

Yorumu oyla      13      8  
olmaz ki 15 Ocak 2014 Çarşamba 18:04

Evet olmaz bu gömlek bu bedene olmaz.kardeşim asıl olması gereken belediye başkanı olacak adayın üyelere seçtir ki zaten onun ekibinide otamatikman onaylanmış oluyosun zaten.nolcak başkan ayrı telden meclis üyeleri başka bi telden çalıcak olan gene seçmene halka olucak.

Yorumu oyla      15      5  
TC. Öz Vatandaş. 15 Ocak 2014 Çarşamba 17:07

Siz böyle yaptığınız sürece AKP nin ekmeğine yağ sürüyorsunuz bunun bilincine ne zaman varacaksınız acaba, sandığa girmek istemiyoruz ne demek kardeşim, kendinden emin olan aday sandığa çekinmeden gider ama demek sizler kendinize güvenmiyorsunuz ki sandıktan korkuyorsunuz. Aklınızı başınıza alın ve bu son şansınızı iyi kullanın, ben ve benim gibi yıllarca partiye oy veren insanlar sizlerin bu davranışları nedeniyle zaten partiden soğumuş durumda ve daha fazla insanları küstürmeye hakkınız yok, sandığa girmek istemeyen adaylıktan da çekilsin. İzmir'i AKP kendi alamayacak ama siz teslim etmek için elinizden geleni yapıyorsunuz. Lütfen Partiye daha fazla zarar vermeyin ve sahip çıkın, ben olayını bırakıp biz demeyi öğrenin artık.

Yorumu oyla      17      7  
eren 15 Ocak 2014 Çarşamba 16:52

kaybettikten sonra anlarız

Yorumu oyla      16      6  
gokhan topçuoğlu 15 Ocak 2014 Çarşamba 16:52

Hani başkanlık için seçim isteyenler nerede.Baktılar papuç pahalı gözel alamıyorlar.Çok ilginç olan Buca ilçe başkanın söylediği .İlçe başkanları genel merkezin genelgesini delmek için uğraşıyor.Çünkü güç ellerinden gidecek adayları gazlıyorlar.Vay demokrasi vay.Bana gelince olmaz.Herkes örgütte ne kadar karşılığı olduğunu görmeli ki ileride belediye başkanın karşısında dik durabilsin.atama olunca biatta beraberinde gelir

Yorumu oyla      17      8  
halkçı 15 Ocak 2014 Çarşamba 16:50

başkan adayları neden eylim yoklamasından eksik bırakılıyorda fermuar sistemle meclis üyeliği aday adaylarına bu kural işliyor anlamış değilim.partili hem başkanını hemde meclis üyesini seçmeli parti içi demokrasi her alanda olmalı...

Yorumu oyla      18      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıldırım’a özel parfüm: Kadınlara orkide, erkeklere paçuli!
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’ın seçim ...
Karataş’tan seçim raporu: İzmir’in MHP’si var!
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanı Necat Karataş, “İzmirli ...
Baytekin’den ‘yaşanabilir Torbalı’ için tam gaz mesai
CHP Torbalı Belediye Başkan aday adayı Eğitimci Yıldırım Baytekin, seçim ...
 
Bilal Doğan'dan İzmir'in şoförlerine ziyaret
AK Parti Karabağlar Belediye Başkan Aday Adayı Bilal Doğan, İzmir Şoförler ...
Kocaoğlu, Yıldırım’ı Aliağa’dan bombaladı: Burada yaptığını anlat!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu AK Parti’nin adayı Binali ...
Aliağa aday adayı Eroğlu iddialı: Projelerimizle kentin silüetini değiştireceğiz
Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa Belediye Başkan Aday Adayı Eroğlu, ziyaretlerine ...
 
CHP Buca aday adayı Dr. Üzün: Şifremiz gülümsemek
“Birbirlerimiz arasındaki farklılıkları kabul edecek kadar özgür olmak... ...
Yıldırım’dan çevreyolu şantiyesinde akşam mesaisi
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Çevreyolu’nun ...
Buca aday adayı Piriştina’dan temiz siyaset vurgusu
Rüşvet ve yolsuzluklarla ilgili soruşturmaların engellenmesini protesto ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva