HABERLER>GÜNCEL
28 Ağustos 2014 Perşembe - 11:41

Büyükşehir önünde taşerona karşı 'ekmek zinciri'

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZENERJİ’nin 1170 personelini kapsayan kent genelindeki park ve bahçelerin bakım ve temizlik hizmet alım ihalesini taşeron firmanın kazanılması sonrasında işçiler Büyükşehir önünde ‘Ekmek zinciri” oluşturdu. İşçiler “Taşerona geçit yok” mesajı verdi. İşçilerin hedefinde ise taşerona karşı yanlarında olmayan İzmir Milletvekilleri vardı.

Büyükşehir önünde taşerona karşı  ekmek zinciri

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin genelinde yer alan park, bahçe ve yeşil alanların bakımında çalışacak 1170 personeli kapsayan kritik hizmet alım ihalesini belediye şirketi ile eş teklifi veren taşeron firma Dermar Temizlik'in kazanması sonrasında başlayan taşeron krizine işçilerden tepki gecikmedi. Belediyenin Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı bünyesinde çalışan personel sabah erken saatlerde Konak Pier önünden İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yürüyüş gerçekleştirerek eyleme gitti.



DİSK Genel-İş Sendikası’nın düzenlediği eylemde belediye çalışanları, eylem sonrası Büyükşehir önünde zincir oluşturdu. “Ekmeğimiz için  taşeronun belediyeye girmesine izin vermeyeceğiz” mesajı verdiler.

MİLLETVEKİLLERİ NEREDE?
Mesai başlangıcında Konak Pier önünde toplanarak "Zafer direnen emekçinin olacak", "Susma haykır, taşerona hayır", "Ekmeğe uzanan elleri kıracağız", "Direne direne kazanacağız" sloganları ve alkışlar eşliğinde belediye binasına yürüyen yüzlerce İZENERJİ işçisi, yaşanan ihale krizi nedeniyle mağduriyetle yüz yüze kaldığını belirterek protesto eylemi düzenledi.

İhale mevzuatındaki değişiklikler nedeniyle hak kayıplarının kaçınılmaz olduğunu söyleyen ve hükümeti protesto eden belediye personeli adına basın açıklaması yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Büyükşehir’de yaşananları Ahmed Arif’in “Bunlar aşımıza ekmeğimize işimize göz koyanlardır” dizeleriyle anlattı.  Sarı; sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz aşımıza, ekmeğimize, işimize göz koyanları, bedeli ne olursa olsun bu kapıdan içeri sokmayacağız. Önümüzdeki 35 gün İzmir daha sıcak olacak. 1200 arkadaşımızı taşerona vermeyeceğiz. Bugün tüm İzmir halkı yanımızda ancak, AK Parti’den, CHP’den ya da MHP’den milletvekillerini, bu yasalar meclisten geçerken sessiz kalan milletvekillerini aramızda göremiyoruz. Bu insanlar İzmir’de çalışıyor, İzmir’de yaşıyor. Taşeronu kaldıracağız derken ortaya çıkan ortaya çıkan manzara bu mu olacaktı? Bugün burada 3 bin, yarın 10 bin, daha sonra da 20 bin, hatta 40 bin kişi olacağız. İzmir halkı ile birlikte taşeron firmaya geçit vermemek için burada eylemlerimize devam edeceğiz, direneceğiz.”
 


 “TAŞERON ADALETSİZLİK VE HUKUKSUZLUKTUR”
1170 işçinin örgütlü bulunduğu Genel-İş Sendikası 2 No'lu Şube Başkanı Taner Şanlı ise yaptığı açıklamada taşeron sisteminin emek sömürüsü olduğunu söyleyerek şunları dile getirdi: "Taşeron sistemi ortadan kaldırıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Taşeron güvencesiz çalışma, hukuksuzluk, düşük ücret ve emek sömürüsü anlamına gelmektedir. Taşeron şirketler tarafından yapılan işlerde iş kazaları da tavan yapmış durumdadır. Soma’da yaşanan ve 301 arkadaşımızın yaşamını kaybettiği iş cinayeti taşeron sisteminin geldiği noktayı da gözler önüne sermektedir. Kamu ihale yasasındaki son değişiklikler sonrasında belediye şirketlerinin hizmet alım ihalelerinde geriye düşmüştür. Taşeron, belediye hizmetlerinde çalışan işçilerin emeğinin acımasızca sömürülmesi anlamına gelmektedir. Bu halktan toplanan vergilerin özel şirketlere aktarılması düzenidir. Taşeronluk sistemi adaletsizlik ve hukuksuzluktur. Bu sistemi işçi sınıfının kabul etmesi mümkün değildir. biz elde ettiğimiz hakların, işimizin taşerona teslim edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Taşeronlaşmaya, esnek ve kuralsız çalışmaya, emeğimizin gasp edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Dün olduğu gibi yarın da aynı mücadeleyi vereceğiz.”
 
 “İŞÇİYE DESTEK VERMEYENLERİ DEŞİFRE EDECEĞİZ”
Sözlerinin devamında hükümete seslenen Şanlı, “İhale mevzuatını değiştirerek şirketleri devre dışı bırakmaya çalışıyorlar. Bunu yapacağına çık açıkça de ki, ben sendikaları ve belediye şirketlerini kapatıyorum. İşçiyi nasıl iliğine kadar sömürüldüğünü anlat. Artık olay geçmişte olduğu gibi değil. artık belediye başkanı bu sorunu çözemiyor. Bu sorunu biz çözeceğiz. Bu krizi son dakikada çözecek ilahi bir güç yok. Bu düzen işçi sınıfının yok edilmesi demektir. Bu eylemi İzmir genelinde ve Türkiye genelinde yaygınlaştıramazsak, İZENERJİ işçisi diye bir şey kalmayacaktır. Siyaset yapmayacağız. Bütün mesele açık. Bu konuya TBMM’de çözüm getirilmesini isteyeceğiz. Biz İzmir’i temsil eden tüm siyasi parti temsilcilerine ve milletvekillerine çağrıda bulunarak, bu ekmek kavgasına dahil olmalarını ve bizlerle birlikte yürümelerini isteyeceğiz. Bize destek vermedikleri takdirde, işçiden yana olmayanları deşifre edeceğiz. Bu sürece kim zarar veriyorsa bu meydanlardan isimlerini haykıracağız. Bu işin sonu yok. Bu kavga tüm sendikalarının ve işçi sınıfının kavgasıdır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.



TAŞERONA KARŞI BELEDİYE ETRAFINDA “EKMEK ZİNCİRİ”
KESK’e bağlı sendikalardan TÜM-BEL-SEN’in de destek verdiği eyleme yaklaşık 2 bin kişi katılırken, İZENERJİ A.Ş. çalışanları belediye sarayının cephesine “Taşerona geçit yok” isimli dev bir pankart astı. Basın açıklamasının ardından alkış ve ıslıklarla devam eden eylemde, işçiler belediye çevresinde toplanarak zincir oluşturdu ve işyerimize taşeronu sokmayacağız” mesajı verdi. Taşerona karşı direnen Büyükşehir Belediyesi çalışanları belediye önünde gerçekleştirdikleri oturma eylemi ile protestolarına son verdi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İşçi Avukatı 29 Ağustos 2014 Cuma 11:41

1) Yasaların belirlediği bir konu.Bu yasalar AKp li belediyelerin elini rahatlatmak için ve işlerine gelince bolca da esniyor. Ama CHP'li olduğu için İzmir Büyükşehir için esneklik payı yok. 2) Diğer yandan sendika son seçimde, düşük zamdan dolayı Aziz Bey'i desteklemedi. Sonra kazanacağı anlaşılınca mecburen yanında durdurlar. 3)Bu işin çok basit bir çözümü daha var. Bütün işçiler sendikanın elinde zaten. O zaman kendisi kağıt üzerinde bir şirket kurar ve bu işçilerle ihaleye girer. En uygun fiyatı verir. İşi alır. Daha sonra işçilerine istediği oranda zam da verebilir. Sendika'nın bu iş için yeterli sermayesi var ama isteği var mı bilemem. Çünkü tatlı kâr'larından işçi lehine vaz geçmeleri gerekiyor.

Yorumu oyla      16      5  
YORUMCU BABA 29 Ağustos 2014 Cuma 09:46

Be Kardeşim Şu Anki Statünüz Nedirki Birde Taşerona Karşıyız Diye Aynı Basma Kalıp Lafları Tekrarlıyorsunuz.3-5 Kurnaz Sendikacıda Sizlerin Aidatlarının Derdinde.Sizi Düşündükleri Yok.Her Eylemde Aynı Pankartlar ve Aynı Şarkılar.Üstelik O Pankart Açtığınız Yerde Devletin Resmi Binası.Orası Sizin İş Yeriniz Değil.Gidin Eyleminizi İz Enerji Önünde Yapın.

Yorumu oyla      24      9  
29 Ağustos 2014 Cuma 08:14

Sendikanın işi gücü şov. Taşeron işçiyi taşeron işçiye karşı savunmak nasıl bir mantık. İhale kapsamında düşük ücret veren taşeron firma kazanır. Yazık olmuş 1170 işçiye fakat durum bu. Çok rahatsız olunup Belediye taşeron işçileri geri alınsın isteniyorsa Kani Bekoyu belediye önünde eylemde görmek gereklidir televizyon ekranlarında değil .

Yorumu oyla      19      5  
Yavuz 28 Ağustos 2014 Perşembe 22:04

Şov şov şov yazık işçiye Seçimde Aziz beye destek veren sendika Şimdi sıra Aziz Başkan da al bu işçiyi işe seçimde koşanlar bunlar idi

Yorumu oyla      16      10  
Sendikacı 28 Ağustos 2014 Perşembe 22:01

Daha dün CHP seçim ofislerinden çıkmıyordunuz şimdi siyaset yapmayacağız diyorsunuz 5000 tl maaş alıp işçi olmaktan bahseden şube başkanları bırakın hikaye okumayı işçi artık size inanmıyor

Yorumu oyla      18      5  
hakkı 28 Ağustos 2014 Perşembe 21:25

Şimdi soruyorum. Taşören bizimle son bulacak, biz taşörene karşıyız diyen CHP önce neden kendi işcilerini taşörön çalıştırıyor. Samimiyetsiz bunlar...

Yorumu oyla      14      11  
izenerji personeli 28 Ağustos 2014 Perşembe 20:49

Sadece eğitim izni verin sendika yöneticilerine adamlar işe geldiği yok.Hep eğitim izni yazıp gönderiyorlar şirkete adamlar yolu bulmuşlar..Sayın Pervin hanım, Raif bey lütfen bu gibi insanların müdürlerini bir sorgulayın.Şimdi çıkmışlar şov yapıyorlar bide poz veriyorlar gazetecilere

Yorumu oyla      14      5  
reis 28 Ağustos 2014 Perşembe 20:24

SOMA lı gani beko nerelerde...hadi aslan yürekli beko sesini duyalşım,yapabilirmisin...bence hayır))

Yorumu oyla      14      5  
işci 28 Ağustos 2014 Perşembe 18:58

Sendika şovyapmayabaşladı sendeyilmisin secimlerde açıkdestekleyen nerde genelbaşkan ganibeko işcitti işci alanlara indiriyorsun senneden işcinin yanında deyilsin sendika yürekliyse fuar zamanı otobüsleri durdurur

Yorumu oyla      26      9  
Belediyeci 28 Ağustos 2014 Perşembe 15:32

Kimse belediyeyi yıpratmaya çalışmasın. Belediyemiz hata yapmaz.

Yorumu oyla      24      43  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İmralı tutanakları ortaya çıktı: Bakan'a söyleyin...
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın BDP heyeti ile İmralı'da yaptığı görüşmenin tutanakları ortaya çıktı.
İzmir'de Gezi şehitleri anması: Çocukları geri getirin!
İzmir'de, sosyal medya üzerinden anlaşarak Gündoğdu Meydanı'nda bir araya ...
Flaş! Bir ilin emniyetinde daha operasyon
"Paralel yapı" soruşturması kapsamında Adana'da görev yapan 13 polis hakkında ...
 
6 kişinin öldüğü faciada kahreden siren detayı!
CHP heyeti, Alkumru Barajı’nda incelemelerde bulunmak amacıyla Siirt’e ...
Konya'ya İsveç sandığı!
Konya’nın Kulu ilçesinde gurbetçi vatandaşlar, İsveç’teki genel ve yerel ...
İzmir’de tartışmalı müdür anketine suç duyurusu
İzmir’de okul müdürleri değerlendirme anketi sonuçlarına tepki gösteren, ...
 
Ege’de yine operasyon: 111 kaçak
Sahil Güvenlik Komutanlığı birimlerinin İzmir, Aydın ve Çanakkale açıklarında ...
Bakırçay’da kabus: Balıklar neden ölüyor?
İzmir’in Kınık İlçesi'nden geçen Bakırçay Nehri'ndeki toplu balık ölümleri endişelendirdi.
İzmir'de feci kaza: Otobüs şarampole yuvarlandı
İzmir’in Bornova İlçesi'nde 33 yolcusu ile, Bodrum-İstanbul seferini yapan ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva